ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!
Από αύριο στους δρόμους για την αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Κινητοποιήσεις σε όλο το Αιγαίο και μετάβαση στην Αθήνα τη Δευτέρα για διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας

«Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες» απαιτούν απ' άκρη σ' άκρη του Αιγαίου οι νησιώτες που συντονίζουν τον βηματισμό τους και προχωρούν αύριο σε διαδηλώσεις στα νησιά, ενώ τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στο υπουργείο Υγείας στις 6 μ.μ., διαμηνύοντας ότι δεν πάει άλλο, απαιτώντας άμεσες λύσεις.

«Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο "ζύγι" των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις», σημειώνεται στο κοινό κάλεσμα δεκάδων σωματείων και φορέων που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις.

Αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «προκαλεί όταν έχει ως μοναδική μέριμνα να υπάρχουν γιατροί μόνο για τη σεζόν και τους τουρίστες! Που δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Που μας βγάζει τις στατιστικές και τους μέσους όρους της ΕΕ, αγνοώντας ότι η χώρα μας είναι νησιωτική, με λειψά και πανάκριβα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με υπέργηρα πλοία και εξαντλημένα πληρώματα. Είναι πρόκληση να μας προπαγανδίζουν ως λύση την τηλεϊατρική, δηλαδή τον συμβιβασμό ότι δεν θα έχουμε γιατρούς...».

Αύριο, Πέμπτη, διαδηλώσεις θα γίνουν σε:

  • Μυτιλήνη, στο νοσοκομείο, στις 10 π.μ.
  • Σάμο, στην πλατεία Πυθαγόρα (Βαθύ), στις 6 μ.μ.
  • Ικαρία, στις πλατείες Αγίου Κηρύκου και Χριστού Ραχών, στις 6 μ.μ.
  • Χίο, στην πλ. Βουνακίου, στις 12.30 μ.μ.
  • Λήμνο, στα Επείγοντα του νοσοκομείου, στη 1 μ.μ.
  • Ρόδο, στο νοσοκομείο, στις 2 μ.μ.
  • Κω, στο νοσοκομείο, στις 6.30 μ.μ.
  • Λέρο (Λακκί), στις 5 μ.μ. στο κινηματοθέατρο και πορεία στο νοσοκομείο.
  • Σαντορίνη, στην πλατεία Φηρών, στις 5 μ.μ.
  • Πάρο, στο Κέντρο Υγείας Παροικιάς, στις 6 μ.μ.
Η Υγεία ως πολιτισμικό αγαθό

Δήλωση της συγγραφέα Ελσας Χίου

Εχει διατυπωθεί πως τη στιγμή που ο αρχέγονος άνθρωπος έσκυψε πάνω από το τραύμα του άλλου, γεννήθηκε η σπίθα του πολιτισμού στον κόσμο. Η διεπιστημονική κοινότητα έχει δεχτεί το γεγονός, καθώς έχει ανιχνευτεί σε παλαιοντολογικό απολίθωμα οστού αυτοσχέδια επέμβαση.

Το μεγαλύτερο πολιτισμικό αγαθό, επομένως, είναι η Υγεία και τα συναπτόμενα. Η νοσηλεία και η αλληλεγγύη ορίζεται επίσης ως πολιτισμικό επίτευγμα που προωθεί τη γενικότερη καλλιέργεια της αυτοσυνειδησίας του κάθε τόπου.

Ο απλός πολίτης του νησιού μας (σ.σ. της Σάμου), ξεκομμένος απ' το κέντρο και τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, έχει πρώτα απ' όλα ανάγκη την ψυχολογική παρηγοριά. Ζητά κάποια χειροπιαστή λαβή σωτηρίας από την όποια ψυχοσωματική ασθένεια που προκύπτει από το άγχος και την ανασφάλεια. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους χρειάζεται να κατανοήσουν την ανάγκη να ενώσουν τη φωνή τους με άλλες συλλογικές φωνές για τη διεκδίκηση ποιότητας και πληρότητας του υγειονομικού συστήματος, όπου οι ελλείψεις εξοπλισμού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού μαστίζουν τη χώρα. Είναι επίσης απάνθρωπο να μετασκευάζεται το συγκλονιστικό μέγεθος της ζωής σε εμπορικό μέγεθος ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κάθε απλός πολίτης αισθάνεται τη βαθιά λαχτάρα να δικαιωθεί ως πρόσωπο, ως ύπαρξη που πρέπει να ελευθερωθεί απ' την υποταγή στην ανάγκη του κι απ' την αιχμαλωσία του βιοποριστικού άγχους με την αγωνία του αύριο. Υπάρχει δυστυχώς χρεοκοπία ήθους και αξιών. Ανεπάρκεια πολιτικών και κοινωνικών θεσμών. Απουσιάζει η ευρύτερη κοινωνική οργάνωση που θα μπορούσε να προστατέψει τους πολίτες από μηχανισμούς αυθαιρεσίας και εγκατάλειψης απ' τα όργανα εξουσίας στα θέματα της Υγείας.

Οι ηλικιωμένοι των χωριών χρειάζονται σιγουριά και ηρεμία. Να αισθάνονται πως δεν θα χάσουν την αξιοπρέπειά τους και τον σεβασμό που τους οφείλεται για την όποια ανημπόρια τους. Στα καφενεία, μεταξύ σοβαρού και αστείου επικαλούνται τις παλιές γιάτρισσες με τα ματζούνια, τα μαγικά ιάσιμα βότανα, τις εντριβές και τις χειροπρακτικές ικανότητες να βάζουν στη θέση τους τραυματισμένα σκελετικά μέλη.

Εκεί θα καταλήξουμε, λένε, όπως πάνε τα πράγματα. Υπερβολές, θα πείτε. Αλλά έτσι συμβαίνει. Η αυθόρμητη κριτική των λαϊκών ανθρώπων παράγει τη φουσκωμένη κωμική πλευρά μιας γνήσιας αλήθειας. Εχει ειπωθεί πως ο κύκλος της κάθε πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας είναι γεμάτος αθώα τέρατα. Η λατρεία του κέρδους, η μάχη για την αναρρίχηση, ο ανταγωνισμός μέχρι θανάτου, δεν λείπουν ούτε από την ιερή υπόθεση της Υγείας. Οι εξαιρέσεις είναι κάτι σεμνοί και καλλιεργημένοι άνθρωποι της προσφοράς και της αγάπης, με στοιχεία αυτοθυσίας στον χαρακτήρα τους, η μόνη ελπίδα για τον κάθε πάσχοντα, καθώς εισπράττει κάποια αισιόδοξα μηνύματα προσπάθειας να απωθηθεί η πένθιμη διαπίστωση ότι στο κρεβάτι του αρρώστου ξαγρυπνά η απελπισία ενός μελλοθάνατου.

Το ότι η Υγεία πρακτικά νοσεί, οφείλεται στη γενικότερη καχεξία της πολιτείας. Βιώνουμε μια εποχή απογυμνωμένη από κάθε οραματισμό ποιότητας. Η ζωή μετριέται μόνο με τα ποσοτικά μέσα της οικονομικής ανάπτυξης. Σε κάθε τομέα της η κρατική συμπεριφορά αντιμετωπίζει τον πολίτη σαν καταναλωτική μονάδα. Χρειάζεται μια πολιτισμική πολιτική, που προκύπτει ως καρπός βαθύτερης ανθρωπιστικής καλλιέργειας, που βοηθάει να γίνονται διακριτές οι πραγματικές ανάγκες της ζωής, όπως το θέμα της Υγείας. Χρειάζεται άμεση εγρήγορση και ενημέρωση πάνω σε ιδέες, ζυμώσεις και αναζητήσεις που σκοπεύουν στην ανασυγκρότηση και την αναγέννηση του νευραλγικού θέματος Υγεία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναγάγουμε την Υγεία σε πραγματικό πολιτισμικό αγαθό της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας.

«Στην υγεία υπάρχει ελευθερία»

Δήλωση της Ελενας Χουσνή, εκπαιδευτικού και συγγραφέα

Στη ρήση του Herbert Spencer δεν υπάρχει παρά το αυτονόητο, ότι δηλαδή η υγεία είναι βασικός παράγοντας μη υποδούλωσης του ανθρώπου. Υποδούλωσης στην εξάρτηση, στην ανάγκη, στην υποταγή. Η Υγεία, υποχρηματοδοτούμενη στη χώρα μας σχεδόν 40 χρόνια τώρα, μοιάζει πολλές φορές να γίνεται μοχλός τεράστιας πίεσης, αφού στερεί από τους ανθρώπους ένα από τα βασικότερα στοιχεία μιας ζωής με ποιότητα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων οι επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας υπήρξαν καταλυτικές. Οι περικοπές, η δύσκολη πρόσβαση για μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μοιραία οδηγούν στην ανασφάλεια, στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής, αλλά κυρίως στην παραβίαση μιας βασικής συνταγματικής αρχής που αφορά την Υγεία ως δημόσιο αγαθό. Επιπλέον, αποκλεισμένοι από αυτό το αγαθό οι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της προσωπικής τους αξίας, εφόσον αντιμετωπίζονται ως «οικονομικά μεγέθη» και η Υγεία ως εμπορεύσιμο αγαθό. Δωρεάν Υγεία για όλους, υψηλής ποιότητας φροντίδες Υγείας, δίκαιο και προσβάσιμο σύστημα Υγείας είναι το πρόταγμα που μας αφορά όλους. Η Υγεία για όλους δεν είναι ουτοπία. Είναι το αυτονόητο για κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της...

Δεκάδες σωματεία και φορείς συντονίζονται

Ολο και περισσότερα σωματεία και μαζικοί φορείς αγκαλιάζουν το κάλεσμα αγώνα, στηρίζοντας το πλαίσιο και παλεύοντας να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου και λαϊκού ανθρώπου. Μέχρι στιγμής τον αγωνιστικό τους βηματισμό συντονίζουν:

Εργατικά Κέντρα: Παλλεσβιακό, Ν. Σάμου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού. ΝΤ ΑΔΕΔΥ: Σάμου, Χίου, Λήμνου.

Σύλλογοι - Σωματεία - Ενώσεις:

Λέσβος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Σωματείο Μουσικών Λέσβου, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Φορτοεκφορτωτών Υπαλλήλων Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών, Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων, Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων, Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος, Παράρτημα Μυτιλήνης Πανελλαδικής Ενωσης Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη», Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνταξιούχων ΝΑΤ, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΕΝ, Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Μυτιλήνης, Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας, Αγροτικός Σύλλογος Θερμής.

Σάμος: Εργαζομένων ΓΝ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά, Σάμου Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Τεχνικών ΔΕΗ - ΚΗΕ Σάμου - Ικαρίας, Παράρτημα ΠΜΣ, Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, Συνταξιούχων Σάμου, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος ΟΓΕ), Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια», Γυναικών Πύργου «Η Κυβέλη», Αθλητικός Σύλλογος «ΚΕΡΚΙΣ», Εθελοντών Μαραθοκάμπου, Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου, Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας, Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών.

Ικαρία - Φούρνοι: Οικοδόμων, Εργαζομένων στους δήμους, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Ενωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας, Αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ Ικαρίας, Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών, Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ), Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου (μέλος ΟΓΕ), Ενωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Βιοτεχνών - Εμπόρων - Επαγγελματιών, Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης.

Ρόδος: Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Παράρτημα Ρόδου Εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Κως: Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων Νοσοκομείου, Συνταξιούχων, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Σύλλογος Γυναικών Κω (μέλος ΟΓΕ).

Λέρος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζόμενων στο Κρατικό Θεραπευτήριο, Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Κέντρου Υγείας, Εργαζόμενων ΕΟΔΥ.

Χίος: Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, ΟΤΑ, Δασκάλων & Νηπιαγωγών «Αδ. Κοραής», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΕΦΚΑ.

Λήμνος: Ιατρών Νοσοκομείου, Εργαζομένων Νοσοκομείου, Εργαζομένων ΟΤΑ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, ΕΛΜΕ, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Εργαζομένων ΟΤΑ, Εμπορικός Σύλλογος, Σωματείο Συνταξιούχων.

Πάρος: Ιατρικό Προσωπικό ΚΥ Πάρου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Καλλίερος», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κώστου, Ομάδα Γυναικών, Σύλλογος Συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ