ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Τουφεκιές στον αέρα»

«Για την τιμή των όπλων ή για τα μάτια του κόσμου». Διαλέξτε και πάρτε. Αμφότερες οι γνωστές ρήσεις αντικατοπτρίζουν την ουσία του χτεσινού μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού (ΓΓΑ) και της «Αθήνα 2004» για τη φαρμακοδιέγερση. Ακόμα και αν δεχτούμε ως ειλικρινείς τις προθέσεις περί «καθαρών αγώνων», το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Πρόκειται για «τουφεκιές στον αέρα» απλά γιατί δεν έχουν στόχο την αιτία αλλά τη μερική καταστολή με κύριο σκοπό την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Περιχαρείς οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν επιθυμίες και ευχές, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του εργαστηρίου αντιντόπινγκ. Η αναβάθμιση του υπάρχοντος στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου θα κοστίσει 1,5 δισ. δρχ. (850 εκατ. δρχ. θα διατεθούν από την πολιτεία και 628 εκατ. δρχ. από την «Αθήνα 2004»). Το ποσό θα δαπανηθεί για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου με σύγχρονα μέσα και την πρόσληψη περίπου εκατό επιστημόνων. Στόχος είναι η δυνατότητα διενέργειας περίπου 4.500 ελέγχων στη διάρκεια των αγώνων της Αθήνας. Το εργαστήριο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 180 δειγμάτων σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα για όσους αθλητές βρέθηκαν θετικοί θα ανακοινώνονται μέσα σε 36 ώρες και για όσους βρέθηκαν αρνητικοί το πολύ μέσα σε 24 ώρες.

Και; Οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές» αναγνώρισαν πως πρόκειται για «στρουθοκαμηλισμό». Οπως παραδέχτηκε ο Π. Φασούλας, «είναι σίγουρο ότι δε θα είναι "καθαροί" αγώνες. Δυστυχώς η μέθοδος της ανίχνευσης των ουσιών έπεται της μεθόδου ανακαλύψεων νέων ουσιών. Η ίδια η ΔΟΕ προωθεί ουσιαστικά αυτή την υποκρισία που υπάρχει παγκόσμια: Οτι "ναι, δε θέλουμε αναβολικά, αλλά συνεχώς κυνηγάμε το ρεκόρ"». Ενώ η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είπε: «Δυστυχώς η αλήθεια είναι διεθνώς γνωστή. Δεν είναι σύμπτωση ότι το θέμα του συναγωνισμού (σ.σ. ανταγωνισμού μάλλον είναι το σωστό), δυστυχώς, συνδυάζεται με το συναγωνισμό (σ.σ. ανταγωνισμό) φαρμάκων. Μιλάμε για ρεκόρ, μιλάμε για τους αθλητές που υφίστανται μια μαζική πίεση (ανέφερε σχεδόν τους πάντες εκτός από τις κάθε είδους εταιρίες που "επενδύουν" στο αφύσικο ή υπεράνθρωπο αποτέλεσμα) για την επιδίωξη του ρεκόρ»... Αρα...

ΒΟΛΕΪ
Αήττητη στα τελικά

Πανηγυρική πρόκριση στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2002 που θα διεξαχθεί στην Αργεντινή (28 Σεπτέμβρη έως 13 Οκτώβρη), πήρε η Εθνική μας ομάδα των ανδρών στην Προύσα, όπου πραγματοποιήθηκε η προκριματική φάση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να σκαρφαλώσει αήττητο στην κορυφή του Λ' ομίλου απ' όπου μπορεί πλέον να... αγναντεύει την ανατολή μιας σημαντικής νέας σελίδας στην ιστορία του.

Ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Τουρκία κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στον στόχο των Ελλήνων διεθνών, που δεν ήταν άλλος από το να πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης και να αποδείξουν ότι η 9η θέση τους στο «Γουόρλντ Λιγκ», ήταν ένα «στραβοπάτημα». Η Εθνική μας μετά τις διαδοχικές νίκες που πέτυχε επί της Ρωσίας με 3-1 (26-24, 25-20, 21-25, 25-17), της Τουρκίας με 3-2 (20-25, 20-25, 25-19, 25-18, 15-11) και της Εσθονίας με 3-0 (25-18, 33-31, 25-16) «πέρασε» για 4η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση μετά το 1986 στο Παρίσι (13η), το 1994 στην Αθήνα (6η) και το 1998 στην Ιαπωνία (13η).

Χτες, κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής στη χώρα μας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Απολαύσαμε για ακόμα μια φορά τους καρπούς που σπείραμε από την αρχή της φετινής περιόδου. Είναι η σημαντικότερη πρόκριση στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ και αυτό μας δίνει κουράγιο».

  • Μετά την κλήρωση που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στο Λουξεμβούργο, οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών είναι: Α' όμιλος: Ηρακλής, Παρί (Γαλλία), Νόλικο Μαασέικ (Βέλγιο), Εκατέρινμπουργκ (Ρωσία). Β' όμιλος: Ολυμπιακός (Ελλάδα), Μοστοστάλ (Πολωνία) Χοτβόλεϊ (Αυστρία), Λέφσκι (Βουλγαρία).
  • Η πέμπτη θέση που κατέλαβαν οι Ρουμελιώτης - Μιχαλόπουλος, ήταν η καλύτερη για τα ελληνικά χρώματα, στο Παγκόσμιο Τσάλεντζερ μπιτς βόλεϊ ανδρών που ολοκληρώθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Την πρώτη θέση πήραν οι Βραζιλιάνοι Μουρίλο και Κλέπερ.
ΑΕΚ
Αγωνιστική παρέμβαση

Μια διαφορετική ηγετική παρέμβαση στα κωμικοτραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ΑΕΚ, έκανε χτες ο Μ. Κασάπης. Με κατεύθυνση θετική, ελπιδοφόρα και όχι φυγόπονη... Εκφράζοντας εκτός από τον εαυτό του και τους συμπαίχτες του... Ως ένας από τους παλιότερους παίχτες επισημαίνει πως «διοικήσεις και ιδιοκτήτες έρχονται και φεύγουν και κανείς δε γνωρίζει τι μέρα θα ξημερώσει αύριο». Εκφράζει πικρία για «τις εξελίξεις που μόνο κακό προκαλούν στην ομάδα μου» και προσθέτει:

«Ακριβώς όμως τώρα που "ζητείται ελπίς" από τους αγωνιούντες αγνούς οπαδούς μας, θέλω να στείλω ένα μικρό έστω, μήνυμα -υπόσχεση. Για μένα και τους συμπαίκτες μου το αύριο είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μπούμε στο γήπεδο και να ματώσουμε τη φανέλα μας. Αυτή είναι η δική μου απάντηση σε όλους τους εχθρούς και "φίλους" που τρίβουν τα χέρια τους για όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα και, ταυτόχρονα, η δική μου υπόσχεση στους πιστούς μας οπαδούς. Μέσα στο γήπεδο εμείς οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Είναι υπόσχεση - δέσμευση. Το ελάχιστο που έχω υποχρέωση να κάνω για το σύλλογο που με ανέδειξε και με καθιέρωσε στη συνείδηση του ΑΕΚτζή αλλά και όλων των Ελλήνων φιλάθλων».

Οσο για το ιδιοκτησιακοδιοικητικό, χτεσινοβραδινές πληροφορίες, ήθελαν το δίδυμο Καρρά - Γιδόπουλου «μια ανάσα» από την επίσημη ανάληψη. Μάλιστα ο πρώτος εκ των δύο παρουσιάστηκε, σε δηλώσεις του, έτοιμος για έργα και υποστήριξε πως «αν αναλάβουμε, από αύριο είναι δεδομένο ότι δε θα υπάρχουν στην ΑΕΚ ο κύριος Καραγεώργης και η NΕΤΜΕΝΤ». Επανεμφάνιση όμως είχαμε και από το Μ. Τροχανά. Με την εντελώς προσωπική λογική του, αφ' ενός υποστήριξε: «είναι δυνατόν οι δύο πρώην πρόεδροι να δώσουν λύση στο οξύτατο πρόβλημα της ΑΕΚ; Δε νομίζω να υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα. Θεωρώ αυτή την προσπάθεια της ΝΕΤΜΕΝΤ αξιολύπητη προς αξιοπαθούντες οπαδούς της ΑΕΚ, που θα την πληρώσει η αναξιοπαθούσα ΑΕΚ». Αφ' ετέρου όμως πρόσθεσε: «υπάρχει όμως δυνατότητα ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ο καθένας μας, ανάλογα, με τις οικονομικές δυνάμεις του, να στηρίξουμε οικονομικά τους Καρρά - Γιδόπουλο. Πρέπει όλοι να δώσουμε το "παρών" με ουσία και όχι με λόγια»!

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Χρυσό ο Παπαθανασίου

Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα «ΦΙΝ» που ολοκληρώθηκε στο Λάγκο ντι Γκάρντα της Ιταλίας. Ο Ελληνας ιστιοπλόος από την αρχή των αγώνων είχε πάρει προβάδισμα στην κατάταξη, το οποίο κράτησε έως το τέλος, δίνοντας σκληρές μάχες ανάμεσα σε 91 πολύ καλούς αθλητές. Οι υπόλοιποι ιστιοπλόοι μας ολοκλήρωσαν ως εξής: Γ. Κοντογούρης 25ος και 5ος στους νέους, Α. Καρνούτσος 33ος, Χ. Χιονάς 40ός και Α. Μπούμπουρας 69ος.

  • Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποιεί ο Β. Κοκκαλάνης στα Μιστράλ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νεότητας που διεξάγεται στη Γαλλία. Ο νεαρός αθλητής είναι 2ος με 16 π. μετά από 8 ιστιοδρομίες.
ΣΤΙΒΟΣ
Θετικά δείγματα

Πολύ καλά... δείγματα γραφής, ενόψει της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον (3-12 Αυγούστου), έδωσαν αρκετοί αθλητές μας στους Βαλκανικούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους η σφυροβόλος Ευδοκία Τσάμογλου (1η, 65.05), η Καρολίνα Σκούρτη, που, με χρόνο 4.15.04, σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα από το 1998 και ο δισκοβόλος Σάββας Πανάβογλου που πήρε την πρώτη θέση με 60.43 μ.

  • Την πρώτη θέση στο δεύτερο στη σειρά μίτινγκ του «Γκόλντεν Λιγκ» που διεξήχθη στο Παρίσι πήρε ο πρωταθλητής μας στον ακοντισμό Κώστας Γκατσιούδης με βολή στα 86,81 μ. Ωστόσο, ο Ελληνας αθλητής, όπως όλα δείχνουν, δε θα συμμετάσχει στο μίτινγκ του Οσλο, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με το γόνατο και τους κοιλιακούς.
  • Το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα τριάθλου, που διεξήχθη στη Μυτιλήνη, κατέκτησε ο αθλητής του Σπάρτακου Γλυφάδας, Βασίλης Κρομμύδας, με επίδοση 2:01:58.
ΤΕΝΙΣ

Ο Κροάτης Γκόραν Ιβανίσεβιτς, μετά από τρεις χαμένους τελικούς, κατάφερε φέτος να κατακτήσει το «Γουίμπλετον» νικώντας τον Αυστραλό Πάτρικ Ράφτερμε 3-2 (6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7). Στις γυναίκες τον τίτλο διατήρησε η Βίνους Γουίλιαμς, καθώς στον τελικό επιβλήθηκε της Βελγίδας Ζιστίν Ενάν, με 2-1 (6-1, 3-6, 6-0).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Εμεινε ο Πεδουλάκης

Χωρίς... τσαλίμια, αλλά πατώντας στα ήδη γνώριμα βήματα, θα εξακολουθεί να βαδίζει το Περιστέρι. Για 5η συνεχόμενη χρονιά την ομάδα των δυτικών συνοικιών θα κοουτσάρει ο Αργύρης Πεδουλάκης, που χτες συμφώνησε ν' ανανεώσει τη θητεία του για τα επόμενα δύο χρόνια, παρότι μέχρι πρόσφατα αμφότερες οι πλευρές άλλα έδειχναν. Οπως, όμως, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο 37χρονος Ελληνας τεχνικός, «άλλαξαν κάποια δεδομένα, γίνεται μια προσπάθεια από νέα παιδιά και παλιούς παίκτες. Με κάλεσαν να μιλήσουμε και βρήκαμε κοινό σημείο επαφής. Δεν ήταν θέμα εγγυήσεων. Ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε».

Στον μεταγραφικό... χορό επέστρεψε και η ΑΕΚ, η οποία ανανέωσε το συμβόλαιο του Νίκου Χατζή για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Ελληνας παίχτης για τα χρόνια αυτά θα εισπράξει 320 εκατομμύρια. Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση των περιπτώσεων Κακιούζη, Χατζή ο «δικέφαλος» στοχεύει σε συμφωνία συνεργασίας με τον Βασίλη Κικίλια. Στο μεταξύ, νέος προπονητής της Δάφνης για την επόμενη αγωνιστική χρονιά θα είναι ο Γερμανός Ντιρκ Μπάουερμαν, που συμφώνησε χτες σε όλα με τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Κώστα Τζιβελέκα.

  • Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζώνης στην Παγκόσμια Ομοσπονδία του μπάσκετ εκλέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, με 28 ψήφους, έναντι 11 του Ρώσου Βαλερί Κούζιν και του Αγγλου Κιθ Μίτσελ.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
«Χρυσές» ελπίδες

Ελπίδες ότι η ελληνική κολύμβηση θα βγει σιγά σιγά από το αγωνιστικό τέλμα, έστειλαν από τη Μάλτα, όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων - νεανίδων, οι αθλητές - αθλήτριές μας. Πρωταγωνίστρια στην καλύτερη φετινή «παράσταση» για τα ελληνικά χρώματα, ήταν η Ζωή Δημοσχάκη, η οποία δύο φορές ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Η 16χρονη αθλήτρια του Παναθηναϊκού στα 400 μ. ελεύθερο, τερμάτισε 1η με 4.11.59, καταρρίπτοντας παράλληλα το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε πετύχει η Σοφία Δάρα το '83 (4.16.72). Την πρωτιά, επίσης, πήρε και στα 200 μ. με χρόνο 2.01.94 που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το παλαιότερο κατείχε η ίδια με 2.02.75. Εκτός όμως από τη Δημοσχάκη, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και ο Γιάννης Δυμωνάκος του Ηλυσιακού στα 200 μ. πεταλούδας (1.59.51), ενώ την τελευταία μέρα των αγώνων ο Ανδρέας Ζήσιμος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο (15.41.40).

«Συμπρωτευουσιάνικες» πρεμιέρες

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη παρουσίαση από τον Αρη του νέου τεχνικού του, Ανρί Μισέλ. Αρκετοί οπαδοί των «κιτρινόμαυρων» αντέδρασαν στην απουσία του μεγαλοϊδιοκτήτη Δ. Κοντομηνά. Από την πλευρά του ο Μισέλ τόνισε πώς «ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Το λιγότερο, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Για να τον πετύχουμε πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα από παίκτες».

Παράλληλα, την πρώτη προπόνησή του πραγματοποίησε χτες και ο Ηρακλής, κατά την οποία το «παρών» έδωσε στην κερκίδα ο Κώστας Κορμαρής. Νωρίτερα οι διοικήσεις του «Γηραιού» και των Ιωαννίνων είχαν συμφωνήσει από τη νέα περίοδο, ο 28χρονος επιθετικός να αγωνίζεται με τη φανέλα των «κυανόλευκων». Προχτές, έγινε και η πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ για τη νέα σεζόν.

Στο δυναμικό της Ρεάλ Μαδρίτης ανήκει από χτες και επίσημα ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Γάλλος πρώην παίχτης της Γιουβέντους υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Μαδριλένους, μια μετεγγραφή, το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 30 δισ., καθώς στα 25 που θα πάρει η Γιουβέντους θα προστεθούν τα 8 δισ. που θα εισπράξει ο παίκτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ