Σοβάδες έπεσαν στο 2ο Πρότυπο Λύκειο στους Αμπελόκηπους Αθήνας
Καταγγέλλοντας το περιστατικό, η Μαθητική ΟΒ Αμπελοκήπων της ΚΝΕ σχολιάζει: «Μας λένε ότι φοιτούμε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα, μάλιστα και με τον τίτλο "πρότυπο". Μόνο πρότυπο σχολείο δεν είναι ένα σχολείο που οι μαθητές μέσα σε αυτό είναι απροστάτευτοι λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης για την ασφάλειά τους. Απαιτούμε εδώ και τώρα να επιδιορθωθούν οι ζημιές, να γίνει ανακαίνιση σε όλους τους χώρους του σχολείου για να μη ζούμε με το άγχος μήπως πέσει κάποια μέρα σοβάς στο κεφάλι μας».
Να σημειωθεί δε ότι το κτίριο του 2ου Πρότυπου Σχολείου φιλοξενεί επίσης μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας, του σχολείου που έχει τη δική του ιστορία: Ιδρύθηκε το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια, το 2019, η δημοτική αρχή της ΝΔ πρότεινε τη στέγασή του σε διατηρητέο κτίριο της οδού Πρασσά, το οποίο όμως ήταν γνωστό ότι είχε πολύ σοβαρά προβλήματα κι έτσι μέχρι σήμερα οι μαθητές του φιλοξενούνται σε άλλα σχολεία κάνοντας μάθημα κυριολεκτικά από δω κι από κει, παρά τις υποσχέσεις του δήμου ότι αυτήν την εποχή θα μπαίνανε στο δικό τους σχολείο.
Οι καταγγελίες για τα προβλήματα υποδομών δεν σταματούν εδώ. Στο 151ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην καρδιά της Αθήνας, δεν λειτουργεί η θέρμανση, λόγω είτε βλαβών στα κλιματιστικά είτε κλοπής χαλκοσωλήνων και παρά το αίτημα αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης από τη διεύθυνση του Νηπιαγωγείου δεν έχει προχωρήσει ακόμα καμιά ενέργεια του δήμου, παρόλο που έχουν αρχίσει να πέφτουν οι θερμοκρασίες. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε άλλα προβλήματα υποδομών του σχολείου, με τις λυόμενες κατασκευές που το στεγάζουν να στηρίζονται σε ξύλινα βάθρα με φθορές, με καρφιά που εξέχουν, με το φωτοτυπικό μηχάνημα να μη λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη, με χαλασμένο σχολικό παιχνίδι στο προαύλιο που δεν έχει αντικατασταθεί κ.ο.κ. που έχουν προκαλέσει δίκαιη αγανάκτηση στους γονείς των 120 νηπίων και προνηπίων του σχολείου.
Με άλλα λόγια, διαρκώς επιβεβαιώνονται τα αιτήματα των Ενώσεων Γονέων που απαίτησαν από τον δήμο: Συντήρηση τώρα στα σχολικά κτίρια. Αμεσα να γίνει αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης. Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ανέγερση νέων κτιρίων. Αύξηση της χρηματοδότησης στα σχολεία.
Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους Γιώργο Καραγιάννη, δημοσιογράφο, στρατευμένο φοιτητή την περίοδο της χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ και Σταύρο Σκουρτόπουλο, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.
Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό και έκθεση βιβλίου.
Το «κόκκινο Αερόστατο» στη Θεσσαλονίκη καλεί τους φίλους του να ανακαλύψουν παρέα την... ιστορία που έχει ο δρόμος, τιμώντας τον Νοέμβρη του 1973. Το ραντεβού είναι την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στον αύλειο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό escape the city βασισμένο στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973.
Στις 4 Δεκέμβρη η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά πραγματοποιεί μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Τσακνής.
Εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 50χρονα του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου έγιναν και στη Γερμανία και συνεχίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:
- Στο Βερολίνο, την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Mittelstr. 33, 12167 Berlin-Steglitz.
- Στο Βούπερταλ, στην περιοχή του Ρουρ, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στην Alte Feuerwache, Gathe 6, 42107 Wuppertal.
Εκδηλώσεις για την επέτειο έγιναν το περασμένο Σάββατο, στο Βάιμπλινγκεν της Βάδης - Βυρτεμβέργης, με ομιλία γύρω από τα διδάγματα του Πολυτεχνείου, καθώς και στο Βερολίνο, όπου έγινε εκδήλωση του «Κόκκινου Αερόστατου» και τα παιδιά συζήτησαν για τη συνεισφορά των μαθητών στον αγώνα, όπως ο 17χρονος Διομήδης Κομνηνός που ήταν και το πρώτο θύμα των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Μαζί με τους γονείς και άλλους μεγαλύτερους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρακολούθησαν και συζήτησαν για το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ενας ζεστός Νοέμβρης», το οποίο προβάλλεται αυτές τις μέρες σε σειρά συσκέψεων που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Γερμανίας.
Να σημειωθεί πως στις τάξεις του IRIEM περιλαμβάνονται κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και κορυφαίοι επιστήμονες από τη διεθνή πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα.
Σε δήλωσή του ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος ανέφερε ότι «η απόφαση για την ονομασία του συγκεκριμένου βραβείου αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση και αποδοχή της κυπριακής και ελλαδικής πανεπιστημιακής κοινότητας από διεθνείς ακαδημαϊκούς οργανισμούς».
Αμεση στελέχωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Αρτα ζητά ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καθυστέρησης λήψης πτυχίου για πολλούς σπουδαστές, από μαθήματα που δεν διδάσκονται!
Ο Σύλλογος τονίζει ότι το Τμήμα «δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους μεταξύ των λοιπών Μουσικών Τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές» και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, καθώς πολλά βασικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται.
Ειδικότερα, το Τμήμα δέχεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 φοιτητές, αλλά το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του Τμήματος να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά. «Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έτους και η απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές», σημειώνει ο Σύλλογος και εξηγεί: «Από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 16, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7. Εκτός από τις μουσικές δεξιότητες και τα μουσικά σύνολα (μαθήματα κορμού), αυτήν τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται επίσης πολλά άλλα μαθήματα, υποχρεωτικά για τη λήψη πτυχίου».
Ο Φοιτητικός Σύλλογος πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες συμβολική κατάληψη στο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου και έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα. Οι φοιτητές του Τμήματος απαιτούν:
- Εγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών της σχολής, για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023 - 2024.
- Προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
- Επίλυση όλων των προβλημάτων των υλικοτεχνικών υποδομών.