ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στηριγμένοι στην αλληλεγγύη οργανώνονται και διεκδικούν

Πανθεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή 26 Νοέμβρη

Από διαμαρτυρία των πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
Από διαμαρτυρία των πλημμυροπαθών στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
Σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, επιτροπές πλημμυροπαθών, άλλοι μαζικοί φορείς πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 12.30 μ.μ. πανθεσσαλική σύσκεψη σωματείων, αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, επιτροπών πλημμυροπαθών.

Η σύσκεψη αυτή θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα που δίνουν, ενώ θα σηματοδοτήσει και την κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του κόστους - οφέλους, η οποία ευθύνεται για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και για την εγκατάλειψή τους μετά την καταστροφή.

Ακόμα και τα αυτονόητα απαιτούν αγώνα και διεκδίκηση

Εκεί που ο λαός έζησε την εγκατάλειψή του από το αστικό κράτος, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής, 70 μέρες σχεδόν μετά, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αναγκαίος όρος για να ορθοποδήσουν, για να αποσπάσουν ακόμα και τα αυτονόητα, είναι η λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση και δράση απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές. Πόσο μάλλον για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας, για να μπορούν να ζουν και να παράγουν στον τόπο τους.

Από την πρόσφατη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από την πρόσφατη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Κι αυτό γιατί ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς, να τους βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους, είτε δεν γίνονται ποτέ είτε καθυστερούν βασανιστικά, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.

Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για αποζημίωση, ανάμεσά τους και εκατοντάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και δεν έχουν πάρει ούτε τα 534 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι πλημμυροπαθείς διαπιστώνουν μια σειρά από «κόφτες» και αποκλεισμούς γι' αυτές τις αποζημιώσεις. Ενδεικτικά, όπως κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, στη Λάρισα «η κυβέρνηση απέκλεισε με το "έτσι θέλω", απ' αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων - αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή. Αντίστοιχα, η απόφαση της δημοτικής αρχής Λάρισας για κάποια μέτρα στήριξης είναι εμπαιγμός προς τους πλημμυροπαθείς, αφού αφορά ουσιαστικά μόνο τα ισόγεια».

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων του νομού Τρικάλων, η οποία ανέφερε: «Δυόμισι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και στο χωριό μας προσπαθούμε να παλέψουμε, να αγωνιστούμε, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε από την πρώτη μέρα, αφού μόνοι μας οι συγχωριανοί σώσαμε τις ζωές μας. Ο αγώνας μας πρέπει να έχει διάρκεια και αντοχή γιατί έχουμε κατανοήσει από την πρώτη μέρα ότι χωρίς να πιέσουμε, χωρίς να διεκδικήσουμε, χωρίς να απαιτήσουμε από αυτούς που τσακίσανε τις ζωές μας, το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο, όλη μας η ζωή θα μπει σ' έναν "καινοτόμο" οικίσκο. Αυτό που μας έχει βοηθήσει ως χωριό να σταθούμε στα πόδια μας είναι ότι από τις πρώτες μέρες οργανωθήκαμε, στήσαμε Επιτροπή Πλημμυροπαθών, οργανώσαμε γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, αλληλεγγύη από ίσο σε ίσο, από σωματεία, μαζικούς φορείς, απλούς ανθρώπους, συγχωριανούς μας "ξενιτεμένους". Δυόμισι μήνες τώρα, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών οργάνωσε κινητοποιήσεις στις τοπικές αρχές, σε υπουργούς, βουλευτές του νομού. Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματά μας, όπου υιοθετήθηκαν, έγκαιρα παρεμβαίνουμε για να λύνονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ομως, αυτός ο δρόμος που έχουμε επιλέξει δεν είναι ρόδινος. Κυβερνητικές τοπικές δυνάμεις του χωριού μας σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να καλλιεργήσουν το "διαίρει και βασίλευε". Προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η μόνη διέξοδος που έχουμε είναι ο σύγχρονος ραγιαδισμός, να λέμε και "ευχαριστώ και πάλι καλά" που οι πληγέντες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, που μας φέρνουν στο χωριό μας τους οικίσκους. Εμείς το λέμε δυνατά και καθαρά: Δεν φταίμε εμείς που βουλιάξαμε. Δεν φταίμε εμείς που δεν φτιάχτηκαν αντιπλημμυρικά έργα. Δεν φταίμε εμείς που το "σύγχρονο επιτελικό - ψηφιακό" κράτος είναι σύγχρονο μόνο για τις ανάγκες των χορτάτων, ενώ για τις δικές μας ανάγκες αρκείται στα ευχολόγια και μπλέκεται σε γραφειοκρατικά μονοπάτια. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε κοντέινερ. Σε πείσμα όσων μας θέλουν διχασμένους, επιλέγουμε την ενότητα, τον συντονισμό, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση».

Αποκούμπι η αλληλεγγύη

Το μόνο αποκούμπι που έχουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας είναι η αλληλεγγύη, που συνεχίζει να εκδηλώνεται καθημερινά από σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς όλης της χώρας, δίνοντας κουράγιο, συμβάλλοντας στην πραγματική ανακούφιση σε όλους τους νομούς.

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης, σημειώνοντας τα εξής: «Χωρίς δισταγμούς, από την πρώτη στιγμή δεν εφησυχάσαμε, δεν σαστίσαμε μετρώντας απλά το μέγεθος της πλημμύρας. Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία, φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος. Με τα φτυάρια στο Φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να τα μοιράζουμε στα σπίτια, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα του Πηνειού που διασχίζει συνοικίες όπως στους Αμπελόκηπους, στον Αη Γιώργη, στον Ιπποκράτη, στον Αγ. Θωμά. Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Στη συνέχεια συγκεντρώσαμε στο Εργατικό Κέντρο χιλιάδες σακούλες με νερά, είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό, ρούχα, φάρμακα, όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά και από σωματεία, μαζικούς φορείς και λαϊκούς ανθρώπους από όλη τη χώρα. Με τη συμβολή όλων αυτών, συγκεντρώθηκε και μια σημαντικότατη οικονομική στήριξη μέσω του λογαριασμού αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 60.000 ευρώ. Εως τώρα έχουν δαπανηθεί περί τα 7.352 ευρώ για αγορά τροφίμων και 1.428 ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης που διανεμήθηκαν στους πλημμυροπαθείς. Επίσης δόθηκαν 1.736 ευρώ για αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού (αντλίες για τις απαντλήσεις υδάτων, καθαρισμούς κ.λπ.), 1.559 ευρώ για μεταφορές της βοήθειας (παρότι ένα μεγάλο μέρος ήταν δωρεάν από μεταφορικές εταιρείες της περιοχής - τους ευχαριστούμε γι' αυτό) και 461 ευρώ για είδη συσκευασίας για τη διανομή της υλικής βοήθειας. Ταυτόχρονα έχουμε διανείμει όλη την υλική βοήθεια που μας είχε σταλεί μέχρι τώρα σε γειτονιές αλλά και χωριά της γύρω περιοχής. Τις επόμενες μέρες προχωράμε στις παρακάτω πρωτοβουλίες όπως: Την αγορά και διανομή χρωμάτων για να βαφτούν σπίτια, τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στον Δεκέμβρη».


Ημερίδα και προβολή ταινίας από την ΟΓΕ

Με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σειρά εκδηλώσεων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοέμβρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοέμβρη).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Νοέμβρη οργανώνει ημερίδα με θέμα «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς». Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα (αμφιθέατρο 1, είσοδος από οδό Σίνα), από τις 10 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ.). Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους και γονείς ΑμεΑ.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη η ΟΓΕ οργανώνει προβολή της ταινίας της Παλαιστίνιας σκηνοθέτη Mai Masri «3.000 Νύχτες», στις 11.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (οδός Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ