ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΣΟΛΤΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Στο τραπέζι των επαφών οι επικίνδυνοι για τον λαό σχεδιασμοί

Με όλη την ατζέντα που υπαγορεύουν οι προτεραιότητες του κεφαλαίου, οι λυκοφιλίες του και οι ανάγκες τους για επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να «τρέξουν» μπίζνες, συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκαν «ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος». Ο πρωθυπουργός «αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων». Σε ό,τι αφορά, δε, την ενεργειακή συνεργασία, «υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς "πράσινης" Ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη».

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των «δευτερογενών ροών» προς τη Γερμανία. Εγινε «ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία», δεδομένου ότι η ντόπια αστική τάξη αναζητά φτηνό εργατικό δυναμικό.

Εξετάστηκε επίσης η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι «πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», με βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση να περισσέψουν πόροι για την παραπέρα ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους», βάζοντας όρους περί σεβασμού του «κράτους δικαίου» κ.λπ. Μητσοτάκης και Σολτς «αντάλλαξαν επίσης απόψεις» για «την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό». «Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά», καταλήγει η πληροφόρηση από το Μαξίμου.

Οι δύο ηγέτες, στις κοινές τους δηλώσεις, με το πέρας της συνάντησης, έσπευσαν να διακηρύξουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» με μανδύα «τους κανόνες του πολέμου, του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», όπως είπε ο Μητσοτάκης.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, τον πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα και, ταυτόχρονα, αντανακλώντας διαφορετικές προσεγγίσεις και υπολογισμούς εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου, σε ερώτηση προς τον καγκελάριο τι θα κάνει για να πείσει τον Ερντογάν (επισκέπτεται τις επόμενες μέρες το Βερολίνο) ότι η «Χαμάς» είναι «τρομοκρατική οργάνωση», απάντησε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε» και πως «έχουμε απαγορεύσει τις δραστηριότητες της "Χαμάς" στη Γερμανία», μαζί φυσικά με τις λαϊκές διαδηλώσεις υπέρ του λαού της Παλαιστίνης.

Ακλόνητος στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Στα ζητήματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε επαιρόμενος ότι η ντόπια καπιταλιστική οικονομία είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα «συνετής οικονομικής πολιτικής», σφόδρα αντιλαϊκής βέβαια. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι είναι «ακλόνητος» ο «προσανατολισμός» της κυβέρνησης στις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ως «κλειδί» των κυβερνητικών πεπραγμένων παρουσίασε και την περιλάλητη «πολιτική σταθερότητα, την οποία επιβεβαίωσε και η ανανεωμένη λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές», όπως είπε.

Στο Μεταναστευτικό ο Σολτς έβαλε και δημόσια θέμα ότι «η Γερμανία είναι στόχος δευτερογενούς μετανάστευσης». Ο Μητσοτάκης αντέτεινε πως «όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα, η πρόθεσή μας είναι αυτός να μείνει στην Ελλάδα». «Εξάλλου, έχουμε μεγάλες ανάγκες ως προς το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να επιλέξουν να κάνουν την Ελλάδα τον μόνιμο τόπο παραμονής τους», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ανοιγοκλείνουν την κάνουλα επιλεκτικά και ανάλογα με τις ανάγκες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο Ουκρανικό, δηλώνοντας σταθερά στο πλευρό του Κιέβου, με τον Μητσοτάκη να τονίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει, μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Θεσσαλονίκης, εναλλακτικούς δρόμους μεταφοράς αγαθών από και προς τη δοκιμαζόμενη χώρα», όπου πολλά από αυτά τα «αγαθά» είναι πολεμοφόδια και δυνάμεις των Ευρωατλαντικών που προωθούνται προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και την ίδια την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά και ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στις 7/12 στην Αθήνα, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι «να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση». «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία (...) Και ακριβώς αυτήν την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε μέσα από την επίσκεψη», τόνισε.

Σημειωτέον, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο «μεσάζοντα» που έχει παίξει το Βερολίνο ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ο Σολτς εξέφρασε ικανοποίηση «για τις καλές σχέσεις γειτονίας της Ελλάδας και της Τουρκίας που είναι δυο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε».


ΣΥΡΙΖΑ
Προς δεύτερο κύμα φυγής και αναζήτησης νέων σχημάτων εγκλωβισμού του λαού

Eurokinissi

Ρευστό παραμένει το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι αποχωρήσεις μελών και στελεχών ανά την Ελλάδα συνεχίζονται, ενώ η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου (6+6) θα καθορίσει τα βήματά της σε πανελλαδική σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο. Στο εσωτερικό της οι απόψεις διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν την άμεση έξοδο και άλλοι την αναμονή τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, οπότε μια πιθανή νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει εκ των πραγμάτων εκ νέου ζήτημα ηγεσίας. Κάτι που προσπαθεί από τώρα να αποφύγει ο Στ. Κασσελάκης, που σε συνέντευξή του χτες στο «Mega» ζήτησε χρόνο για να ξαναβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνητική.

Την ίδια ώρα, οι ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος που θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές καλά κρατούν, με στελέχη της «Ομπρέλας» να προετοιμάζουν το έδαφος, ποντάροντας στην ...«αμνησία» του λαού για τα πεπραγμένα τους, όταν ως υπουργοί και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τσάκιζαν τον λαό και τα δικαιώματά του. Μιλώντας στο «ATTICA TV», o Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον ενδιαφέρει η διακυβέρνηση του τόπου και ότι ο στόχος της «Ομπρέλας» είναι να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων, που θα διεκδικήσει να κυβερνήσει τη χώρα με ριζοσπαστικό τρόπο (!). «Αυτό θέλω να συζητήσω με όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. Τώρα, το τι ακριβώς εννοεί με το ...«ριζοσπαστικό», ο λαός μας το έζησε την περίοδο που ήταν υπουργός του 3ου μνημονίου και όλων των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που μάτωσαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ενδεχόμενο συμπόρευσης Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου, αν η δεύτερη περάσει την έξοδο της Κουμουνδούρου, είναι πολύ ισχυρό, καθώς μαζί είναι πιθανό να συγκεντρώσουν τους 10 βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας. Προσώρας όλες οι πλευρές ρίχνουν δίχτυα σε στελέχη που είχαν αποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Τ. Κορωνάκης, ο Γ. Σακελλαρίδης κ.ά.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Π. Λάμπρου, στέλεχος της «Ομπρέλας», ρωτήθηκε με αφορμή τη δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου ότι μπορούν να συνεννοηθούν και με το ΠΑΣΟΚ, για το αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Οπως είπε: «Σκεφτόμαστε τις συνεργασίες, αλλά ως αυτό που είμαστε, ως Αριστερά, ως ριζοσπαστική αριστερά. Και εκεί βεβαίως να κουβεντιάσουμε και με τους Οικολόγους, με τους Πράσινους, το πράσινο οικολογικό ρεύμα, με τους σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις Αριστεράς...». Τα βέλη του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του. «Αν θέλουμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, και όχι να κινδυνεύσουμε να χάσουμε από τον Ανδρουλάκη, χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας», ανέφερε μιλώντας στο «Star Κεντρικής Ελλάδος».

Την αποχώρησή του απ' τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε και ο Αρ. Μπαλτάς, εκ των συντακτών του προγράμματος του κόμματος. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν βλέπω τον εαυτό μου να ανήκει σε ένα τέτοιο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «θα έλεγα ότι είναι ένα κόμμα υπό κατάρρευση». Κατήγγειλε τον Στ. Κασσελάκη και τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «επειδή έχω μια σχέση με κείμενα, η φράση ότι κάποιο κείμενο που είναι λίγο μεγαλύτερο από όσο αντέχουν οι αντοχές ανάγνωσης του κ. Κασσελάκη να θεωρείται σάλτσα, είναι και λίγο και προσωπικά αν θέλετε προσβλητικό». Αποκάλυψε ότι πολλοί απ' όσους έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική θα έλεγα ευθύνη του κυρίου Κασσελάκη» και πως ανά την χώρα πολλοί αποχωρούν ατομικά ή κατά ομάδες.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, διαστάσεις στα ΜΜΕ πήρε η συνάντηση που είχε χτες βράδυ ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον πρώην βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ