ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Αγωνιστικός ξεσηκωμός ενάντια στο εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο
  • Στις 22 Νοέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή από την ΟΒΣΑ και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

RIZOSPASTIS

«Δεν θα περάσει η φοροεξόντωση! Ξεσηκωμός τώρα!»: Το μήνυμα αυτό στέλνουν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, σημαίνοντας συναγερμό ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργανώνεται στις 22 Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο της μαχητικής προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, πραγματοποιούνται συσκέψεις συντονισμού και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, αναδεικνύοντας τη στόχευση της κυβέρνησης για στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος, ώστε να ταΐζονται με «ζεστό» χρήμα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Φοροεπιδρομή - προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει νομοσχέδιο που κλιμακώνει τη φορολεηλασία των επαγγελματιών αφού πάνω στην κατάργηση του αφορολόγητου και στο τέλος επιτηδεύματος επιβάλλει οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα» που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο φόρο εισοδήματος (ακόμα και με ζημιά) στα 1.102 ευρώ (!) και στα 1.823 ευρώ (!) αντιστοίχως. Ποσά που προστίθενται στην προκαταβολή φόρου και στα 488 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, διαλύοντας τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Μάλιστα, καθιερώνει και «τριετίες» για τους αυτοαπασχολούμενους, έτσι που η συντριπτική πλειοψηφία τους (όσοι διατηρούν επιχείρηση πάνω από 10 έτη) θα πληρώνουν φόρο 2.300 ευρώ!

Από τη χτεσινή σύσκεψη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων
Από τη χτεσινή σύσκεψη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων
Πρόκειται για φοροεπιδρομή που αποτελεί υλοποίηση προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλωστε, πριν από μερικούς μήνες, η Κομισιόν (ενόψει της εκταμίευσης μιας ακόμα δόσης απ' το Ταμείο Ανάκαμψης) απαιτούσε την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», κάνοντας λόγο για «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών».

Κατεβάζουν «ρολά» μαγαζιά και γραφεία, όλοι στους δρόμους στις 22/11

Απέναντι στον νέο αυτό εφιάλτη, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων καλούν σε κλιμάκωση της πάλης, κλείνοντας βιοτεχνίες, μαγαζιά και γραφεία την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, μέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11.30 π.μ. με συγκέντρωση στην Ομόνοια, και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Μια κινητοποίηση που παίρνει τη «σκυτάλη» από τη διαδήλωση που οργάνωσε η ΟΒΣΑ στις 8/11, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.ά., διατρανώνοντας το βροντερό «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη νέα κλοπή του εισοδήματός μας», διαμηνύει η ΟΒΣΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση χτυπά απευθείας τις μικρές επιχειρήσεις» και με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να καλύψει τα ματωμένα πλεονάσματα, να «πιάσει» τα απαιτούμενα φορολογικά έσοδα και τα προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση μας θεωρεί μειονέκτημα και διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΟΒΣΑ.

Απαντώντας στην κυβέρνηση και τον υπουργό «Χατζηθάφτη», που μιλούν για «φορολογική δικαιοσύνη», απαιτούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα: «Γιατί βρίσκονται σκοπίμως έξω από το κάδρο όσοι συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο; Γιατί αφού θέλει δικαιοσύνη δεν φορολογεί αυτούς που συμβάλλουν μόνο στο 5% των εσόδων του κράτους; Γιατί δεν φορολογεί το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάει 85 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα;

Να φορολογηθούν τώρα οι εφοπλιστές που έχουν εθελοντική φορολογία, οι τραπεζίτες που έχουν αναβαλλόμενο φόρο, οι στρατηγικοί επενδυτές που φοροαπαλλάσσονται για 12 χρόνια», τονίζεται στο κάλεσμα.

Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολλά, δεν αντέχουμε άλλο!

Η ΟΒΣΑ θυμίζει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, πέρα από τη φορολογία εισοδήματος, «μαζί με τους εργαζόμενους πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, υψηλό ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, δημοτικά τέλη και πάει λέγοντας. Πληρώνουμε, επίσης, τα φροντιστήρια των παιδιών μας, την ιδιωτική Υγεία, τις υποδομές που είναι ανύπαρκτες, την κοινωνική προστασία που είναι λειψή, τις συντάξεις πείνας. Πληρώνουμε την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά μας.

Στον κοινωνικό αυτοματισμό που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει απαντάμε με ενότητα με τους εργαζόμενους, με τους αγρότες, με τους συνταξιούχους, με τις οικογένειές μας. Οχι μόνο δεν είμαστε απέναντι αλλά έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα σε ζωή με αξιοπρέπεια.

Την Τετάρτη 8/11 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα. Συνεχίζουμε δυναμικά. Με τον αγώνα μας ακυρώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες. Καλούμε τα σωματεία και τις Ενώσεις να εντείνουν το άνοιγμα που έχουν ξεκινήσει στους συναδέλφους. Με εξορμήσεις, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες δράσεις να φτάσει παντού το μήνυμα ότι "ως εδώ, αρκετά ματώσαμε"».

Συντονίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί επιστήμονες

Παράλληλα, σύσκεψη για τον συντονισμό και την οργάνωση της μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο της φορολεηλασίας που φέρνει η κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε χτες μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων.

Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), κατέληξε σε διοργάνωση νέας πλατιάς κοινής σύσκεψης τη Δευτέρα 20/11 στις 7 μ.μ. (αίθουσα ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 11 - 15) και τη συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων από όλους τους κλάδους που πλήττονται, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ο οποίος καλώντας σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων».

Και εξήγησε ότι «στοχεύει ευθέως τους αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τους νέους και τις νέες επιστήμονες, τις μητέρες, τους χιλιάδες συναδέλφους που υποαπασχολούνται, που παλεύουν να επιβιώσουν στο επάγγελμα και να ανταποκριθούν σε δαπάνες, υποχρεώσεις, χρέη. Στοχεύει τους μισθωτούς επιστήμονες με "μπλοκάκι", ιδιαίτερα τους δικηγόρους που δεν έχουν συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ερχεται να προστεθεί στα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχθεί η πλειοψηφία των επιστημόνων από όλες τις κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της ΕΕ για "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάγια Γκουνέλα, γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, η οποία τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι το νομοσχέδιο αποτελεί αιτία πολέμου και αφορά όλους τους μισθωτούς δικηγόρους.

Γιατί, όπως εξήγησε, «οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι θεωρούμαστε "συνεργάτες" και όχι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να φορολογούμαστε ουσιαστικά ως αυτοαπασχολούμενοι. Ετσι, με την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στον χώρο μας ένα μεγάλο τμήμα συναδέλφων που αμείβονται για παράδειγμα με 800 - 900 ευρώ και κόβουν ΑΠΥ απευθείας στους πελάτες του γραφείου/του εργοδότη τους ή αμείβονται με άλλους τρόπους ("μαύρα" κ.τ.λ.) θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που θα ισοδυναμούν τουλάχιστον με δύο μισθούς. Και βέβαια δεν συνυπολογίζουμε σ' αυτούς τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που αμείβονται με μπλοκάκι και είναι πιθανό ούτε αυτοί να εξαιρεθούν από το νέο εξοντωτικό νομοσχέδιο.

Γιατί την ίδια ώρα, τα νέα μέτρα όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και την υψηλή κερδοφορία τους, αλλά τις ευνοούν με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Ανοίγεται δηλαδή ο δρόμος να κυριαρχήσουν οι μεγάλες εταιρείες».

Στη σύσκεψη επίσης μίλησαν η Σίσσυ Μανουσάκη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων, και ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Δημήτρης Μάρης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη ο Γιώργος Πάπαρης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα δικαστικών επιμελητών, και η πρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων, Δανάη Χέλμη.

Είναι ώρα μαζικής αγωνιστικής δράσης

Η σύσκεψη κατέληξε σε ανακοίνωση - κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, «σημαδεύοντας» τον πραγματικό αντίπαλο, όπως σημειώνουν: «Την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την εξόντωσή μας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Καλούν μάλιστα τους εργαζόμενους στον κλάδο να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες, αναδεικνύοντας πως «είναι συνένοχες σε αυτήν την πολιτική. Εχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στους χώρους μας. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα. Από τα μέτρα δεν θίγονται γενικά όλοι οι επιστήμονες, αλλά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με "μπλοκάκι"».

Η Συντονιστική Επιτροπή επιδιώκει τον συντονισμό με αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό (π.χ. η ΟΒΣΑ), καλώντας ταυτόχρονα σε οργάνωση του αγώνα «από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική.

Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας! Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί, να σταματήσουμε τη νέα επίθεση».

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Σύσκεψη συλλόγων ελεύθερων επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, όπου συμμετείχαν μέλη των ΔΣ από τους Συλλόγους Συνεργείων Αυτοκινήτων, Κρεοπωλών και Καθαριστηρίων.

Το περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου ανέλυσε εισηγητικά ο Γιάννης Βλάχος, γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, καλώντας σε κλείσιμο των επιχειρήσεων την Τετάρτη 22 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη.

Τριήμερη καθολική αποχή από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Στο μεταξύ, καθολική αποχή αποφάσισαν εκατοντάδες δικηγόροι στα Γιάννενα από χτες Δευτέρα μέχρι και αύριο Τετάρτη 15/11 στη ΓΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόσθετα αποφασίστηκε συντονισμός με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ηπείρου και όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους του νομού, ενώ ορίστηκε και νέα ΓΣ την Παρασκευή 17 Νοέμβρη.

Οι διεκδικήσεις της ΟΒΣΑ και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

Η ΟΒΣΑ προβάλλει τις διεκδικήσεις:

-- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης

-- Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος

-- Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις

-- Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων απαιτεί επίσης: Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας. Συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς επιστήμονες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ