Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα ξεπεραστεί ένα εμπόδιο για την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας
Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή. Πράγματα που λίγο - πολύ τα επαναλαμβάνει διαρκώς, προσπαθώντας να «ανοίξει την όρεξη» σε ιδρύματα και επιχειρήσεις για ...επενδύσεις.
Τον Σεπτέμβρη σε πολλά ρεπορτάζ διαφημίστηκε κατά κόρον η πρόθεση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από κοινού με το fund «CVC Capital Partners» (έχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια «Υγεία», «Metropolitan», «Μητέρα», «Λητώ» κ.ά.), να επενδύσει στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής, ανιχνεύοντας τη δυνατότητα να στήσει την έδρα της Σχολής πέριξ του Ελληνικού. Την ίδια περίοδο αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα το ενδιαφέρον ενός ισπανικού ΑΕΙ να επενδύσει, ενώ ένα άλλο fund, που διαχειρίζεται πολλά μη κρατικά - ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου, εμφανίζεται να αναζητεί χώρο και να εκφράζει ενδιαφέρον για σχολές Ιατρικής, Νομικής και Πληροφορικής.
Μαζί με τα παραπάνω, πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε πληρωμένη καταχώρηση σε μέσα ενημέρωσης για την «πρώτη στην Ελλάδα ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική στην Αποκατάσταση», από το Μητροπολιτικό Κολέγιο, που δήθεν μάλιστα θα παρέχει και δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στο κοινό, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύονται σε αυτή οι σπουδαστές του Κολεγίου. Στο θέμα αντέδρασαν άμεσα οι Πανελλαδικοί Σύλλογοι Εργοθεραπευτών, Φυσικοθεραπευτών, Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών και Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, δηλώνοντας ότι τα κολέγια είναι Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και όχι πανεπιστήμια και ότι η αδειοδότηση ιδιωτικών κλινικών Υγείας διέπεται από συγκεκριμένους νόμους, ενώ η Περιφέρεια Αττικής δήλωσε ότι δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση δημιουργίας χώρου τέτοιας κλινικής αποκατάστασης και δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία σχετική άδεια λειτουργίας. Ωστόσο η διευθύνουσα σύμβουλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ», Καλλιόπη Ροδοπούλου δήλωσε ότι «το Μητροπολιτικό Κολέγιο θα είναι το πρώτο Κολέγιο που θα λάβει άδεια Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα».Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εκπαιδευτικός Ομιλος «Μητροπολιτικό - ΑΚΜΗ» έχει ήδη αγοραστεί, από τις αρχές της περασμένης άνοιξης, από το fund «BC Partners». Το «BC Partners» είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα σε επενδύσεις funds στην Ελλάδα, με τη «Nova» (μετά τη συγχώνευσή της με τη «Wind») και την αλυσίδα καταστημάτων «Pet City». Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της «BC Partners», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την περίοδο εξαγοράς του κολεγίου: «Η αγορά της Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει προοπτικές. Πρώτα απ' όλα, το ποσοστό της ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο κομμάτι αυτό εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Οσο περνάει ο καιρός και όσο βελτιώνεται το προϊόν που θα δίνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τόσο περισσότερο θα δούμε αύξηση στην ιδιωτική Εκπαίδευση». Και ειδικά για το κολέγιο που αγόρασε είπε: «Μιλάμε για τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην αγορά, με 22.000 φοιτητές, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και το πλέον ολοκληρωμένο πακέτο προγραμμάτων σε πτυχία, προγράμματα αλλά και μια καλή γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας, με 27 campus και δομές. Και, φυσικά, έχει ένα αναγνωρίσιμο brand και μια πολύ καλή φήμη». Μιλάμε δηλαδή ξεκάθαρα με όρους αγοράς, προϊόντων, κερδών κ.λπ., από μια επιχείρηση που έχει μια εταιρεία τηλεφωνίας, μια αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων και ...έναν εκπαιδευτικό όμιλο.
Με άλλα λόγια, οι ...πρυτάνεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση είναι managers σε διεθνή επενδυτικά μεγαθήρια, που διαχειρίζονται δισ. ευρώ και αναζητούν κερδοφόρες επενδύσεις για τα κέρδη των μετόχων τους. Από εκεί ξεκινάει και εκεί τελειώνει το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Να αφαιρέσει και τα τελευταία προσχώματα για τα κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο στο έδαφος της Παιδείας - εμπόρευμα. Εκεί συναντιέται άλλωστε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.Οταν λοιπόν ο υπουργός Παιδείας λέει ότι «το κρατικό μονοπώλιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί έναν αναχρονισμό που καθιστά την Ελλάδα διεθνή εξαίρεση», όταν λέει η κυβέρνηση ότι το άρθρο 16 είναι ένα εμπόδιο για την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας, απευθύνεται ξεκάθαρα στο κεφάλαιο, στους επενδυτές, σε όλους όσοι φιλοδοξούν να βγάλουν κέρδη, πρώτα απ' όλα από τους μελλοντικούς φοιτητές - πελάτες.
Και υπάρχει και κάτι ακόμα: Τα προγράμματα σπουδών και τα πτυχία των κολεγίων τα πιστοποιούν ξένα πανεπιστήμια. Υπάρχουν δηλαδή ήδη παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, με συμφωνίες δικαιόχρησης με τα κολέγια. Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, αυτά θα είναι και τα πρώτα που θα σπεύσουν να πιστοποιηθούν ως πανεπιστήμια, με βάση τα κριτήρια που θα φέρει το αναμενόμενο (για τον Δεκέμβρη) νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με άλλα λόγια, το πρώτο βήμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας θα είναι η αναμόρφωση του χώρου των κολεγίων και η επιβίωση αυτών που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, προσωπικό, προγράμματα κ.λπ. Ομως, με μια απλή σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των κολεγίων με αυτά των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ σε ομοειδή αντικείμενα, μπορεί να δει ο καθένας ότι μιλάμε για άλλες ποιότητες και άλλα επίπεδα σπουδών...
Στο κάλεσμά της η ΚΝΕ αναφέρει:
«Η ΚΝΕ προσκαλεί κάθε νέο και νέα να συμμετάσχει στην πλούσια πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει σε έναν μοναδικό χώρο, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ "Μάνος Λοΐζος" στην Αθήνα!
Ο Πολιτισμός και η Τέχνη είναι ανάγκη της νεολαίας, γι' αυτό και η ΚΝΕ μέσα από το Στέκι της δίνει χώρο στην ατομική και συλλογική δημιουργία, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη ενδιαφερόντων, στο νέο καλλιτεχνικό έργο. Με υλικά τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη, το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ ανοίγει τον δρόμο ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να εκφράζονται, να δημιουργούν, να διεκδικούν την επαφή και πρόσβασή τους στον Πολιτισμό και την Τέχνη! Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ "Μάνος Λοΐζος", που στα 8 χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερωθεί ως κυψέλη νεανικής δημιουργίας, συνεχίζει το ταξίδι του με στόχο να γεμίσει με ακόμα περισσότερους σταθερούς επισκέπτες, να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα ως πολιτιστικός χώρος της νεολαίας!».
Παρακάτω το πρόγραμμα για το 2023 - 2024, που θα διαρκέσει δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα:
Εργαστήρια και ομάδες: Θεατρικό εργαστήρι, εικαστικό εργαστήρι, ομάδα ανάγνωσης λογοτεχνίας.
Μαθήματα: Beat Making (απαιτείται υπολογιστής), Flamenco, σύγχρονος χορός, latin χοροί, κρητικοί χοροί.
Καλλιτεχνικά σύνολα (θα διαμορφωθούν με βάση το γνωστικό επίπεδο): Ορχήστρα της ΚΝΕ (απαιτείται γνώση μουσικού οργάνου), χορωδία της ΚΝΕ (απαιτούνται γνώσεις φωνητικής).
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι σήμερα 25 Οκτωβρίου, στο email steki@kne.gr και στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210.8823.674.
Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή 14.00 - 22.00 και Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 22.00.
Με διαρκείς κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις συνεχίζεται η δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Αρχικά η διοίκηση του Ιδρύματος και το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας επιχείρησαν να επιβάλουν αντίτιμο 2,50 ευρώ στους πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις ακόμα, και στη συνέχεια στους υπόλοιπους, παρότι η προθεσμία των αιτήσεων δεν είχε λήξει.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών, πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων Χημικού, Φυσικού, Λογιστικής, ΔΕΤ και Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας σε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, κατά την οποία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τον αγώνα τους μέχρι να εξασφαλίσουν δωρεάν σίτιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους φοιτητές με την επίδειξη του πάσο.
Χάρη στις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, η δωρεάν σίτιση συνεχίζεται στην Καβάλα για όλους τους φοιτητές.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν τη Δευτέρα φοιτητικοί σύλλογοι στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.
Στην Αλεξανδρούπολη, παρεμβάσεις και μαζικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν από μέλη του Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ Αλεξανδρούπολης «Δημήτριος Γληνός», ενάντια στους σχεδιασμούς επιβολής κάρτας σίτισης, ενώ στην Κομοτηνή παρεμβάσεις στη λέσχη πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας.
Οι φοιτητές έχουν ανανεώσει το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, οπότε θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΔΠΘ στην Κομοτηνή για τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.