ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στη φοροεπιδρομή, για ουσιαστική προστασία του εισοδήματος

Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη βγαίνουν στους δρόμους, στην Αθήνα (6.30 μ.μ., πλατεία Κλαυθμώνος) και Θεσσαλονίκη (9 π.μ., υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης)

Με κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 8 Νοέμβρη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατεβαίνουν στον δρόμο, διαδηλώνοντας ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή που αναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών.

Για την Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού, στο οποίο καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, δίνεται στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων.

Η ΟΒΣΑ αναδεικνύει ότι το αναγγελθέν νομοσχέδιο για το Φορολογικό θα χαρατσώσει άγρια τους ελεύθερους επαγγελματίες και θυμίζει ότι παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος «έταζε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αυτού του κεφαλικού φόρου, για να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, τώρα στην ουσία τριπλασιάζει τα βάρη (1.102 ευρώ φόρος εισοδήματος και 488 ευρώ τέλος επιτηδεύματος) για τους πιο αδύναμους επαγγελματίες».

Από την άλλη, η λεγόμενη «φορολογική δικαιοσύνη» δεν πειράζει τα «μεγάλα ψάρια» της αγοράς: «Οσους συμβάλλουν μόλις στο 5% των εσόδων του κράτους, το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάει 85 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα, τις τράπεζες που απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο, τους καναλάρχες που απολαμβάνουν το ένα δωράκι μετά το άλλο, τους εφοπλιστές που φορολογούνται εθελοντικά».

Η ΟΒΣΑ υπογραμμίζει ότι «τώρα είναι η ώρα με τον συλλογικό μας αγώνα να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης» και προβάλλει τα αιτήματα:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό.
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν από την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση να κάνει. Καμία αναμονή μέχρι το 2025. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Μέχρι την Παρασκευή αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν πάρει 4 Ομοσπονδίες, 29 τοπικοί Σύλλογοι και 16 κλαδικά Σωματεία. Αναλυτικά:

Οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Υποδηματοποιών Ελλάδας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι τοπικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Επαγγελματιών Δήμου Αθήνας, Μάνδρας - Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Αναργύρων, Αχαρνών, Αγ. Δημητρίου, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Κορυδαλλού.

Τα κλαδικά Σωματεία Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών «Η Αναγέννηση», Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Επιδιορθωτών Υποδημάτων Αττικής, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών, Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, Κρεοπωλών Αθηνών «Οι Ταξιάρχες», Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς - Αθηνών, Ελαφρών Φορτηγών, Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, Συντεχνία Αρτοποιών.

ΚΥΨΕΛΗ
Δυναμικά απέτρεψαν την κατάσχεση σπιτιού άνεργης

Σε ετοιμότητα παραμένουν τα σωματεία απέναντι στα «κοράκια»

Από την κινητοποίηση την Παρασκευή
Από την κινητοποίηση την Παρασκευή
Εργαζόμενοι και κάτοικοι της Κυψέλης συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην οδό Υακίνθου 6-8, όπου Σωματεία και φορείς διοργάνωσαν κινητοποίηση ενάντια στην κατάσχεση σπιτιού άνεργης γυναίκας, πρώην αυτοαπασχολούμενης.

Το κάλεσμα έγινε από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και το ΠΑΜΕ. «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος» αντηχούσε στην περιοχή από τον κόσμο που βρισκόταν πίσω από τα πανό της ΟΒΣΑ και του Στεκιού εργαζομένων και νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου».

Κάτω από την αντίδραση των σωματείων και των δεκάδων συγκεντρωμένων, τα «κοράκια» δεν εμφανίστηκαν, οπότε και η κατάσχεση δεν πραγματοποιήθηκε. «Κανένας εφησυχασμός! Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα!», τόνιζαν.

Σημειώνεται ότι η άνεργη γυναίκα έχασε σε πλειστηριασμό την πρώτη και μοναδική κατοικία της για χρέος 40.000 ευρώ. Τα «κοράκια» της εταιρείας που είχε αγοράσει το δάνειο, της αρνήθηκαν κάθε διακανονισμό και απαιτούσαν εφάπαξ κατάθεση 30.000 ευρώ (!), μόνο και μόνο για να συζητήσουν διακανονισμό, ποσό εντελώς εξωπραγματικό για οποιονδήποτε άνεργο.

Μάλιστα, όπως μας κατήγγειλε η Ελίζα που είναι αντιμέτωπη με το ξεσπίτωμα, ενώ το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε για ασφαλιστικά μέτρα της έδωσε χρόνο μέχρι τον Απρίλη για να μην εκδιωχθεί, μέχρι να γίνει δικαστήριο για έκδοση οριστικής απόφασης ανακοπής κατά της Διαταγής Πληρωμής, ώστε να μην μπορεί να γίνει η κατάσχεση, δικαστικός κλητήρας με κλειδαρά την περασμένη Δευτέρα της επέδωσε προειδοποίηση για την έξωση, ζητώντας να απομακρυνθεί από το σπίτι μέχρι την Παρασκευή. Συγκινημένη μάλιστα μετέφερε στον «Ριζοσπάστη» ότι αισθάνεται «ασφαλής» με την παρουσία του κόσμου που ήρθε για να της συμπαρασταθεί και να εμποδίσει την έξωση από το μοναδικό της σπίτι.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελίζα, αύριο μπορεί να είμαστε και εμείς στη θέση της». «Θα τους σταματήσουμε! Είναι χιλιάδες αυτοί που βρίσκονται στην ίδια θέση». «Ολοι για έναν και ένας για όλους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο του λαού», «έτσι πράττουμε πολλά χρόνια, για καλύτερες συνθήκες, βοηθάμε ο ένας τον άλλον», ήταν μερικά από τα λόγια των εργαζομένων και των κατοίκων της γειτονιάς, που μοίραζαν και προκηρύξεις σε διερχόμενους ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών.

Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, είπε στον «Ριζοσπάστη»: «Είμαστε εδώ σήμερα γιατί προειδοποίησαν την συναδέλφισσα Ελίζα ότι μέχρι σήμερα θα της πάρουν το σπίτι. Είναι μία επαγγελματίας όπως χιλιάδες και χιλιάδες άλλοι, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Οσο είχε το εμπορομάγαζό της, ικανοποιούσε κανονικά τις δόσεις της, έκλεισε όμως στην οικονομική κρίση λόγω συσσώρευσης χρεών που οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους της φόρτωσαν, και σήμερα καλείται να μείνει στον δρόμο. Δεν είναι μόνη της, είμαστε εδώ και προειδοποιούμε την κυβέρνηση, εδώ θα συνεχίσουμε να είμαστε, γιατί δεν είναι μόνο μία η περίπτωση, είναι χιλιάδες. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να επιδεινώσει ήδη τη δύσκολη κατάσταση, θα συσσωρευτούν για τους επαγγελματίες νέα χρέη, νέα βάρη, νέα λουκέτα, στον ορίζοντα νέοι πλειστηριασμοί».

Ενάντια στον πόλεμο που άνοιξε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, ο Θ. Καλαμπαλίκης κάλεσε τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν μαζικά στις 8 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, «για να διατρανώσουμε ότι η φοροληστεία δεν θα περάσει, τώρα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών, να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά μετά την κινητοποίηση ξεδιάντροπα εμφανίστηκε ο δικαστικός κλητήρας έξω από το σπίτι της άνεργης γυναίκας, δίνοντάς της διορία 10 ημερών για να την εκδιώξουν από το σπίτι της! Εξω από το σπίτι παρέμειναν συνδικαλιστές και κάτοικοι της περιοχής, δηλώνοντας ότι θα είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση τις επόμενες μέρες για να αποτρέψουν την κατάσχεση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Το Σάββατο στη Λάρισα συνεδριάζει η Γραμματεία για τις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Η οργάνωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας.

Στη συνεδρίαση, που θα γίνει στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι με τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, η περικοπή στις ενισχύσεις, θα συζητηθούν το πλαίσιο πάλης, αλλά και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Περιφερειακές συγκεντρώσεις μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο

Σε τροχιά προετοιμασίας της πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα, στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι, έχουν μπει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση που «με μισές αλήθειες και μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθεί να κάνει την πληροφορία της στοιχείο που θα αντικαταστήσει τη γνώση μας, ώστε να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν αποφασιστεί μια σειρά από συγκεντρώσεις των συνταξιουχικών σωματείων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις:

Στην Αθήνα, στις 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 π.μ.

Στη Λάρισα, στις 7 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ. Την ίδια μέρα στον Βόλο στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.30 π.μ., στα Γιάννενα στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ. και στη Θήβα στην κεντρική πλατεία την ίδια ώρα.

Ακολουθούν στις 8 Νοέμβρη στα Τρίκαλα στην αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών στις 10.30 π.μ. και στην Καλαμάτα την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Νοέμβρη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10 π.μ. Στην Κοζάνη, την ίδια μέρα στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ. και στη Λαμία στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.30 π.μ. Στην Πτολεμαΐδα, στις 10 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία στις 5.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ