Copyright 2023 The Associated |
Επρόκειτο για τον 6ο γύρο επαφών στο πλαίσιο του Διαλόγου (που θεσπίστηκε το 2014) και στο πλαίσιό της υπογράφτηκαν πέντε συμφωνίες, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την Ερευνα, όπως και στην Υγεία. Η Κολονά μεταξύ άλλων παραβρέθηκε στα εγκαίνια της ιστοσελίδας του γαλλο-κινεζικού κέντρου για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα, που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα τον περασμένο Απρίλη, όταν ο Γάλλος ηγέτης δήλωνε ότι «επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στεκόμαστε ενάντια στην Κίνα...». Στους βασικούς τομείς για τους οποίους συζητήθηκαν άξονες ενίσχυσης της συνεργασίας ξεχωρίζουν η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας αλλά και η αεροδιαστημική.
Υποδεχόμενος την ομόλογό του, ο Γουάνγκ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «η θέση της Κίνας είναι σαφής, θα τηρήσουμε την υποστήριξή μας στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των διμερών διαφορών και ανησυχιών στις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική συνεργασία, τόνισε ότι «βέβαια θα υπάρξει ανταγωνισμός στη συνεργασία, όμως δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη συνεργασία λόγω του ανταγωνισμού», σχολιάζοντας ακόμα πως «όσο η Κίνα και η Ευρώπη ενώνουν τα χέρια, δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση στρατοπέδων, δεν θα υπάρξουν παγκόσμιες διαιρέσεις και δεν θα υπάρξει κανένας νέος Ψυχρός Πόλεμος». Από τη μεριά της, η Κολονά ισχυρίστηκε ότι «επιθυμούμε να έχουμε έναν εις βάθος διάλογο με την Κίνα για τις παγκόσμιες προκλήσεις, βεβαίως, αλλά και για τις μεγάλες κρίσεις», αναφερόμενη και στον «ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται», αλλά και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, περιοχή στην οποία - όπως είπε - «η Κίνα είναι παράγοντας που έχει πλέον μεγαλύτερο βάρος από ό,τι στο παρελθόν», λόγω της «σημαντικής και σθεναρής σχέσης της με το Ιράν».
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις όλης της τελευταίας βδομάδας επιβεβαίωσαν ότι «τρέχουν» διάφορα σχέδια για τη γεωπολιτική αναβάθμιση πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων στον Ινδο-Ειρηνικό: Ενδεικτικά ήταν τα κοινά γυμνάσια που έκανε η Ρωσία με την Ινδία στον Κόλπο της Βεγγάλης, με στόχο «την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών και κατοχύρωση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ακόμα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, διαμηνύοντας ξανά ότι θα διευρύνουν περαιτέρω και την τριμερή συνεργασία με τη Σεούλ αλλά και το Τόκιο, προσδοκώντας ότι η στερέωση συμμαχιών τους θα μεγαλώσει την πίεση προς την Κίνα.
Ολα αυτά μετά και τη νέα εκτόξευση δορυφόρου της Βόρειας Κορέας, όπου Σεούλ και Πιονγιάνγκ αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη μεθόριο, ενώ η Νότια Κορέα ετοιμάζεται κι αυτή να θέσει σε τροχιά τον πρώτο δικό της δορυφόρο, τη βδομάδα που έρχεται, με πύραυλο της αμερικανικής εταιρείας «SpaceX»...
Νέος γύρος ενδοαστικών διεργασιών ξεκινά στην Τουρκία, μπροστά και στις τοπικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος και επικεφαλής του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε προ ημερών ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του «50% συν μία ψήφο» - εννοώντας την ανάδειξη Προέδρου της χώρας μόνο αν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, γιατί «ωθεί σε συμμαχίες» και δημιουργεί πολιτική αστάθεια.
Εμφάνισε έτσι ως προτιμότερη την ανάδειξη Προέδρου ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στον α' γύρο. Μια τέτοια εξέλιξη, με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα στην Τουρκία, θα ευνοούσε το ΑΚΡ του Ερντογάν, που είναι μακράν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μάη, ο Ερντογάν, έχοντας και τη στήριξη του εθνικιστικού ΜΗΡ, πήρε 49,5% στον α' γύρο και 55,2% στον β', απέναντι στον τότε ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιντσντάρογλου (πήρε 44,9% στον α' γύρο και 47,8% στον β'), τον οποίο στήριξαν η πολυκομματική αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Τραπέζι των 6» και (ανεπίσημα) το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP.
Η δήλωση Ερντογάν για το «50% συν μία ψήφο», ωστόσο, «αδειάζει» και το MHP, που αποτελεί τον στενότερο συνεργάτη του την τελευταία 10ετία.
Καθόλου τυχαία, ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντ. Μπαχτσελί, υποστήριξε ότι ο εν λόγω εκλογικός κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, προσθέτοντας ότι το προεδρικό σύστημα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την Τουρκία. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η προσπάθεια να ανοίξει το "50% συν μία ψήφο" προς συζήτηση είναι ξεκάθαρα επίθεση στη βούληση του λαού» και ότι «εκείνοι που αισθάνονται άβολα με τον λαό να επιλέγει την κυβέρνηση με ψήφο χωρίς αποκλεισμούς είναι πρόθυμοι να κατακερματίσουν τη βούληση του λαού και να ελέγξουν εύκολα την Τουρκία».
Ολα αυτά ενώ στο κόμμα ΙΥΙ («Καλό Κόμμα», δημιουργήθηκε από διάσπαση του ΜΗΡ και συμμετείχε στο «Τραπέζι των 6») της Μεράλ Ακσενέρ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις, μετά και τις έντονες αντιδράσεις για την απόφαση της ηγεσίας να «κατέβει» αυτοτελώς στις εκλογές του Μάρτη. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ν. Χατίπογλου έφυγε από το ΙΥΙ και προσχώρησε αμέσως στο ΑΚΡ.
Επίσημες επαφές στην Τουρκία είχε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, συνοδευόμενος από αποστολή 60 ατόμων.
Κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα ήταν, σύμφωνα με ΜΜΕ, τα σχέδια μετατροπής της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο του ρωσικού φυσικού αερίου, η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας κ.λπ.
Στη ρωσική αποστολή συμμετέχουν στελέχη των ενεργειακών κολοσσών «Rosatom» (πυρηνική ενέργεια), «Gazprom» (φυσικό αέριο) και «Rosneft» (πετρέλαιο).
Στα μέσα Οκτώβρη, ο Νόβακ είχε δηλώσει ότι Ρωσία και Τουρκία, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο για τον κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με «οδικό χάρτη» που έχουν καταρτίσει η «Gazprom» και η τουρκική BOTAS.
Ακροδεξιοί συγκρούστηκαν το βράδυ της Πέμπτης με δυνάμεις της αστυνομίας στο Δουβλίνο, ενώ σημειώθηκαν επίσης πυρπολήσεις και ζημιές σε καταστήματα. Αφορμή για τα βίαια επεισόδια στο Δουβλίνο αποτέλεσε η επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σε βάρος μίας 30χρονης και τεσσάρων παιδιών έξω από νηπιαγωγείο. Η αρχική πληροφορία ότι ο δράστης ήταν Αραβας μετανάστης, και ότι η πράξη του ενδεχομένως σχετιζόταν με τη σύγκρουση στη Γάζα, προκάλεσε την εμφάνιση των ακροδεξιών - ρατσιστών, οι οποίοι κρατώντας ιρλανδικές σημαίες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και ύβρεις κατά ξένων.
Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα και άλλα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, αποκλείοντας από τις πρώτες ώρες το ενδεχόμενο «τρομοκρατικής ενέργειας».
Η υπουργός Δικαιοσύνης Ελεν Μακέντι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε τόσο την «επίθεση σε αθώα παιδιά» όσο και τα επεισόδια «επίθεση στο κράτος δικαίου» και «ντροπή για την Ιρλανδία». Από την άλλη καθησύχασε τους μετανάστες που ζουν στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η βία δεν αντιπροσωπεύει τον ιρλανδικό λαό, και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να κυκλοφορούν στο κέντρο του Δουβλίνου και «να μην επιτρέψουν στους ταραξίες να νιώσουν ότι νίκησαν».
Η μετανάστευση στην Ιρλανδία, μια χώρα 5,3 εκατ. κατοίκων, από τον Απρίλη του 2022 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2023 έφτασε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία στη χώρα, όπου μόνο από την εμπόλεμη Ουκρανία έχουν καταφύγει 100.000 πρόσφυγες.