ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ Η ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία σε όλη τη χώρα

Σε εργοτάξια και γιαπιά φτάνει καθημερινά το απεργιακό κάλεσμα
Σε εργοτάξια και γιαπιά φτάνει καθημερινά το απεργιακό κάλεσμα
Εντείνουν τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη τα Συνδικάτα Οικοδόμων και η Ομοσπονδία, για να νεκρώσουν τα μεγάλα και μικρά εργοτάξια, τα γιαπιά. Στην αιχμή των διεκδικήσεων βρίσκονται τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, η υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ, η υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα και έκτακτο επίδομα για τους πλημμυροπαθείς εργαζόμενους του κλάδου.

Καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε εργοτάξια της χώρας, οργανώνονται συσκέψεις σε πόλεις, για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα και να είναι μαζική η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Ακόμα, με παρεμβάσεις σε κάθε είδους εργοτάξια και ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα τα Συνδικάτα μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βάζουν φραγμούς στις προσπάθειες των κατασκευαστικών εταιρειών να αξιοποιήσουν τους αντεργατικούς νόμους για να ξεχειλώσουν το ωράριο, να επιβάλουν ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

Στην Αθήνα το Συνδικάτο Οικοδόμων έκανε χτες εξορμήσεις σε εργοτάξια κοντά στο δαχτυλίδι στην Κηφισίας, με την κάθε συζήτηση να αποτυπώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των οικοδόμων ειδικά για τα «υπέρ αγνώστων ένσημα», καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με το μάζεμα των ενσήμων που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν. Αυτό το πρόβλημα «καίει» και τους Ελληνες και τους αλλοδαπούς οικοδόμους που εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα, αλλά λόγω της μεγάλης ανεργίας τον καιρό της κρίσης ή άλλων παραγόντων έχουν χάσει πολλά ένσημα. Ακόμα, μεγάλη σημασία αποδίδουν στα αιτήματα για μέτρα προστασίας και υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Σχεδόν καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με εργατικά «ατυχήματα» που τραυματίζουν, σακατεύουν συναδέλφους τους, στοιχίζουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές, ενώ η ακρίβεια κατατρώει τα μεροκάματα μην μπορώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Σήμερα Τετάρτη, το Συνδικάτο θα βρεθεί σε μια σειρά εργοτάξια, μεταξύ άλλων στο εργοτάξιο του Ελληνικού, στις εταιρείες που την περασμένη Κυριακή αποπειράθηκαν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν, αλλά τα σχέδιά τους ακυρώθηκαν μετά την άμεση παρέμβασή του.

Στην Πάτρα

Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής, πανοικοδομικής απεργίας βρίσκεται καθημερινά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, συνεχίζοντας τις περιοδείες του στα μεγάλα έργα, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς στην πόλη και τα περίχωρά της.

Κλιμάκιά του έχουν περιοδεύσει στα μεγάλα εργοτάξια της υπό κατασκευή νέας Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στο μεγάλο έργο στην πρώην ΑΒΕΞ, στο έργο του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και σε έργα μέσα στην πόλη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος ανενημέρωτος, να φτάσουν παντού τα αιτήματα που διεκδικεί η Ομοσπονδία, με στόχο να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς τη μέρα της απεργίας, αλλά και να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Από τις κουβέντες με τους εργάτες δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο, εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς, να καταδικάσουν το έγκλημα εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως και της ελληνικής εμπλοκής, με κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Το βράδυ της Δευτέρας το Συνδικάτο πραγματοποίησε σύσκεψη όπου οι εργαζόμενοι του κλάδου συζήτησαν για το περιεχόμενο της απεργίας, τη δράση του σωματείου έως σήμερα αλλά και τη συνέχεια μέχρι τις 8 Νοέμβρη, ώστε να είναι μέρα - σταθμός για την αγωνιστική διεκδίκηση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποδοθούν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας ο υπουργός Εργασίας, «πληρώστε» η σύστασή του στους οικοδόμους

Το δίκαιο αίτημα των οικοδόμων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων μετέφερε στη Βουλή - και συζητήθηκε προχθές με Επίκαιρη Ερώτηση - ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους οι οποίοι είναι οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης.

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας, ΕΦΚΑ, έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους οικοδόμους. Οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1985.

Οι περισσότεροι οικοδόμοι σήμερα στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους, ή να μη συμπληρώσουν τα απολύτως κατώτατα που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα. Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Πάνω από 246 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν θα αποδοθούν ακόμα και σε οικοδόμους που χρειάζονται ελάχιστα ένσημα για να βρουν στη σύνταξη.

Με τις απαντήσεις που έδωσε, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης στην ουσία αρνήθηκε να δικαιώσει τους οικοδόμους και τους παρότρυνε να ...πληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη, λέγοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν το δικαίωμα εξαγοράς έως και 150 ενσήμων! Οσο για εκείνους που χρειάζονται παραπάνω ένσημα, ανέφερε απλά και κυνικά ότι ...«θα χρειαστεί να δουλέψουν παραπάνω». Κι αυτό όταν από την αρχή της χρονιάς οι νεκροί οικοδόμοι στα γιαπιά είναι ήδη 17 και τα «ατυχήματα» είναι καθημερινά, με τα θύματα πολλές φορές να είναι εργάτες σε προχωρημένη ηλικία, που αντί να έχουν βγει στη σύνταξη αναγκάζονται να ανεβαίνουν στο μαδέρι.

Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους, επεσήμανε στη δευτερολογία του ο Ν. Εξαρχος, απαιτώντας να μη χρηματοδοτούνται με αυτά οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη.


ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
Νέες κινητοποιήσεις για τη σωτηρία λαϊκών κατοικιών

Σήμερα, στη 1.30 μ.μ. στην «Do Value» από το ΠΑΜΕ, την Παρασκευή στην Κυψέλη για να εμποδιστεί ξεσπίτωμα άνεργης

Σε νέα κινητοποίηση, σήμερα Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ. στη «Do Value», καλεί το ΠΑΜΕ, υπερασπίζοντας το σπίτι μιας δασκάλας και ενός οικοδόμου.

Το σημείο συνάντησης είναι έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, με το ΠΑΜΕ να καλεί κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο να είναι σε επαφή με την Επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς, και «μέσα από τη μαζική λαϊκή πάλη να υπερασπιστούμε την κατοικία». «Συνεχίζουμε τον αγώνα, κάνουμε πράξη το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"» είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στην Κυψέλη για την προστασία κατοικίας άνεργης

Από το πρωί της Παρασκευής 3 Νοέμβρη θα βρίσκονται στην οδό Υακίνθου 6-8 στην πλατεία Κυψέλης ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, για να αποτρέψουν την έξωση άνεργης - πρώην αυτοαπασχολούμενης.

Πιο συγκεκριμένα, για τις 7 π.μ. έχει καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, στη μοναδική οικία της γυναίκας που την έχασε για χρέος 40.000 ευρώ. Τα κοράκια της εταιρείας που κατείχε το δάνειο αρνήθηκαν κάθε διακανονισμό και απαιτούσαν εφάπαξ κατάθεση 30.000 ευρώ (!), μόνο και μόνο για να συζητήσουν διακανονισμό, πράγμα εξωπραγματικό για οποιονδήποτε άνεργο. Τη Δευτέρα, δικαστικός κλητήρας της παρέδωσε προειδοποίηση κατάσχεσης.

«Θα τους σταματήσουμε! Είναι χιλιάδες οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην ίδια θέση», σημειώνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων και τονίζει ότι «στέκεται δίπλα σε κάθε τέτοια περίπτωση. Ηταν εκεί όταν πήγαν τα κοράκια να πάρουν το σπίτι της συναδέλφισσας την πρώτη φορά και με τη δυναμική κινητοποίηση αποτράπηκε. Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

Απαιτεί την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, κούρεμα χρεών, διαγραφή τόκων και πανωτοκιών, ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές, να σταματήσουν οι εκβιασμοί στους οφειλέτες, ρυθμίσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες με βάση τα σημερινά εισοδήματα των οφειλετών.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία της άνεργης γυναίκας στην Κυψέλη και να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια κατάσχεσης, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γυναίκα αποπλήρωνε κανονικά τις δόσεις του δανείου της μέχρις ότου κλείσει τη μικρή επιχείρηση που διατηρούσε στην πλατεία Κυψέλης, εξαιτίας της κρίσης και της άγριας φορολογίας που επιβλήθηκε σε όλο τον λαό και στους μικρούς επαγγελματίες, οπότε σήμερα έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις από την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε:

Αθήνα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Πάτρα, 10.30 π.μ., στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ηράκλειο, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Λάρισα, 11 π.μ., στην πλατεία Γαργαλιάνων.

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Καρδίτσα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Alpha Bank).

Ικαρία, 11 π.μ., στον Εύδηλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ