ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟ «ΗΡΩΕΣ» ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ απειλούνται με απόλυση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες, ετοιμάζουν κλιμάκωση του αγώνα για τη μονιμοποίησή τους

«Η μόνη ατάκα που ακούγαμε τη μέρα που προσληφθήκαμε ήταν να βάλουμε πλάτη γιατί έχουμε πόλεμο. Βάλαμε πλάτη με αναστολή αδειών, υπερωρίες, σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Κάθε φορά που έβγαινα στην ΚΟΜΥ και ερχόμουν σε επαφή με θετικό κρούσμα, το παιδί μου δεν το έβλεπα. Εμείς βάλαμε πλάτη όταν μας χρειάζονταν. Τώρα θέλουν να μας πετάξουν στον δρόμο»: Με τα παραπάνω λόγια εκφράζουν την αγανάκτησή τους οι εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ για τις επικείμενες απολύσεις τους.

Μια αγανάκτηση που ξεχείλισε χθες το μεσημέρι, στη μαζική τους διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Οργανισμού. Σημειωτέον, πάνω από 1.000 είναι όσοι απειλούνται με απόλυση στις 3 Νοέμβρη, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους, και διαμηνύουν ότι «αυτό δεν θα περάσει έτσι».

Είναι οι εργαζόμενοι που επί 3,5 χρόνια στελέχωσαν τις Κινητές Μονάδες Υγείας, ήρθαν αντιμέτωποι «με τον Covid όταν όλοι ήταν κλεισμένοι σπίτι», «ήταν μια καινούρια συνθήκη για όλους, αλλά εμείς σταθήκαμε απέναντι στον φόβο», έδωσαν τη μάχη της πανδημίας κάνοντας τεστ και εμβολιασμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και των οικείων τους. Η κυβέρνηση «δεσμευόταν» σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνουν στη δουλειά.

«Από ήρωες θα μας κάνουν άνεργους». «Κούφιες υποσχέσεις πήραμε. Ο πρώτος μας μισθός ήταν 688 ευρώ και το ανθυγιεινό επίδομα το πήραμε μετά από τρία χρόνια, στις 30 Αυγούστου 2023». «Βάλαμε πλάτη να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, τώρα ανήκουμε κι εμείς σε αυτές, γιατί η κυβέρνηση μας πετά στον δρόμο. Κούφιες υποσχέσεις μας έδωσαν». «Είναι κρίμα ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σε δύσκολες συνθήκες να το πετάνε, να πετάνε πολύτιμη εμπειρία για να ανοίξουν την πόρτα σε εργολάβους». Τα παραπάνω δήλωναν οργισμένοι στον «Ριζοσπάστη», σημειώνοντας ότι ο αγώνας τους «δεν αφορά μόνο εμάς, μας αφορά όλους. Τους καρκινοπαθείς που θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το rapid test κάθε φορά που θα πηγαίνουν για θεραπεία. Οι κλειστές δομές (φυλακές κ.λπ.) θα είναι εντελώς ακάλυπτες»...

Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται στην κλιμάκωση του αγώνα τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Μισές αλήθειες - ολόκληρα ψέματα

Στα καυτά θέματα που απασχολούν τον λαό σχετικά με το δημόσιο σύστημα Υγείας «απάντησε» ο πρωθυπουργός (σε βίντεο στο TikTok) λέγοντας μισές αλήθειες και εξολοκλήρου ψέματα.

Μίλησε για 6.500 προσλήψεις υγειονομικών το 2024 σε Κέντρα Υγείας και δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα και αν μιλάμε για μόνιμο προσωπικό, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό αφού από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 6.500 μόνιμοι γιατροί, πάνω από 25.000 νοσηλευτές, σύμφωνα με τα κουτσουρεμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει, όπως οι προηγούμενοι, να κάνει γαργάρα το αίτημα για την άνευ όρων μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, δεν λέει κουβέντα για τις απολύσεις των παρατασιακών ειδικευόμενων γιατρών από τον Γενάρη του 2024, που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων. Κάνει επίσης μια λαθροχειρία: Αρκετές από αυτές τις 6.500 προσλήψεις θα είναι συμβασιούχοι που ήδη υπηρετούν. Αρα δεν μιλάμε για 6.500 νέους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αλλά για πολύ λιγότερους.

Μίλησε για την ενίσχυση της ΠΦΥ με τη μετονομασία των αγροτικών γιατρών σε προσωπικούς γιατρούς. Πρόκειται για μέτρο ενταγμένο στην παραπέρα προώθηση του περίφημου «gate keeping», στον έλεγχο και τη μείωση των δαπανών, στην ενίσχυση της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με παρεχόμενες υπηρεσίες πιο κάτω και από τα λίγα, για λίγους και για λίγα, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών Υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες τη βδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 30 μέρες τον μήνα, 365 μέρες τον χρόνο.

Εκανε λόγο για «μισθολογικές αυξήσεις» στους γιατρούς της τάξης του 10% και οικονομικά κίνητρα για πρόσληψη γιατρών στις άγονες περιοχές. Οι περιβόητες αυξήσεις όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις μισθολογικές απώλειες των προηγούμενων ετών αλλά ούτε καν τις εισοδηματικές απώλειες λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στα επιδόματα των αναισθησιολόγων και λοιπών ιατρών απασχολουμένων σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπου με λογιστικές αλχημείες εξορθολογισμού και περικοπής σωρευτικής χορήγησης επιδομάτων κάποιοι είναι και αντιμέτωποι με μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εξαγγελίες για επιδόματα άγονων περιοχών, όπου και με τον παρόντα νόμο η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη προκλητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να χορηγεί αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Ετσι, το μηνιαίο επίδομα άγονων περιοχών υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό επιμελητή Β΄ 142,56 ευρώ, επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ και διευθυντή 225,71 ευρώ. Επομένως το μηνιαίο επίδομα ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει σε 112,85 ευρώ μεικτά! Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, η κυβέρνηση αρνείται να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα τμήματα ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινα ωράρια, χωρίς υπερεφημέρευση και θα μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Επίσης, για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα πρέπει να αυξηθεί το ιατρικό μισθολόγιο και να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, κάτι για το οποίο έχουν άλλωστε δικαιωθεί και από το ΣτΕ και από τον Αρειο Πάγο.


Ε. Τ.

Εδώ και τώρα ενίσχυση του ΚΥ Μηχανιώνας

Την οργάνωση μαζικής κινητοποίησης στα τέλη Νοέμβρη αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη πριν λίγες μέρες για την τραγική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας, όπως και για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσής του, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχθηκαν η τραγική έλλειψη σε τεχνικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η αδυναμία κάλυψης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ολόκληρου του πληθυσμού της περιοχής, η αδυναμία ανάπτυξης του προληπτικού έργου του ΚΥ, οι τεράστιες ελλείψεις στη διακομιδή με ασθενοφόρα, η αδυναμία κάλυψης του βρεφικού και νηπιακού πληθυσμού κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Σωματεία και φορείς του δήμου Θερμαϊκού διαμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετριέται η Υγεία του λαού ως κόστος, και οργανώνουν τον αγώνα τους για αναβάθμιση του ΚΥ και όλων των Περιφερειακών Ιατρείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ