ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΤΟ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΑΝ ΞΑΝΑ
Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο το έχει πληρώσει ο λαός και δεν το παζαρεύει!

Αλλο ένα μεγάλο συλλαλητήριο για τη σωτηρία του νοσοκομείου, που οδηγείται συνειδητά στην υποβάθμιση

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο για τη σωτηρία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης, σε συνέχεια της μαζικής πανηρακλειώτικης διαδήλωσης της προηγούμενης Τετάρτης.

«Ως εδώ. Βάζουμε τέλος στην εγκληματική τους πολιτική. Η Υγεία του λαού δεν είναι κόστος. Ο λαός του Ηρακλείου παίρνει στα χέρια του την υπόθεση σωτηρίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του δημόσιου χαρακτήρα του. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση και το κλείσιμο κανενός νοσοκομείου. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα σωματεία και οι φορείς που κάλεσαν στην κινητοποίηση, όπου βροντερό «παρών» έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής.

Παρέστησαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, και ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου.

Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, μετέφερε τη μεγάλη χαρά και συγκίνηση για τους υγειονομικούς, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, από την πρωτοφανή συμμετοχή του λαού στη συγκέντρωση.


«Ο λαός μίλησε! Τίποτα δεν είναι όπως πριν την Τετάρτη! Τώρα πρέπει να απαντήσει το υπουργείο, η κυβέρνηση! Ο υπουργός Υγείας κατάλαβε τι τους περιμένει από δω και στο εξής και ήρθε εσπευσμένα τη Δευτέρα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας όμως ότι από την κάθοδο του υπουργού δεν προέκυψε τίποτα το ουσιαστικό για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Βενιζέλειο. «Καμία απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός Υγείας στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας», τόνισε, αφού «δεν έκανε την παραμικρή κουβέντα για τις τεράστιες ελλείψεις στην Παθολογική, στην Παιδιατρική, στη Μονάδα Νεογνών, στην Αιματολογική, στο Ακτινολογικό Τμήμα, στην Ψυχιατρική που μένει χωρίς μόνιμο ιατρό, στη Νευροχειρουργική που δεν έχει κανέναν ειδικευόμενο ιατρό. Δεν αναφέρθηκε καν στο Τμήμα Πήξης, το οποίο ήταν το μόνο διαθέσιμο ιατρείο για όλη την Κρήτη και τα νησιά, και τώρα υπολειτουργεί. Δεν αναφέρθηκε στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, που έχει μείνει με έναν μόνιμο ιατρό ενώ παρέχει υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Δεν αναφέρθηκε στην κατάργηση του εκπαιδευτικού ρόλου του μοναδικού στην Κρήτη Διαβητολογικού Κέντρου, που λειτουργεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το οποίο έχει πάψει να δίνει ειδίκευση, χωρίς εμφανή αίτια.

Κουβέντα για τις 300 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων πάνω από 100 αφορούν τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, ενώ λείπουν 40 γιατροί και 150 άτομα όλων των άλλων ειδικοτήτων, διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως και προσωπικό καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Ακόμα και για το μείζον θέμα των αναισθησιολόγων, το μόνο που προτάθηκε ήταν η είσοδος ιδιωτών αναισθησιολόγων με "μπλοκάκι" για ένα τρίμηνο, μια λύση εμβαλωματική και προσωρινή, και δείχνει ξεκάθαρα ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Τη μαζική συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κεντρικό σύνθημα «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός». Εκφράστηκε επίσης η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να ακούγεται κατά τη διάρκεια της πορείας.

Προετοιμαζόμαστε για παγκρήτιο συλλαλητήριο

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ο Δημήτρης Βρύσαλης μετέφερε την είδηση μίας ακόμα παραίτησης στο Βενιζέλειο, αυτήν τη φορά αναισθησιολόγου, σημειώνοντας: «Η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της διώχνει τους γιατρούς από τα νοσοκομεία. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι μέτρα επιδείνωσης της κατάστασης της δημόσιας Υγείας. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη σε κάθε νοσοκομείο και νομό της Κρήτης, προετοιμάζουμε νέο μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο εδώ στο Ηράκλειο!».

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το πρωί της ίδιας μέρας, στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, απαιτώντας να μπει ένα τέρμα στην παραπέρα υποβάθμιση του μοναδικού νοσοκομείου στον νομό. Κατήγγειλαν ταυτόχρονα την απόφαση για «εφημερία τομέα» στο ΤΕΠ κατά τις ημέρες που δεν έχει ειδικευόμενο ή «έμπειρο» αγροτικό γιατρό, μια επιλογή επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο μετέφερε στους συγκεντρωμένους η Μιχαέλα Αβδή, αγροτική ιατρός του ΚΥ Σπηλίου και γραμματέας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Οπως είπε, μεταξύ άλλων «το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ήδη λειτουργεί χωρίς την παρουσία επιμελητή γιατρού και με λιγοστούς ειδικευόμενους ή μετακινούμενους αγροτικούς γιατρούς, δηλαδή με λύσεις μπαλωμάτων».

Και, εξηγώντας πού οδηγεί η απόφαση για «εφημερία τομέα», είπε ότι θα έχουμε τον παραλογισμό ασθενείς να προσέρχονται στα παθολογικά ΤΕΠ και να εξετάζονται π.χ. από κάποιον νεφρολόγο, κάτι που «θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την ζωή των ασθενών και των ίδιων των γιατρών».

«Διεκδικούμε ένα αναβαθμισμένο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό. Απαιτούμε τώρα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους για να στελεχωθούν με πλήρες προσωπικό όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας», ανέφερε η ομιλήτρια, καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται και σύσκεψη με όλους τους φορείς και τα σωματεία της πόλης.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε εκφράζοντας τη στήριξή της αντιπροσωπεία της ΚΟ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, με τον Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», να καλεί σε ξεσηκωμό, γιατί «το αγαθό της δημόσιας Υγείας δεν παζαρεύεται».


ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της μέρας για τον καρκίνο του μαστού

Να εξοπλιστεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με ψηφιακό μαστογράφο και μαγνητικό τομογράφο και να ενισχυθεί το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για τον συστηματικό, δωρεάν προληπτικό έλεγχο των γυναικών της Δυτικής Αττικής, απαιτεί με κινητοποίησή του αύριο Τετάρτη, στις 1.30 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Η αυριανή μέρα είναι η Παγκόσμια Μέρα για τον καρκίνο του μαστού, και χιλιάδες γυναίκες από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Φυλής ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον προληπτικό τους έλεγχο, λόγω της ανυπαρξίας μαστογράφου στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια μονάδα Υγείας της Δυτικής Αττικής.


ΣΕΑΑΝ - ΣΕΜΙΣΕΑ
Παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό της εργαζόμενης με προβλήματα όρασης

Την άρνηση της διοίκησης του «Φάρου Τυφλών Ελλάδας» να διενεργηθεί έλεγχος, από τους φορείς του αναπηρικού κινήματος, με ειδικό επιστήμονα μετά το σοβαρό εργατικό «ατύχημα», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Υπενθυμίζεται ότι το «ατύχημα» συνέβη την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, όταν εργαζόμενη με σοβαρό πρόβλημα όρασης κατά τη διάρκεια της εργασίας της στην πρέσα παραγωγής/διαμόρφωσης μεταλλικών υλικών του μηχανουργείου «Φάρου» υπέστη ακρωτηριασμό των τριών δαχτύλων του δεξιού της χεριού.

Αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής επισκέφθηκε τον χώρο την επομένη του «ατυχήματος» και συναντήθηκε με τον διευθυντή και τον προϊστάμενο παραγωγής. Εκεί τους υποδείχθηκε ο τρόπος λειτουργίας του μηχανήματος αλλά και ο χειρισμός του από έναν τυφλό, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με την πρόεδρο του ΔΣ μετέφεραν τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις τους, ως προς την κατοχύρωση της εργαζόμενης και τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος. Οπως σημειώνουν οι φορείς, ενημερώθηκαν ότι έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους, τόσο ως προς την κατοχύρωση και τη στήριξη της εργαζόμενης για ό,τι χρειαστεί σχετικά με τη θεραπεία και αποκατάστασή της, όσο και ότι θα παραμείνει ως εργαζόμενη του «Φάρου» μέχρι τη συνταξιοδότησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ