ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κόλαση όλη η Λωρίδα της Γάζας

Η επέκταση της σφοδρής επίθεσης στον νότο φέρνει πιο κοντά τα σχέδια για βίαιο ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Σε μια κόλαση έχει μετατρέψει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας η κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού κατοχικού στρατού, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες για 61η μέρα, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη νότια Γάζα, αυξάνοντας συνεχώς τους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά και την αγωνία των εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων που δεν έχουν πού να στραφούν για να γλιτώσουν από το μακελειό που εξαπολύει το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, του G7 και άλλων συμμάχων του.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης Χαν Γιούνις, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς και προχωρώντας σε σφοδρές μάχες σπίτι με σπίτι, ενώ σε άλλες περιοχές της νότιας Γάζας είχαν πάρει «ειδοποίηση» άμεσης εκκένωσης πάνω από 600.000 άμαχοι, χωρίς να υπάρχει ασφαλές μέρος όπου να μπορούν να κατευθυνθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Ηδη σύμφωνα με τον ΟΗΕ 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, δηλαδή περίπου το 80% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Επιπλέον, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας (από την Τρίτη) οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 16.248, από τους οποίους πάνω από το 70% είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Copyright 2023 The Associated

Εν μέσω των βομβαρδισμών και της εισβολής του κατοχικού στρατού και στη νότια Γάζα, χιλιάδες άμαχοι επιχειρούν να αποδράσουν από τα πεδία συγκρούσεων όπως μπορούν, με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή στοιβαγμένοι σε κάρα. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι - πολλοί απ' αυτούς ήδη εκτοπισμένοι από τις πόλεις τους στη βόρεια Γάζα - φεύγουν προς άλλες περιοχές του νότου, στριμωγμένοι σε ολοένα πιο μικρή περίμετρο.

Ηδη κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο έχει αρχίσει και δημιουργείται μια μικρή πόλη εκτοπισμένων, που ζουν μέσα στο κρύο ή τις λάσπες, σε πρόχειρες σκηνές, χωρίς καν τα απαραίτητα είδη για μια στοιχειώδη διαβίωση. Δυσεύρετα παραμένουν το ψωμί και το ζεστό φαγητό ή το γάλα για βρέφη και παιδιά, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια από τα σύνορα με την Αίγυπτο εξακολουθεί να εισέρχεται στη Γάζα με το σταγονόμετρο.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μόλις το 10% της βοήθειας που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει στον παλαιστινιακό θύλακα. «Το να είσαι Παλαιστίνιος σήμερα σημαίνει να έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο», είπε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, Νιμπάλ Φάραχς.

«Καμία τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Γάζα. Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα καταφύγια, ούτε οι καταυλισμοί προσφύγων. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Ούτε τα παιδιά, ούτε οι εργαζόμενοι στην Υγεία, ούτε οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η κατάφωρη περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων της ανθρωπιάς πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς.

«Σχεδόν αδύνατη» η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας...

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων υπογραμμίζει ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πλέον «σχεδόν αδύνατη» στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποιεί πως η συνέχιση των εχθροπραξιών «θα επιδεινώσει την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση που απειλούσε ήδη (...) τον άμαχο πληθυσμό».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, η Ράφα είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Καμία βοήθεια δεν φτάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη πριν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ρίχνει καθημερινά στη Χαν Γιούνις φυλλάδια προειδοποιώντας ότι επίκεινται άμεσα βομβαρδισμοί και διατάσσοντας τους κατοίκους να φύγουν από τις συνοικίες τους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει ότι διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων αφορούν επί του παρόντος το 28% του θύλακα, χαρακτηρίζει «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Χθες επαναλήφθηκαν σκηνές χάους στο Νοσοκομείο «Νάσερ» της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Γάζας, όπου τραυματίες δέχονταν τις φροντίδες του προσωπικού ακόμα και στα πατώματα. Υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων έφταναν συνεχώς κι άλλοι τραυματισμένοι, κάποιοι πάνω σε ρυμουλκούμενα καρότσια, άλλοι σε φορεία, ακόμα και στα χέρια συγγενών...

Ο δε Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, τόνισε ότι τα νοσοκομεία της Γάζας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Πρόσθεσε πως πλέον στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί το Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν», στο οποίο απέμειναν μόνο 20 ασθενείς, λόγω σφοδρών μαχών και ελλείψεων σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Σκότωσαν 22 μέλη οικογένειας δημοσιογράφου

Στο μεταξύ, το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χθες ότι σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν 22 μέλη της οικογένειας και συνεργάτες του ανταποκριτή του, Μομίν Αλσράφι.

Ανακοίνωση του «Al Jazeera» ανέφερε ότι το κανάλι «θα προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα βήματα για να τιμωρηθούν όσοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα».

Δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και πολλά μέλη οικογενειών τους έχουν σκοτωθεί από τους «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άνθρωποι, ενώ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια σκότωσαν και τραυμάτισαν κι άλλους Παλαιστίνιους, μεταξύ τους και τον Ράμεζ Αλ Νατζάρ, ο οποίος ήταν διευθυντής κλινικής στη Χαν Γιούνις.

Πιο κοντά τα σχέδια καθολικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την επίθεση στη νότια Γάζα και τον σχεδόν καθολικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα τα «ανεπίσημα» σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για πλήρη ξεριζωμό των κατοίκων της Γάζας από τις πόλεις τους, με προοπτική τη «μετατόπισή» τους στην Αίγυπτο ή σε άλλες χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επέμεινε προχθές το βράδυ ότι είναι «μονόδρομος» η χρήση «συντριπτικής ισχύος» ώστε να «καταστραφεί» και να ηττηθεί η Χαμάς. Υποστήριξε ακόμα ότι έχουν σκοτωθεί περίπου οι μισοί διοικητές μονάδων των Ταξιαρχιών «Εζεντίν Αλ Κάσαμ», της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χ. Χαλέβι, σε ανακοινωθέν του. «Δυνάμεις μας βρίσκουν όπλα σχεδόν σε όλα τα κτίρια, τρομοκράτες σε πολλά σπίτια και τους αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε.

Μέσω «Telegram» ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «εξάλειψε» τους «περισσότερους διοικητές» μονάδων της Χαμάς που δρούσαν αξιοποιώντας δίκτυο υπόγειων σηράγγων στη βόρεια Γάζα. Τόνισε δε πως το προπερασμένο 24ωρο πραγματοποίησε 250 αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα.

Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στην «Ισλαμική Τζιχάντ» δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με ισραηλινά στρατεύματα, με σκοπό να τα εμποδίσουν να μπουν στη Χαν Γιούνις, ειδικά σε τομείς στο ανατολικό τμήμα της πόλης και σε παρακείμενους καταυλισμούς προσφύγων.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλέστηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ το CNN εκτιμούν ότι η νέα φάση επιθέσεων του Ισραήλ στη Νότια Γάζα «μπορεί να κρατήσει αρκετές βδομάδες, πιθανώς μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024».

Σύμφωνα με το ίδιο αμερικανικό δίκτυο, η κυβέρνηση Μπάιντεν «δείχνει να ανησυχεί βαθιά για την εξέλιξη των ισραηλινών επιθέσεων τις επόμενες βδομάδες», ώστε να μην επαναληφθεί στη νότια Γάζα ό,τι έγινε στη βόρεια, με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς και τις τεράστιες απώλειες αμάχων.

Στην πραγματικότητα οι «ανησυχίες» αυτές - πέρα από τον υποκριτικό χαρακτήρα τους - σχετίζονται με την προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες έναντι ανταγωνιστών τους, προσπάθεια που δυσκολεύει από τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο ισραηλινό μακελειό στη Γάζα.

Καταγγελίες για τους ομήρους εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της επίθεσης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, 138 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα (αρκετοί από τους οποίους είναι αιχμάλωτοι Ισραηλινοί στρατιώτες) μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Η απελευθέρωση 80 Ισραηλινών ομήρων έγινε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, ενώ τις ίδιες μέρες το Ισραήλ προχώρησε σε ακόμα περισσότερες νέες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, απαίτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να έρθει σε επαφή με τους 138 ομήρους της Χαμάς, ζητώντας να αυξηθούν «οι διεθνείς πιέσεις» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο φόντο της νέας κλιμάκωσης της σφαγής των Παλαιστινίων στη Γάζα από τον κατοχικό στρατό, η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ προσπαθούν να ενισχύσουν την προπαγάνδα που παρουσιάζει τη Χαμάς σαν «τρομοκρατική οργάνωση» που κάνει «τερατώδη» εγκλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε αντίθεση με την εικόνα των πρώτων ημερών από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, όπου σε γενικές γραμμές επικρατούσε μια «σιωπή» ή επιβεβαιωνόταν ότι δεν αντιμετώπισαν βασανιστήρια, επιθέσεις κ.λπ. (σε αντίθεση με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές), τα τελευταία 24ωρα Ισραηλινοί αξιωματούχοι και άλλα επιτελεία επαναφέρουν κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης γυναικών ομήρων κατά το διάστημα που ήταν όμηροι της Χαμάς.

Το πρακτορείο «Associated Press» επικαλείται «έκθεση» των ισραηλινών αρχών που κάνει λόγο για «σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποιήσεις» από ενόπλους της Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη. Επικαλείται γιατρό ο οποίος υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 10 άνδρες και γυναίκες, που ήταν μεταξύ των 110 ατόμων τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, κακοποιήθηκαν ή βιάστηκαν από τη Χαμάς.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ύπατος επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει σε ομάδα του ΟΗΕ να εξετάσει «ανεξάρτητα» τις καταγγελίες περί βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων, λέγοντας πως «πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες, που πρέπει να ερευνηθούν».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «εδώ και βδομάδες» ζητά από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την ανάπτυξη «μιας ομάδας - της δικής μου ομάδας - να καταγράψει και να ερευνήσει τα ζητήματα των τρομακτικών επιθέσεων σε Ισραηλινούς», αλλά δεν έχει εισακουστεί...

ΗΓΕΤΕΣ ΤOY G7
Στήριξη στην ισραηλινή επίθεση, με φερετζέ τα περί «ανθρωπιστικών παύσεων»

Από τη συνεδρίαση των G7
Από τη συνεδρίαση των G7
Τη στήριξή της στην επανέναρξη του μακελειού στη Γάζα εκφράζει η ομάδα G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, συν η ΕΕ) σε ανακοίνωσή της μετά τη χθεσινή διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής, όπου επικαλείται ξανά «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση του λαού του κατά της Χαμάς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Υιοθετώντας μάλιστα πλήρως την ισραηλινή προπαγάνδα, «ξεπλένει» το Ισραήλ και ρίχνει στη Χαμάς την ευθύνη για τη μη ανανέωση της προσωρινής εκεχειρίας, καθώς σημειώνει ότι «ενώ χαιρετίζουμε την πρόσφατη παύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, λυπόμαστε βαθύτατα που η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και ξανάρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις»...

Κατηγορεί επίσης τη Χαμάς ότι «δεν προσφέρει παρά δεινά στον παλαιστινιακό λαό» και ότι συνιστά «εμπόδιο για ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους και την περιοχή».

Κατά τ' άλλα, οι ηγέτες του G7 επαναφέρουν ως φερετζέ την έκκληση για «περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις» στη Λωρίδα της Γάζας - την ίδια ώρα που απορρίπτον τη σύναψη μόνιμης εκεχειρίας - προσθέτοντας πως «χρειάζεται περισσότερη επείγουσα δράση» για να αντιμετωπιστεί «η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και «να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων».

Επιπλέον, «καταδικάζουν» υποκριτικά την «αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων» κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, λέγοντας ότι υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, και ότι απειλούν τις προοπτικές διαρκούς ειρήνης. Η βία των εποίκων βέβαια πατάει πάνω στην επίσημη πολιτική του ισραηλινού κράτους ενάντια στους Παλαιστίνιους και αναπτύσσεται παράλληλα με τις καθημερινές φονικές επιδρομές του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Οι ηγέτες του G7 καλούν επίσης το Ιράν να απόσχει «από την παροχή υποστήριξης» στη Χαμάς, στη Χεζμπολάχ και στους Χούθι της Υεμένης.

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99

Χθες το βράδυ ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, για πρώτη φορά στη διάρκεια των δύο θητειών του, επικαλέστηκε το άρθρο 99 της Χάρτας του ΟΗΕ, που του επιτρέπει να «επιστήσει την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε οποιοδήποτε θέμα θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί να απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και τείνει προς καταστροφή, πιθανώς με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους συνολικά, για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ σε επιστολή του προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας τους να το αποφύγουν αυτό «με κάθε κόστος».

Στην ίδια επιστολή ο Γκουτέρες σημειώνει ότι τα νοσοκομεία «έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης» και ότι μόνο 14 από τα 36 λειτουργούν μερικώς, ενώ τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στη νότια Γάζα έχουν δεχτεί τριπλάσιο αριθμό τραυματιών και ασθενών, και ξεμένουν από βασικές προμήθειες και καύσιμα.

Επαφές των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Κίνας με επίκεντρο τη Γάζα

Νωρίτερα χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, τονίζοντας πως είναι επιτακτικής ανάγκης «όλες οι πλευρές να εργαστούν για την αποτροπή επέκτασης της σύγκρουσης».

Ο Μπλίνκεν έθεσε θέμα των πρόσφατων επιθέσεων των Υεμενιτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτη απειλή για τη ναυσιπλοΐα και το Διεθνές Δίκαιο που όλες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να τηρούν».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Ουάνγκ Γι τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς, «η ύψιστη προτεραιότητα είναι να υπάρξει εκεχειρία και τερματισμός του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».

«Οι μεγάλες χώρες πρέπει να επιμείνουν στη δικαιοσύνη, να διατηρήσουν στάση αντικειμενική, να επιδείξουν ηρεμία και λογική, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποτραπούν ανθρωπιστικές καταστροφές μεγαλύτερης κλίμακας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μεταφέροντας λόγια του Ουάνγκ Γι στον Μπλίνκεν.

Το κινεζικό υπουργείο επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών.

Νέα πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απέρριψε και χθες τα σχέδια του Ισραήλ για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στη Λωρίδα της Γάζας «μετά το τέλος του πολέμου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ανέφερε ότι το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να αποφασιστεί από τον παλαιστινιακό λαό και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει. Πρόσθεσε δε πως η «δυτική» υποστήριξη στο Ισραήλ, κυρίως από τις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει την παρούσα κατάσταση στην περιοχή. Και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε στελέχη της Χαμάς στην Τουρκία, γιατί «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Αργότερα χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επανήλθε κατά του Ισραήλ, προβλέποντας ότι θα καταρρεύσει «όταν αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό».

«Ελπίζουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί σε μια τόσο οδυνηρή μοίρα», πρόσθεσε, προειδοποιώντας εμμέσως για μια γενίκευση της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, αποδοκίμασε την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας την ότι «πληρώνει για τον φόνο Εβραίων και για αντιεβραϊκή παιδεία» στα σχολεία των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη...

Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για τις εξελίξεις στη Γάζα ο Νετανιάχου μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φ. Κισίντα, ο οποίος του επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μείωση των απωλειών ζωής Παλαιστίνιων αμάχων. Τόνισε επίσης - σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών - πως «είναι σημαντικό να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση και να τηρηθεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, αρκέστηκε να επαναλάβει τη θέση της χώρας του για τη «στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα».

Να καταγραφεί τέλος ότι χθες εξέφρασε αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, Ντ. Μονκάδα, φτάνοντας στην περιοχή.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Συνεχείς οι δολοφονίες νέων

Copyright 2023 The Associated

Τα χαράματα της Τετάρτης ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε άλλους δύο Παλαιστίνιους στην πόλη Ταμούν (νότια της πόλης Τουμπάς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη), έναν 23χρονο και έναν 16χρονο έφηβο, και στη συνέχεια εισέβαλε σε προσφυγικό καταυλισμό λίγο έξω από τη Ναμπλούς, δολοφονώντας και τρίτο νεαρό. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι και 3 συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, ώστε να ασκηθεί πίεση στον σύζυγό της (που είχε αποφυλακιστεί) να παραδοθεί, και ο πατέρας ενός νεαρού που δολοφονήθηκε πριν έναν μήνα.

Αργότερα, χθες το πρωί, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Ναμπλούς στρατιώτες πυροβόλησαν στο κεφάλι 25χρονο. Στην ίδια εισβολή τραυματίστηκαν άλλοι 3 άνδρες, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Και το βράδυ, στη διάρκεια εισβολής στην πόλη Γιαμπάντ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης (νοτιοδυτικά της Τζενίν), οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο, τον οποίο τραυμάτισαν στο στήθος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη έχουν σκοτώσει από την αρχή του 2023 τουλάχιστον 473 Παλαιστίνιους, τους 265 από τις 7 Οκτώβρη, και έχουν τραυματίσει πάνω από 3.500 ακόμα. Μέσα στο τελευταίο δίμηνο έχουν συλλάβει χιλιάδες Παλαιστίνιους με διάφορα προσχήματα, επιδεινώνοντας δραματικά τις συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές, με τις καταγγελίες να αναφέρουν ξυλοδαρμούς, έλλειψη θέρμανσης και επαρκούς σίτισης κ.λπ.

Αύξηση των εποικισμών στην Ιερουσαλήμ

«Πράσινο φως» για νέα επέκταση παράνομων εβραϊκών εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έδωσε χτες ο δήμος της κατεχόμενης πόλης, σύμφωνα με καταγγελία της ισραηλινής ΜΚΟ «Peace Now». Αυτή η «νέα συνοικία», η οποία θα περιλαμβάνει 1.738 οικιστικές μονάδες, αναμένεται να οικοδομηθεί κατά το ήμισυ στην προσαρτημένη και κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης, η ισραηλινή αστυνομία έδωσε άδεια να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη συλλαλητήριο ακροδεξιών στο τέμενος Αλ Ακσά με κεντρικό σύνθημα τον «πλήρη εβραϊκό έλεγχο» του «Ορους του Ναού» (όπως αποκαλούν τον χώρο όπου βρίσκεται το τέμενος, επειδή προϋπήρχε εκεί ο Ναός του Σολομώντα). Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, ζητώντας από τις ΗΠΑ και τη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσουν αυτήν την πρόκληση.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Παραδοχή της στόχευσης Λιβανέζου στρατιώτη

Οι καθημερινές εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ που προκάλεσαν προχτές τον θάνατο ενός Λιβανέζου στρατιώτη για πρώτη φορά από την έναρξή τους στις 8 Οκτώβρη, χτες έφεραν την αντίδραση του ισραηλινού στρατού και την ανάληψη ευθύνης για το θύμα που προκάλεσε στις Ενοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι ευθυνόταν, τονίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο θέση του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, προκειμένου να «εξαλείψει άμεση απειλή». Σε σχετική ανακοίνωση εξέφρασε λύπη και ανέφερε ότι γίνεται έρευνα για το περιστατικό. Παράλληλα χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη δολοφονία του Λιβανέζου στρατιώτη από ισραηλινά πυρά εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη μεθόριο των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 13» ανέφεραν ότι γαλλική αντιπροσωπεία διπλωματών και στρατιωτικών αξιωματούχων έφθασε στο Ισραήλ πριν από λίγες μέρες επιχειρώντας να πετύχει «διπλωματική λύση» σε σχέση με τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Παράλληλα χτες η εφημερίδα του Λιβάνου «Αλ Αχμπαρ» ανέφερε ότι ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, Μπερνάρ Εμί, βρίσκεται στη Βηρυτό μαζί με άλλους 5 κυβερνητικούς αξιωματούχους «σε μυστική επίσκεψη».

Από τις 8 Οκτώβρη, οπότε ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 110 άνθρωποι σε λιβανέζικες μεθοριακές περιοχές. Τα περισσότερα θύματα ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Στην ισραηλινή πλευρά έχουν χάσει τη ζωή τους (κατά το ίδιο διάστημα) 6 στρατιώτες και 3 πολίτες.

  • Χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα πύραυλο που εκτόξευσαν Υεμενίτες Χούθι, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της πράξης τους με επίσημη ανακοίνωση. Ακολούθησε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι ο πύραυλος δεν απείλησε ισραηλινό έδαφος ούτε υπήρξε απειλή για τους πολίτες. Παρ' όλα αυτά προκάλεσε την ενεργοποίηση σειρήνων στη νοτιοανατολική πόλη του Ισραήλ Εϊλάτ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ