ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η Τοπική Διοίκηση

Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Αττικής στο Συνέδριο των Περιφερειών Ελλάδας

Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα του συνεδρίου
Ο Γ. Πρωτούλης στο βήμα του συνεδρίου
Την αναγκαιότητα του συντονισμένου αγώνα από τους φορείς του εργατικού κινήματος και της νεολαίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, παρεμβαίνοντας χτες στο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στα Γιάννενα.

Αρχικά σημείωσε ότι «η κατάσταση των βασικών υποδομών σε όλη τη χώρα διαμορφώνει μία εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, εξαιτίας της αποσπασματικότητας και της ανύπαρκτης συντήρησης των υποδομών, της εμπορευματοποίησης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες» και τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Ολοι πρέπει να αναρωτηθούν, μετά τις μεγάλες καταστροφές των προηγούμενων μηνών, των προηγούμενων χρόνων με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τι άλλαξε;

Δεκάδες νεκροί, θύματα. Κόποι μιας ζωής που γίνονται στάχτη, χιλιάδες στρέμματα δάσους που χάνονται για ακόμα μια φορά, χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα κατεστραμμένα, κοπάδια πνιγμένα.

Και όλα αυτά με το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις καταστροφές να μειώνεται, χωρίς να προλαβαίνουμε να μαζέψουμε τη σκέψη μας από την προηγούμενη.

Αρμόδιοι υπουργοί και περιφερειάρχες μιλάνε για "πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες", που "ξεπερνούν τον κρατικό μηχανισμό".

Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι, και πρόπερσι και πριν από 10 χρόνια, για να δικαιολογήσουν τις μεγάλες απώλειες και καταστροφές.

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του Αυγούστου, σπίτια κατεστραμμένα, "κόκκινα", πρέπει να κατεδαφιστούν με ευθύνη των κατεστραμμένων ιδιοκτητών τους.

Οι ανάγκες για βασικές υποδομές αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας είναι έξω από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και από τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών τα τελευταία 13 χρόνια.

Με το πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο χτυπάει με μανία το "112".

Αυτή είναι η μέθοδος αντιμετώπισης για όλα!

Μείνετε σπίτι ή τρέξτε να σωθείτε!

Ετσι επιτυγχάνονται οι στόχοι για να κλειδώσουν τα "πρωτογενή πλεονάσματα", η "επενδυτική βαθμίδα", η "δημοσιονομική προσαρμογή". Φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, τόσο από τη φοροληστεία, όσο και από την πλευρά των περικοπών στις Περιφέρειες και τους δήμους, ακόμα και για στοιχειώδη πράγματα».

Τα όποια έργα εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο τι έργα προωθούν οι Περιφέρειες, σημείωσε ότι αυτά είναι κυρίως «έργα βιτρίνας και αστικές αναπλάσεις» και τόνισε: «Αναγκαία έργα που απαιτούν γενναία χρηματοδότηση και δεν κερδίζουν από αυτά οι επιχειρηματικοί όμιλοι καρκινοβατούν. Περίπου 800 τέτοια έργα μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο από το 2011 μόνο στην Αττική! Το χτίσιμο ενός σχολείου ή ενός παιδικού σταθμού σε ολόκληρη την Αττική είναι είδηση! Ακόμα και η συζήτηση για τις αναγκαίες υποδομές για την προστασία του λαού απουσίαζε από την προεκλογική περίοδο και όχι τυχαία.

Ακόμα και για το κυκλοφοριακό. Η Αττική σε λίγο θα είναι οδικό δίκτυο ακινησίας, όχι κυκλοφορίας. Η τελευταία οδική αρτηρία κατασκευάστηκε πριν 20 χρόνια. Η λεωφόρος Κηφισού, η οποία προχτές είχε μποτιλιάρισμα 13 χιλιομέτρων, είναι πάνω σε σαθρά θεμέλια. Το ίδιο και η λεωφόρος Αθηνών, έργο που φτιάχτηκε πριν 50 χρόνια, και πολλά ακόμα!

Σήμερα όλη η συζήτηση εστιάζεται στα 37 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 26 δισ. του ΕΣΠΑ. Οχι άδικα.

Χρήματα βγαλμένα από το αίμα κυριολεκτικά του ελληνικού λαού, ένα ακόμα υπέρογκο δάνειο που θα το πληρώνουν τα παιδιά των παιδιών μας και θα καταλήξει στις τσέπες λίγων, όπως έγινε και με τα προηγούμενα χρηματοδοτικά πακέτα αν δεν υπάρξει συντονισμένος αγώνας από τον ελληνικό λαό, για να διεκδικήσει αναγκαίες υποδομές και έργα που έχει ανάγκη».

Συνέχισε λέγοντας:

«Το κράτος έχει συνέχεια στα ματωμένα πλεονάσματα, στα "προαπαιτούμενα" του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κρατική στήριξη των κερδών. Οι εποχές που καλοπροαίρετοι άνθρωποι δεν κατανοούσαν γιατί δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζητούν να αναλάβουν και νέες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση, ενώ δεν τους δίνουν τους ανάλογους πόρους και υπαλλήλους, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τώρα όλοι ξέρουν ότι το κάνουν όχι γιατί πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα, τα υπαρκτά προβλήματα π.χ. στην Υγεία, που επανειλημμένα η διοίκηση της Ενωσης Περιφερειαρχών έχει ζητήσει να αναλάβει κ.ά., αλλά γιατί υπηρετούν συνειδητά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας βασικών υπηρεσιών.

Αρκεί κάποιος να δει στο site των Περιφερειών τις διακηρύξεις των διαγωνισμών, τις δημοπρατήσεις τεχνικών έργων, τις αναθέσεις κ.ά., για να καταλάβει γιατί έχουν αποψιλώσει τις υπηρεσίες και τις έχουν μετατρέψει σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς διοχέτευσης εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που λυμαίνονται τον ιδρώτα και τον πλούτο του λαού.

(...) Μόνο για την Πολιτική Προστασία και μόνο για τα συμβάντα του 2020, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες 6.600.000 ευρώ!!!

Το 2021 και μόνο για την αντιμετώπιση της "Μήδειας" έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες πάνω από 5.500.000 ευρώ!!! Και ο κατάλογος μακρύς! Οι εταιρείες βλέπουν χιόνι, φωτιά, πλημμύρα και τρίβουν τα χέρια τους!

Αυτό είναι "πολιτική προστασία"; Να πληρώνουμε εκατομμύρια για να πνιγούμε και να καούμε;

Ας μας πουν γιατί είναι πιο συμφέρουσα επιλογή για το "δημόσιο συμφέρον", όπως το ονομάζουν, η πληρωμή "σταλίας" για ένα ιδιωτικό μηχάνημα έργου, μιας ιδιωτικής υδροφόρας αντί η επιλογή αγοράς τους; Γιατί κρίνεται δηλ. συμφέρουσα η επιλογή να πληρώνεις 2.000 ευρώ τη μέρα για να έχεις σταθμευμένη μια ιδιωτική υδροφόρα σε ένα πάρκο για παν ενδεχόμενο; Περίπου το 25% των εκατομμυρίων που δίνονται στις εργολαβικές εταιρείες για την πολιτική προστασία δίνονται έτσι, για τις λεγόμενες "σταλίες"».

Η προστασία της ζωής του λαού απαιτεί ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Κατέληξε τονίζοντας: «Τα ερωτήματα βέβαια είναι ρητορικά, γιατί η εξουσία των επιχειρηματιών που έχει επιβάλει το δίκιο των συμφερόντων της, αυτά τα έχει αναγορεύσει ως νόμιμα και αναγκαία.

Αντίστοιχα και στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, το οποίο υλοποιείται από την κυβέρνηση για χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων κάτω από την επιβολή ενός ιδιότυπου σιωπητηρίου. Η κυβερνητική στόχευση μπορεί να συνοψιστεί στο σχήμα: Σταματάμε την ανακύκλωση, παίρνουμε τα σκουπίδια, τα ξανακάνουμε σκουπίδια και τα καίμε! Και για όλο αυτόν τον παραλογισμό πληρώνει ο ελληνικός λαός και έχουν στήσει έναν χορό δισεκατομμυρίων οι εταιρείες!

Η ανάγκη για την προστασία της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του λαού απαιτεί συντονισμένο αγώνα από τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τη νεολαία, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής!

Αυτόν τον δρόμο προτείνει το ΚΚΕ και η αγωνιστική συμπόρευση μαζί του αποτελεί τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική προς όφελος του λαού.

Οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα!».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο αχρηστεύουν τη βρώμικη προπαγάνδα

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«Κύριε Μπορέλ, δεν χρειάζεται πτυχίο δικηγόρου για να καταδικάσετε τις φρικαλεότητες του κατοχικού Ισραήλ στη Γάζα. Δεν χρειάζεται. Γιατί σπέρνουν τον θάνατο σε νεογνά, παιδιά, αμάχους, γυναίκες, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, σχολεία, με χιλιάδες νεκρούς.

Καταρρέουν ένα ένα τα fake news του ισραηλινού στρατού, που δολοφόνησε ως και Ισραηλινούς αμάχους, πάντα με τα γνωστά προσχήματα περί "αυτοάμυνας" για να διαιωνίσει την κατοχή. Στόχο δεν έχει τη "Χαμάς" αλλά τη ματαίωση ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, την εκκαθάριση της Γάζας από Παλαιστίνιους για να γίνει αυτή κερδοφόρο για την αστική τάξη του Ισραήλ εμπορικό κι ενεργειακό πέρασμα. Καταδικάζουμε τα σχέδια αυτά που στηρίζουν η ΕΕ, κυβερνήσεις των κρατών - μελών, όπως της ΝΔ. Απαιτούμε να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση και η κατοχή. Καμία εμπλοκή και διευκόλυνση της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού.

Εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο αχρηστεύουν τη βρώμικη προπαγάνδα. Υπερασπίζονται το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού κι απαιτούν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, με απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ