ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΚΑΒ
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στην ομηρία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο ένας χρόνος παράτασης συμβάσεων για τον οποίο είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας έγινε σκάρτο 6μηνο σε ένα βράδυ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία πραγματοποιούν αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ κι όσους οργανισμούς εποπτεύονται από το υπουργείο, απαιτώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά με παράταση για όλους τους συμβασιούχους (επικουρικούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «τριμηνίτες» επικουρικούς κ.λπ.). Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει στάση εργασίας κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας.

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση και περιορίζει την παράταση των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων σε 3 μήνες (για εργαζόμενους με ΣΟΧ, επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές) ή 6 μήνες (επικουρικούς όλων των ειδικοτήτων). Υπενθυμίζεται ότι μόλις μια μέρα πριν ο υπουργός Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης, είχε «δεσμευτεί» ότι οι συμβάσεις αυτές θα παραταθούν για έναν χρόνο, ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση έταζε ακόμη και τη μονιμοποίηση όσων προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Μεταξύ αυτών είναι χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στη δημόσια Υγεία, τη στιγμή που ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 22.000 την τελευταία δεκαετία. Με απόλυση απειλούνται τουλάχιστον 700 διασώστες του ΕΚΑΒ, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι αποψιλωμένο από μόνιμο προσωπικό. Ενώ στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με απόλυση απειλούνται οι 129 συμβασιούχοι (πάνω από το 50%) σε σύνολο 253 εργαζομένων!

Η κυβέρνηση επιταχύνει την υλοποίηση της πλήρους εμπορευματοποίησης κάθε κρίκου της δημόσιας Υγείας και την παράδοσή του σε ιδιώτες, την κατάργηση της μόνιμης εργασίας και την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, υπηρετώντας τον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συγκέντρωση σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ., στην 3η ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, αποφάσισαν σωματεία των υγειονομικών και στη Θεσσαλονίκη. Σε συμμετοχή καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», κ.α..

Σε 5ωρη στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., για αύριο Παρασκευή και σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από την 7η ΥΠΕ καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ενάντια στις παραπάνω διατάξεις - κοροϊδία του υπουργείου Οικονομικών.

«Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ, εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα και μονάδες ζωτικής σημασίας στα νοσοκομεία, να τροποποιήσει τη διάταξη όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για έναν χρόνο παράταση των συμβασιούχων που το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα το πράξει, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, επικουρικών συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, ΣΟΧ, συμβασιούχων Πρόνοιας κ.ά.)», σημειώνεται στο κάλεσμα της κινητοποίησης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «τριμηνιτών» επικουρικών που είχαν προσληφθεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4825/2021, ειδικευόμενων νοσηλευτών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ «4.000 στην Υγεία» και προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους, μέσω ΕΟΔΥ) για ένα τουλάχιστον έτος και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Στη Λευκάδα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι στο νοσοκομείο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λογική «κόστους - οφέλους» διαλύει την ουσιαστική πρόληψη κατά των ναρκωτικών

Συνεχίζονται οι συναντήσεις με φορείς της απεξάρτησης που παλεύουν ενάντια στις αντιδραστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή
Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή
Συναντήσεις με τους επιστημονικούς υπεύθυνους και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ, υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και Εξαρτήσεων, με αφορμή τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην απεξάρτηση.

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους των προγραμμάτων αλλά και τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός» στην Αλεξανδρούπολη Ευριπίδη Χαλικιά και την επιστημονική υπεύθυνη της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» που εδρεύει στην Κομοτηνή Σεμρά Μουσταφά, έκδηλη ήταν η ανησυχία για το μέλλον και την ανάπτυξη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στην περιοχή μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ (Ενιαίος Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης), που ουσιαστικά καταργεί το ΚΕΘΕΑ και ενώνει σε έναν ενιαίο οργανισμό όλα τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης στη χώρα μας.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση, αφού το ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ», που έχει στην ευθύνη του όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με μόνο 2 μόνιμους εργαζόμενους ως επιστημονικό προσωπικό, 6 εργαζόμενους ως επιστημονικό προσωπικό με ΕΣΠΑ που η σύμβασή τους λήγει σε ένα έτος και 1 άτομο ως διοικητικό προσωπικό με ΕΣΠΑ που η σύμβασή του λήγει σε ένα έτος. Από την άλλη, τα αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ αλλά και οι ανάγκες στην περιοχή για ανάπτυξη προγραμμάτων και παρεμβάσεων για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο διαρκώς αυξάνονται.

Ο Π. Κατηφές τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον ΕΟΠΑΕ ο οποίος βασίζεται στη λογική "κόστος - όφελος" βάζοντας την απεξάρτηση στη μέγγενη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπηρετώντας τη στρατηγική της ΕΕ για τις εξαρτήσεις που θέτει σε πρωτεύοντα ρόλο τη διαχείριση του προβλήματος και τη "μείωση της βλάβης" και όχι την ουσιαστική απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη. Αυτό φαίνεται και με το ότι τα Κέντρα Πρόληψης ουσιαστικά βαίνουν στο τέλος της λειτουργίας τους, διαλύοντας ουσιαστικά την πρόληψη στη χώρα μας. Αυτή η πολιτική που έρχεται για την πρόληψη και την απεξάρτηση είναι κρίκος στην αλυσίδα της διάλυσης της αντιναρκωτικής πολιτικής στη χώρα μας, όπου διαχρονικά έχουν συμβάλει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων».

Και εκ μέρους του Κόμματος δήλωσε : «Το ΚΚΕ αγωνίζεται και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις όχι μόνο απέναντι στις εξαγγελίες για τον ΕΟΠΑΕ, αλλά και για τη διατήρηση του ΚΕΘΕΑ και των προγραμμάτων απεξάρτησης που λειτουργούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, για την κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που έπαψε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, και για τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης, κυρίως όμως για την ουσιαστική στελέχωση όλων των προγραμμάτων με επαρκές μόνιμο προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, απέναντι στην είσοδο ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Για το ΚΚΕ είναι μονόδρομος η πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εκδήλωση ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις στις 11 Δεκέμβρη

Ενημερωτική εκδήλωση ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις διοργανώνουν τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Αλικαρνασσού, η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου από κοινού με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ», τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ» και με τη συνδρομή ψυχιάτρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ