ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης από τον ακροδεξιό Βίλντερς

Αναβάλλονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία, οι οποίες προβλέπονται σύνθετες μετά τη νίκη του ακροδεξιού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Γκερτ Βίλντερς στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης, εξέλιξη που πυροδότησε διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις της Ολλανδίας.

Ο Γκομ φαν Στρίεν - ο οποίος είχε οριστεί από τον Βίλντερς να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις - παραιτήθηκε, καθώς το Σαββατοκύριακο κατηγορήθηκε από τα ολλανδικά ΜΜΕ ότι έχει διαπράξει απάτες στους κόλπους της επιχείρησής του.

Ο φαν Στρίεν επρόκειτο να αρχίσει επισήμως την αποστολή του χθες, συναντώντας τον αρχηγό του «Κόμματος Ελευθερίας» (PVV), Γκ. Βίλντερς, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος που θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής μιας σειράς ολλανδικών κομμάτων που εξελέγησαν στο κοινοβούλιο.

Το PVV κέρδισε 37 έδρες στην 150μελή Βουλή, αφήνοντας πίσω τη συμμαχία Πρασίνων - Εργατικών του Φρανς Τίμερμανς, που εκλέγει 25 βουλευτές, και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Ο Βίλντερς θα χρειαστεί να στηριχθεί από τουλάχιστον δύο με τρία κόμματα, με το VVD και το κεντρώο νεοσύστατο κόμμα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» (NSC) να διαφαίνονται ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι. Ωστόσο τα δύο κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν διαπραγματεύονται την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Προσερχόμενη στη συνάντηση, η επικεφαλής του VVD Ντιλάν Γεσιλγκιόζ δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα ενταχθεί σε ένα νέο ακροδεξιό υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξής του εκτός κυβέρνησης και «θα υποστηρίξουμε εποικοδομητικές προτάσεις».

«Δεν θα είναι ο πιο εύκολος σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο ηγέτης του NSC Πίτερ Ομτζιγκ, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις που έκανε τη νύχτα των εκλογών «ερμηνεύτηκαν λάθος», ως εγγύηση ότι προτίθεται να ενταχθεί σε συνασπισμό υπό τον Βίλντερς.

Μεταξύ των μικρότερων κομμάτων, το Κίνημα Αγροτών - Πολιτών (BBB) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Βίλντερς. Η επικεφαλής του, Καρολίν φαν ντερ Πλας, προσήλθε στις συνομιλίες με ένα πράσινο τρακτέρ και δήλωσε ότι αναμένει πως ο Βίλντερς θα εγκαταλείψει τα πιο «αμφιλεγόμενα» σημεία των θέσεών του, προκειμένου να λάβει υποστήριξη.

Αν οι απόπειρες του Βίλντερς αποτύχουν, άλλα κόμματα μπορούν να σχηματίσουν έναν «κεντρώο» συνασπισμό χωρίς τη συμμετοχή του PVV. Η διεξαγωγή νέων εκλογών αποτελεί την τελευταία επιλογή, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Αναθερμαίνεται η συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση στην ΕΕ

Η πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος του Βίλντερς στην Ολλανδία αναθέρμανε τη συζήτηση για τους όρους συμμετοχής πολλών χωρών στην ΕΕ, με δεδομένη και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εδώ και χρόνια «ροκανίζουν» τα θεμέλια της λυκοσυμμαχίας.

Η ηγέτης του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», Μαρίν Λεπέν, η οποία σήμερα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, υπερασπίστηκε ειδικά την πρόταση του PVV για διοργάνωση δημοψηφίσματος, μιλώντας για «καλή είδηση όταν οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν» και ειρωνευόμενη τα «κακά νέα» όταν «όπως το 2005, τους επιβάλλεται μια Συνθήκη» (δημοψήφισμα στη Γαλλία), και κατέληξε ότι «είναι στο χέρι του ολλανδικού λαού να επιλέξει το πεπρωμένο του, όπως έκανε και ο βρετανικός λαός». Η Λεπέν υποστήριξε ότι η πρωτιά του PVV δείχνει πως οι Ευρωπαίοι «αμφισβητούν τη λειτουργία της ΕΕ», που «είναι ένας γραφειοκρατικός οργανισμός», και επιθυμούν «να έχουν τον έλεγχο της μετανάστευσης».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υιοθετώντας διατυπώσεις πιο προσεκτικές, που κλίνουν περισσότερο προς μια επαναδιαπραγμάτευση της λειτουργίας της ΕΕ και όχι πλήρη ρήξη ή αποχώρηση από αυτήν, η Λεπέν είπε - όχι για πρώτη φορά - ότι οι θεσμοί της ΕΕ χρειάζονται πλήρη αναθεώρηση, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διαλυθεί και ότι η Γαλλία πρέπει να διατηρήσει το νόμισμα του ευρώ. Μάλιστα, κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές να βάλουν το κόμμα του Προέδρου Μακρόν και «τους συμμάχους του» σε μειοψηφική θέση.

ΤΣΕΧΙΑ
Μαζική απεργία από εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και από άλλους κλάδους, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Πράγα

Copyright 2023 The Associated

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και από άλλους κλάδους, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Πράγα
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Τσεχία συμμετείχαν χθες σε 24ωρη απεργία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων, που προκηρύχθηκε ενάντια στις προωθούμενες περικοπές από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην απεργία συμμετείχαν 7.213 σχολεία από όλες τις βαθμίδες, δηλαδή περίπου το 75% του συνόλου, ενώ με στάσεις εργασίας στήριξαν την απεργία και εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από άλλους κλάδους - όπως π.χ. οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας «Skoda» - καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πράγας, στην πλατεία Μαλοστράνσκε Νάμιεστι, και ακολούθησε μαζική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα υποβάθμισης της Εκπαίδευσης, που εκτός από περικοπές στη χρηματοδότηση - στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, από 3,6% φέτος - περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, μειώσεις ωρών σε κάποια μαθήματα, συγχωνεύσεις τμημάτων και αύξηση μαθητών ανά τάξη, μειώσεις βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία, υποβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα που η τσεχική κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για την Παιδεία και άλλες κοινωνικές παροχές, πρωτοστατεί στις στρατιωτικές δαπάνες, στηρίζοντας όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ειδικά τις πολεμικές δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατά Κούρδων

Σε πλήρη ετοιμότητα για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» δηλώνει η κυβέρνηση Ερντογάν, που καθώς οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια μεγαλώνουν τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης, συνεχίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός και εκτός συνόρων στο όνομα της «ασφάλειας».

Ετσι χτες, η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη σχεδόν 100 ατόμων, στο πλαίσιο επιχειρήσεων που έγιναν σε 18 επαρχίες της χώρας και εντοπίστηκαν - σύμφωνα με τις αρχές - ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), συμμετοχή στη διακίνηση των θέσεών του κ.τ.λ.

Η πλειοψηφία των συλλήψεων έγινε σε νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου ο κουρδικός πληθυσμός πλειοψηφεί συντριπτικά. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλι Γερλίκαγια ανέφερε στην πλατφόρμα «X» πως οι αρχές κατέστρεψαν 63 καταφύγια, σπηλιές και μονάδες αποθήκευσης που χρησιμοποιούνταν από μαχητές του PKK σε έξι επαρχίες, που «ετοίμασε η τρομοκρατική οργάνωση για να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς υλικοτεχνικής υποστήριξης και για να πραγματοποιεί ενέργειες τους χειμερινούς μήνες».

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν προχωρήσει και σε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας 17 στόχους, με πλήγματα σε Μετίνα, Γκάρα, Χακούρκ και Καντίλ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επλήγησαν τοποθεσίες στις οποίες υπήρχαν πληροφορίες πως είχαν βρει καταφύγιο υψηλόβαθμα στελέχη του PKK και «εξουδετερώθηκε» (σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε) αδιευκρίνιστος αριθμός μελών του.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέες κατηγορίες Πασινιάν κατά της Ρωσίας

Κατηγορίες προς τη Ρωσία εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, επιβεβαιώνοντας τη γεωπολιτική «στροφή» της κυβέρνησής του προς τη «Δύση».

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν παρέδωσε στο Γερεβάν εξοπλισμούς για τους οποίους έχουν γίνει ήδη πληρωμές, ενώ υπονόησε πως ρωσικά ΜΜΕ προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν» το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του.

Το Γερεβάν προσάπτει στη Μόσχα πως δεν υπερασπίστηκε την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αμφισβητεί τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Πασινιάν έκανε λόγο για «πρόβλημα στην παράδοση από τη Ρωσία όπλων και εξοπλισμών που έχουμε πληρώσει ήδη», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη «συνομιλίες» για να «λυθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει ανάγκη όπλα», σχολίασε με νόημα.

Εξάλλου ο Πασινιάν άφησε αιχμές κατά της Ρωσίας ότι τηλεοπτικά της δίκτυα «επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις» και επιχειρούν «αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης». Κάλεσε τη ρωσική πλευρά σε διαβουλεύσεις για να «επιλυθεί» το ζήτημα αυτό «σε φιλική και φυσιολογική ατμόσφαιρα».

Την περασμένη βδομάδα, η Αρμενία επέλεξε να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Την Παρασκευή όμως ο Πασινιάν όξυνε την αντιπαράθεση, λέγοντας πως «οι ενέργειες του CSTO δεν ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Αρμενίας» και οι Αρμένιοι «διερωτώνται γιατί να παραμένουμε σε έναν οργανισμό που δεν μας προσφέρει τίποτα και (...) αντίθετα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για την ασφάλειά μας».

Ωστόσο, στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως το Γερεβάν είναι διατεθειμένο να κάνει «το παν» ώστε οι σχέσεις του με τη Μόσχα να διέπονται από «λογική σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» της κάθε πλευράς από την άλλη.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κακοκαιρία με νεκρούς και αποκλεισμένους

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Κριμαία και σε περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που χαρακτηρίζονται «μεγα-καταιγίδα».

Η Κριμαία επλήγη από την ισχυρότερη καταιγίδα στην ιστορία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων. Δρόμοι πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, καλώδια ηλεκτροδότησης κόπηκαν και πολλές περιοχές κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις ταχύτητες του ανέμου να φτάνουν τα 144 χλμ. την ώρα.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στο θέρετρο Σότσι και άλλος ένας στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ ένας τρίτος άνθρωπος έχασε τη ζωή του πάνω σ' ένα πλοίο στο Στενό του Κερτς, που χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία κυβερνήτες της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από τα σπίτια τους περισσότερους από 350 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κακοκαιρία με βροχές και ισχυρούς ανέμους θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι αύριο, Τετάρτη.

Στην Ουκρανία εξαιτίας της σφοδρής χιονοθύελλας έκλεισε η κυκλοφορία σε 14 δρόμους, ενώ αστυνομία και σωστικά συνεργεία ρυμούλκησαν περισσότερα από 800 αυτοκίνητα.

Τουλάχιστον 2.000 χωριά και πόλεις σε 16 περιοχές της Ουκρανίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην Οδησσό, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο, αναφέρθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως χρειάστηκε να συνδράμουν 1.624 ανθρώπους οι οποίοι είχαν παγιδευθεί από τα χιόνια. Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν και καταγράφηκαν ισχυρές ριπές ανέμου.

Στη Βουλγαρία περισσότερες από 1.000 περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Σαββατοκύριακο λόγω των ισχυρών ανέμων και έντονων χιονοπτώσεων, με προβλήματα να παρατηρούνται στις μεταφορές. Τέσσερις περιφέρειες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ