ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τέρμα πια στην υποβάθμιση, εδώ και τώρα στελέχωση και χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός η κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη. Πάνω από 160 σωματεία και φορείς υπογράφουν το πλαίσιο πάλης

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και ανάμεσα στους νησιώτες της Αττικής για τη συγκέντρωση που οργανώνουν τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, βάζοντας στο επίκεντρο την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Ηδη τις προηγούμενες μέρες στα νησιά πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες κινητοποιήσεις με οργανωτές Εργατικά Κέντρα, σωματεία, μαζικούς φορείς, προκειμένου να ξεδιπλωθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, εξοπλισμό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, για λειτουργία ΜΕΘ, για ασθενοφόρα και υπηρεσίες Πρόνοιας κ.ο.κ. Για όλα εκείνα δηλαδή που αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητα το 2023, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και τα παιδιά τους τα στερούνται, εξαιτίας μιας πολιτικής που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού, τους ασθενείς πελάτες και τα νοσοκομεία επιχειρήσεις.

«Στο πόδι» και οι νησιώτες της Αττικής

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται διαδικτυακά οι υπογραφές στήριξης της κινητοποίησης τη Δευτέρα, από νησιώτες που μένουν στην Αθήνα, με κεντρική διεκδίκηση την αποκλειστικά δημόσια σύγχρονη και δωρεάν Υγεία, καθώς, όπως αναφέρουν, την κατάσταση στον τομέα της Υγείας «τη βιώνουμε και εμείς όταν επισκεπτόμαστε τον τόπο μας. Ζούμε από κοντά το άγχος και την αγωνία των φίλων και συγγενών που κάθε τόσο έρχονται στην Αθήνα για λόγους υγείας. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις. Είναι η πολιτική αυτή που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και το δικαίωμά μας σε αυτό το κοινωνικό αγαθό "κόστος" που πρέπει να μειώνεται. Την ίδια στιγμή, θησαυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας, ενώ βρίσκονται δεκάδες εκατομμύρια προκειμένου να επιδοτηθούν "επενδύσεις" αλλά όχι για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση των δομών Υγείας», αναφέρουν (ηλεκτρονικές υπογραφές στο: sites.google.com/view/nisiotes/υπογραφές).

Μάλιστα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει σύλλογοι νησιωτών που δραστηριοποιούνται στην Αττική, όπως η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης και ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος.

Εντυπωσιακός ο όγκος των σωματείων που συντονίζονται

Στο μεταξύ, εντυπωσιακός είναι ο όγκος σωματείων και μαζικών φορέων που αγκαλιάζουν τις κινητοποιήσεις.

Εργατικά Κέντρα, κλαδικά συνδικάτα, φορείς αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι συνταξιούχων, Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών, ακόμα και εκπολιτιστικοί - αθλητικοί φορείς από κάθε γωνιά του Αιγαίου υπογράφουν το κοινό πλαίσιο και συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό. Ηδη οι φορείς φτάνουν τους 160, ενώ όπως μας μετέφεραν την Παρασκευή συνδικαλιστές, ώρα με την ώρα κατέφθαναν και νέες αποφάσεις, με τη λίστα να εμπλουτίζεται διαρκώς, σε μια ένδειξη των αδιεξόδων που βιώνουν οι νησιώτες με τις δομές Υγείας.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει:

Εργατικά Κέντρα: Σάμου, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Χίου, Λήμνου.

ΝΤ της ΑΔΕΔΥ: Σάμου, Χίου, Λήμνου, Ρόδου, Λέσβου.

Σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις, φορείς:

Λέσβος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Μουσικών, Φορτοεκφορτωτών, Επαγγελματιών - Υπαλλήλων - Οδηγών - Εισπρακτόρων, Χειριστών - Βοηθών Εκσκαπτικών, Φορτοεκφορτωτών Λιμένος, Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, Πολιτικών Συνταξιούχων, Προοδευτικών Γυναικών, Γυναικών Μανταμάδου, Αγροτών Αγιάσου, Ανεμώτιας, Θερμής, Μανταμάδου, Kαλλονής, Καρκινοπαθών, ΕΛΜΕ, Αρτοποιών, Ξυλουργών, Καταστημάτων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ».

Σάμος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία - Τουρισμό - Επισιτισμό, Οικοδόμων Καρλοβάσου, ΠΜΣ, Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων, Δήμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, Συνταξιούχων, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «ΟΜΟΝΟΙΑ», Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου, Γυναικών Μυτιληνιών, Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών Πύργου Σάμου «Η Κυβέλη», Αθλητικός Σύλλογος «ΚΕΡΚΙΣ», Εθελοντών Μαραθοκάμπου, Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου, Χώρας, Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος, Σύλλογος Φίλων, Υποστηρικτών Καρκινοπαθών «Ευ Πο», Ιατρικός Σύλλογος, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Πληρ/κών - Επικ/κών Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ικαρία: Οικοδόμων, Εργαζομένων Δήμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Συνταξιούχων Μισθωτών, Δημοκρατικών Γυναικών, Γυναικών Αγ. Κηρύκου, Γονέων & Κηδεμόνων, Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών ΕΒΕ, Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑμεΑ και Αναπήρων Ικαρίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Φιλοδασικός Σύλλογος Μανδριών «Η ΔΟΛΙΧΗ» και Αγίου Δημητρίου Ραχών «ΛΙΤΑΝΗ», «ΦΡΑΝΤΑΤΟ», Περαμεριτών Φραντάτου - Μάραθου - Πηγής, Κοινωνικός και Οικολογικός Σύλλογος Μάραθου, Αρέθουσας, Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Γυμνασίου Αγ. Κηρύκου, Νηπιαγωγείου - Γυμνασίου Ευδήλου, «Ο ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ» Καρκιναγρίου, Σύλλογος Βρακάδω, Προεσπέρας «Το Καστέλι».

Χίος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, ΟΤΑ, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΕΦΚΑ - ΝΑΤ, Δικαστικών Υπαλλήλων, Εμπόρων, Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ, Παγχιακός ΑμεΑ.

Λήμνος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΕΛΜΕ, Εργαζομένων ΟΤΑ, Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Εμπορικός Σύλλογος, Ιατρών Νοσοκομείου.

Ρόδος: Εργαζομένων Νοσοκομείου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΕ.

Κως: Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων Νοσοκομείου, Συνταξιούχων, Β' ΕΛΜΕ, Γυναικών, Εκπαιδευτικών ΠΕ, ΤΔΕ ΕΤΕ ΔΕΗ Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.

Λέρος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στο ΚΘ, Ενωση Ιατρών ΚΘ, Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ.

Σαντορίνη: ΕΛΜΕ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου, Ομάδα Γυναικών, Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων Εμπορείου - Περίσσας, Γυμνασίου Εμπορείου, 15μελές Μαθητών Γυμνασίου Εμπορείου.

Νάξος: Πνευματικό Κέντρου Κωμιακής, Γυναικών Κωμιακής, Εργαζομένων Τομέα Υγείας Ν. Κυκλάδων.

Πάρος: Εργαζομένων ΔΕΥΑ, Συνταξιούχοι, Ομάδα Γυναικών, Κέντρου Υγείας, Εκπαιδευτικών «ΚΑΛΙΕΡΟΣ», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κώστου Πάρου.

Σύρος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων Νοσοκομείου.

Νίσυρος: Εργαζομένων δήμου.

Κάλυμνος: Οικοδόμων.

Κύθνος: Γονέων Γυμνασίου, Ενωση Γυναικών.

Μήλος: Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τμήμα Ν. Αιγαίου του Διοικητικού Επιμελητηρίου - Ομίλου Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδας.

Οι ζωές μας μετράνε περισσότερο απ' τα κέρδη τους

Δήλωση της συγγραφέα Ερης Ρίτσου

Υγεία του σώματος και υγεία του πνεύματος είναι απαραίτητα για να υπάρξουν στη ζωή και να λειτουργήσουν ως έλλογα όντα οι άνθρωποι. Στις μέρες μας βλέπουμε πως η Υγεία και η Παιδεία ενός λαού γίνονται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η υγεία του λαού δεν ενδιαφέρει τους κρατούντες. Προκειμένου να ενισχύσουν την παροχή ιδιωτικής περίθαλψης δεν διστάζουν να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πολύ πριν από την επιδημία του Covid αλλά και στη διάρκειά της έγινε πασιφανές πως αν σώζονται ζωές αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων.

Με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα, η δημόσια Υγεία καταρρέει μέρα με τη μέρα. Η αναμονή για εξέταση τραβάει από βδομάδες σε μήνες ακόμα και για επείγοντα περιστατικά, ενώ οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιβαρύνονται εξωφρενικά ακόμα και όταν δεν καταφεύγουν σε ιδιώτες, αναγκασμένοι να μετακινούνται σε άλλες περιοχές.

Οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Σάμου δεν αποτελούν εξαίρεση. Η ίδια εικόνα συναντάται παντού στη χώρα μας. (...)

Με την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν γίνεται να υπάρξουν απολύσεις προσωπικού και πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι με νομοθετική ρύθμιση αλλά θα πρέπει επίσης να γίνουν κατεπειγόντως μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ενας λαός που στερείται δημόσιας υγείας είναι ένας λαός καταδικασμένος σε αφανισμό. Δεν θα επιτρέψουμε να αφανιστούμε για τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας. Οι ζωές μας μετράνε περισσότερο απ' τα κέρδη τους.

«Μέσα στην Αθήνα να ακουστεί καλά, θέλουμε Υγεία σε όλα τα νησιά»

Η εκρηκτική κατάσταση στην Υγεία βγάζει τους νησιώτες στον δρόμο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τραγικά περιστατικά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, που διαδοχικά υποβάθμισαν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία. Είναι αλήθεια ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι ενέργειες των νησιωτών για να καλυφθούν τα κενά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα στη Λέσβο την Επιτροπή Κατοίκων στον Πολιχνίτο, τις ενέργειες των φορέων σε Μανταμάδο, Καλλονή, Αντισσα αλλά και τις κινητοποιήσεις στο Βοστάνειο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν μέσα σε φορείς, συλλόγους και σωματεία, για να γίνει πλατιά ενημέρωση σε χώρους δουλειάς, για να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, όχι μόνο για να δυναμώσει ο αγώνας για την Υγεία που έχουμε ανάγκη αλλά και για να γίνει πιο συντονισμένος, πιο αποτελεσματικός.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου η κοινή πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων στο Αιγαίο γι' αυτό και έχει αγκαλιαστεί από πλήθος φορέων. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο συσχετισμός που υπάρχει στα Εργατικά Κέντρα, που σταθερά σηκώνουν στις πλάτες τους το μέτωπο της Υγείας, είναι ευνοϊκός. Ομως, είναι αξιοπρόσεκτο ότι υπάρχουν δυνάμεις - απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, που υπονομεύουν αυτήν την πρωτοβουλία, παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις χωρίς μαζικότητα, ενώ έκαναν τα πάντα για να είναι πράγματι χωρίς μαζικότητα, θέλοντας να στηρίξουν το αφήγημα ότι η κοινωνία είναι αδιάφορη (άρα αυτή φταίει για ό,τι της συμβαίνει και όχι η εφαρμοζόμενη πολιτική).

Αυτήν την κοινωνία όμως προσπαθούν να κρατήσουν στην άγνοια και την απάθεια, γιατί αυτή η κοινωνία τούς φόβισε όταν βροντοφώναξε «`Η τα κέρδη σας ή οι ζωές μας», αυτή η κοινωνία ξεσηκώθηκε για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για τα άλλα «Τέμπη», όπως οι δύο νεκροί που έχει το νησί μέσα στο 2023 και μάλιστα από το ίδιο χωριό.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη, το αντάμωμα νησιωτών με τους συντοπίτες τους στην πρωτεύουσα, είναι η κορύφωση σειράς κινητοποιήσεων για να δοθεί λύση στο οξυμένο ζήτημα της Υγείας. Δεν είναι όμως η τελευταία, γιατί έχουμε τη θέληση να μείνουμε στον τόπο μας, να είμαστε υγιείς και ασφαλείς. Δεν μπορεί η ζωή μας να μπαίνει σε κανένα ζύγι «δημοσιονομικό» ή όπως αλλιώς το ονομάζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη πραγματικότητα που επιβάλλουν: Οτι η Υγεία είναι εμπόρευμα και θα την έχουμε μόνο με μεγάλη τσέπη. Το δικαίωμα στη δωρεάν και πλήρη υγειονομική πρόληψη και περίθαλψη είναι το αυτονόητο δικαίωμά μας στη ζωή εν έτει 2023.

Η επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας θα δώσει ώθηση και ηθικό για νέους αγώνες των νησιωτών, για δυνάμωμα της πάλης, για να σπάσουν η μοιρολατρία και το «τίποτα δεν γίνεται», που τόσο πολύ βολεύει τα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας για να «γίνεται ό,τι χρειάζεται για να κερδοφορούν».

Το μεγάλο μας μήνυμα είναι ξεκάθαρο, από τη Λήμνο έως τη Ρόδο και θα ακουστεί δυνατά και στην Αθήνα, μαζί με τους συλλόγους και τους φορείς των νησιωτών στην πρωτεύουσα. Δεν θα περιμένουμε την επόμενη χαμένη ζωή, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, δεν θα υποταχθούμε στην εγκατάλειψη. Ας το φωνάξουμε πιο πολλοί και πιο δυνατά, στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.


Του
Κώστα ΡΗΓΑ*
*Ο Κ. Ρήγας είναι μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Λέσβου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ