ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες

Eurokinissi

Νέα φοροεπιδρομή σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ώρα που η νόμιμη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις παραμένει στο απυρόβλητο για να μη θιχτούν στο ελάχιστο τα κέρδη του.

Συγκεκριμένα, διαβεβαιώνοντας για τη «μεταρρυθμιστική δυναμική» της κυβέρνησης και τονίζοντας ότι η «πυξίδα» της κυβέρνησης «δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» και καθώς ένα από τα θέματα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η παρουσίαση νομοσχεδίου «για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι «από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού».

Στην πράξη, επιβάλλουν σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους κατώτατο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ (780 ο κατώτατος μισθός επί 14 μήνες), στο οποίο θα αναλογεί φόρος 1.102 ευρώ. Τυπικά, θα τους παρέχεται δυνατότητα να παρουσιάσουν μικρότερο εισόδημα προσκομίζοντας στον έφορο μια σειρά από αποδεικτικά όπως... αν είναι στη φυλακή ή στο νοσοκομείο!

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι το ποσό θα αυξάνεται παραπέρα όσο το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, μαζί με το «μαστίγιο» θα υπάρχει και το «καρότο» ως «σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια», όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε πρόβλεψη ότι «όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%». Το οποίο στην πράξη σημαίνει «στα δίνω από τη μια, και στα παίρνω από την άλλη τσέπη στο πολλαπλάσιο», κι ενώ θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μιλούσε για κατάργηση αυτού του μνημονιακού αίσχους που χαρατσώνει από το 1ο ευρώ τους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση προετοίμασε για πολύ περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ και κυνηγητό σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα εισπράξει πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο όνομα της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση έρχεται να φορολεηλατήσει τα χαμηλά εισοδήματα για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, αποφεύγοντας ωστόσο να αγγίξει τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και των επενδυτών, αλλά και τις τράπεζες που δεν πληρώνουν φόρους με το τρικ του αναβαλλόμενου φόρου.

Αργότερα χτες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως η υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, η απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, η καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών, το τέλος που μπαίνει και στα διαμερίσματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Επίσης, θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα τα μέτρα για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την επέκταση της υποχρέωσης κατοχής POS και στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν, τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024.

Εξάλλου, καθώς ο λαός υποφέρει από την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός χτες παρέπεμψε πάλι στα «pass» της ανέχειας, παρουσιάζοντάς τα ως «αναχώματα στην ακρίβεια», που, όπως είπε, «παραμένουν προτεραιότητά μας». Συγκεκριμένα, μίλησε για «επιδότηση» νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα, παρουσιάζοντάς το με θράσος ως «παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια».

Στο μεταξύ, εξήγγειλε «παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών». «Δεν είναι αμελητέες αυτές, ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς Ενέργειας. Είναι μία αυθαιρεσία που βαραίνει το σύνολο των καταναλωτών και είναι μια προκλητική αδικία, η οποία πρέπει, επιτέλους, να "κοπεί μαχαίρι"», όπως είπε, εντάσσοντας η κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις τις επανασυνδέσεις σε κατοικίες λαϊκών οκογενειών που δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε το φως και τον θερμοσίφωνα για τα παιδιά τους.


ΟΒΣΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 8 Νοέμβρη ενάντια στη φορολεηλασία

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την προστασία του εισοδήματος

Αμεση απάντηση στη νέα φοροκαταιγίδα που φέρνει η κυβέρνηση, στραγγίζοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους, ετοιμάζονται να δώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυτοαπασχολούμενοι της Αττικής οργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Ενώσεων και Σωματείων τους. Θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Αρκετά πληρώσαμε τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ, αρκετά πληρώσαμε για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων», τονίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμά της η ΟΒΣΑ και προσθέτει ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης συνιστούν «δελτίο φορολογικής θυέλλης».

Απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, προβάλλοντας αιτήματα όπως: Καμία νέα φορολογική επιβάρυνση, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, όπως ήταν πριν την κρίση. Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές, ακατάσχετος λογαριασμός για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση της 8ης Νοέμβρη 4 Ομοσπονδίες και 19 τοπικοί Σύλλογοι και κλαδικά Σωματεία, και πιο συγκεκριμένα:

Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Υποδηματοποιών Ελλάδας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Τοπικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Επαγγελματιών: Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Εμπόρων Μάνδρας - Ελευσίνας, ΕΒΕ Καισαριανής, ΕΒΕ Ηλιούπολης, ΕΒΕ Καλλιθέας, ΕΒΕ Μεταμόρφωσης, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, ΕΒΕ Αγ. Αναργύρων.

Κλαδικά Σωματεία: Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων (ΣΕΗΕΑ), Εγκαταστατών Υδραυλικών, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών, Βιοτεχνών Μετάλλου, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών (ΣΒΥΑ), Επιδιορθωτών Υποδημάτων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Καλλιτεχνών Φωτογράφων (ΕΚΦΑ).

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοέμβρη και στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με κάλεσμα από τον Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

«Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολλά!», σημειώνει ο Σύλλογος και τονίζει ότι «η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια!».

Αναδεικνύει ότι «αυτοί που αιματοκυλούν τον κόσμο, είναι οι ίδιοι που μας σφίγγουν το ζωνάρι κάθε φορά με άλλη δικαιολογία. Είναι η ΕΕ των μονοπωλίων. Είναι οι κυβερνήσεις της χώρας μας, που τα έχουν δώσει όλα. Από την εφαρμογή χιλιάδων αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων, ως και αεροδρόμια και λιμάνια για να σφάζονται οι λαοί και τα μικρά παιδιά στην Παλαιστίνη. Η κυβέρνηση μας χώνει πιο βαθιά σε αυτούς τους σχεδιασμούς και ταυτόχρονα φτωχοποιεί τη ζωή μας ακόμα περισσότερο με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει εντός των τειχών!

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εχουμε ένα κράτος και μια κυβέρνηση εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα και πρέπει να πάρουν απάντηση».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αυτοαπασχολούμενοι με οργανωμένο συλλογικό αγώνα να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια

Σε ανακοίνωσή του για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των επαγγελματιών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα της δήθεν "φορολογικής δικαιοσύνης", χαρατσώνουν απροκάλυπτα τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Νέα αδιέξοδα, χρέη και λουκέτα περιμένουν χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, με την καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 10.920 ευρώ και τους φόρους να εκτοξεύονται στα 1.590 ευρώ ετησίως (1.102 ευρώ φόρος εισοδήματος, 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές.

Ο λογαριασμός φορτώνεται και πάλι στα πιο χαμηλά εισοδήματα, που εδώ και μία δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - και πάλι στο όνομα της φοροδιαφυγής - φορολογούνται από το 1ο ευρώ και πληρώνουν "κεφαλικό φόρο" 650 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), σε εκείνους που δεν είναι εργοδότες (510.000 σε σύνολο 784.000 αυτοαπασχολούμενων), που ήδη στοιβάζονται στις λίστες οφειλετών της εφορίας και των τραπεζών, στις λίστες των πλειστηριασμών. Ακόμα και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που ανακοινώθηκε κατά 50%, αφορά εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.920 ευρώ και όχι αυτούς που κατά τεκμήριο την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η δήθεν "φορολογική δικαιοσύνη" της κυβέρνησης αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Απόδειξη αποτελεί και το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Οπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον "αναβαλλόμενο" φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα προκλητικά "δωράκια" στους καναλάρχες, αλλά και τις offshore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά., που κανείς από τους "Ράμπο" της εφορίας δεν είδε ούτε άκουσε. Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε τα "ελάχιστα", αφού την ώρα που τα σπίτια του λαού πλειστηριάζονται για μερικές εκατοντάδες ευρώ, 10.000 περίπου επιχειρήσεις (το 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία θεωρούνται "μη εισπράξιμα".

Η νέα φοροεπιδρομή δεν θα περάσει. Οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που υποσχόταν προεκλογικά "ανάπτυξη για όλους" και τώρα τους κυνηγά και με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ