ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
Μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης την Κυριακή 5 Νοέμβρη στο Σύνταγμα

Στις 11 π.μ. θα γίνει συναυλία και θα ακολουθήσει πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και τη συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία που θα ακολουθήσει καλούν σωματεία και φορείς της Αττικής.

Ετσι δίνουν συνέχεια στην πλατιά έκφραση της στήριξης στον Παλαιστινιακό λαό, της απαίτησης να σταματήσει το μακελειό και να απεμπλακεί η χώρα από τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ.

Οπως σημειώνουν, «συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, απαιτώντας:

  • Καμία υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ.
  • Καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να ξεκουμπιστούν τώρα τα γεράκια του πολέμου από τη Σούδα και την Ελευσίνα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Ψαρά".
  • Να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
  • Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Καλούν ιδιαίτερα για τη συναυλία να συμμετάσχουν καλλιτέχνες που να εναντιώνονται στο έγκλημα ώστε «να τραγουδήσουμε όλοι ένα τραγούδι για τα παιδιά της Παλαιστίνης, για το δικαίωμά τους στη ζωή και στην πατρίδα».

Ηδη το «παρών» δίνουν οι: «Magic de Spell», «KollektivA», «Κοινοί Θνητοί», Ρίτα Αντωνοπούλου και Διονύσης Τσακνής.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και τους αγωνιστές του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στο συλλαλητήριο και τη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό την Κυριακή 5 Νοέμβρη έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Προπύλαια: Εργατικό Κέντρο Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς των δήμων του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής, Σύλλογοι φοιτητών, Συντονιστικά αγώνα μαθητών, ΕΕΔΥΕ.
  • Παλαιά Βουλή: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
Λεωφορεία για το συλλαλητήριο

Σωματεία και φορείς της Αττικής δρομολογούν λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί από τις εξής περιοχές:

Ανω Λιόσια, 9.45 π.μ., από τριγωνική πλατεία

Ελευσίνα, 9.30 π.μ., από δημοτικό πάρκινγκ

Κόκκινος Μύλος, 10 π.μ., από τριγωνική πλατεία

Μενίδι, 9.45 π.μ., από πλατεία Καράβου

Ολυμπιακό Χωριό, 9.30 π.μ., από Κακλαμανάκη 21

Σε όλη την Ελλάδα απλώνονται οι συγκεντρώσεις

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε μια σειρά από άλλες πόλεις και συγκεκριμένα:

Αύριο, Πέμπτη:

-- Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου

Παρασκευή 3 Νοέμβρη:

-- Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Χαλκίδα, 6 μ.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

-- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Αργοστόλι, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

-- Πύργος, 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία (Σάκη Καράγεωργα)

Σάββατο 4 Νοέμβρη:

-- Λάρισα, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Ηράκλειο, 6 μ.μ., συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη:

-- Στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στην Καλαμάτα μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, με αφετηρία το νότιο πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς στις 5 μ.μ.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Εκδήλωση - συμβολή στην αναμέτρηση με τα fake news του πολέμου

Το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την αγανάκτηση τόσο των εργαζομένων στα ΜΜΕ όσο και συνολικά του λαού για τα fake news που συνοδεύουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού αποτύπωσε η μαζική συμμετοχή στη χτεσινή εκδήλωση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην ΕΣΗΕΑ.

Μια πρωτοβουλία που, από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις αλλά και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αποκάλυψε το πώς η ισραηλινή προπαγάνδα αναποδογυρίζει την πραγματικότητα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γάζα.

Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Τα fake news του πολέμου: Εργαλείο προπαγάνδας για το "ξέπλυμα" της ισραηλινής κατοχής και της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαλέγουμε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!». Οι συμμετέχοντες μετέφεραν την αποφασιστικότητά τους να αναμετρηθούν συλλογικά με την κατασυκοφάντηση του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, με το ψέμα που διακινούν τα ΜΜΕ στη χώρα μας, αλλά και με το θάψιμο των λαϊκών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Να συμβάλουν και να απαιτήσουν την αποκάλυψη του ρόλου που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλευρό του θύτη, του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ, στο πλαίσιο της συμμαχίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οπως είπε εισηγητικά ο Γιώργος Μηλιώνης, εκ μέρους της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», ρόλο «προκεχωρημένου φυλακίου» παίζει, για λογαριασμό της ιμπεριαλιστικής μηχανής, ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός που στήθηκε «με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κρατών για να "ξεπλύνει" τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους, να ενοχοποιήσει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού και τη λαϊκή αλληλεγγύη».

Σχολίασε τον τρόπο που τα αστικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τα γεγονότα, σαν να ξεκίνησαν όλα στις 7 Οκτώβρη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαγράψουν τα 75 χρόνια της ισραηλινής κατοχής και διαίρεσης της παλαιστινιακής γης. Μαζί με αυτήν τη συσκότιση, η ίδια προπαγάνδα «απαγορεύει» λέξεις όπως «ισραηλινή κατοχή», ενώ μιλά για «σύνορα» του Ισραήλ, χωρίς να λένε πως αυτά τα «σύνορα» είναι χαραγμένα με το αίμα του Παλαιστινιακού λαού πάνω στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην εκδήλωση, ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Μαβίδης παρουσίασε αναλυτικά και με προβολή ντοκουμέντων το πώς «δουλεύει» αυτή η προπαγανδιστική μηχανή διασπείροντας τα fake news του πολέμου, για τη δικαιολόγηση της θηριωδίας που είναι σε εξέλιξη. Στοιχεία που αποτελούν όπλο στην καθημερινή αντιπαράθεση με την πολεμοκάπηλη προπαγάνδα των Ισραηλινών και των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους.

Ενώ παίρνοντας τον λόγο συμμετέχοντες, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ανέδειξαν την αφόρητη πίεση που τους ασκείται από την εργοδοσία και το ίδιο το κράτος, για να παρουσιάζεται «ατόφια» η προπαγάνδα του κράτους του Ισραήλ. Αναδείχθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι αυτή η ανοιχτή «λογοκρισία», στη συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη έχει περάσει σε «ανώτερο επίπεδο» αφού σε ανώτερο επίπεδο έχει περάσει και ο ρόλος «προμαχώνα» που αναλαμβάνει η αστική τάξη για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο.

  • Σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη» θα παρουσιαστούν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν στην εκδήλωση.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση στη Νέα Ιωνία

Συγκέντρωση ενάντια στο μακελειό στην Παλαιστίνη και στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη, σωματεία και φορείς της Βορειοδυτικής Αθήνας. Πρόκειται για σωματεία και φορείς της περιοχής που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής στην αντιφασιστική συγκέντρωση την ίδια μέρα, ως απάντηση στην «πανευρωπαϊκή φασιστική σύναξη», η οποία είχε οριστεί στο Νέο Ηράκλειο. Η φασιστική φιέστα εντέλει απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα μετά τη λαϊκή κατακραυγή και αντίδραση.

Τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής τονίζουν ότι διαδηλώνουν «γιατί έχουμε διαλέξει σωστή πλευρά: Είμαστε με το δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης να αποκτήσει πατρίδα και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που έχει μπλέξει μέχρι τα μπούνια τη χώρα μας στον πόλεμο».

Απαιτούν να σταματήσει τώρα η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στο μακελειό, να υλοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και της ελληνικής Βουλής που προβλέπουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στην Παλαιστίνη, τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει διαχρονικά να τις θάψουν.

Τα σωματεία παράλληλα καλούν τον λαό και τη νεολαία «να επαγρυπνούν ενάντια στο "αυγό του φιδιού" που το αμολάνε όποτε θέλουν να φοβίσουν τον λαό».

Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος

Μεγάλη πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά. Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά. Οχι στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ», διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Επίσης σήμερα, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τέχνης «Θεοφάνειο», η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τις θέσεις του Κόμματος με ομιλήτρια την Ζήνα Μαλεζά, Γραμματέα της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ