ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι λαοί έχουν τη δύναμη να στηρίξουν έμπρακτα τον Παλαιστινιακό λαό, να εμποδίσουν τη σφαγή του από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ.

Αυτό αποδεικνύεται από τις πολύμορφες και ευρηματικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, με σωματεία να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν την πολεμική μηχανή.

Μπλοκάροντας τις πύλες πολεμικών βιομηχανιών, εμποδίζοντας τη φόρτωση όπλων, πυρομαχικών και άλλων παρόμοιων φορτίων σε βαπόρια και αεροπλάνα που εξοπλίζουν τους φονιάδες του Παλαιστινιακού λαού, διαδηλώνοντας σε στρατιωτικές βάσεις οι οποίες αποτελούν στηρίγματα της γενοκτονίας που είναι σε εξέλιξη, και απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να τις κλείσουν.

Από αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Κάθε κλάδος εργαζομένων μπορεί να βρει τρόπους που στον έναν ή στον άλλον βαθμό θα δίνουν το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους, ότι τα κράτη και οι συμμαχίες τους έχουν αντίπαλο στον οργανωμένο λαό.

Τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης δίνουν κουράγιο στον Παλαιστινιακό λαό για να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του. Ταυτόχρονα δείχνουν στην πράξη τη δύναμη που μπορεί να έχει η οργανωμένη συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία, που μπορεί να τα βάλει ακόμα και με τους πιο ισχυρούς αντιπάλους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν «μπαρκάρουμε» για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς

Κανένα «μπάρκο» με προορισμό το μακελειό δεν αποδέχονται Ελληνες ναυτεργάτες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Πρόκειται για εκείνα τα «μπάρκα» που επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ακτοπλόοι ετοιμάζουν να στείλουν βαπόρια στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Ενας σχεδιασμός που με τον «φερετζέ» της βοήθειας εντάσσεται στην ενεργή συμμετοχή στα δολοφονικά σχέδια του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ, τα οποία φτάνουν μέχρι και στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία, λοιπόν, εδώ και καιρό έχουν θέσει ερωτήματα σχετικά με την αποστολή ελληνικών επιβατηγών πλοίων στην περιοχή, και έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι ναυτεργάτες δεν δέχονται να γίνουν κομμάτι των πολεμικών σχεδιασμών, τους οποίους πληρώνουν με αίμα και ξεριζωμό οι λαοί.

Υπενθυμίζεται ότι ναυτεργάτες - μέλη πληρωμάτων - με τους οποίους έχει συνομιλήσει ο «Ριζοσπάστης» αρνήθηκαν την πρόταση που τους έγινε να συμμετάσχουν στην αποστολή, μετά την ένταξη σε αυτή του πλοίου όπου εργάζονται.

Ενας απ' αυτούς, μηχανοδηγός Β', μας μετέφερε ότι τους ενημέρωσαν πως θα γίνουν κάποια δρομολόγια από Κύπρο για Ισραήλ, χωρίς να λένε κάτι πιο συγκεκριμένα, παρά μόνο ότι θα τους συνοδεύουν αμερικανικά πλοία! «Εγώ αρνήθηκα να συμμετάσχω», τόνισε, «διότι πρόκειται για συμμετοχή στο έγκλημα στη Γάζα, πρόκειται για αιματοβαμμένα σχέδια που ξέρουμε ότι πολλές φορές ντύνονται με "ανθρωπιστικούς μανδύες". Επίσης, είναι ακόμα ένα βήμα εμπλοκής της χώρας, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για τον λαό μας». Ανάλογη κατάσταση αντιμετώπισε ένας ακόμα ναυτεργάτης, που επίσης αρνήθηκε να πάει «διότι δεν έχουμε καμιά δουλειά σε εμπόλεμη ζώνη και στα διάφορα σχέδιά τους».

ΣΤΟΠ στις Μεταφορές του θανάτου!

Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»: Σωματεία πραγματοποιούν παρέμβαση στις αναχωρήσεις, στέλνοντας διεθνές μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, με θερμή ανταπόκριση σε εργαζόμενους κι επιβάτες
Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»: Σωματεία πραγματοποιούν παρέμβαση στις αναχωρήσεις, στέλνοντας διεθνές μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, με θερμή ανταπόκριση σε εργαζόμενους κι επιβάτες
Εργαζόμενοι και σωματεία από διάφορες χώρες, ειδικά σε «νευραλγικούς κλάδους» για τη διεξαγωγή του πολέμου, συγκροτούν τον δικό τους «διεθνή συντονισμό», την ώρα που οι κυβερνήσεις τους κάθε βδομάδα, από σύνοδο σε σύνοδο, στηρίζουν την κλιμάκωση της σφαγής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας - Ιταλίας - Τουρκίας, που την περασμένη βδομάδα δήλωσαν την απόφασή τους να σταματήσουν και να εμποδίσουν κάθε φόρτωση και εκφόρτωση όπλων, πολεμικού υλικού ή οποιουδήποτε άλλου μέσου που θα τροφοδοτούσε τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Απευθύνουν και κοινό κάλεσμα σε σωματεία λιμενεργατών, εργαζομένων στα καράβια, αεροδρόμια, τρένα και συνολικά στις Μεταφορές της Ευρώπης, για να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν σε κοινές δράσεις τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Το κάλεσμα υπογράφουν από την Ιταλία η USB Μεταφορών, από την Ελλάδα η ΕΝΕΔΕΠ (Σωματείο Εργαζομένων στην COSCO Πειραιά), και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, από την Τουρκία το Συνδικάτο Nakliyat Is.

Τα συνδικάτα τονίζουν ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε να μετατραπούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα πλοία και τα τρένα της Ευρώπης σε κέντρα εμπορίας θανάτου. Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων, αεροπλάνων, κ.τ.λ. που μεταφέρουν οπλισμό στη σύγκρουση ή που παρέχουν υλικοτεχνικές υπηρεσίες σε αυτήν, συμβάλλουν στην τροφοδοσία ενός συστήματος που σφαγιάζει καθημερινά χιλιάδες αθώους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά».

Και ξεκαθαρίζουν: «Θα είμαστε στην πρώτη σειρά σε κάθε διαδήλωση που θα διεκδικήσει την άμεση παύση της σφαγής στη Γάζα. Να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις των χωρών να σταματήσουν τη μεταφορά οπλισμού από τα λιμάνια μας και κάθε υποστήριξη στο χέρι που δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης. Για ειρήνη με λευτεριά στην Παλαιστίνη».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ
Οχι στην παραγωγή και εξαγωγή πολεμικού υλικού στο Ισραήλ

Την περασμένη Τρίτη τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων, που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο από εργαζόμενους οι οποίοι διαδηλώνουν έξω από επιχειρήσεις που στηρίζουν τη δολοφονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ, πήραν σωματεία της Αττικής, τα οποία βρέθηκαν έξω από μεγάλο εργοστάσιο πολεμικού υλικού στην Παιανία, που τροφοδοτεί το κράτος - δολοφόνο.

Η Ελλάδα, άλλωστε, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, πρωταγωνιστεί στη στήριξη του Ισραήλ, που μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό, τόσο παρέχοντας «γην και ύδωρ» με υποδομές και βάσεις όσο και με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εργοστάσια κ.λπ. που εξάγουν υλικό για τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την αποστολή υλικού στο Ισραήλ και απαιτώντας να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται εκτός από τεράστια βάση - ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μια βιομηχανία πολέμου που εξοπλίζει το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Και με την αγωνιστική παρέμβαση στο εργοστάσιο που παράγει και στέλνει «πακέτα θανάτου» στη Γάζα, ανέδειξαν ότι «η εργατική τάξη η ίδια μπορεί να σταματήσει κάθε τέτοιου είδους κτηνωδία. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε μέχρι και τον πολεμικό τους εξοπλισμό».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη και την εμπλοκή της χώρας

Σάββατο 11/11

-- Στις 6.30 μ.μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Κώστα Ιωσηφίδη, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου στο Δημοτικό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας στην αίθουσα της ΤΕΔΚ. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

-- Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα (Μιλήτου 2) στην Πάτρα, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Κυριακή 12/11

-- Στις 11 π.μ. η ΤΕ Λιβαδειάς στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου (Στρ. Ιωάννου 24). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η ΤΟ Μεταποίησης Αττικής στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ. οι ΚΟ ΛΑΡΚΟ και Λάρυμνας - Μαρτίνου - Μαλεσίνας καλούν σε σύσκεψη με θέμα «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή - οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ», στην καφετέρια «Status» στη Λάρυμνα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στον μπαροκαφενέ «Τζάνγκο» (Φιλίππου 16), με ομιλήτρια την Στέλλα Καινουργιάκη, Γραμματέα της ΤΟ Εμπορίου - Επισιτισμού.

-- Στις 12 μ. στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων), με ομιλήτρια την Θεοδώρα Καραθάνου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στη Σταυρούπολη (Τριποτάμου 11, 5ος όροφος), με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Πυλαίας, με ομιλητή τον Αριστείδη Θάνο, Γραμματέα της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Ικαρίας-Φούρνων στον Εύδηλο. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 13/11

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, Γραμματέα της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα παρέμβει ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

-- Στις 6 μ.μ. στο cafe bar «Stretto» στο Κιλκίς, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο ΚΑΠΗ της Αγυιάς (Νίκου Καζαντζάκη 21) στην Πάτρα, με ομιλητή τον Ν. Καραθανασόπουλο.

Τετάρτη 15/11

-- Στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη. Θα μιλήσει ο Γρ. Κλιγκόπουλος και θα ακολουθήσει παρέμβαση από τον Δημήτρη Μαβίδη - Πέσιτς, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», για «τα fake news του πολέμου».

Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Κυριακή

Δεκάδες φορείς και σωματεία σε όλη την Κρήτη συμμετέχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση για την Παλαιστίνη την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτική Αγοράς των Χανίων, και στην πορεία στην αμερικανική βάση της Σούδας, μετά από πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού.

Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις: Το Σάββατο 11 Νοέμβρη στις Σέρρες, στις 11 π.μ., συναυλία αλληλεγγύης στην πλατεία Ελευθερίας. Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις Συκιές Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ. συναυλία αλληλεγγύης στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου από τους Συλλόγους Γονέων Νεάπολης - Συκεών, την ΕΔΥΕΘ και τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Νεάπολης - Συκεών. Επίσης, στα Γιάννενα, στις 12 μ. συναυλία στο θεατράκι στη Σκάλα από το Εργατικό Κέντρο, μαζί με το Σωματείο Μουσικών Ιωαννίνων και τοπικά συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ