ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΥΓΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΠΑΛΛΙΑΝΙΔΗΣ
Πλήθος εργατικών - λαϊκών ανθρώπων είπαν το τελευταίο «αντίο» στον κομμουνιστή γιατρό

Κατάμεστος ο χώρος έξω από το δημαρχείο Αχαρνών, όπου έγινε χτες σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης η τελετή αποχαιρετισμού

Με βαθιά θλίψη, σεβασμό και περηφάνια, παρουσία πλήθους συντρόφων, συγγενών, φίλων και κατοίκων του Μενιδίου, έγινε χτες το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο Αχαρνών, η τελετή αποχαιρετισμού του συντρόφου Βασίλη Τοπαλλιανίδη, του λαϊκού αγωνιστή και κομμουνιστή γιατρού, που «έφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, έχοντας δώσει μια παλικαρίσια μάχη.

Στην τελετή παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κύριλλο Παπασταύρου, Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ τον σύντροφο Βασίλη αποχαιρέτησε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Με δάκρυα στα μάτια αλλά και με σφίξιμο της γροθιάς σε αποχαιρετούν οι εργατικοί - λαϊκοί άνθρωποι της πόλης μας, γνωρίζοντας ότι σήμερα αποχαιρετούν έναν δικό τους άνθρωπο, έναν αταλάντευτο και ακούραστο υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους και των δίκιων τους.

Σε αποχαιρετούμε με περηφάνια, γιατί ακόμα και στην τελευταία μάχη που έδωσες με την ασθένειά σου, αποδείχτηκες μαχητής και παλικάρι. "Εφυγες" όρθιος, και μέχρι το τέλος, παρά τις πολλές δύσκολες στιγμές σου, κατάφερες να διατηρήσεις την εικόνα που είχαμε για σένα όλοι όσοι είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε. Την εικόνα σου με το χαμόγελο, με αυτό το διαπεραστικό γοητευτικό σου βλέμμα, με την αγωνιστική αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλά (...)


Ο σύντροφος Βασίλης την ιδιότητά του, ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, δεν τη διαπραγματεύτηκε ποτέ. Απεχθανόταν τις προσπάθειες διαφόρων που προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τον ίδιο, την εκτίμηση και την αναγνώριση που είχε κερδίσει, από το ίδιο του το Κόμμα και την επιλογή του να είναι κομμουνιστής. Το αντιλαμβανόταν ως ένα στοιχείο μιας πιο ύπουλης, αν θέλετε, επίθεσης απέναντι στον ίδιο αλλά και απέναντι στο Κόμμα. Την πίστη του στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού την επιβεβαίωνε κάθε μέρα, κάθε ώρα (...)

Ο σ. Βασίλης κατέκτησε τον τίτλο του λαϊκού γιατρού γιατί, όπως είχε ο ίδιος πει, "δεν ξεχωρίζουμε την επιστημονική μας ιδιότητα από την πολιτική μας δράση. Τα βάζουμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης. Ταυτόχρονα με την επιστήμη σου να παίρνεις και την πολιτική σου θέση, άλλωστε είναι καθήκον της επιστημονικής κοινότητας να παίρνει θέση". Ναι και ο σ. Βασίλης είχε πάρει θέση (...)

Δεν συμβιβαζόταν με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες Υγείας που έβαζαν και συνεχίζουν να βάζουν τον λαό στον κίνδυνο. Αντιπάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή την πολιτική που θεωρεί κόστος την Υγεία του λαού, που οδηγεί στο ράβε - ξήλωνε και στο τέλος πάντα την πληρώνει ο λαός.

Σήκωνε συνεχώς το αγωνιστικό του ανάστημα για να υπερασπιστεί το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν Υγείας, απέναντι στην εμπορευματοποίησή της, που στόχο έχει να κερδίζουν οι λίγοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας. Ο σ. Βασίλης κατέκτησε τον τίτλο του λαϊκού - κομμουνιστή γιατρού γιατί δίπλα στις επιστημονικές του γνώσεις πρόσθεσε και το όπλο των επαναστατικών του ιδεών (...)


Ο σ. Βασίλης "έφυγε" ήσυχος γιατί δεν είχε ταλαντεύσεις. Είχε διαλέξει πλευρά στη ζωή του. Είχε διαλέξει την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου, την πλευρά των αδικημένων. Με όλους αυτούς δέθηκε και αγαπήθηκε από αυτούς. Γι' αυτόν τον λόγο η πολιτική του και κοινωνική του δράση ήταν συνυφασμένη με τη δράση του ΚΚΕ. Στην τελευταία του ομιλία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, εδώ στο δημαρχείο Αχαρνών, απαντώντας σε ορισμένους που αξιοποιούσαν τα προβλήματα της υγείας του στην προεκλογική αντιπαράθεση είπε: "Είμαι εδώ παρών, είμαστε εδώ παρόντες, και θα είμαστε και στις 8 Οκτώβρη, θα είμαστε και στις 10, θα είμαστε και την 1η Γενάρη. Και ας μην έχουν αυταπάτες, έχουμε πάρα πολλούς από πίσω, νέα γενιά, νέα φουρνιά που μπορεί να έρθει επάξια να αντικαταστήσει χωρίς να κάνει βήμα πίσω. Και αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω για όλους όσους γνωρίζω".

Ετσι είναι, σύντροφε Βασίλη, θα συνεχίσεις να είσαι εδώ γιατί άφησες βαθύ αποτύπωμα με την προσφορά σου στο Κόμμα, στους αγώνες, στη συνολική σου διαδρομή. Και εμείς σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα να καλύψουμε το μεγάλο κενό που εσύ αφήνεις. Σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και περηφάνια».

Η νέα γενιά επάξια θα τιμήσουμε το παράδειγμά σου

Εκ μέρους της ΚΝΕ μίλησε η Δημοφίλη Χαλκιώτη, μέλος του ΚΣ, η οποία τόνισε: «Σύντροφε Βασίλη, σε αποχαιρετάμε με σεβασμό και υπερηφάνεια γνωρίζοντας ότι μας αφήνεις μια μεγάλη ευθύνη. Γιατί, όπως πρόσφατα διαβεβαίωσες, και είναι αλήθεια, είμαστε πάρα πολλοί όσοι ακολουθούμε από πίσω, η νέα γενιά, η νέα φουρνιά που επάξια πρέπει να τιμήσουμε το παράδειγμά σου, να συνεχίσουμε στον δύσκολο μα όμορφο δρόμο της συνειδητής επιλογής του αγώνα.

Δίνουμε όμως τον λόγο μας ότι θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι! Γιατί θα θυμόμαστε το χαμόγελό σου και θα πεισμώνουμε: Οτι πρέπει να γίνουν πιο πολλά τα νεανικά χαμόγελα που θα παλεύουν με θάρρος και αυταπάρνηση για την τελική νίκη του λαού μας, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν άνθρωπο που δεν είναι απλώς ο πατέρας μου αλλά ένας πυλώνας αφοσίωσης και ανιδιοτελούς προσφοράς για όλους όσοι είχαν την τιμή να τον γνωρίζουν», ανέφερε συγκινημένος ο γιος του Γιώργος.

Πρόσθεσε πως «ορμώμενος πάντα από την ιδεολογική του κατάρτιση και την πίστη στις αξίες του κομμουνισμού ο πατέρας μου ήταν ο άνθρωπος που πάντα θα έβρισκες δίπλα σου, έτοιμος να ακούσει, να συμβουλεύσει και να βοηθήσει η ειλικρίνειά του». «Για μένα προσωπικά ήταν το πρότυπό μου, ο ήρωάς μου», τόνισε και συνέχισε: «Ο άνθρωπος που με δίδαξε με το παράδειγμά του τι σημαίνει να είσαι μαχητής, πραγματικός αγωνιστής».

«Σήμερα αποχαιρετώ τον πατέρα μου, όσα θα ζούνε μέσα μας για πάντα. Ας τιμήσουμε τη μνήμη του όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις συνεχίζοντας το έργο του, φροντίζοντας τον συνάνθρωπο και διατηρώντας τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης καλοσύνης που ενστερνίστηκε ολόψυχα», σημείωσε.

Ο παιδικός του φίλος και κουμπάρος Δημήτρης Στριλάκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ηρθαμε εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον φίλο των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων. Το παλικαράκι που στάθηκε δίπλα μας όταν ξεκινούσαμε τη ζωή μας, τον φίλο που ήμασταν τυχεροί να τον συναντήσουμε νωρίς στη ζωή μας, τον άνθρωπο που μας τίμησε με τη φιλία του και μας έκανε καλύτερους ανθρώπους. Ο Βασίλης ήταν ο φίλος που θα παίρνει πάντα τη θύμησή του πίσω μέσα στις καρδιές μας».


Με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον αποχαιρετά το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τον θάνατο του Β. Τοπαλλιανίδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σύντροφο Βασίλη Τοπαλλιανίδη, που μετά από πολύμηνη μάχη "έφυγε" από τη ζωή.

Ο σύντροφος Βασίλης γεννήθηκε το 1962 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν ήταν μαθητής Λυκείου στην περιοχή του Κορυδαλλού. Το 1981 γίνεται μέλος του Κόμματος. Την ίδια χρονιά ξεκινάει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Λένινγκραντ με υποτροφία του Συλλόγου Ελληνοσοβιετικής Φιλίας. Τελειώνει την Παιδιατρική το 1987 και επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου παίρνει την ειδικότητα του πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο "Σωτηρία". Ως γιατρός για πολλά χρόνια μέχρι και το τέλος της ζωής του εργάσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αχαρνών.

Ο σύντροφος Βασίλης υπήρξε στέλεχος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του, ιδιότητα που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ. Δέθηκε με πλατιά λαϊκά τμήματα στην περιοχή του και αγαπήθηκε ως κομμουνιστής γιατρός και λαϊκός αγωνιστής. Εχοντας ζήσει και σπουδάσει στον σοσιαλισμό είχε ζωντανές μνήμες από τις κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών, εμπειρίες και ιδανικά που καθημερινά προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει. Είχε κοινές ρίζες και εμπειρίες με μεγάλα τμήματα του ποντιακού ελληνισμού, γι' αυτό πρωτοστάτησε στον αγώνα τους για την επιβίωσή του και τα δίκαια αιτήματά του.

Επί σειρά ετών εκπροσώπησε το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αχαρνών, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του Κόμματος. Βρέθηκε δίπλα στον αγώνα του λαού της περιοχής για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, αναδεικνύοντας τα αιτήματά του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος σε διάφορες εκλογικές μάχες.

Ο σύντροφος Βασίλης διατέλεσε μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εθεσε την επιστημονική του ιδιότητα στην υπηρεσία του λαού.

Ταυτόχρονα με τη μάχη που έδινε ως γιατρός για να θεραπεύσει τους ασθενείς του, πρωτοστάτησε στον αγώνα για υψηλές παροχές δημόσιας δωρεάν Υγείας για όλο τον λαό, αντιπαλεύοντας την εμπορευματοποίηση αυτού του κοινωνικού αγαθού, το κριτήριο του κέρδους.

Με την προσφορά του και τη δράση του, ως στέλεχος του ΚΚΕ, κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του, πλατιών εργατικών - λαϊκών δυνάμεων του δήμου Αχαρνών και της ευρύτερης περιοχής, που στο πρόσωπό του έβλεπαν έναν τίμιο, σταθερό και μαχητικό υπερασπιστή των δικαιωμάτων του.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην σύζυγό του Βιβή και στον γιο τους Γιώργο, καθώς και στους υπόλοιπους συγγενείς».

  • Με ανακοινώσεις τους τον σύντροφο Βασίλη επίσης αποχαιρέτησαν: Η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής και οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ, το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής και η ΚΟ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ, το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ