ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός»

Μία από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των τελευταίων χρόνων έγινε την Παρασκευή στην πόλη

MotionTeam

Με το σύνθημα «Στο Πολυτεχνείο, μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» να δηλώνει την αποφασιστικότητά τους, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν αγωνιστικά το βράδυ της Παρασκευής τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και απαίτησαν «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Με μία από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των τελευταίων χρόνων, έστειλαν δυνατό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή της Γάζας, αλλά και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σε δουλειά με δικαιώματα, Παιδεία και Υγεία, ενάντια στη φοροληστεία που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες λαού άρχισαν να συρρέουν, πλημμυρίζοντας τον χώρο μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Στο μνημείο κατέθεσαν λουλούδια νέοι στρατευμένοι, που στη συνέχεια διαδήλωσαν ένστολοι, παίρνοντας τη θέση τους μαζί με τον λαό και τη νεολαία βροντοφωνάζοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορεία καθυστέρησε μία ώρα να ξεκινήσει, καθώς εξακολουθούσε να συρρέει πλήθος κόσμου.

Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας μπήκαν οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές, με το πανό του ΣΦΕΑ να αναγράφει «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο». Ακολουθούσαν ο Σύλλογος ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και από πίσω το μεγάλο ορμητικό ποτάμι της νεολαίας.

MotionTeam

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούσαν κρατώντας ψηλά το μεγάλο πανό με το σύνθημα «Τιμάμε το Πολυτεχνείο στον δρόμο του αγώνα - Καμία εμπλοκή στης Γάζας τη σφαγή. Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ. Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Οι λαοί έχουν τη δύναμη και θα νικήσουν!». Εκεί, μαζικά και μαχητικά έδωσαν το «παρών» και οι μαθητές, συγκροτημένοι πίσω από το πανό της Συντονιστικής τους Επιτροπής να διαμηνύουν «Το Πολυτεχνείο μάθημα ζωής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς!».

Πολύ μαζικό ήταν επίσης το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων που όλο το τελευταίο διάστημα δίνουν τη μάχη για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά και για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από τα «κοράκια» των τραπεζών, προβάλλοντας μαχητικά πως «Οταν οι λαοί το αποφασίσουν, είναι ανίκητοι».

Δυναμική ήταν και η παρουσία της Παλαιστινιακής Παροικίας, με τους Παλαιστίνιους να κρατούν τη σημαία της πατρίδας τους και μαζί με τους αγωνιστές της ΕΔΥΕΘ να βροντοφωνάζουν «Οχι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ξεχώρισε το μεγάλο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με το πανό και τα συνθήματα να δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο λαός. «Το '73 γράφτηκε Ιστορία. Με το ΚΚΕ για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς για την ανατροπή». Με τα κόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν και τα συνθήματα να δίνουν τον ρυθμό: «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», «Το δίκιο χαραγμένο στων λαών τη μνήμη - Νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη».

MotionTeam

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Οι φοιτητές στάθηκαν και στέλνοντας μήνυμα ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», με τους αναμμένους πυρσούς να φωτίζουν το σκοτάδι και τα λαμπερά τους πρόσωπα να σκίζουν την καταχνιά. Και τους στίχους του τραγουδιού διαδέχτηκε το σύνθημα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Λίγα μέτρα πιο πίσω, οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» τραγούδησαν «Τον δρόμο» με τη συνοδεία μιας κιθάρας και έκλεισαν το δικό τους αγωνιστικό δρώμενο φωνάζοντας «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

Η μεγάλη πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης και ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε όλη την πόλη αντήχησε δυνατά για άλλη μια φορά το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και διατρανώθηκε η απόφαση του λαού για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

MotionTeam

MotionTeam

ΠΑΤΡΑ
«Τιμάμε τον Νοέμβρη του '73, στον δρόμο του αγώνα γράφεται η Ιστορία»

Μεγάλη και γεμάτη παλμό η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στην πόλη

Με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, με παλμό, βροντοφωνάζοντας «Του κόσμου οι λαοί φωνάζουν δυνατά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Τιμάμε τον Νοέμβρη του '73, στον δρόμο του αγώνα γράφεται η Ιστορία», εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές συντεταγμένα με τα πανό των σωματείων και των φορέων στην Πάτρα τίμησαν τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τα επίκαιρα συνθήματά του.

Το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πατρέων με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Γιώργου Καρπέτα, προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού. Αναφέρθηκε στους φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες της περιόδου εκείνης, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που ενέπνευσαν γενιές και γενιές, δίνοντας το παράδειγμα ότι όταν ο λαός και η νεολαία το αποφασίσουν, τα βάζουν ακόμα και με αντιπάλους που μοιάζουν ανίκητοι.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, και στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε: «Ο λαός μας, η νεολαία μας, εμπνέονται και παίρνουν δύναμη για τους σημερινούς αγώνες από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που μας δείχνει τι μπορεί να καταφέρει ο λαός όταν θελήσει να βγει μπροστά και να αγωνιστεί για το δίκιο του. Το εργατικό κίνημα, η νεολαία, καθημερινά με τους αγώνες μας δίνουμε συνέχεια και προοπτική στους αγώνες του λαού μας».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μέχρι το μνημείο για τον Νίκο Τεμπονέρα στα Ψηλαλώνια.

Με παλμό διαδήλωσε το μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρουσία των μελών της ΚΕ του Κόμματος Νίκου Καραθανασοπουλου, Δημήτρη Τζαβάρα και Σωτήρη Παρίση, αλλά και μελών του ΚΣ της ΚΝΕ, με τα κόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν και τα συνθήματα «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Το δίκιο χαραγμένο στων λαών τη μνήμη - Νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη» να δίνουν τον τόνο.

Στεφάνια στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στην παλιά Ασφάλεια

Νωρίτερα, το πρωί, με πορεία από το Εργατικό Κέντρο προς το Παράρτημα του Πανεπιστημίου και την παλιά Ασφάλεια, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, η δημοτική αρχή και λαϊκοί φορείς της Πάτρας τίμησαν με καταθέσεις στεφάνων τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ξεκίνησαν από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» έφτασαν μέχρι το Παράρτημα, όπου κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και φορέων. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την παλιά Ασφάλεια, τόπο μαρτυρίων αγωνιστών κατά της δικτατορίας, όπου επίσης κατατέθηκαν στεφάνια.

Αργότερα, με πορεία από το κέντρο της πόλης οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατευθύνθηκαν στο Παράρτημα και έπειτα στην παλιά Ασφάλεια, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που δόνησαν την πόλη κατά τη διάρκεια της πορείας.

Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται για να ανοίξει ο δρόμος για τις πιο ριζικές αλλαγές

Στεφάνια στην Πολυτεχνική Σχολή από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς

MotionTeam

Από νωρίς το πρωί την Παρασκευή, εκατοντάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Συγκροτημένα με τα πανό και τις σημαίες του αγώνα, κρατώντας υψωμένες και τις παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης με οδηγό τα επίκαιρα διδάγματα του Πολυτεχνείου.

Το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», αλλά και το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», έδωσαν το στίγμα και έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα καταδίκης στον όλεθρο που σκορπά το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ με τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που εξελίσσεται με τη στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και την εμπλοκή της χώρας μας.

Στην πρόσοψη του κτιρίου πίσω από το μνημείο ξεχώριζε το γιγαντοπανό των φοιτητικών συλλόγων που έγραφε: «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2023. Το Πολυτεχνείο ζει! Την ιστορία γράφουν εκείνες οι στιγμές που δώσαν στα σκοτάδια ημέρες φωτεινές! Του κόσμου οι λαοί φωνάξαν δυνατά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των εργατικών σωματείων, με τη μαζική και μαχητική παρουσία τους μετέτρεψαν τη συγκέντρωση σε προπομπό της μεγάλης απογευματινής διαδήλωσης.

Η Θεανώ Καπέτη κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ

MotionTeam

Η Θεανώ Καπέτη κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ
Υπό τους ήχους των συνθημάτων «ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «τα 50 χρόνια ήταν η αρχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», κατέθεσαν στεφάνια η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εκείνη τη στιγμή, μέλη της ΚΝΕ άναψαν πυρσούς στην ταράτσα του κτιρίου.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο ΣΦΕΑ, η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το ΠΑΜΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο δίνει έμπνευση και δύναμη για τους αγώνες που έρχονται ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το - ήδη τσακισμένο - λαϊκό εισόδημα, στη φοροληστεία που στέλνει τους αυτοαπασχολούμενους σε αδιέξοδο και σε λουκέτα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, που οδηγεί στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Εμπλοκή η οποία κάνει τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Το ΚΚΕ είναι εδώ. Δίνει το χέρι σε όποιον σηκώνεται για να ανοίξει ο δρόμος για τις πιο ριζικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας».

Ο Γιάννης Βασιλειάδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΝΕ

MotionTeam

Ο Γιάννης Βασιλειάδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΝΕ
Ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε: «50 χρόνια μετά από τον φοιτητικό, εργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, η νέα γενιά, η νεολαία της χώρας μας συνεχίζει και εμπνέεται από τον ηρωισμό των φοιτητών, από τη συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού στον μεγάλο αγώνα που δόθηκε και τα 7 χρόνια της λαομίσητης στρατιωτικής δικτατορίας, με κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Τα συνθήματα και τα μηνύματα του ξεσηκωμού "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία", "έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ", παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα, μας εμπνέουν και μας διδάσκουν για τους μελλοντικούς λαϊκούς ξεσηκωμούς που έχουμε μπροστά μας».


«Ενας ζεστός Νοέμβρης»

Σε όλη τη χώρα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Αγκαλιάστηκε με θέρμη από την «επίσημη πρώτη» του προβολή, στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τίτλο: «Ενας ζεστός Νοέμβρης».

Σε δελτίο Τύπου σχετικά με το ντοκιμαντέρ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«"...και ξαφνικά / πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη / καλοκαιριά / στην καρδιά του χειμώνα". Οι στίχοι αυτοί είναι από το ποίημα "Ενας ζεστός Νοέμβρης", του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, από το οποίο εμπνευστήκαμε και τον τίτλο του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. Ο μεγάλος αυτός κομμουνιστής λογοτέχνης δίνει, με τον ποιητικό του λυρισμό, αλλά και την ταπεινότητα του ύφους που απαιτούν οι μεγαλειώδεις αγώνες και θυσίες του λαού μας, το χρονικό του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Ετσι και στο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ επιδιώκουμε να "κινηματογραφήσουμε" την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, της αντιδικτατορικής πάλης του λαού, της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από έναν συνδυασμό ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού, animation και συνεντεύξεων με "πρωταγωνιστές" της περιόδου, να μεταφερθούν στην περίοδο της χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα. Θα περιηγηθούν από την πλατεία Μαβίλη και τις συζητήσεις μιας παρέας μαθητών κάτω από τη μύτη των αστυνομικών μέχρι το θανατονήσι της Γυάρου, από τα σκληρά βασανιστήρια στην Μπουμπουλίνας μέχρι τον αγωνιστή που έψαχνε ένα κομμάτι συνδετήρα για να φτιάξει με την ψίχα του ψωμιού ακόμα ένα πιόνι για το αυτοσχέδιο σκάκι της εξορίας, από τις γιάφκες του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού του "Οδηγητή" και της "Πανσπουδαστικής" μέχρι το εργοστάσιο όπου οι εργάτες από το υστέρημά τους έδιναν στους κομμουνιστές που είχαν γυρίσει από την εξορία οικονομική ενίσχυση για το Κόμμα τους.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στο Πολυτεχνείο
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ στο Πολυτεχνείο
Εικόνες που δύσκολα τις χωράει ο νους, αλλά και στιγμές που ανέδειξαν ότι ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Τα συμπεράσματα που απορρέουν από την 7ετία της δικτατορίας και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ έχουν ιδιαίτερη σημασία, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τους αγώνες τού σήμερα».

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:

- Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου

- Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979

- Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ

- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Αλκης Παπαδήμας, Γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

- Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της χούντας

- Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ)

Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Προβολές αυτές τις μέρες

Ηδη το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προγραμματίζουν προβολές σε πολλές ακόμα πόλεις. Συγκεκριμένα:

  • Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη:

- Στο Ιλιον, στις 18.00, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

- Στο Αγρίνιο, στις 18.30, στο Δημοτικό Θέατρο.

- Στη Θάσο, στις 18.00, στο καφενείο «Γκαζόζα» στην Καλλιράχη.

- Στην Πτολεμαΐδα, στις 18.00, στο δημαρχείο Εορδαίας. Θα χαιρετίσει ο Μιχάλης Τσιγγένης, στέλεχος της ΚΝΕ.

- Στη Χαλκίδα, στις 19.00, στην αίθουσα του ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50).

- Στον Αγιο Νικόλαο, στις 19.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου. Θα μιλήσει η Ελισάνθη Κωστοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

- Στην Κέρκυρα, στις 13.00, στο Εργατικό Κέντρο.

- Στη Λέσβο, στις 18.30, στα Κεντρικά Λύκεια στη Μυτιλήνη.

- Στη Ρόδο, στις 17.00, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

- Στα Χανιά, στις 18.00, στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Νεάρχου 23).

- Στο Ηράκλειο, στις 18.00 στο αμφιθέατρο «Κάμαρης» του ΕΛΜΕΠΑ.

- Στη Νάουσα, στις 18.30, στη μικρή αίθουσα της Βέλτανς.

  • Την Κυριακή 19 Νοέμβρη:

- Στο Ηράκλειο Αττικής, στις 19.00, στη Βίλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας). Θα μιλήσει ο Στάθης Ευσταθίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

- Στην Ικαρία, στις 19.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου Ραχών.

Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου έγιναν την Παρασκευή σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας. Ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει σε αυτές με ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ