ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κατέθεσε χτες λουλούδια στο σημείο που πριν από 15 χρόνια δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα.

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με σκοπό να αφήσουμε λίγα λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος πριν από 15 χρόνια. Αυτά τα χρόνια η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας συνεχίστηκε ασταμάτητα, με την κρατική καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία να αποτελεί συστατικό στοιχείο της προώθησης αυτής της πολιτικής.

Απάντηση στην κρατική βία ενός συστήματος που σαπίζει και γεννά συνεχώς νέα εγκλήματα είναι ο οργανωμένος αγώνας της νεολαίας για ζωή, σπουδές, δουλειά με δικαιώματα. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να δυναμώσει η αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής, να βαδίσουμε τον δρόμο της ανατροπής της».

Συγκεντρώσεις και πορείες

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Αθήνα από φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και άλλες οργανώσεις στα Προπύλαια. Ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα κατά την οποία, πολλοί φοιτητές βρέθηκαν κάτω από το πανό των συλλόγων τους που έγραφε: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά εγκλήματα». Εντονη ήταν η αστυνομοκρατία και το κλίμα τρομοκρατίας στο κέντρο. Πορείες έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις. Το απόγευμα έγιναν νέα συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια σιωπηρή διαμαρτυρία στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Εκεί η αστυνομία έκανε προκλητικά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών μετατρέποντας την περιοχή σε «θάλαμο αερίων».

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Δυναμικό «όχι» από τους μαζικούς φορείς στην αύξηση των δημοτικών τελών

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη το βράδυ εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι του Μενιδίου, μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών - Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συλλόγου Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, ενάντια στην πολιτική της δημοτικής αρχής της ΝΔ, που προωθεί αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έως και 80% (!), στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της ανταποδοτικότητας, λες και ο δήμος είναι ανώνυμη εταιρεία.

Οι διαδηλωτές έκαναν παρέμβαση και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με την αποφασιστικότητά τους επέβαλαν να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ο Μάρκος Αλεξίου εκ μέρους των συνταξιούχων και ο Ιάσωνας Καπλάνης εκ μέρους των επαγγελματιών σημείωσαν ότι τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν για υπηρεσίες που έχουν διπλοπληρώσει, μέσα από την υπέρογκη γενική φορολογία.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Γιούλη Αγγελοπούλου και Τάσος Τραβασάρος, που απαίτησαν την απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης της δημοτικής αρχής. Τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους το συγκεκριμένο μέτρο αύξησης των δημοτικών τελών, ωστόσο οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για μειώσεις, ενημερώνοντας όλο τον λαό της πόλης.

Προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 Δεκέμβρη, στην κεντρική πλατεία στις 7 μ.μ., και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο του εργατικού - λαϊκού κινήματος στις 15 Δεκέμβρη, με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού φοροληστείας και λιτότητας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΑ, «σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει τα εισοδήματα των μικρών επαγγελματιών και των εργαζομένων, που το κόστος βασικών ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, της Ενέργειας και των καυσίμων εκτινάσσεται, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο ανακούφισης των κατοίκων της πόλης μας» αλλά «στους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας, για τα δεκάδες καταστήματα που δεν ξεπερνούν τα 100 τ.μ. προβλέπεται αύξηση του συντελεστή κατά 80%, από 1,68 σε 3,024, που σημαίνει π.χ. για ένα κατάστημα των 80 τ.μ. ότι τα δημοτικά τέλη σχεδόν διπλασιάζονται και εκτινάσσονται από τα 134,4 ευρώ στα 241,92 ευρώ! Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για λίγο μεγαλύτερα καταστήματα, που εντάσσονται στην κλίμακα 101 - 1000 τ.μ., με ένα κατάστημα π.χ. των 150 τ.μ. να ανεβαίνει από τα 427,5 ευρώ στα 769,5 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, για τους οικονομικά ισχυρότερους, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι βιομηχανίες, οι τράπεζες και τα logistics που λειτουργούν στην περιοχή, καταγράφουν πρωτοφανή κέρδη και απολαμβάνουν μια σειρά φοροελαφρύνσεις, η αύξηση δεν ξεπερνά το 45%.

Οι μικροί επαγγελματίες της πόλης μας όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, της πανδημίας, τώρα με την ακρίβεια, βλέπουμε το εισόδημά μας συνεχώς να ροκανίζεται, ενώ η περιβόητη ανάπτυξή τους, για την οποία συνεχώς κομπάζουν, δεν έχει επιστρέψει τίποτα στα δικά μας ταμεία». Και καταλήγει ο ΣΕΒΑ:

«Απαιτούμε:

- Γενναία μείωση άνω του 50% των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους.

- Αύξηση του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες και τους ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή.

- Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους).

- ΟΧΙ στη λογική της ανταποδοτικότητας. Χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της πόλης μας».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αλλη μια επικοινωνιακού τύπου περιοδεία

Αλλη μια επικοινωνιακού τύπου περιοδεία σε ρέματα της Αττικής και συγκεκριμένα στο ρέμα Χαλανδρίου, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Μάλιστα, απέδωσε και εύσημα στην Περιφέρεια Αττικής για το αυτονόητο, αφού βρήκε το ρέμα καθαρό. Οι περιοδείες Κικίλια στα ρέματα επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα της κυβέρνησης ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη αν σε κάποια περιοχή της Αττικής υπάρξουν πλημμύρες από την κακοκαιρία, ότι η ευθύνη βαρύνει τους δήμους και την Περιφέρεια.

Ο υπουργός στο γνωστό πνεύμα τού «βλογάμε τα γένια μας» ισχυρίστηκε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι πάνω απ' όλα, λες και δεν υπάρχουν μέσα στη χρονιά η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές, ο πνιγμένος Θεσσαλικός κάμπος, τα καταστραμμένα λαϊκά νοικοκυριά, το έγκλημα των Τεμπών με 57 νεκρούς, οι περισσότεροι νέα παιδιά.

Επιπλέον, σαν απέξω ...παρατηρητής, και όχι μέλος αυτής της κυβέρνησης, ζήτησε να προτεραιοποιούνται τα αντιπλημμυρικά έργα «δείχνοντας» - στο πλαίσιο της κυβερνητικής τακτικής της διάχυσης των ευθυνών - προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά την έγκριση των έργων, τις ηγεσίες των οποίων θα επισκεφτεί. Για άλλη μια φορά ανήγαγε τα πάντα στις διαχειριστικές ευθύνες και αδυναμίες, που όμως και αυτές φύονται στο έδαφος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν κυβέρνηση, δήμοι, Περιφέρειες και ΕΕ, όπου η αντιπλημμυρική - αντιπυρική - αντισεισμική προστασία θεωρείται κόστος και γι' αυτό πνίγεται και καίγεται ο λαός.

Τη Δευτέρα ο Β. Κικίλιας ετοιμάζει νέο σόου με συναντήσεις με τις αρχές των δήμων της Βόρειας Αττικής.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να ενισχυθούν οι άποροι με τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας

Την άμεση, γενναία επιχορήγηση για το πρόγραμμα «Κοινωνικό Παντοπωλείο», που αποτελεί κοινωνική δράση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης, και την κάλυψη όλων των εξόδων για την αγορά του κρέατος, που στερήθηκαν οι δικαιούχοι του λεγόμενου προγράμματος «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθεια προς Απορους» (ΤΕΒΑ), απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης. Απαιτεί να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ στη δράση «Κοινωνικό Παντοπωλείο» των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης και αυτό με την εξής διαδικασία: «Να γίνει άμεσα τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Τα κονδύλια που χρειάζονται για την προμήθεια του κρέατος μπορούν να κοπούν από τις παρασιτικές δαπάνες της τζάμπα τουριστικής προβολής των μεγάλων ομίλων, των tour operators και των μεγαλοξενοδόχων, από την τσέπη του λαού της Κρήτης, που για το 2024 προβλέπονται: 300.000 ευρώ στην ΠΕ Ηρακλείου, 200.000 ευρώ στην ΠΕ Ρεθύμνου, 300.000 ευρώ στην ΠΕ Χανίων και 250.000 ευρώ στην ΠΕ Λασιθίου!».

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή οι διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας για τη λεγόμενη Ομάδα 2, «Είδη Κρεοπωλείου» του ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Κρήτης, μπλοκαρίστηκαν με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών - προμηθευτών και το πρόγραμμα έληξε.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ταυτόχρονα στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Αναδεικνύεται, ξανά, ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις, εξυπηρετεί τους προμηθευτές, τους ανταγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διαδικασία έγκαιρης προμήθειας των απαραίτητων τροφίμων ή ακόμη και να ακυρώνεται όπως συνέβη, εν προκειμένω, με το κρέας. Οι λαϊκές οικογένειες, που στενάζουν εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, πολιτική την οποία υποστηρίζει και η Περιφέρεια Κρήτης, στερούνται και τα ελάχιστα προϊόντα του ΤΕΒΑ, ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που, βέβαια, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις οξυμένες ανάγκες του λαού, την ίδια ώρα που με την αύξηση της ακρίβειας, του πληθωρισμού, την έκρηξη των τιμών στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης αυξάνονται οι δυσκολίες για τον λαό μας. Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, κεντρικό και τοπικό κράτος πασχίζουν για την "ανάπτυξη" που συμφέρει τους λίγους, σε βάρος των πολλών, που σημαίνει κέρδη για τους λίγους και ελεημοσύνη για τους πολλούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ