ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα, με πολύμορφη δράση για την επιβίωσή τους

Βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες την Κυριακή οι αγρότες της Καρδίτσας | Συντονισμένες δράσεις σε μια σειρά από περιοχές | Σημαντικός αγωνιστικός σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Κυριακή 10 Δεκέμβρη

Σε τροχιά κλιμάκωσης οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών
Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προχωράνε αυτές τις μέρες σε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκεται η στήριξη - αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής. Αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Σταθμό στη δράση των αγροτοκτηνοτρόφων θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 10 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα συζητηθούν η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του δίκαιου αγώνα επιβίωσης.

Βγάζουν τρακτέρ στις πλατείες για να παραμείνουν στα χωριά και στις καλλιέργειές τους

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τον κάμπο της Θεσσαλίας, με τους αγρότες της Καρδίτσας να βγάζουν την Κυριακή 3 Δεκέμβρη τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με προοπτική το στήσιμο μπλόκου. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που οργανώνει συσκέψεις αυτές τις μέρες για να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Παράλληλα, αγρότες της περιοχής θα συμμετάσχουν στην πανθεσσαλική κινητοποίηση που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, σωματεία, επιτροπές πλημμυροπαθών κι άλλοι μαζικοί φορείς, τις μέρες ψήφισης του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή (πιθανόν το Σάββατο 16 Δεκέμβρη), στη Λάρισα.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν την επιβεβλημένη απάντηση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, που συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, το οποίο αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η επαρκής αποζημίωσή τους, η θωράκιση της περιοχής από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προκαταβολές δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα τελικά ποσά θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά, στη Λάρισα, η αποζημίωση θα είναι 201,40 ευρώ/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20 ευρώ/στρέμμα, πολύ πίσω από τη ζημιά των αγροτών.

Την ίδια ώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν την κυβέρνηση να προωθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και αξιοποιώντας διάφορες «εκθέσεις» και «πορίσματα», το ξεκλήρισμά τους, μέσα από την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», την αναδιάρθρωση των «υδροβόρων» καλλιεργειών, τη «στροφή» σε πιο «σύγχρονες και δυναμικές καλλιέργειες» και την ανάγκη «εξοικονόμησης υδάτινων πόρων».

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα έργα αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Εβρο στις 22 Νοέμβρη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται «ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις» και «να σταματήσουμε να "χαϊδεύουμε τα αυτιά" των αγροτών» για τις παραγωγές της Θεσσαλίας.

Ακόμα, οι αγρότες διαβάζουν σε διάφορες «εκθέσεις», όπως αυτή της ολλανδικής εταιρείας στην οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία ενός «Master Plan» για την περιοχή, ότι «δεν μπορούν όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας να προστατευτούν σε ιδανικό επίπεδο ασφαλείας, ακόμη κι αν αυτό θα ήταν το επιθυμητό» ή ότι η λύση των μεγάλων φραγμάτων είναι οικονομικά ασύμφορη και θεωρείται μη επιλέξιμη.

Απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές και ασθένειες, αβοήθητοι όταν αυτές συμβαίνουν

Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, είδαν το προηγούμενο διάστημα τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, έμειναν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ είχαν ήδη επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα, αφού ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν όχι μόνο οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αλλά και οι παγετοί, οι χαλαζοπτώσεις, όπως και μια σειρά από ασθένειες.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Ακόμα, υπάρχουν μεγάλα κενά στη στελέχωση του Οργανισμού με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από το κράτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στον χρόνο εκτίμησης των ζημιών.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και νόσους και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που μετατρέπουν σε «Γολγοθά» τη ζωή των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η επανάληψη των μεγάλων καταστροφών κάθε χρόνο επιβεβαιώνει ότι δεν υλοποιούνται έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά κ.ά.), ότι δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους και νόσους, με ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό και την αναγκαία χρηματοδότηση.

Αλλά κι όταν συμβούν οι καταστροφές, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες και να μειώσουν στο ελάχιστο όσα δικαιούνται οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ζημιώθηκαν, ακόμα και να τους αφήσουν χωρίς καθόλου αποζημίωση.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Επειδή τόσο η προστασία όσο και η αποκατάσταση των ζημιών στην παραγωγή των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αντιμετωπίζονται ως «κόστος» για το κράτος και επαφίενται στην «ατομική ευθύνη».

Πέραν των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες ενδεικτικά είναι τα εξής:

  • Στην παραγωγή μήλων υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ. Για τον λόγο αυτό οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα.
  • Στα κάστανα παραμένουν και οξύνονται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.
  • Η φόμοψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής, που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800 ευρώ/στρέμμα και να γίνει έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος.
  • Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιούνη είχαν ως συνέπεια τα αμπέλια σε πολλές περιοχές να προσβληθούν από περονόσπορο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μείωση της παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και στο 50%. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει ούτε αυτήν την ασθένεια.
  • Σε όλη τη χώρα υπήρξε γενικευμένη και εκτεταμένη ακαρπία στις ελιές, η οποία έφτασε σε ορισμένες περιοχές ακόμη και στο 90% - 95%, εξαιτίας και της ανύπαρκτης μέριμνας για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα, την αποτελεσματική δακοκτονία. Ετσι, η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών βρίσκεται χωρίς εισόδημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες.
Στον αγώνα με εφόδιο την πείρα τους οι βιοπαλαιστές

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τονίζοντας: «Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στα χωριά μας και στις καλλιέργειές μας. Οτι με τον ανυποχώρητο και ενωτικό αγώνα μας θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε!».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες ξέρουν καλά ότι όπως μόνοι τους έσωσαν το βιος τους στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές, έτσι και τώρα δεν πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους «σωτήρες» που μοιράζουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία και στην αβεβαιότητά τους για το μέλλον. Πως ό,τι κατέκτησαν ήταν αποτέλεσμα της δικής τους δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» στα οποία μπορούν να στηριχτούν οι βιοπαλαιστές αγρότες για την κλιμάκωση της πάλης τους.


Γ. Π.

Συντονισμένες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές

Σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης του προηγούμενου διαστήματος, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στηρίζει τις κινητοποιήσεις τις οποίες έχουν αποφασίσει οι θεματικές πανελλαδικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Νοέμβρη, για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μιας σειράς προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

  • Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη οι παραγωγοί αμπελοοινικών προϊόντων, για αναπλήρωση του εισοδήματός τους από τον περονόσπορο. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου και την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία Ζίτσας.
  • Την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη οι ελαιοπαραγωγοί, στις έδρες όλων των Περιφερειών. Στη Λαμία η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ., στο διοικητήριο Περιφέρειας.
  • Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη οι παραγωγοί μήλων - κάστανων - αμυγδάλων - κερασιών - καρυδιών. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί κινητοποιήσεις σε Αγιά, Ελασσόνα και Αρτα.
Δίκαια αιτήματα για να μείνουν στα χωράφια τους

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

-- Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

-- Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ