ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 5 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε»

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
«Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Θα μας βρουν απέναντί τους»: Αυτό είναι το ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα που έστειλαν για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μέσα από τη μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής, όπου έθεσαν ως πρωταρχικό αίτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν στο τέλος του έτους.

Δυναμικά και μέσα σε κλίμα αποφασιστικότητας, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους στο εργοστάσιο της Λάρυμνας διατράνωσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επενδυτών να σκορπίσουν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, να πετάξουν τους εργαζόμενους έξω από τις εργασίες και τα σπίτια τους, δεν θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν τέσσερα χρόνια τώρα.

Αναγγέλθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά της περιοχής, καθώς και μια πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων. Ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, θα προσαρμόσουν και τη δική τους τακτική, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις θα κάνουμε Πρωτοχρονιά στην πύλη της ΛΑΡΚΟ».

Δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτήν την κρίσιμη φάση του αγώνα τους βρίσκονται συνδικάτα και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα. Στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων Εύβοιας και Λαμίας με επικεφαλής τους προέδρους τους, Αντώνη Κούκουρα και Γιώργο Οικονόμου αντίστοιχα. Επίσης παρευρέθηκε ο Παναγιώτης Καραμαγκιόλας από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αφήσουν περιθώρια να κυριαρχήσει η απογοήτευση που προωθούν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Παρέθεσε μια σειρά από επιχειρήματα και στοιχεία, όπως η όξυνση των ανταγωνισμών στους διαγωνισμούς εκποίησης, η εκπόνηση μελετών για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, η εγκατάσταση ΑΠΕ κ.ά. που αναδεικνύουν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι «βαρέλι δίχως πάτο». Οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν έντονο ενδιαφέρον γύρω από τη ΛΑΡΚΟ και προοπτικές ενιαίας επαναλειτουργίας, τόνισε, και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για αγωνιστική διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να βρίσκονται στις εργασίες και στα σπίτια τους.

«Ηθελαν και θέλουν να μας πετάξουν έξω. Επανήλθαν οι μηχανισμοί που μας λένε να ξεχάσουμε ακόμα και αυτά που διεκδικούμε και να φύγουμε από τη ΛΑΡΚΟ και τα σπίτια μας. Εμείς τους λέμε: Εδώ θα μείνουμε. Θα κάνουμε Πρωτοχρονιά στην πύλη του εργοστασίου. Θα γίνουμε ένα με τα ντουβάρια. Θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε ότι και αν επιχειρήσουν να κάνουν στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Πολίτης.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκε και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που προέχει είναι η ανανέωση των συμβάσεων και η παραμονή των εργαζομένων στις εργασίες τους.

Να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να παραμείνουν σταθεροί στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Καραμαγκιόλας από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, μεταφέροντας παράλληλα την πείρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση για να σταθούν στα πόδια τους

Δύο μήνες συμπληρώνονται από τις μεγάλες καταστροφές

Καθώς συμπληρώνονται δύο μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο, επιβεβαιώνεται ότι το κράτος - θεματοφύλακας των κερδών δεν μπορεί να προστατέψει τον λαό ούτε πριν ούτε μετά από μια φυσική καταστροφή, αφού ο «χρυσός» κανόνας του κόστους - οφέλους είναι ...παντός καιρού.

Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ήταν ανεπαρκέστατα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμα κι αυτά τα μέτρα έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά.

Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για αποζημίωση, ανάμεσά τους και εκατοντάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και δεν έχουν πάρει ούτε τα 534 ευρώ, ενώ ακόμα και στοιχειώδεις παρεμβάσεις, όπως ψεκασμοί, απολυμάνσεις, αποκομιδή κατεστραμμένων αντικειμένων, καθυστερούν ή γίνονται από τους ίδιους τους πλημμυροπαθείς.

Την ίδια ώρα, πλημμυροπαθείς που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς εξακολουθούν να κοιμούνται σε κλειστά γυμναστήρια, όπως για παράδειγμα στον Παλαμά, ενώ πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων κατήγγειλε ότι ετοιμάζονται να πεταχτούν από τα ξενοδοχεία που μένουν δεκάδες άνθρωποι μέχρι τις 15 - 16 Νοέμβρη.

Και, αν κάτι αποδεικνύεται καθημερινά, είναι ότι οι πλημμυροπαθείς έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν, για να αποσπάσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας, για να μπορέσουν να ζήσουν και να παράγουν στον τόπο τους και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Κόντρα στον «πυροσβεστικό» ρόλο που έχουν αναλάβει στελέχη και εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα, κυρίως μέσα από τον μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης, εκλεγμένοι με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι πλημμυροπαθείς έχουν πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης, με μαζικά συλλαλητήρια, παραστάσεις σε δημαρχεία, κινητοποιήσεις με τρακτέρ και άλλες μορφές.

Παράλληλα, έχουν αποκούμπι τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται όλο αυτό το διάστημα από σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, μαζικούς φορείς όλης της χώρας, οι οποίες δίνουν κουράγιο, συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό γεγονός αποτέλεσαν οι μεγάλες συναυλίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε Λάρισα, Καρδίτσα και Νάουσα με οργανωτές εργατικά σωματεία, τα παραρτήματα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, άλλους μαζικούς φορείς και τη συμμετοχή πάνω από 120 καλλιτεχνών, με τα έσοδα να πηγαίνουν για τις ανάγκες των πληγέντων. Παρόμοια συναυλία θα γίνει την Κυριακή 12 Νοέμβρη στα Τρίκαλα.

Ακόμα μετά από μαζική συνέλευση, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης στη Λάρισα καλεί σε κινητοποίηση την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο «NOSTOS».

Ανάμεσα στις δράσεις αλληλεγγύης ξεχωρίζει η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας. Το ιατρείο αυτό «ολοκλήρωσε» σε έναν βαθμό τη λειτουργία του την Πέμπτη έχοντας έναν «πλούσιο» απολογισμό. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 50 γιατροί και νοσηλευτές από όλη τη χώρα παρείχαν υπηρεσίες Υγείας, ενώ περισσότεροι από 300 ασθενείς προσήλθαν για φροντίδα της υγείας τους, έγιναν περισσότερες από 1.000 επισκέψεις σε σπίτια, καθιερώθηκε μέρα Παιδιατρικού Ιατρείου, την ώρα που δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος στο δημόσιο σύστημα Υγείας στον Παλαμά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Απεργούν για αυξήσεις και δικαιώματα

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Σε απεργία το Σάββατο 4 Νοέμβρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην «e-food», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία (μισθωτούς, freelancers, υπαλλήλους γραφείου, αποθήκη).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στις 6 μ.μ., και θα ακολουθήσει μοτοπορεία. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης: Στη Λάρισα 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Ηράκλειο 12 μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Και στα Χανιά 8 μ.μ. στην πλατεία 1866. Ακόμα, στην απεργία συμμετέχουν τα σωματεία από Βόλο, Γιάννενα και Πάτρα.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύξηση ψηφισάντων, ξανά πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ

Με μεγάλη συμμετοχή και αύξηση των ψηφισάντων και αυτήν τη φορά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η μάχη των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί το αγωνιστικό αποκούμπι και μετερίζι των εργαζομένων του κλάδου. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ξανά πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία τη ΔΑΣ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), βάζοντάς την εκ νέου στο τιμόνι του Συνδικάτου, για την οργάνωση του αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες τους. Τα δύο αυτά βασικά χαρακτηριστικά των αρχαιρεσιών ματαίωσαν τις όποιες προσπάθειες εργοδοτών, κυρίως μεγάλων μονάδων, είτε να «κατευθύνουν» τους εργαζόμενους σε στήριξη των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν 3.331 εργαζόμενοι, 233 περισσότεροι από τις εκλογές του 2021. Η ΔΑΣ πήρε 2.314 ψήφους και 12 έδρες (από 2.269 και 14 έδρες το 2021). Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΠΑΣΚΕ) 308 ψήφους και 2 έδρες (από 293 και 2 έδρες). Η «Λάντζα» 251 ψήφους και 1 έδρα (από 204 και 1 έδρα). Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» 225 ψήφους και 1 έδρα. Το «Δίκτυο» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) 119 ψήφους και 1 έδρα (από 64 και καμία έδρα). Η «Καμαριέρα» πήρε 56 ψήφους και καμία έδρα. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες η «Αγωνιστική Συσπείρωση» και η «Καμαριέρα» είχαν κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο, παίρνοντας 155 ψήφους και 1 έδρα.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, δυναμώνουν και συντονίζουν τον αγώνα για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους.

Ετσι, στο πλαίσιο του πανθεσσαλικού συντονισμού της δράσης τους θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 10 π.μ. στον ΕΛΓΑ και στις 11 π.μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.

Eπίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «η Ανοιξη» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ