ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Επί ποδός υγειονομικοί, εργατικά σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα
  • Αύριο το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων, το απόγευμα μαζικά συλλαλητήρια σε Πειραιά, Περιστέρι, Γέρακα και στα νησιά
  • Πανελλαδική συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας

Επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οργανώνοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή τις κινητοποιήσεις που ξεκινάνε από αύριο, Τετάρτη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών στις πύλες των νοσοκομείων και θα κορυφωθούν με την πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Αύριο, το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων, το απόγευμα σε μεγάλους δήμους

Ο αγώνας τους είναι κοινός, με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς που κάνουν δική τους υπόθεση τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και αύριο, Τετάρτη, διαδηλώνουν το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων μαζί με τους υγειονομικούς («Θριάσιο», ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός» κ.ά.) και το απόγευμα πραγματοποιούν μαχητικά συλλαλητήρια στους δήμους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στον Πειραιά, πάνω από 30 είναι τα σωματεία και οι φορείς που καλούν σε μεγάλο παμπειραϊκό συλλαλητήριο αύριο, Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή. Οι δεκάδες φορείς που πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού πριν από λίγες μέρες παίρνουν τη σκυτάλη από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τόσο στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου μπροστά στο αδιέξοδο των ελλείψεων προσωπικού η διοίκηση πασάρει τον αξονικό τομογράφο σε ιδιώτες (βλ. θέμα δίπλα), όσο και στο «Μεταξά», όπου οι απανωτές αποχωρήσεις τινάζουν «στον αέρα» ακόμα και τη λειτουργία της Μονάδας Μαστού.
  • Στο Περιστέρι, αύριο, Τετάρτη, οργανώνεται πανδυτικό συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, για την Υγεία του λαού ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας, με τα σωματεία να θέτουν στο επίκεντρο τη δραματική κατάσταση στο «Αττικόν», στο Δαφνί, στα ΚΥ και τις άλλες δομές της περιοχής. Διεκδικούν την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Λοιμωδών», πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, την ενίσχυση του «Αττικόν», αλλά και να μην προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που οδηγεί στο κλείσιμο του Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου. Επίσης, μέτρα για την ΠΦΥ, με δημιουργία και ενίσχυση των ΚΥ κ.λπ.
  • Κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Γέρακα, για τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας στην Ανατολική Αττική, με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς της περιοχής να διεκδικούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
  • Στην Κρήτη, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που δίνουν «παρών» στην παγκρήτια κινητοποίηση, την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Μάλιστα, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν προκηρύξει για εκείνη τη μέρα στάσεις εργασίας η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για όλους τους νομούς της Κρήτης και τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.
  • Στα νησιά του Αιγαίου: Λέσβος (αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στο Νοσοκομείο και την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς). Σάμος (αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ), Ικαρία (αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., πλατεία Ευδήλου), Λήμνος (αύριο Τετάρτη, στη 1.30 μ.μ. στα Επείγοντα του νοσοκομείου).
  • Στην Εύβοια, σε νέες κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και φορείς των δύο περιοχών της Εύβοιας αύριο Τετάρτη σε Κάρυστο (1 μ.μ., στο Νοσοκομείο) και στην Ιστιαία (6 μ.μ., στην πλατεία).
  • Στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιούνται σε: Λάρισα (12 μ., κεντρική πλατεία), Τρίκαλα (12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου), Καρδίτσα (1 μ.μ., πύλη Γενικού Νοσοκομείου). Επίσης, την Πέμπτη 30/11 στο Κέντρο Υγείας Παλαμά (12 μ.)
Σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Μαζική συγκέντρωση για την Υγεία του λαού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Εδεσσα
Μαζική συγκέντρωση για την Υγεία του λαού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Εδεσσα
Σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία 29 - 30/11 και στις απεργιακές δράσεις στη Θεσσαλονίκη κάλεσαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες.

Η ΕΝΙΘ προγραμματίζει απεργιακή κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 30/11 στις 12 μ., στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα οργανώνει συλλαλητήριο για την Υγεία αύριο Τετάρτη 29/11 στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και καλεί να σταθούν στο πλευρό τους όλα τα σωματεία και οι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στην Ημαθία, συγκεντρώσεις οργανώνονται αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας και την Πέμπτη 30/11 στις 10 π.μ. έξω από το Νοσοκομείο Βέροιας.

Μαχητική διαδήλωση στην Εδεσσα

Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πλήρως στελεχωμένα, απαίτησε ο λαός της Πέλλας με το μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε την Κυριακή στην πλατεία μικρών Καταρρακτών στην Εδεσσα.

Εργατικά σωματεία και φορείς της Πέλλας διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους για πλήρη στελέχωση των δύο νοσοκομείων του νομού (Εδεσσας και Γιαννιτσών), των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που ρημάζουν.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, του Συλλόγου Νεφροπαθών, του Εμπορικού Συλλόγου, κ.ά.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις του λαού μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Μπ. Αποστολίδης, αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες που έχουν επιβληθεί στις δημόσιες δομές, με τη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Εδεσσας να παραμένει κλειστή, την αναστολή των τακτικών χειρουργείων και τις λίστες αναμονής να μεγαλώνουν διαρκώς λόγω και της έλλειψης αναισθησιολόγων, τον κίνδυνο λουκέτου στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, την τραγική υποστελέχωση του ογκολογικού ιατρείου, του ακτινολογικού, κ.ά. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, στις εξοντωτικές εφημερίες, στην εξουθένωση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που οδηγεί σε παραιτήσεις, και σημείωσε ότι αυτή η δραματική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης. Τέλος, τόνισε ότι κόντρα σε αυτήν την πολιτική οι υγειονομικοί μαζί με όλο τον λαό απαντούν με κλιμάκωση του αγώνα. «Αν δεν τους σταματήσουμε, θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, θα ενισχύουν τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν να είναι επιχειρήσεις, θα προχωρήσουν κι άλλο την εμπορευματοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και από την άλλη θα συνεχίσει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας να ενισχύεται και να θησαυρίζει», είπε.

  • Το παλλαϊκό αίτημα για πλήρη κάλυψη των αναγκών στις δημόσιες δομές της Πέλλας αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Γενική εφημερία σήμερα χωρίς γιατρό ακτινολόγο!

Υπογράφηκε η σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την παράδοση των διαγνώσεων στον τομογράφο

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εργαζομένων και τις κινητοποιήσεις τους, την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας άφησαν επί ώρες ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας χωρίς γιατρό ακτινοδιαγνώστη για τον αξονικό τομογράφο, με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι απολύτως αναγκαίες εξετάσεις για επείγοντα περιστατικά και να επικρατεί χάος σε ασθενείς και εργαζόμενους.

Ως «λύση» υπογράφηκε χθες σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την κάλυψη εφημεριών του τμήματος αξονικού τομογράφου.

«Σε συνέχεια της σκόπιμης υποστελέχωσης, υποβάθμισης και υπολειτουργίας του τμήματος τους τελευταίους μήνες, με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης προχωρά η παραχώρηση ενός τμήματος της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου σε ιδιώτη έναντι αδράς αμοιβής», δηλώνει η Μαίρη Αγρογιάννη, γγ της ΕΙΝΑΠ και παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας.

Εξηγεί: «Δίνει δηλαδή τα λεφτά του Δημοσίου, τα λεφτά τα δικά μας, των ασφαλισμένων, αυτά που δίνουν οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρή φορολογία, για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο οι ιδιώτες της Υγείας. Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει πληρωμή "με το κομμάτι", κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, ούτε στη γενική εφημερία ούτε τις υπόλοιπες μέρες. Το ποσό των 30.000 ευρώ δεν φτάνει για να καλύψει πάνω από 10 εφημερίες με την τιμή που έχει βάλει η εταιρεία.

Αναρωτιόμαστε, γιατί η διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης δεν επιλέγει να δώσει τα λεφτά για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες, και αντί γι' αυτό επιλέγει να δώσει χρήματα στους ιδιώτες;

Η απάντηση δεν είναι άλλη από το ότι αυτό αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, σε περαιτέρω γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Θα αναγκάσει τους ασθενείς να στρέφονται όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη».

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεσμευόμαστε ότι δεν θα το επιτρέψουμε!», τονίζει η γγ της ΕΙΝΑΠ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ «για αυξήσεις στους μισθούς μας, μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα!».

ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ: Σκόπιμη η υποβάθμιση και υποστελέχωση

Σήμερα το Νοσοκομείο Νίκαιας έχει γενική εφημερία και, όπως προειδοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ, «είναι για άλλη μια φορά επισφαλής, γιατί δεν είναι καλυμμένες όλες οι βάρδιες των ακτινολόγων στον αξονικό τομογράφο».

Οπως καταγγέλλει, «οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είχαν έγκαιρα ενημερώσει για την κατάσταση όλους τους αρμόδιους: Η διοίκηση του νοσοκομείου, η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν εδώ και μήνες το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει. Το ότι δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και να λυθεί το πρόβλημα είναι πλέον εγκληματικό.

Υπάρχει μια σκόπιμη υποβάθμιση και υποστελέχωση, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση και πλέον θέτει άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Το ίδιο συνέβη και στην προηγούμενη εφημερία του νοσοκομείου, στην οποία για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο δεν λειτουργούσε ο αξονικός τομογράφος γιατί δεν υπήρχε γιατρός στη βάρδια, με αποτέλεσμα ασθενείς με αιμορραγία, εγκεφαλικά, διασωληνωμένοι να περιμένουν για ώρες για να κάνουν αξονική τομογραφία.

Προειδοποιούμε τους αρμόδιους ότι δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει κανένας ασθενής.

Να βρεθεί τώρα λύση ούτως ώστε να είναι ασφαλής η αυριανή (σ.σ. σημερινή) εφημερία του Νοσοκομείου Νίκαιας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ»
Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Από τη νέα μαζική Γενική Συνέλευση
Από τη νέα μαζική Γενική Συνέλευση
Σε μία ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση προχώρησε χθες ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί», προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της πάλης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι τα αντιδραστικά σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά και αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο Τετάρτη σε στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχουν στο πανδυτικό συλλαλητήριο σωματείων στην πλατεία Περιστερίου.

Την Πέμπτη προχωρούν σε νέα στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των γιατρών, και στην πανελλαδική συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών την Πέμπτη στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα θα προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων με θέμα το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, ενώ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις 10 Δεκέμβρη στο Ανοιχτό Συνέδριο για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Απεξάρτηση.

ΠΑΜΕ
Ο αγώνας των γιατρών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων

Τη στήριξη και αλληλεγγύη του στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 29 και 30 Νοέμβρη εκφράζει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των γιατρών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων!».

Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα, να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους και να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 30 Νοέμβρη στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας, γιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παλεύουν ενάντια στην εδώ και 15 χρόνια καθήλωση των μισθών τους, ενάντια στις απλήρωτες εφημερίες και άλλες περικοπές, που η κυβέρνηση προσπαθεί να "διασκεδάσει" με ψίχουλα.

Ενάντια στις "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις και τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, στις συνεχείς μετακινήσεις, στην υπερεφημέρευση, στην υποστελέχωση τμημάτων και κλινικών, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια γιατρών και ασθενών.

Ενάντια στα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ.

Ενάντια στη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και την οικονομική αφαίμαξη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, που "χρυσοπληρώνουν" τους επιχειρηματίες αλλά και το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το τσακισμένο εισόδημα του λαού, αποτελούν έκφραση της ίδιας πολιτικής που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές με μειώσεις μισθών, φορολογική αφαίμαξη με άμεσους και έμμεσους φόρους, αύξηση στις τιμές της Ενέργειας, της στέγης, των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Αποτελούν έκφραση της ίδιας πολιτικής που δεν βρίσκει χρήματα για την Υγεία και τις άλλες ανάγκες του λαού, αλλά πληρώνει αδρά για τη βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστών που τώρα σφαγιάζουν τον λαό της Παλαιστίνης, στηρίζοντας το κατοχικό κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Αυτήν την πολιτική εφαρμόζουν, η μια μετά την άλλη, όλες οι κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ανεξαρτήτως προσήμου και τοποθέτησης, και, ασφαλώς, η σημερινή της ΝΔ.

Αυτήν την πολιτική εκφράζει και ο φετινός προϋπολογισμός που συνεχίζει στον δρόμο της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας Υγείας, του ξεπουλήματός της στους επιχειρηματικούς ομίλους, της παραπέρα εμπορευματοποίησης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την επιβάρυνση εργαζομένων, βιοπαλαιστών, συνταξιούχων με αύξηση της φορολογίας και των εισφορών τους για την Υγεία.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την υποβάθμιση της ζωής μας!

Είμαστε στον 21ο αιώνα και υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας όλα τα απαραίτητα για τη ζωή μας αγαθά, σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Ο αγώνας των γιατρών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων!

Μόνο η πάλη των εργαζομένων και του λαού μπορεί να φρενάρει τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνολική ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών».

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τραυματισμένος διανομέας έψαχνε ασθενοφόρο και νοσοκομείο για να νοσηλευτεί!

Οδύσσεια μετά από εργατικό «ατύχημα» μέχρι να βρει κρεβάτι νοσηλείας

Δεύτερο περιστατικό εργαζόμενου στην Κρήτη που τραυματίζεται εν ώρα εργασίας και μεταφέρεται από νοσηλευτικό ίδρυμα σε νοσηλευτικό ίδρυμα για να μπορέσει να έχει την απαιτούμενη περίθαλψη!

Με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, καθημερινά οι εργαζόμενοι αναμετρώνται με τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές επειδή «έτυχε να μην υπάρχει ο κατάλληλος γιατρός την κρίσιμη στιγμή».

Δεν έχει περάσει λοιπόν ένας μήνας από τον σοβαρό τραυματισμό οικοδόμου στο Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ΜΕΘ στην Αθήνα επειδή δεν υπήρχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε όλη την Κρήτη. Και έρχεται το νέο περιστατικό, την προηγούμενη Κυριακή, όταν διανομέας στην Ιεράπετρα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Το τροχαίο συνέβη μόλις εκατό μέτρα μακριά από το νοσοκομείο της πόλης, αλλά το προσωπικό των δύο ασθενοφόρων που εφημέρευε ήταν σε άλλα περιστατικά και δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταφερθεί μόλις δυο βήματα παρακάτω. Το ένα ασθενοφόρο ήταν σε διακομιδή στη Ρίζα και το άλλο είχε μεταβεί σε άλλο περιστατικό στον Αγιο Νικόλαο. Το σοβαρό τραύμα του νεαρού διανομέα, ωστόσο, στο πόδι έχρηζε νοσηλείας, και ...τυχερός στην ατυχία του, βρέθηκε να περνάει από την περιοχή ένα «σητειακό» ασθενοφόρο, το οποίο τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Εκεί όμως δεν υπήρχε δυνατότητα να νοσηλευτεί για να του παρασχεθεί η απαραίτητη ορθοπεδική φροντίδα, κι έτσι αποφασίστηκε ο 32χρονος να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Το ίδιο ασθενοφόρο, αυτό από τη Σητεία που περνούσε τυχαία από την περιοχή, ανέλαβε και τη διακομιδή του νεαρού διανομέα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με τον ίδιο να περνά μια μικρή οδύσσεια μέχρι να καταλήξει σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα και να λάβει την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που έχρηζε το τραύμα του.

«Δεν δουλεύουμε μόνο με τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος, από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, αλλά και από το αν σε μια τέτοια περίπτωση βρούμε κρεβάτι και γιατρούς να μας σώσουν», δηλώνει ο Γιώργος Μπανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων ν. Λασιθίου «Τάλως».

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στο παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ