ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Βαρύ και ανθυγιεινό το χτύπημα στην πλάτη για τους στρατιωτικούς

Δεν είναι λίγες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα σωματεία, αρχικά ως αστικά (ΣΥΣΜΕΔ κ.λπ.) και εν συνεχεία ως συνδικαλιστικά (πρωτοβάθμιες Ενώσεις, Ομοσπονδίες), απαιτούν και διεκδικούν για τις ίδιες ειδικότητες με αυτές των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ. Ιση αντιμετώπιση διεκδικούσαν και συνεχίζουν να διεκδικούν τα σωματεία. Αδικο; Παράλογο; Οχι βέβαια. Πέρα για πέρα δίκαιο και επιβεβλημένο.

Διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, όλα τα αστικά κόμματα που εναλλάχθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με λοιπούς συγκυβερνήτες τους) ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για ένταξη ειδικοτήτων εν ενεργεία στρατιωτικών στα ΒΑΕ. Το επιχείρημά τους; Οπως προκύπτει και από πρόσφατη (όπως και παλαιότερα) απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, οι στρατιωτικοί αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, οι αποδοχές τους καθορίζονται ρητά και περιοριστικά από διατάξεις αυτού του μισθολογίου και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Οι απαντήσεις που κατά καιρούς δίνονται σε Ερωτήσεις του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά οικονομικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων, και στην περίπτωσή μας των εν ενεργεία στρατιωτικών, μόνο γέλωτα προκαλούν στις/στους στρατιωτικούς, έντονη αγανάκτηση και πλήρη απογοήτευση, καθόσον μετά τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των αστικών κυβερνήσεων έρχονται το ράπισμα, η απαξίωση για τις/τους στρατιωτικούς και ο εμπαιγμός τους.

Τι πάει να πει δηλαδή ότι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο και όχι με το ενιαίο; Αλλη κούραση και φθορά της υγείας τους υφίστανται οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε ναυπηγοεπισκευαστικούς χώρους και άλλη οι στρατιωτικοί που εργάζονται στους ναυστάθμους του Πολεμικού Ναυτικού, όπως για παράδειγμα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας; Οχι βέβαια. Αλήθεια, ποια η διαφορά ενός εργαζόμενου που απασχολείται σε αερολιμένες, όπως οι υπάλληλοι πίστας και οι καθαριστές αεροσκαφών (ή του προσωπικού που εργάζεται στην αεροπορική βιομηχανία εντός του εργοστασιακού χώρου, με καθήκοντα επισκευής - κατασκευής), με τον στρατιωτικό μηχανικό - τεχνικό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως για παράδειγμα της 112 Πτέρυγας Μάχης (112 ΠΜ); Καμία απολύτως. Είναι ανθυγιεινή η εργασία ενός εργαζόμενου που απασχολείται στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας φαρμάκων, ενώ η εργασία ενός στρατιωτικού που π.χ. εργάζεται στην 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού (441 ΑΒΥΥ) δεν είναι; Ακριβώς η ίδια είναι. Οι απασχολούμενοι σε ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια (ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις) δέχονται διαφορετική ακτινοβολία από τους στρατιωτικούς που εργάζονται στους ίδιους θαλάμους και χειρίζονται τα ίδια μηχανήματα, όπως π.χ. στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ); Οχι βέβαια. Οι υποδηματοποιοί - υποδηματεργάτες, οι ψήστες, οι λαντζιέρηδες, οι σερβιτόροι, οι αρτεργάτες και οι χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων εργάζονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες από τις συνθήκες όπου εργάζονται οι στρατιωτικοί στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο (700 ΣΕ), στα μαγειρεία όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών σχολών, ΚΑΑΥ κ.λπ.; Εννοείται πως όχι.

Τι σχέση έχει λοιπόν ο μισθός του εργαζόμενου που είναι ενταγμένος στο ενιαίο μισθολόγιο με αυτόν του στρατιωτικού που είναι ενταγμένος σε ειδικό μισθολόγιο; Απολύτως καμία. Κάθε φορά που η κυβέρνηση θέλει να «νίψει τας χείρας της», επικαλείται το ειδικό μισθολόγιο και «καθαρίζει». Θέλει να περικόψει χρήματα από τους στρατιωτικούς; Επικαλείται ότι το ειδικό μισθολόγιο είναι υπερβάλλον έναντι όλων των λοιπών μισθολογίων (ενιαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους ή μισθών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους) και τσακίζει κόκαλα. Διεκδικούν οι στρατιωτικοί ό,τι και οι λοιποί υπάλληλοι; «Είστε στο ειδικό μισθολόγιο», βροντοφωνάζουν οι κυβερνήσεις και «πέρα βρέχει».

Αρκεί όμως μια απόφαση δικαστηρίου; Οχι βέβαια. Ας θυμηθούν όλοι οι στρατιωτικοί τι συνέβη το 2013. Η ΠΟΕΣ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο των εν ενεργεία στρατιωτικών, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ανατροπή του μνημονιακού νόμου περικοπής των μισθών τους. Αποφασίστηκαν και έλαβαν χώρα μαζικές μαχητικές κινητοποιήσεις με τους απόστρατους συναδέλφους. Πλημμύρισαν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Το ΣτΕ, υπό τη πίεση των πρωτοφανών κινητοποιήσεων, δικαίωσε το σωματείο. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί συνειδητοποίησαν τη δύναμη που απέκτησαν με το σωματείο τους.

Ετσι, λοιπόν, τα συνδικαλιστικά σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών δεν πρέπει να σταματήσουν να διεκδικούν την ένταξη ειδικοτήτων τους στα ΒΑΕ. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μόνο ενωμένοι και μέσα από τα σωματεία τους μπορούν να κερδίσουν. Πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή διεκδίκησης των λοιπών εργαζομένων και των σωματείων τους, που διεκδικούν είτε την παραμονή τους στα ΒΑΕ είτε την ένταξή τους σε αυτά. Ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ διαχρονικά στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα των στρατιωτικών και των συνδικαλιστικών τους σωματείων. Αναδεικνύει το αίτημά τους για ένταξη στα ΒΑΕ, με κοινοβουλευτικό έλεγχο, και πιέζει για τη νικηφόρα πορεία του.


Ανέστης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης ε.α., επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)


Ησυχία κάνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν σκοτώνονται

Το δίκιο χαραγμένο στων λαών τη μνήμη, νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη. Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου για το φριχτό έγκλημα που διαπράττει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, την αλληλεγγύη μου στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον πλανήτη. Δηλώνω επίσης την αντίθεσή μου με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας και των ΕΔ σε αυτήν τη σφαγή, στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Σε αντίθεση με την προσπάθεια που γίνεται από διάφορους καλοθελητές και πεφτοσυννεφάκηδες να μας πείσουν για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», για έναν πόλεμο που ξεκίνησε τώρα, εμείς γνωρίζουμε για το διαχρονικό έγκλημα του κράτους - δολοφόνου με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα αυτό διαρκεί πάνω από 7 δεκαετίες και έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους. Μόνο τις τελευταίες βδομάδες η απαράδεκτη αυτή επέμβαση έχει οδηγήσει σε πάνω από 10.000 νεκρούς, ανάμεσά τους και 5.000 παιδιά. Μπροστά σε αυτό το έγκλημα ο καθένας από εμάς πρέπει να πάρει θέση. Και η θέση αυτή για μένα και άλλους στρατιώτες είναι με τον λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας και όλου του κόσμου, που όπως εύστοχα γράφουν στα πανό τους οι χιλιάδες μαθητές και φοιτητές: «Ησυχία κάνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν σκοτώνονται».

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις φριχτές σκηνές που λαμβάνουν χώρα στην Παλαιστίνη. Απεμπλοκή της χώρας μας από το μακελειό. Επιστροφή όλων των αποστολών των ΕΔ που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, για να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους δολοφόνους των λαών.

Υπηρετούμε τη θητεία μας με στόχο την προστασία του λαού μας, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, με σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε λαού να έχει πατρίδα και να ζει με αξιοπρέπεια σε αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούμε τη θητεία μας για να διευκολύνουμε τους μακελάρηδες των λαών, πολιτική που ακολουθούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Πολιτική που από τη μία οδηγεί σε εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών και από την άλλη καθιστά τον λαό μας στόχο αντιποίνων.

Ενώνω με τη σειρά μου τη φωνή μου με τους λαούς όλου του κόσμου και φωνάζω: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά.

  • Καταγγέλλω την ισραηλινή επίθεση και τη στάση της κυβέρνησης, που έφτασε στο σημείο να απορρίψει ακόμα και την κατάπαυση πυρός.
  • Διαμαρτύρομαι απερίφραστα για την εμπλοκή της χώρας μας και σε αυτό το μακέλεμα. Εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή των ελληνικών ΕΔ σε αποστολές εκτός συνόρων, η παροχή διευκολύνσεων, βάσεων.
  • Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος, διαμαρτύρομαι για τις πρακτικές στελεχών του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου, που εξαπέλυσαν απειλές απέναντι στον στρατευμένο Νικόλα Φάσσα, επειδή εξέφρασε τη διαμαρτυρία του με επιστολή του, όπως έχει κάθε δικαίωμα, για τη γενοκτονία σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου. Οι νέοι στρατευμένοι συνεχίζουμε να έχουμε όλα τα πολιτικά δικαιώματα που είχαμε και πριν τη θητεία μας. Δεν μπορούν να μας φιμώσουν.

ΥΓ. Για μένα και πολλούς ακόμα στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας, σύμμαχος δεν είναι το κράτος - τρομοκράτης, είναι ο λαός που γίνεται αντάρτης!


Νίκος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Φαντάρος στην ΕΛΔΥΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ