ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού προαναγγέλλει η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει ένα «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο» - άλλο ένα «ταμείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους - με χρήματα από την «αποτίμηση» των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την κυβέρνηση, το σχέδιό της προβλέπει ότι οι εταιρείες ύδρευσης θα αποτιμηθούν και το 50% του ποσού θα δοθεί για αποπληρωμή χρέους - προφανώς με κάποιου είδους πώληση - και το υπόλοιπο 50% για την ίδρυση του «Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου», που θα λειτουργεί ως θυγατρική του Υπερταμείου.

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει δηλαδή πως τα «ιμάτια» ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, αποχέτευση, άρδευση κ.ο.κ.) είτε θα πουληθούν απευθείας είτε θα «τζογαριστούν», επιβεβαιώνοντας ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν είχαν οι κυβερνητικές διακηρύξεις, όπως και οι αυταπάτες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα πως η τυπική παραμονή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα χέρια του αστικού κράτους σημαίνει τάχα ανακοπή της πορείας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι στα βήματα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, των Μεταφορών κ.ο.κ. με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, με μπούσουλα τις Οδηγίες της ΕΕ και τα όσα προβλέπονται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο για την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενισχύοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησής του, για την κοστολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οδηγούν μεταξύ άλλων και σε πανάκριβο νερό για τα λαϊκά στρώματα. Με αυτά ακριβώς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που είναι απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες, θα γίνει τώρα και η «αποτίμηση» των δύο εταιρειών (κατά πάσα πιθανότητα από την «BlackRock»), προωθώντας παραπέρα την πορεία εμπορευματοποίησης με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό.

Το Facebook λογόκρινε το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», που κάνει αναφορά στη συμπλήρωση 60 ημερών από τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας και αναπαράχθηκε από τη σελίδα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελληνικού - Αργυρούπολης, λογοκρίθηκε χτες από το Facebook.

Αυτό που ενόχλησε τις ...ευαισθησίες του μονοπωλιακού ομίλου «Μeta», που είναι ο ιδιοκτήτης του Facebook, ήταν μια φωτογραφία από το μακελειό που έχει προκαλέσει το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ. Ετσι, η συγκεκριμένη ανάρτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» καλύφθηκε από το Facebook, το οποίο αναφέρει πως περιέχει «βίαιο περιεχόμενο ή σκληρές εικόνες»!

Τις εικόνες αυτές βέβαια τις προκαλεί το μακελειό του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον επιχειρηματικό όμιλο που κατακλύζεται από τα fake news του Ισραήλ και του μηχανισμού που τα αναπαράγει σωρηδόν και στην Ελλάδα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η μεγάλη συναυλία για το αντιδικτατορικό τραγούδι

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, πραγματοποιεί μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στις 19.00, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Τσακνής, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, σε ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Στην επέτειο των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στο κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό αυτό γεγονός ο λαός της περιοχής θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά των γεγονότων από σπουδαίους δημιουργούς, εμπνευσμένα από την πάλη του λαού και της νεολαίας, και που τα ίδια με τη σειρά τους ενέπνευσαν αυτόν τον αγώνα, επέδρασαν σημαντικά και συνεχίζουν να εμπνέουν τους αγώνες τού σήμερα.

  • Τηλέφωνα κρατήσεων: 6975302545, 6947774077
«Οταν όλα μοιάζουν μαγικά... μα προπαντός αμερικάνικα»

Σχόλιο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για τα νέα αίσχη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

«Για άλλη μια φορά ατιμώρητοι θα μείνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί τραμπούκοι από το πλήρωμα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "USS Gerald Ford" για τα αίσχη που προκάλεσαν στην πόλη των Χανίων αυτές τις μέρες, με τον ξυλοδαρμό και την παρενόχληση δύο 15χρονων κοριτσιών, αλλά και το επεισόδιο στο Λιμάνι, όταν Αμερικανός ναύτης αντιστάθηκε απέναντι σε 4 αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν», σημειώνει σε σχόλιό της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και θυμίζει ανάλογα προηγούμενα περιστατικά όπου οι Αμερικανοί μετά τη σύλληψή τους αφέθηκαν ελεύθεροι «με εντολή εισαγγελέα».

«Αν αναρωτιέται κανείς γιατί συμβαίνει αυτό», συνεχίζει, «πού ποντάρουν όλοι αυτοί και είναι σίγουροι πως ό,τι και να κάνουν δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, η απάντηση είναι απλή: Για όλους αυτούς που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, ασκήσεις και επεμβάσεις και κατοικοεδρεύουν στη Σούδα ή όπου αλλού στη χώρα μας, υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς απαλλαγής από ποινικές διώξεις που ονομάζεται "ετεροδικία".

Η τελευταία φορά που επεκτάθηκε ήταν στις αρχές του 2020, όταν κυρώθηκε στη Βουλή το λεγόμενο "Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ". Πρόκειται για τη νέα διμερή Στρατιωτική Συμφωνία, που μετέτρεψε ακόμα περισσότερο τη χώρα σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων. Μαζί με εκείνο το "Πρωτόκολλο" ψηφίστηκε και η Συμφωνία που είχε κάνει προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ για την επέκταση της ετεροδικίας, που περιλαμβάνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ, πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό στην Ελλάδα, καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη. Το σχετικό άρθρο προβλέπει συγκεκριμένα: "Η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία της ασκήσεως πειθαρχικού ελέγχου από τις στρατιωτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέλη της δυνάμεως και την επίδραση που έχει ο έλεγχος αυτός στην επιχειρησιακή ετοιμότητα".

Αλλο ένα "λαμπρό" δείγμα της "ασφάλειας" και της "προστασίας" που παρέχουν στον χανιώτικο λαό η πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και η παροχή "διευκολύνσεων" στη Σούδα και όπου αλλού πατάνε το πόδι τους οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μακελάρηδες. Και γι' αυτό την ευθύνη έχουν ακέραιη όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που μετατρέπουν τη χώρα σε μια απέραντη βάση των ΝΑΤΟικών».

Την Κυριακή οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Την Κυριακή 10 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) στο Ζάππειο και σε όλους τους νομούς της χώρας. Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους με την ψήφο τους να δώσουν ηχηρή απάντηση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής - στον σχεδιασμό της οποίας παίζει βασικό ρόλο το Επιμελητήριο - και οργάνωσης της αντεπίθεσης. Και σε αυτές τις εκλογές να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης και του αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Για περισσότερες πληροφορίες, www.dpko.gr, τηλ. επικοινωνίας 6944.454.813 και 6976.142.016.

Πολιτικές εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Ανοδος» (Γάζι). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 9 Δεκέμβρη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Αλκυών». Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης και θα ακολουθήσει γλέντι.

Κυριακή 10 Δεκέμβρη

Οι Οργανώσεις Λάρισας καλούν σε εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο κτήμα Δριστέλλα. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει γλέντι.

ΕΛΣΤΑΤ
Στο 2,1% το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2023

Στο 2,1% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ.

Ανησυχία στα αστικά επιτελεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ότι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023 παρουσιάζεται αύξηση μόλις κατά 0,02%, ουσιαστικά ύφεση.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι πρόκειται για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Θυμίζουμε ότι το β΄ τρίμηνο του 2023 είχε καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% σε ετήσια βάση και 1,1% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ