ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑΤΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ
Χιλιάδες πολέμησαν τραγουδώντας

Στο Στόμιο της Λάρισας από το βράδυ της Παρασκευής έως την Κυριακή το μεσημέρι

Βράδυ Σαββάτου στην παραλία. Μια μοναδική νύχτα
Βράδυ Σαββάτου στην παραλία. Μια μοναδική νύχτα
Οι εκδηλώσεις του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής για τις οργανώσεις της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης και της Κεντροδυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το Σάββατο, που έφτασαν εκεί οι οργανώσεις και οι φίλοι της ΚΝΕ από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, η παραλία κοκκίνισε κι οι εκδηλώσεις πραγματικά φούντωσαν.

Ολα ήταν πολύ καλά οργανωμένα, οι κατασκηνωτές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις κι ο κόσμος από τις γύρω περιοχές που βρέθηκε εκεί, πραγματικά τους καμάρωσε. Ηταν τα παιχνίδια στη θάλασσα, οι παρέες με τις κιθάρες τους, τα πλατάνια με την πλούσια σκιά που πρόσφεραν και τις κόκκινες σημαίες που ανέμιζαν πάνω τους, το τουρνουά ποδοσφαίρου που οργανώθηκε, ήταν οι κεφάτες συναυλίες, οι φωτιές που άναψαν το βράδυ στην παραλία, η άρτια υποδομή, όλα αυτά που έκαναν ετούτο το διήμερο ομορφότερο από κάθε άλλη φορά.

Κοντά στους χιλιάδες νέους αγωνιστές που κατασκήνωσαν στο Στόμιο, αυτό το γραφικό χωριό στους πρόποδες του Κίσσαβου, βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο «Ρ» κάνει σήμερα μια προσπάθεια να καταγράψει μερικές από τις στιγμές αυτής της διοργάνωσης, που για όσους τις έζησαν σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες.

Εκεί κι ο οργισμένος Μίλτος Πασχαλίδης, μαζί με το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη
Εκεί κι ο οργισμένος Μίλτος Πασχαλίδης, μαζί με το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη
Οταν ο ήλιος άρχισε να χαμηλώνει, το απόγευμα του Σαββάτου, η ένταση των τραγουδιών στη μικροφωνική της κατασκήνωσης δυνάμωνε. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται προς την ταβέρνα και τη σκηνή και το κλίμα «ζεσταινόταν» για τις εκδηλώσεις που είχε με προσοχή και φροντίδα προετοιμάσει η Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Ηταν η αρχή για ένα όμορφο βράδυ, που θα μείνει αξέχαστο όχι μόνο στους κατασκηνωτές, αλλά και στον κόσμο από τις γύρω περιοχές που κατά εκατοντάδες συνέρεε να δει από κοντά την κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι ΛΑΜΟΣΑ (Λαϊκός Μορφωτικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) που παρουσίασαν σε μια εξαίρετη παράσταση του «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Το θερμότατο χειροκρότημα, μετά το τέλος της παράστασης, ήταν αυτό ακριβώς που άξιζε στους νέους ηθοποιούς για την ερμηνεία και το στίγμα που έδωσαν σε ένα έργο με διαχρονικό αντιπολεμικό μήνυμα.

Για έναν κόσμο με γέλια και τραγούδια

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Αγης Τριγάζης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΚΝΕ κι απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου. Με το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία», έδωσε το μικρόφωνο στον Γιάννη Μητάκο, δήμαρχο Ευρυμενών, του οποίου η συμβολή στη διαμόρφωση του χώρου που φιλοξένησε την κατασκήνωση ήταν σημαντική.

Με τις κιθάρες που δε σταμάτησαν λεπτό
Με τις κιθάρες που δε σταμάτησαν λεπτό
Χαρακτηρίζοντας τους νεολαίους κατασκηνωτές «σταυροφόρους της ειρήνης», τους καλωσόρισε στο φιλόξενο Δήμο των Ευρυμενών, όπου ανήκει το Στόμιο. «Το αίτημα της ειρήνης εκφράζει όλους τους ανθρώπους και αγγίζει την κάθε καρδιά» είπε στο χαιρετισμό του ο Γ. Μητάκος, προσθέτοντας και το ότι «οι κατά καιρούς ισχυροί της Γης, υπηρετώντας άνομα συμφέροντα, έχουν διαφορετική γνώμη, πνίγοντας στο αίμα περιοχές και λαούς, προκαλώντας απόλυτη φτώχεια και δυστυχία». Τόνισε ότι κάθε προσπάθεια για την ειρήνη στοχεύει προς τη δημιουργία ενός διαφορετικού κόσμου ειρηνικού και πρέπει να έχει τη συμπαράσταση όλων, «κάθε προσπάθεια για την ειρήνη πρέπει να μας γεμίζει με αισιοδοξία και με δύναμη για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που περιγράφει πολύ λιτά ένα παλιό ΕΠΟΝίτικο τραγούδι: "... χωρίς πολέμους και σφαγές, με γέλια με τραγούδια"».

Ετσι, με γέλια και τραγούδια συνεχίστηκε και το πρόγραμμα των βραδινών εκδηλώσεων του Σαββάτου, στο Στόμιο. Για τα τραγούδια, φρόντισε το συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη από τη Θεσσαλονίκη, που συγκίνησε και άναψε το κέφι σε αγωνιστικούς ρυθμούς και μελωδίες. Μαζί τους βρέθηκε στη σκηνή και ο Μίλτος Πασχαλίδης για δυο τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, κι αργότερα ο Βασίλης Κασούρας. Κάθε παρέα ήταν κι ένας κύκλος χορού, τα χέρια ενώνονταν για να χτυπήσουν παλαμάκια στο ρυθμό κι όλα τα στόματα τραγουδούσαν. Οι στιγμές ήταν μοναδικές.

«Είμαι θυμωμένος»

Και οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το «ΛΑΜΟΣΑ»
Και οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το «ΛΑΜΟΣΑ»
Αμέσως μετά ήρθε η σειρά του Μίλτου Πασχαλίδη να πάρει την κιθάρα του και να συνεχίσει το πρόγραμμα, συγκινημένος καθώς είπε από τη διοργάνωση και τη ζωντάνια, γιατί «η ΚΝΕ έχει αποφασίσει να κάνει πολλά μικρά Woodstock». Ο Μίλτος συμμετείχε φιλικά στις εκδηλώσεις του διημέρου. Συμμετείχε γιατί, όπως μας είπε, είναι θυμωμένος «με την απίστευτη επίθεση που γίνεται σ' όλα τα μέτωπα, στο ασφαλιστικό, στην ιατρική περίθαλψη, στην παιδεία, ακόμα και στη διατροφή. Αισθανόμαστε πια πολιορκημένοι», δήλωσε στο «Ρ» και συνέχισε: «Θέλουνε να μας βιάζουν και να μας το δείχνουν κιόλας. Αυτό πια έχει ξεπεράσει τα όρια της χυδαιότητας. Είναι στιγμή η οργή του κόσμου να ξεχειλίσει».

Σχετικά με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ, αυτή πια «είναι αυτονόητη τα τελευταία χρόνια. Γιατί δε χρειάζεται κανείς να συμφωνεί με τις απόψεις και τη στάση του ΚΚΕ απέναντι σε όλα τα ζητήματα. Απλά πρέπει να καταλαβαίνει ότι ο μόνος χώρος που συνεχίζει να αντιστέκεται αληθινά είναι αυτός. Ε, αν δεν είμαστε εμείς οι καλλιτέχνες στο χώρο που αντιστέκεται, τότε να πάμε σπίτι μας και να κοιτάμε τους γάμους από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης...». Και τα τραγούδια που επέλεξε να πει εξέφραζαν ακριβώς αυτή την αγανάκτηση και την αγωνιστική διάθεση.

Το καλύτερο διήμερο

«Εκτός από το πιο μαζικό, αυτό το διήμερο εξελίσσεται και στο πιο όμορφο», είπε ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, όταν ανέβηκε στο βήμα για να βραβεύσει τις πρώτες οργανώσεις στην οικονομική εξόρμηση για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Βέβαια, όλες οι οργανώσεις υπερκάλυψαν το πλάνο τους, αλλά αυτές που ξεχώρισαν στην άμιλλα και τιμήθηκαν με ένα αναμνηστικό κάδρο ήταν οι οργανώσεις Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Αν και οι δείκτες του ρολογιού είχαν φτάσει στις «μικρές ώρες», το κέφι δε σταμάτησε. Στην εξέδρα ανέβηκε το συγκρότημα «Νόστος» από τη Λάρισα κι ο κόσμος που χόρευε και τραγουδούσε δεν το άφηνε να κατέβει.

Ηταν μια πολύ όμορφη βραδιά, στο πραγματικά καλύτερο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που έχει διοργανώσει η ΚΝΕ μέχρι τώρα.

Ενα πρωτάθλημα που ξεχώρισε...

Οι νικητές από τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας
Οι νικητές από τις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας
«Ε, τερματοφύλακα, σβήσε το τσιγάρο...». Και ο αγώνας αρχίζει. Ενα πρωτάθλημα διαφορετικό από τα άλλα. Ενα πρωτάθλημα που ο νικητής και ο ηττημένος αισθάνονται το ίδιο νικητές. Εκεί που το γέλιο, τα συνθήματα και τα περιπαικτικά σχόλια της κερκίδας συναντούν την ευγενή άμιλλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τότε το ποδόσφαιρο αποκτά την ουσιαστική του σημασία. Πρόκειται για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΚΝΕ, στα πλαίσια του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Νικήτρια η ομάδα της Βορειοδυτικής Ελλάδας, που κατέκτησε το κύπελλο, ενώ δεύτερη η ομάδα της Οργάνωσης Αθήνας, η οποία όμως μπορεί να παρηγορηθεί, αφού κέρδισε τη «μάχη» της εξέδρας. «Απογοήτευση» ένιωσαν οι οπαδοί της Σπουδάζουσας Αθήνας, που η ομάδα τους αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Βέβαια, ξεχώρισαν για τις φανέλες τους, αλλά τα «ράσα δεν κάνουν τον παπά»...

Οι Θεσσαλονικείς ξεχώρισαν και αυτοί, αφ' ενός για τη μοναδική εξέδρα που διέθεταν και αφ' ετέρου για την εμφάνισή τους. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου - και ενώ η ομάδα τους είχε ήδη αποκλειστεί - «έκλεψαν» το κύπελλο και λίγο πριν ξεκινήσει ο δεύτερος ημιτελικός - το κύπελλο, στο μεταξύ, το έψαχναν όλες οι Οργανώσεις - μπήκαν όλοι οι παίχτες και φίλοι της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης με το κύπελλο, έκαναν το γύρο του θριάμβου και τελικά το επέστρεψαν.

Πολύ καλή ήταν και η ομάδα της Ανατολικής Πελοποννήσου, που πέρα από τις αγωνιστικές της δυνατότητες - έφτασε στα ημιτελικά - ξεχώρισε και για τις εμφανίσεις της. Οι φανέλες και τα σορτσάκια παρέπεμπαν στην Εθνική Βραζιλίας, ενώ η ομάδα διέθετε και το δικό της γιατρό, τον Χρ. Παπάζογλου, του οποίου η φανέλα δεν είχε νούμερο, αλλά ένα κόκκινο σταυρό και την επιγραφή «DOCTORE». Η «Σελεσάο» μπορεί να μην κέρδισε το κύπελλο, ωστόσο έδειξε δείγματα... «σοβαρής δουλιάς»!

Οι Κρητικοί, από την πλευρά τους, μπορεί να μη «σήκωσαν την κούπα στον Ψηλορείτη», μπορεί «η Αρετούσα» να έμαθε τα «δυσάρεστα» νέα, αλλά τουλάχιστον πήραν τον «τίτλο» των καλύτερων συνθημάτων. Οσον αφορά τους «γηπεδούχους» Θεσσαλούς, «απείλησαν» την Οργάνωση Αθήνας, ότι «αν δε μας αφήσετε να κερδίσουμε θα βάλουμε τα τρακτέρια, 'ντάξει;», χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η Οργάνωση της Αθήνας τελικά επικράτησε! Τώρα, η Δυτική Πελοπόννησος προσπάθησε, με τις «τσιρλίντερς» - οι κοπέλες της Οργάνωσης έδωσαν με το δικό τους τρόπο τη μάχη για τον τίτλο - να πάρει το κύπελλο. Εκείνο που πέτυχε όμως ήταν να πάρει «τα μάτια και τα μυαλά» των αντιπάλων. Τελικά, αποκλείστηκαν στα ημιτελικά. Εξωαγωνιστικά, βέβαια, κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συνολικά συμμετείχαν 16 ομάδες από όλες τις Οργανώσεις Περιοχής της ΚΝΕ.

Η συναυλία στη Λάρισα

Οι εκδηλώσεις του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Τα μέλη της ΚΝΕ και πολλοί άλλοι φιλειρηνιστές από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση και, παρά την κούραση των ημερών, τραγούδησαν μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και με τη ζωντάνια τους δημιούργησαν μια υπέροχη συναυλιακή ατμόσφαιρα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Αγις Τρυγάζης, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην επιτυχία του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, που είναι ενταγμένο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Και τόνισε ότι μέσα από το φεστιβάλ η ΚΝΕ θέλει ν' αναδείξει τη συμβολή της στη διεκδίκηση των νέων για μόρφωση, δουλιά, υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, για κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν πολυμελείς αντιπροσωπείες της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Γ. Χώτο, του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Ν. Σοφιανό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας κ.ά.

Μία «σπίθα» που ανάβει...

Σε δήλωσή του στο «Ρ» για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του 10ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ, ο Νίκος Πορτοκάλογλου τονίζει: «Ηταν χαρά μου που συμμετείχα. Εχω παίξει αρκετές φορές σε γιορτές και εκδηλώσεις της ΚΝΕ και γενικά παίζω όπου βλέπω ότι υπάρχει κάποια "σπίθα" που ανάβει ακόμα. Απόψε ήταν μία από τις λίγες συναυλίες που έχω κάνει σε πλατεία. Στις πλατείες είναι λίγο δύσκολο να δημιουργήσεις συναυλιακή ατμόσφαιρα. Παρ' όλα αυτά, τα καταφέραμε απόψε».

Γεμίσαμε τις μπαταρίες και συνεχίζουμε...

Στιγμές συλλογικότητας στον αγώνα και το γλέντι, την ξενοιασιά και την έγνοια, παρακαταθήκη για τις «μάχες» που έχουμε να δώσουμε από δω και πέρα. Τις μοιραστήκαμε ΟΛΟΙ όσοι βρεθήκαμε στο 10ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας, στη 10η νεανική επίθεση ειρήνης.

Χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά της χώρας τραγούδησαν μαζί, έπαιξαν, γέλασαν, χόρεψαν και μαζί με δεμένα σφιχτά τα χέρια τους διαδήλωσαν από το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης έως το λιμάνι της, ατενίζοντας στον ορίζοντα εκεί που θα προβάλει η ΝΑΤΟική αρμάδα και φωνάζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους πως είναι ανεπιθύμητη.

Φτάσαμε στο Στόμιο ξημερώματα Σαββάτου κατάκοποι από το ταξίδι και τα μικροαπρόοπτα της διαδρομής. Κι όμως, λίγο μετά την άφιξη κοίταζες γύρω σου τους νέους που έπαιζαν, γλένταγαν, κι αναρωτιόσουν: Πού βρίσκουν όλη αυτή η δύναμη; Ανεξάντλητη η «δεξαμενή» του σώματος και του πνεύματος των παιδιών της ΚΝΕ, μελών και φίλων της. Των παιδιών που ξέρουν και να αγωνίζονται και να διασκεδάζουν, που ξέρουν ότι το ένα ενυπάρχει μέσα στο άλλο, που ζουν, αγαπούν τη ζωή... Αλλωστε γι' αυτήν αγωνίζονται.

Η μέρα κύλησε όμορφα. Ομως πιο όμορφη ήταν η νύχτα κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι. Κανείς δεν ήθελε να κοιμηθεί, να χάσει έστω κι ένα λεπτό από το νεανικό «πανηγύρι». Μέχρι πρωίας διήρκεσε το γλέντι με τις μελωδίες του συγκροτήματος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Θεσσαλονίκης και του Μ. Πασχαλίδη. Μέχρι το πρωί χιλιάδες ψυχές πάλλονταν στους ρυθμούς της μουσικής. Και τα σώματα λικνίζονταν, όπως οι υψωμένες κόκκινες σημαίες στο νυχτερινό αεράκι. Χορός και τραγούδι. Κέφι και γλέντι. Από το χώρο της κατασκήνωσης, το «πάλκο», έως εκεί που έσκαγε το κύμα.

Κι ανάμεσα στο τραγούδι οι «υπενθυμίσεις» των αποφάσεων, των δεσμεύσεων και των προσδοκιών μας: «Οι 3 δεκαετίες ήταν αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική». «Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Τα συνθήματα «δένονταν» με τα μηνύματα των τραγουδιών σε μια μοναδική σύνθεση.

«Τραγουδάμε και διαδηλώνουμε για την ειρήνη» μας είπε η... Ειρήνη, φίλη της ΚΝΕ. Τη ρωτήσαμε για το διήμερο και μας απάντησε: «Μ' αρέσουν τα παιδιά της Οργάνωσης. Δείχνετε σαν να γλεντάτε ακόμη κι όταν διαδηλώνετε. Δίνετε την ψυχή σας παντού. Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε μια μεγάλη οικογένεια. Περνάω πολύ όμορφα. Στο επόμενο σίγουρα θα ξανάρθω ίσως και ως μέλος πια της Οργάνωσης».

«Η ειρήνη κινδυνεύει και έχουμε χρέος να την υπερασπίσουμε. Αν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο καλύτερο. Διαδηλώνοντας εναντίον του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού διαδηλώνουμε υπέρ της ζωής» μας είπε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος και σχολίασε για το διήμερο: «Ηταν όλα πολύ όμορφα. Και η οργάνωση άψογη. Γέμισε τις μπαταρίες μας. Και συνεχίζουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ