ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μέτρα οικοδόμησης ΝΑΤΟικών διευθετήσεων...

Σε επανενεργοποίηση των ΜΟΕ το 2024 συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας που συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα
Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα
Σε επανενεργοποίηση το 2024 των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, που συναντήθηκαν χτες στην Αγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας, κομμάτι ως είναι του γενικότερου παζαριού στα Ελληνοτουρκικά για αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με το πέρας της χτεσινής συνάντησης, οι δυο πλευρές διακίνησαν κείμενο, όπου τονίζεται ότι «συμφώνησαν, καταρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ». Επίσης ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα» και «συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ». Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά, κι ενώ στο τραπέζι βρίσκεται σταθερά όλη η ατζέντα που ανοίγει η τουρκική αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με χτεσινό της πρωτοσέλιδο υποστήριξε ότι μεταξύ των θεμάτων για συζήτηση θα ήταν: Απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο. Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από πολεμικά πλοία. Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να ενοχλούν τα πολεμικά πλοία με κανέναν τρόπο. Τα πολεμικά πλοία να αποφεύγουν επικίνδυνους ελιγμούς. Μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο των NAVTEX, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές. Μείωση των αντίστοιχων SubNOTAM για υποβρύχια, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές. Τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών να μην κλειδώνουν τα πολεμικά πλοία.

Επίσης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «επεισόδια» στον αέρα μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, να ανοίξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας («κόκκινο τηλέφωνο») μεταξύ των αρχηγείων στο Εσκί Σεχίρ και στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, η μία πλευρά να μην αναγνωρίζει την άλλη πλευρά ως «εχθρικό αεροσκάφος», το οποίο σημαίνει τα τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν με την ...άνεσή τους τον ελληνικό εναέριο χώρο. Εξουσιοδότηση περιφερειακών διοικητών για την αντιμετώπιση πιθανών στρατιωτικών μεθοριακών επεισοδίων στον Εβρο πριν αυτά κλιμακωθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει αυτή την ατζέντα, επιμένοντας με διαρροές ότι «οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (π.χ. οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Εθνικών Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας - Εσκί Σεχίρ)».

Διέψευσε «κατηγορηματικά» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, επέμεινε ότι «δεν υφίσταται τίποτα από αυτά τα οποία αναφέρονται σε αυτό το δημοσίευμα». Ο ίδιος, προηγουμένως, τόνιζε ότι σε κάθε περίπτωση «ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και το θετικό κλίμα είναι αισιόδοξες εξελίξεις για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Προσβλέπουν άλλωστε στην επόμενη τέτοια συνάντηση, στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη, στο 5ο κατά σειρά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου οι υπογραφές μιας σειράς συμφωνιών για μπίζνες - και πιθανότατα και για το Προσφυγικό - θα φτιάξουν ακόμα περισσότερο κλίμα «συνεννόησης» για παραπέρα βήματα διευθετήσεων, οι οποίες επιταχύνονται όπως όλα δείχνουν από τις εξελίξεις στην περιοχή και τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Ενδεικτικά άλλωστε τα όσα έλεγε χτες από το Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ότι «με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη "θετική" ατζέντα και να μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. (...) τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από detente (σ.σ. ύφεση), έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Εχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς».

Ο δε υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες το πρωί σε ημερίδα με θέμα τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, λέγοντας ότι «αποτελεί και την σε μεγάλο βαθμό αποτύπωση, σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου, των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, μεταξύ του 1923 και του 2023», τόνισε ότι «ουδείς στη Διεθνή Κοινότητα πρέπει να αφεθεί να οραματίζεται αμφισβητήσεις ή αν θέλετε, με κομψότερη διατύπωση λόγου, "επικαιροποιήσεις" της Συνθήκης της Λοζάνης. Διότι στην πραγματικότητα ουδείς επιτρέπεται να ονειρεύεται και να φαντάζεται αλλαγή συνόρων είτε στην ευρύτερη περιοχή μας, για να είμαι και σαφής, είτε οπουδήποτε αλλού. Και πρέπει σαφέστατα να καταδικάσουμε κάθε στάση αναθεωρητισμού», παρακάμπτοντας ότι τέτοια κείμενα στον κόσμο του κεφαλαίου κόβονται και ράβονται αναλόγως βολεύει τα συμφέροντά του, τις κολιγιές και τις μπίζνες τους, όπως άλλωστε δείχνουν και πρόσφατες ΝΑΤΟικές αποφάσεις π.χ. για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που ανοίγουν τον δρόμο ακριβώς για την αναθεώρηση αυτών των Συνθηκών, με την κυβέρνηση να τηρεί «σιγή ασυρμάτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ