ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Μπούμερανγκ στον αυταρχισμό
  • Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κήρυξε 48ωρη πανελλαδική απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ
  • Το δικαστήριο ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές απαιτήσεις και έκρινε την απεργία παράνομη

Οι γιατροί ψηφίζουν στη συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ
Οι γιατροί ψηφίζουν στη συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ
Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση κατέληξε η πολιτική του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων των γιατρών του ΙΚΑ. Η κήρυξη της πολυήμερης απεργίας τους ως παράνομης όχι μόνο δεν έκαμψε τον αγώνα των γιατρών αλλά διεύρυνε το μέτωπο στην πολιτική της κυβέρνησης με την κήρυξη 48ωρης απεργίας απ' τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (12-13 του Ιούλη 2001).

Ο αγώνας των γιατρών - πέρα απ' τις όποιες αιτιάσεις μπορούν να γίνουν όσον αφορά στην κλιμάκωση και στο πλαίσιο - αποκάλυψε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι εξίσου επικίνδυνα τόσο για τους λειτουργούς της Υγείας - γιατρούς και εργαζομένους - όσο και για τους δικαιούχους - δηλαδή τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Είτε πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είτε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της διοίκησης του ΙΚΑ, ο παρονομαστής είναι κοινός: Χάνονται δικαιώματα για τους γιατρούς και τους εργαζομένους, περικόπτονται παροχές απ' τους δικαιούχους και ανοίγει ο δρόμος στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετσι, λοιπόν, εκείνο που επείγει είναι ο συντονισμός εκείνων που θίγονται άμεσα απ' την κυβέρνηση για να αποκρούσουν τα σχέδιά της αλλά και να διαμορφώσουν κοινές διεκδικήσεις για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες και θα διασφαλίζουν δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες Υγείας στους δικαιούχους.

Το τριήμερο που πέρασε ήταν μεστό από γεγονότα:

  • Το Σάββατο στις 3.30 μ.μ. εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία κήρυσσε την απεργία παράνομη, μετά από προσφυγή της διοίκησης του ΙΚΑ, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική».

Πριν απ' την προσφυγή είχε προηγηθεί η διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στις 2.7.2001, για να αντιμετωπιστεί - δήθεν - η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων απ' την απεργία. Την επομένη (3.7.2001) η διοίκηση του Ιδρύματος - και μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Μ. Νεκτάριος - κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο.

Η εκδίκαση της αγωγής έγινε στις 4.7.2001, όπου οι γιατροί αντιμετωπίστηκαν ως τρομοκράτες και όχι ως επιστήμονες από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Η κήρυξη της απεργίας ως παράνομης αφορά μόνο στις «τυπικές διαδικασίες δημόσιου χαρακτήρα - κοινής ωφέλειας, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, που στην πράξη όμως είχαν υλοποιηθεί με τη συνάντηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με τους αρμόδιους», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Η δικαστική απόφαση δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη των απεργιακών αιτημάτων των γιατρών και γι' αυτό δεν κήρυξε την απεργία μας καταχρηστική, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το δικαστήριο δεν έκρινε πως η απεργία ασκείται εις βλάβην του κοινωνικού συνόλου.

Συγκάλυψη ευθυνών από Γιαννίτση

Ακόμα και το σκεπτικό της απόφασης, όπως τόνιζαν χτες συνδικαλιστές και νομικοί, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση.

Εντούτοις, όμως, χτες ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, επανήλθε στη γραμμή της «ανυπαρξίας» του νομοσχεδίου και της επίθεσης κατά των γιατρών. Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των γιατρών, ο Τ. Γιαννίτσης είπε πως «το θέμα μάς απασχολεί έντονα» και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι η ταλαιπωρία αυτή δε θα συνεχιστεί. Εχουμε δηλώσει, το υπουργείο Υγείας και εμείς, ότι στη λογική της διαμόρφωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ψάχνουμε να βρούμε και θέλουμε να βρούμε μια λύση, αλλά πρέπει και οι γιατροί να αναλογιστούν ότι οι ευθύνες τους έχουν να κάνουν με τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων και η αντίδραση αυτή για κάτι που δεν είναι καν υπαρκτό, ως σχέδιο νόμου, δημιουργεί μια τεράστια ταλαιπωρία η οποία δεν είναι επιτρεπτή στις συνθήκες τις σημερινές. Να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου και στη συνέχεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε, πράγματι, όλοι μαζί να βρούμε μια λύση και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, βεβαίως, να μη συνεχίσει».

Αποφάσεις για κλιμάκωση

Την Κυριακή (8.7.2001) έγινε έκτακτη Ολομέλεια της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Η Ολομέλεια αποφάσισε:

  • Κλιμάκωση του διεκδικητικού μας αγώνα με την κήρυξη τεσσάρων νέων διαδοχικών πενθήμερων πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων, με τα αιτήματα για την αναβάθμιση της ΠΦΥ, την κατάργηση των συμβάσεων «αποικιοκρατικού» τύπου, άμεση ασφάλιση στο ΙΚΑ των 5.500 συμβασιούχων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ με κάθε τρόπο και θέσπιση βαθμολογίου γιατρών ΙΚΑ και μισθολογίου ισότιμου προς εκείνο των γιατρών των Κρατικών Νοσοκομείων.
  • Εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας για κάθε ζήτημα της Ολομέλειας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ μέχρι την επόμενη σύγκλησή της, που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των νέων αυτών απεργιακών κινητοποιήσεων.
  • Να γίνουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους όλης της χώρας. Μέχρι την έναρξη της νέας πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ όλοι οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι θα κάνουν τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βδομάδα.

«Ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ, με πρωτοφανή για την εποχή αυτή ποσοστά συμμετοχής, έπεισε τους κοινωνικούς φορείς και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, για τις δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου μας, με βασικό αίτημα την ανάγκη αναβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ, αλλά και των συνθηκών εργασίας και αμοιβής των 8.500 γιατρών του Ιδρύματος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Μαζική συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ

Μαζική ήταν η συνέλευση του Συλλόγου των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), που άρχισε χτες το πρωί και κράτησε μέχρι το απόγευμα.

Στη συνέλευση εγκρίθηκε η συμμετοχή στην απεργία του ΠΙΣ, ενώ αποφασίστηκε και 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και Τρίτη, 16-17 του Ιούλη 2001, σε περίπτωση που δεν αρχίσει δημόσιος διάλογος της κυβέρνησης με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη σημερινή συνάντηση του ΣΕΥΠΙΚΑ με τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, αν και η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ στην ανακοίνωσή της (8.7.2001) προειδοποιεί ότι κάθε συνάντηση άλλων συνδικαλιστικών φορέων με την κυβέρνηση και το ΙΚΑ η Ομοσπονδία θα το θεωρήσει ως «απεργοσπαστική μεθόδευση».

Τη σωστή στάση πρότεινε η εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» Μ. Αλειφεροπούλου στη συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ: Δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος με το πιστόλι στον κρόταφο και με τους γιατρούς διωκόμενους. Εκείνο που προέχει είναι η ενότητα δράσης των γιατρών.

Συνέλευση των συμβασιούχων

Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής.

Την Πέμπτη θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», ώρα 10.30 π.μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Η ποινικοποίηση θυμίζει άλλες εποχές

Η Πανιατρική 48ωρη απεργία αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας

Η απόφαση για τη 48ωρη Πανελλαδική Πανιατρική Απεργία πάρθηκε στη συγκέντρωση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε υπό την προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, την Παρασκευή 6.7.2001. Ομόφωνα αποφασίστηκε το ίδιο και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ που ακολούθησε τη συγκέντρωση.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη συνάντηση των προέδρων ήταν:

- Συμπαράσταση με κάθε τρόπο στην απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

- Οξεία καταδίκη των δικαστικών διώξεων που μετατρέπουν ένα συνδικαλιστικό και διεκδικητικό αγώνα σε υπόθεση της Δικαιοσύνης

- Διακοπή κάθε διαλόγου με τη διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς και τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, που είναι υπεύθυνες για την απαράδεκτη κίνησή τους να ποινικοποιήσουν μια απεργιακή κινητοποίηση

Η ποινικοποίηση της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, τονίστηκε στη συνάντηση, είναι μια ενέργεια που θυμίζει έντονα άλλες εποχές. Ταυτόχρονα, είναι μια κίνηση που αφορά ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος καλείται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για πιθανές δυναμικές κινητοποιήσεις με αφορμή το σοβαρό αυτό θέμα.

Ταυτόχρονα, από τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως και σοβαρές ανησυχίες για κάποια από τα έκτακτα μέτρα που πήρε η διοίκηση του ΙΚΑ «υπέρ των ασφαλισμένων», τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν τους τελευταίους τόσο σε οικονομικές ταλαιπωρίες - είναι άγνωστο το κατά πόσον και πότε θα τους επιστραφούν τα χρήματα που διέθεσαν από την τσέπη τους στη διάρκεια της απεργίας - όσο και σε περιπέτειες υγείας - με την ουσιαστική ενθάρρυνση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτοφαρμακίας.

  • Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στη συνάντηση επικρίθηκε έντονα η μονομερής εφαρμογή του νόμου από μέρους του υπουργείου Υγείας, το οποίο έθεσε τα εκβιαστικά διλήμματα και προχώρησε σε απειλές και απολύσεις, χωρίς ωστόσο, προηγουμένως να έχει εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις σχετικά με την καθιέρωση του επιδόματος του κλινικού γιατρού και τη δημιουργία ιατρείων στα νοσοκομεία για τους πανεπιστημιακούς.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους γιατρούς άνευ ειδικότητας που ασκούν το επάγγελμα πάνω από 10 χρόνια, για τους οποίους προτάθηκε να εξαιρεθούν των διατάξεων του ΠΔ 67/2000 το οποίο περιορίζει τη δυνατότητά τους να συνταγογραφούν και τους οδηγεί σε επαγγελματική και ηθική υποβάθμιση.
  • Τέλος, όσον αφορά το ΤΣΑΥ, διατυπώθηκε η θέση του ΠΙΣ, σύμφωνα με την οποία η ασφάλιση δεν πρέπει να αφορά την εργασία, αλλά την ιατρική ιδιότητα. Επίσης, τονίστηκε ότι από τη στιγμή που το κράτος δεν αποδίδει στο Ταμείο τον κοινωνικό πόρο, το ΤΣΑΥ θα πρέπει να γίνει αυτοδιαχειριζόμενο.
Συσκέψεις για το ΙΚΑ

Σύσκεψη - συγκέντρωση με θέμα «Οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στο ΙΚΑ» διοργανώνει αύριο, στις 8 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Θωμάς Κακαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ.

Ανάλογη σύσκεψη, με ομιλητή τον Θωμά Κακαβά, διοργανώνει την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ