ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1976: Η τραγωδία του Σεβέζο στην Ιταλία

Εργάτες με ειδικές προστατευτικές στολές προσπαθούν να απολυμάνουν το Σεβέζο. Λίγες μέρες μετά το «ατύχημα» και ενώ η πόλη έχει εκκενωθεί.
Εργάτες με ειδικές προστατευτικές στολές προσπαθούν να απολυμάνουν το Σεβέζο. Λίγες μέρες μετά το «ατύχημα» και ενώ η πόλη έχει εκκενωθεί.
Η Λα Μπριάντσα, ο «Κήπος της Λομβαρδίας», όπως με καμάρι την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της, ήταν μια ειδυλλιακή, ευημερούσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Ομως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό, σεληνιακό τοπίο.

Το Σεβέζο, μια από τις πολλές μικρές πόλεις της περιοχής, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς «βραδυφλεγούς» τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, ιδιοκτησίας μιας μεγάλης ελβετικής εταιρίας, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη. Η εταιρία, αν και γνωρίζει το περιστατικό, αποφεύγει να ενημερώσει τις αρχές και έτσι οι κάτοικοι αγνοούν τους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν.

Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχε καμιά ένδειξη της βαριάς μόλυνσης εκτός από μια έντονη οσμή στην ατμόσφαιρα. Υστερα από μια εβδομάδα, τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να μαραίνονται. Πουλιά έπεφταν νεκρά από τον ουρανό και μικρά ζώα άρχισαν να πεθαίνουν. Μετά τα φυτά και τα ζώα, ήρθε και η σειρά των ανθρώπων. Γύρω στα 35 άτομα - ανάμεσα τους πολλά παιδιά - παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.

Μόνο τότε η εταιρία διακόπτει την εγκληματική σιωπή της και αναγκάζεται να παραδεχτεί το τι είχε συμβεί, ενώ οι 1.500 κάτοικοι του Σεβέζο και της γύρω περιοχής συνειδητοποιούν ότι η τραγωδία τους μόλις έχει αρχίσει. Ταυτοχρόνως, όλη η Ιταλία πληροφορείται με τρόμο ότι, επί δέκα ολόκληρες μέρες, δηλητηριασμένα προϊόντα (κρέατα, αβγά, γαλακτοκομικά) ζωικής προέλευσης, κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.

Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων. Η οικονομία δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, κλείνουν όλες οι βιομηχανικές μονάδες γύρω από το Σεβέζο και εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται στο δρόμο. Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.

Μέσα στο κλίμα του πανικού και του τρόμου, η ιταλική κυβέρνηση δίνει την άδεια στην εταιρία ICMESA να ανατινάξει τις εγκαταστάσεις της στο Σεβέζο με τη δικαιολογία ότι έτσι θα περιοριστεί η μόλυνση. Με την ανατίναξη, όμως, εξαφανίζονται και οι αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας...

ΠΡΟΣΩΠΑ

1871 Γεννιέται ο Μαρσέλ Προυστ. Γάλλος συγγραφέας. Το κυριότερο έργο του Προυστ, είναι ο κύκλος «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», έργο ζωής το οποίο άρχισε το 1913 και τελείωσε λίγο πριν πεθάνει. Οι 6 τελευταίοι τόμοι εκδόθηκαν μετά το θάνατό του. Αφηγητής της «Αναζήτησης» είναι ο γόνος μιας πλούσιας αστικής οικογένειας, με αδύνατη υγεία, χωρίς καμία πρακτική δραστηριότητα και μέλος των κύκλων της αριστοκρατικής κοινωνίας. Η μοναδική «δοκιμασία» της ζωής του είναι η βασανιστική αγάπη για την Αλμπερτίν, ενώ οι απόπειρες να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία μένουν άκαρπες. Μόνο στο τελευταίο διήγημα της «Αναζήτησης», ο ήρωας πείθεται ότι το δημιουργικό έργο που βασίζεται στη διαίσθηση δίνει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη «στο χαμένο χρόνο». Κύρια μέθοδος του Προυστ ήταν ο ιμπρεσιονισμός, που έφτανε ως τα όρια του κοινωνικού κριτικισμού. Το έργο του επέδρασε ποικιλόμορφα στις δημιουργικές αναζητήσεις πολλών συγγραφέων του 20ού αιώνα.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1774 Υπογράφεται η Συνθήκη του Κιουτσούκ - Καϊναρτζή.

1908 Ξεσπά το κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη.

1918 Αρχίζει το 5ο Συνέδριο των Σοβιέτ. Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.

1966 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση, τραυματίζονται 150 αγρότες.

1971 Αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν από νεαρούς αξιωματικούς.

1985 Το πλοίο «Ρέινμποου Γουόριορ» της οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» βυθίζεται στο λιμάνι του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το ναυάγιο αποδίδεται σε δολιοφθορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στη Γαλλία.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα πελάγη πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 19-34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22-37, στο Αιγαίο από 24-36 και στη Θεσσαλονίκη από 22-34 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-37 βαθμούς.

ΘΕΣΗ για τη νομή της εξουσίας σπεύδουν να πάρουν οι βουλευτές της ΝΔ, μέσα από τη διαδικασία της ανάδειξης των νέων οργάνων, που ολοκληρώνεται αύριο (σελίδα 6)

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ αλλοδαποί και πολλοί Ελληνες εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στην πετυχημένη εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Πατησίων, το Σάββατο το βράδυ, στο χώρο του ΦΙΞ στα Πατήσια (σελίδα 18)

ΕΝΑ προς ένα, καταρρίπτονται τα επιχειρήματα που προβάλλουν εφοπλιστές και «Ελληνικός Νηογνώμονας», για να πείσουν το Εφετείο Πειραιά ότι το φορτηγό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» ήταν «άριστο» και ότι τελικά βούλιαξε από λάθος χειρισμούς του πλοιάρχου του και λόγω του ...«υψηλού βωβού κυματισμού» (σελίδα 20)

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ του νέφους και του καύσωνα έκανε χτες την εμφάνισή του στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία (σελίδα 21)

ΜΕ ΡΥΘΜΟ που άγγιξε το 4%, έτρεχε τον Ιούνη - σε δωδεκάμηνη βάση - ο επίσημος πληθωρισμός, συμπιέζοντας έτσι σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και, γενικότερα, τα λαϊκά εισοδήματα (σελίδα 22)

ΜΕ ΤΗΝ έκδοση προμετόχων - που αποτελεί συγκαλυμμένη μορφή ιδιωτικοποίησης - αποφάσισε να εκποιήσει η κυβέρνηση το «φιλέτο» της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (σελίδα 23)

Η ΦΛΩΡΙΝΑ αποτελεί το σημερινό σταθμό του «Ρ», καθώς συνεχίζεται το οδοιπορικό του στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο απόηχος των ομοβροντιών του UCK και της αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα και πολύμορφα προβλήματα, που βασανίζουν την περιοχή (σελίδα 24)

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ της απόφασης κατασκευής κτιρίου πινγκ - πονγκ, δίπλα στο Βυζαντινό Μνημείο του 12ου αιώνα, την Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου, ζητά η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (σελίδα 27)

ΤΑ «ΣΚΟΤΕΙΝΑ σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και των Δυτικοευρωπαίων» στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, με άλλοθι την παγκοσμιοποίηση, εφαρμόζει «πολιτική μονόπλευρης λιτότητας», καταδικάζει, μέσα από το ομόφωνο ψήφισμά της, η ΠΟΣΠΕΡΤ (σελίδα 29)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ