ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινάνε σήμερα οι εκλογές στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Ξεκινάνε σήμερα στην Αθήνα οι εκλογές του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), του πιο μαζικού σωματείου στον χώρο του Πολιτισμού.

Τις υπόλοιπες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκλογές και στα τοπικά παραρτήματα του Συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από σήμερα έως τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10, Αθήνα). Στο Ηράκλειο θα γίνουν στις 17 και 20 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στα Χανιά, στην Καλαμάτα και την Εύβοια οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Νοέμβρη, στη Σάμο και στην Καρδίτσα στις 20 Νοέμβρη.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διοίκηση του σωματείου απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των μουσικών, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, για να είναι ακόμα πιο δυνατός ο ΠΜΣ στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μουσικών, κόντρα στην κυβέρνηση και τη μεγάλη εργοδοσία του χώρου.

Στο κάλεσμά της η απερχόμενη διοίκηση σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο Σύλλογός μας με τη δράση του και τον προσανατολισμό του τα χρόνια που πέρασαν, αποτέλεσε πόλο διεκδίκησης, ελπίδας, για να συνεχίσουμε να έχουμε κατακτήσεις, δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

Να έχουμε ένα ακόμα πιο δυνατό συλλογικό στήριγμα στους αγώνες μας, αποκούμπι για όλες τις πλευρές της καθημερινότητας, για να σπάνε συνεχώς η ηττοπάθεια, η απογοήτευση, οι διακρίσεις σε βάρος συναδέλφων.

Ολα αυτά τα χρόνια, ενώσαμε τις μουσικές μας, την τέχνη μας, δεκάδες στιγμές μέσα από τον Σύλλογο. Εκφράσαμε την αγωνία και την οργή μας απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θεωρεί τις ανθρώπινες ανάγκες κόστος, δείξαμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στην αποξένωση, στον ατομισμό, στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Δώσαμε πολλές φορές συλλογική απάντηση στην ίδια την κυβέρνηση και στο αφήγημά της πως ο Πολιτισμός αποτελεί μια "πρόσθετη αξία", πλάι στον Τουρισμό και σε μεγάλα επιχειρηματικά πλάνα.

Στις προκλήσεις, στην επίθεση που δεχόμαστε συνολικά στη ζωή και τα δικαιώματά μας, στην εντατικοποίηση της καθημερινότητας, στην ακρίβεια, στην όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια - αστάθεια στο επάγγελμά μας, είπαμε και λέμε "ως εδώ". Η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όπως μεγάλες διοργανώσεις, σκηνές, ιδρύματα, δημοτικές επιχειρήσεις, επιχειρηματίες στον Τουρισμό, Εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση, μεγάλοι επιχειρηματίες στη Μουσική Εκπαίδευση πρέπει να πάρουν μια σημαντική απάντηση και από τον κλάδο μας. Απάντηση στο ύψος της πολύπλευρης και μαχητικής δράσης και αγώνα που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια».

«Οι καθαρίστριες» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγάλεω «Η Πρόοδος»

«Οι καθαρίστριες» του Γιώργου Τσαγκαράκη παρουσιάζονται την Κυριακή 19 Νοέμβρη από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω «Η Πρόοδος», στις 8.30 μ.μ. στη Στέγη Πολιτισμού (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 36 Χαϊδάρι).

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας το 2023 μετά από πολέμους, πανδημία, δυστυχήματα, πλημμύρες; Πόσο αλήθεια έχουμε συνηθίσει τον θάνατο από μη φυσικά αίτια; Σε τέτοιες συνθήκες είναι αχαριστία να ζητάς λίγο χρόνο για σένα; Η προσωπική σου φτώχεια είναι τελικά «ατομική σου ευθύνη»; Πώς επιβιώνει μια γυναίκα στο σήμερα; Είναι άραγε ίδια η πίεση για κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης; Τελικά μπορούν να φτιάξουν τα πράγματα ή είμαστε αναγκασμένοι/ες να προσαρμοστούμε σε μια βάρβαρη πραγματικότητα;

Γύρω από αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοψίζονται οι ανησυχίες που προέκυψαν στη θεατρική ομάδα του συλλόγου «Η Πρόοδος», κατά τη διάρκεια ενός χρόνου σταθερής θεατρικής «συναναστροφής» και δημιουργίας. Πώς όμως μπορείς να μιλήσεις για όλα αυτά στο κοινό χωρίς να το βαρύνεις και να του κουνήσεις το δάχτυλο;

Απόφαση της ομάδας ήταν, αφενός, ότι το να δείχνεις μόνο τα προβλήματα χωρίς τους υπαίτιους και χωρίς διέξοδο αποτελεί μηδενισμό, αφετέρου ότι για να πεις την αλήθεια και οι θεατές να την ακούσουν, πρέπει σίγουρα να ασχοληθείς με το πιο λαϊκό θεατρικό είδος, την κωμωδία. Από αυτήν τη σκοπιά, το είδος της πολιτικής επιθεώρησης αποτελούσε μονόδρομο. Κατόπιν προτροπής του θεατράνθρωπου και μεγάλου γνώστη του ελληνικού θεάτρου και φίλου Γιώργου Αντωνακάκη, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, ο Σύλλογος ασχολήθηκε με δύο μεγάλα έργα του είδους, το «Ω τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά και το «Εσωτερικές ειδήσεις» του Μ. Ποντίκα. Ομως ένα βασικό στοιχείο της επιθεώρησης είναι η επίκαιρη θεματολογία της.

Ετσι, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, πολλή συζήτηση πάνω στα σύγχρονα προβλήματα και εργαστηριακή δουλειά με βάση αυτά τα δύο κείμενα, με ευθύνη του δάσκαλου και σκηνοθέτη της ομάδας Γιώργου Τσαγκαράκη προέκυψε η πρωτότυπη πολιτική επιθεώρηση «Οι καθαρίστριες». Χρησιμοποιώντας ως βάση τα δύο αυτά έργα, που αποτελούν σίγουρα τα πιο αντιπροσωπευτικά του είδους τους, και τις κατευθύνσεις που είχε βάλει η ίδια η ομάδα, δημιουργήθηκε μια σύγχρονη πολιτική επιθεώρηση με πρωτότυπα κείμενα, διασκευές, γεννώντας παρόμοιους ήρωες και τοποθετώντας τους σε νέα περιβάλλοντα.

Κείμενο, Σκηνοθεσία - διδασκαλία, Σκηνογραφία: Γιώργος Τσαγκαράκης

Ενδυματολογία: Θεατρική Ομάδα Πολ. Συλλόγου «Η Πρόοδος»

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας

Βίντεο: Τζένη Αναγνωστοπούλου

Παίζουν: Αγγελική Γκούσκου, Γεωργία Ιωάννου, Κωνσταντία Κότυλη, Μαίρη Μοθρωντού, Ειρήνη Μπόχτη, Μαρία Πανταζή, Αρετή Παπανικολάου, Ρίτα Χατζή.

Συμμετέχει η Αντζελα Λάρδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Ενδύματα και διηγήματα» από τον Γιάννη Μετζικώφ

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 20.30 παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) το βιβλίο του Γιάννη Μετζικώφ«Ενδύματα και Διηγήματα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάπον». Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει για το βιβλίο του με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου.

Χρησιμοποιώντας μολύβια με ευφράδεια πινέλου και κεντώντας με λιγοστό χρώμα τέμπερας το χαρτί, ο Γ. Μετζικώφ, με βάση προσωπική του μακροχρόνια έρευνα, έπλασε 200 και πλέον περίτεχνα σχέδια ανθρώπων και παραδοσιακών φορεσιών, με τα οποία μας χαρίζει ένα πανόραμα ακριβών κειμηλίων από το παρελθόν του τόπου μας.

Οι εκατοντάδες μορφές σμίγουν στις σελίδες του βιβλίου με 23 ιστορίες που εξέρχονται από τα κασελάκια της μνήμης του, κουβαλώντας ολόκληρα κομμάτια της αλλοτινής ζωής στον ελλαδικό χώρο, για να μας αφηγηθούν, με εναλλασσόμενο δέος και χιούμορ, προξενιά και πολέμους, θανάτους, γάμους, γέννες και φονικά...

Ο Γ. Μετζικώφ είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (1980). Καθηγητές του υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μόραλης (ζωγραφική) και ο Βασίλης Βασιλειάδης (σκηνογραφία). Από τη δεκαετία του '80 στράφηκε στο θέατρο. Πρώτη επαγγελματική του δουλειά ως σκηνογράφος ήταν στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Εκτοτε συνεργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με μεγάλους θεατρικούς και άλλους οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Θέατρο Τέχνης κ.λπ.), με καταξιωμένους σκηνοθέτες και χορογράφους.

Εχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας διοργάνωσε εκθέσεις των κουστουμιών του για το θέατρο (1985) και για το σύνολο του εικαστικού του έργου στο θέατρο (2010).

Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο!

Από 10 Δεκέμβρη ανεβαίνει στο Θέατρο 104 μια παράσταση της «Παραμυθοχώρας» για όλη την οικογένεια. «Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο» της Μαρίας Παπαγιάννη με τη μουσική και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου!

Να μένεις σε μια ποντικότρυπα δίπλα στη σκηνή του θεάτρου και να μην έχεις δει ποτέ σου παράσταση. Γίνεται; Ο Ρωμαίος δεν αντέχει άλλο! Κι ας λένε οι γονείς του ότι είναι μικρός ακόμα. Ετσι, όταν όλοι κοιμούνται, θα ξεκινήσει την εξερεύνηση. Με οδηγό τους ανθρώπους πίσω από τη σκηνή, θα δει και θα μάθει πολλά για τον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Ο μικρός Ρωμαίος θα είναι πια έτοιμος για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια: Θα καταφέρει να σώσει την αγαπημένη του Ιουλία από μια συμμορία αρουραίων που μασουλάνε τα κουστούμια στα υπόγεια του θεάτρου;

Ο Διευθυντής σκηνής, το Τρίτο Κουδούνι, το Φως, ο Σκηνοθέτης, τα Σκηνικά, τα Κοστούμια γίνονται οδηγοί του μικρού Ρωμαίου που ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Μαζί με τα παιδιά, ο Ρωμαίος θα μάθει απίθανες λεπτομέρειες για το θέατρο, τους ανθρώπους πίσω από τα φώτα και τη σκηνή και για το πώς γίνεται μια παράσταση. Με χειροποίητες κούκλες φτιαγμένες από χαρτοπολτό και ύφασμα, κούκλες μαρότ, άμεσης κίνησης, ανθρωπίνων διαστάσεων, μάπετ, η Μαρία και η Σπυριδούλα Παπαγεωργίου ζωντανεύουν μια αστεία και τρυφερή ιστορία, που μας μιλάει για την αξία της φιλίας, τη χαρά της συνεργασίας και την αγάπη για το δίκιο.

Κάθε Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι και καθημερινές για σχολεία.

Προπώληση: viva.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109216346, 6936655925, 6936655927.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ