ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί

«Φυσικά και είμαστε ανταγωνιστές», είπε ο Μπάιντεν - Η σύγκρουση θα έχει «αφόρητες συνέπειες για όλους», είπε ο Σι

«

Είναι σαφές ότι θα συνεχίσουμε να λέμε πράγματα και να κάνουμε πράγματα που δεν αρέσουν στην Κίνα, όπως υποθέτω κι εκείνη θα συνεχίσει να λέει και να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν σε εμάς», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, την προηγούμενη μέρα.

Μια συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε βαθιές αντιθέσεις που παραμένουν αλλά και την προσπάθεια προς το παρόν να αποφευχθεί μια απευθείας σύγκρουση (βλέπε και τα όσα ανακοινώθηκαν περί «δυνατότητας απευθείας επικοινωνίας» των δύο ηγετών, αλλά και τακτικών επαφών ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών).

Χαρακτηριστικές ήταν πάντως και οι δηλώσεις Μπάιντεν ότι «φυσικά και είμαστε ανταγωνιστές», αναφερόμενος μετά στην «ευθύνη να μην αφήσω να κλιμακωθεί η κατάσταση σε σύγκρουση», ενώ ο Σι τόνισε πως «είμαστε διαφορετικοί», αφού είχε ήδη επισημάνει ότι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν «αφόρητες συνέπειες για όλους».

Ενδεικτικά των σοβαρών διμερών διαφορών που παραμένουν είναι και τα όσα συζητήθηκαν για την Ταϊβάν, θέμα για το οποίο ο Σι εκτίμησε ως το «μεγαλύτερο και δυνητικά πιο επικίνδυνο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας».

Ακόμα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ για τα όσα συζήτησε σχετικά με τον Μπάιντεν, ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι «η επανένωση της Κίνας είναι αναπόφευκτη και θα έρθει», ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει να σταματήσει κάθε αμερικανικός εξοπλισμός της Ταϊβάν. Ολα αυτά ενώ η αμερικανική πλευρά εξετάζει στο Κογκρέσο τις τελευταίες μέρες αίτημα για τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν.

Ταυτόχρονα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου δεσμεύτηκαν να «επιταχύνουν επαρκώς» τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το τέλος του 2030, με στόχο τον «τριπλασιασμό» της παγκόσμιας παραγωγής «πράσινης» Ενέργειας, το τεράστιο αυτό νέο πεδίο κερδοφορίας, από το οποίο προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και των δύο, όπως και να συνεχιστεί ο αμερικανο-κινεζικός διάλογος για το κλίμα, ο οποίος βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και ενάμιση χρόνο.

Συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων για πυρηνική ενέργεια

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, με στόχο την αναβάθμιση των στρατιωτικών και επενδυτικών τους συμμαχιών. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία που υπέγραψαν με τις Φιλιππίνες, με την οποία «οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να μοιραστούν εξοπλισμό και υλικό με τις Φιλιππίνες καθώς εργάζονται για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και άλλων πολιτικών υποδομών πυρηνικής ενέργειας», όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, είπε ότι «η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος των Φιλιππίνων ως το 2032 και είμαστε παραπάνω από ευτυχείς να πάρουμε αυτόν τον δρόμο μαζί με τις ΗΠΑ (...) Η πυρηνική ενέργεια είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να επιδείξουμε ότι η συμμαχία και η εταιρική σχέση Φιλιππίνων - ΗΠΑ φέρνουν αληθινά αποτελέσματα».

Αφού εγκριθεί από το Κογκρέσο και ξεκινήσει η υλοποίησή της, η συμφωνία θα επιτρέψει τη μεταφορά πυρηνικού υλικού, εξοπλισμού και πληροφοριών.

Συνάντηση ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας

Στο περιθώριο της Συνόδου της APEC, ο Σι είχε συνάντηση και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, με φόντο και τις απαγορεύσεις σε εξαγωγές θαλάσσιων προϊόντων που το Πεκίνο επέβαλε στην Ιαπωνία, μετά την απόρριψη υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να αναζητήσουν λύσεις μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών στη βάση μιας εποικοδομητικής στάσης». Από την πλευρά του, ο Σι είπε ότι «η ειρηνική συνύπαρξη, η διαρκής φιλία που διαπερνά τις γενιές, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και η κοινή ανάπτυξη είναι σωστοί προσανατολισμοί που εξυπηρετούν τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού και του ιαπωνικού λαού», συμπληρώνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει «να επικεντρωθούν στα κοινά τους συμφέροντα και να διαχειριστούν με προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους».

Στο τραπέζι φυσικά τέθηκαν και όλα τα πεδία σημαντικών διαφωνιών, με το Τόκιο να εκφράζει «τις έντονες ανησυχίες» του για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες σε Ασία - Ειρηνικό και «την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία και τη συνεργασία της με τη Ρωσία». Ακόμα, ο Κισίντα υπογράμμισε «εκ νέου την εξαιρετική σημασία για τη διεθνή κοινότητα και την Ιαπωνία της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν» αλλά και «σε ό,τι αφορά τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας εξέφρασα για μία ακόμη φορά τις έντονες ανησυχίες μας και ζήτησα επίμονα την άμεση απόσυρση των κινεζικών πλωτήρων που έχουν τοποθετηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας»...

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον που ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενάντια σε αξιωματούχους διαφόρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που υποστηρίζει ότι συνδέονται με τη ρωσική πλευρά.

Οπως επισήμανε κατά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Ε. Νέλσον, «η Ρωσία συνέχισε να χρησιμοποιεί την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια για να εμποδίσει την ενσωμάτωση της περιοχής σε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, καθώς και να αξιοποιήσει βασικές δικαιοδοσίες για να διευκολύνει τις επιθετικές αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της». Εσπευσε δε να συνδέσει την επιβολή των νέων κυρώσεων με τις ευρύτερες στοχεύσεις της Ουάσιγκτον για την περιοχή, αναφέροντας ότι «η σημερινή δράση επιβεβαιώνει τις ευρύτερες προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργικής δημοκρατικής διακυβέρνησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 20 οντότητες, εκ των οποίων οι 11 έχουν έδρα στη Ρωσία, αλλά και αξιωματούχους που προέρχονται από Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία. Ανάμεσά τους είναι και ο Σάβο Τσβιετίνοβιτς, στέλεχος του κόμματος του Μίλοραντ Ντόντικ, γνωστού για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τη ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, εκπροσωπεί εταιρεία η οποία ανήκει σε πρώην υπαρχηγό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που «διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά» ουκρανικής κατασκευής κινητήρων ελικοπτέρων στη Ρωσία. Ακόμα, ο Πέταρ Τζόκιτς, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξορύξεων της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όπου πλειοψηφεί συντριπτικά το σερβικό στοιχείο), ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Κροατία με ρωσικό διυλιστήριο στη «Σερβική Δημοκρατία».

Στο Βερολίνο η Βουλγάρα ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, υποδεχόμενη στο Βερολίνο την Βουλγάρα ομόλογό της, Μαρίγια Γκάμπριελ, εξέφρασε και αυτή ικανοποίηση για τη στράτευση της Σόφιας απέναντι στη Ρωσία, διαπιστώνοντας «με χαρά ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια λέξη για τη Βουλγαρία» σε σχόλιό της για τη στήριξη προς την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Γκάμπριελ ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη στην ένταξη της χώρας της στη Ζώνη Σένγκεν, αναφέροντας ότι «η εξέλιξη αυτή σημαίνει πολλά για τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό» και ότι «η Γερμανία είναι έμπιστος σύμμαχος και μακροχρόνιος εταίρος μας και η υποστήριξή της για την ένταξη στη Σένγκεν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι απαραίτητη».

Η Μπέρμποκ επιδοκίμασε τη Βουλγαρία αλλά και τη Ρουμανία επειδή - όπως είπε - εργάστηκαν σκληρά για να μπουν στη Σένγκεν ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς των επενδύσεων, των νέων τεχνολογιών, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Χωριστές συναντήσεις του Λάιτσακ με διαπραγματευτές για Σερβία - Κόσοβο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Πέμπτη, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είχε στις Βρυξέλλες χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Πέταρ Πέτκοβιτς και Μπεσνίκ Μπισλίμ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την αλβανική «Καθημερινή», η συνάντηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο λειτουργίας της Ενωσης Σερβικών Δήμων, για την οποία οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι συμφώνησαν την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεών τους, με τη «σφραγίδα» ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αν και πολλοί προσπάθησαν να εμφανίσουν τη συνάντηση ως ένδειξη αναθέρμανσης των συνομιλιών, οι δυσκολίες παραμένουν, με χαρακτηριστικές τις διαφορετικές ερμηνείες ως προς το τι τελικά συμφωνήθηκε την άνοιξη, αν και τι βαθμό αυτονομίας θα απολαμβάνει η Ενωση Σερβικών Δήμων κ.λπ.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι Σερβία και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν στο Βελιγράδι μνημόνιο συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τις δύο χώρες. Το μνημόνιο υπέγραψαν οι υπουργοί Υποδομών Γκόραν Βέσιτς και Μπλάγκογιε Μποτσβάρσκι, αντίστοιχα, και θα αφορά την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου ταχείας κυκλοφορίας από την πόλη Νις έως την πόλη των Σκοπίων. Πρόκειται για γραμμή με μήκος 185 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 135 θα βρίσκονται σε σερβικό έδαφος. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να απευθυνθούν από κοινού στην ΕΕ ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την υλοποίηση του έργου.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στις μεταφορές

Απεργία πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές σε όλη την Ιταλία, διαμαρτυρόμενοι για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση Μελόνι.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό δίνει ένα ακόμη χτύπημα στο εισόδημά τους, που έχει εξανεμιστεί από την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα υποχρηματοδοτεί βασικούς τομείς όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση.

Στην απεργία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, υγειονομικοί, πυροσβέστες και ταχυδρομικοί υπάλληλοι, καθώς και εργαζόμενοι από κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί η συνδικαλιστική οργάνωση Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) της Ιταλίας, ξεκαθαρίζοντας στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα συναινέσουν σε έναν προϋπολογισμό που συρρικνώνει το εισόδημά τους, με «αυξήσεις» κατά πολύ μικρότερες από τον πληθωρισμό, με ένα πενιχρό επίδομα Χριστουγέννων, εν είδει φιλοδωρήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων κάτω από τα πανό της USB.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ