ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με το παραμύθι περί «δίκαιης» φοροεπιδρομής

Eurokinissi

Αλλο ένα ...παραμύθι περί «φορολογικής δικαιοσύνης» με πραγματικό δράκο τη φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ήταν η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη, χτες στη Βουλή, για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Την ώρα που εφοπλιστές, τράπεζες, επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν πληθώρα από φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν μόλις το 5% των εσόδων από φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό και το 95% ο λαός, ο πρωθυπουργός υποστήριξε βαρύγδουπα ότι «ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια και ισορροπημένα», και δήθεν με «δίκαιο τρόπο» να «διευρύνουμε τη βάση όσων συνεισφέρουν», έχοντας στο στόχαστρο μικρομεσαίους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Καταφεύγοντας, άλλωστε, στη γνωστή λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» και αποσιωπώντας τη φορολογική εύνοια που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο κράτος περισσότερα από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών».

Με θράσος, μάλιστα, τη φορολεηλασία τους ο Μητσοτάκης την εμφάνισε ως «πιο δίκαιη μέθοδο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», ισχυριζόμενος επιπλέον ότι είχε προετοιμάσει γι' αυτήν προεκλογικά όταν μιλούσε για «συσχέτιση της φορολογικής συμμόρφωσης με το τέλος επιτηδεύματος», το οποίο φυσικά δεν καταργεί, αλλά το διατηρεί εσαεί, έστω και μειωμένο.

Υποστήριξε, επίσης, ότι όλη αυτή η νέα φοροαφαίμαξη δεν έρχεται ως ένα «οριζόντιο μέτρο», εστιάζοντας επιλεκτικά σε ορισμένες εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για περιπτώσεις εγκυμοσύνης, στράτευσης, φυσικών καταστροφών κ.ά. Εξάλλου, επανέλαβε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να πέσει ...εθελοντικά στον εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο και μάλιστα σε βάθος 5ετίας, σε έναν ωμό εκβιασμό δηλαδή στους πιο μικρούς επαγγελματίες, οι οποίοι χωρίς οργανωμένο λογιστήριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δουν υπέρογκα πρόστιμα.

Επιπλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει ότι η φοροεπιδρομή στους μικρούς θα φέρει οφέλη για όλους, όταν η επίθεση στο εισόδημα γενικεύεται και για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους, ενώ οι φόροι μειώνονται για τους ομίλους, και για τον λαό δεν δίνονται καν κάποιες ανάσες ανακούφισης σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, π.χ. με την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε βασικά είδη και στην Ενέργεια.

Στο μεταξύ, φρόντισε να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, ξένους και ντόπιους εταίρους ότι η κυβέρνησή του έχει το «πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος», αναφερόμενος έμμεσα στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών, αλλά και στο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και νομοσχεδίων που ετοιμάζεται να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα. Φανέρωσε έτσι τι σηματοδοτεί ο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός», ο οποίος, όπως είπε, «περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος».

Σε αυτό το πλαίσιο και πάνω στη στοίχισή τους για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, κάλεσε τα αστικά κόμματα που συμφωνούν στρατηγικά με την κυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν το νομοσχέδιο και να μην είναι μια αντιπολίτευση του «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».


ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Αναμεταδότες της κυβερνητικής προπαγάνδας περί πάταξης της φοροδιαφυγής

Να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη φορομπηχτική πολιτική που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους επιχείρησε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του φορολογικού νομοσχεδίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια και ανεπάρκεια να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, υιοθετώντας πλήρως το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», στο όνομα της οποίας τσακίζονται τα λαϊκά εισοδήματα, από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σκόπιμα μάλιστα, τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, της «Νέας Αριστεράς» κ.λπ., απέκρυψαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί απευθείας εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι αυτό όταν όλοι μαζί ψήφιζαν το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει ως προαπαιτούμενο τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή την ένταση της φορομπηξίας για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, κουβέντα δεν βρήκε να πει για τις τεράστιες νόμιμες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο που έχουν τη σφραγίδα και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών.

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται από μια κυβέρνηση «που παρέλαβε γεμάτα ταμεία, προγραμματισμό της οικονομίας, χαμηλά επιτόκια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνοντας για μια ακόμα φορά τη στήριξη στην πολιτική τσακίσματος του λαού, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο αποφασιστική στον ψηφιακό λαβύρινθο που επιβάλλει και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ως «αντίδοτο» στη φοροδιαφυγή, καλώντας σε ακόμα πιο σφικτό «ψηφιακό» κλοιό στους μικρούς επαγγελματίες, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την επέκταση της επενδυτικής τους δραστηριότητας.

Ζήτησε «δικαιότερο φορολογικό σύστημα» κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, την ίδια ώρα που η ΕΕ θεωρεί τους μικρούς ΕΒΕ ως διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να εξαλειφθεί, ενώ ζήτησε και σταθερό φορολογικό σύστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσέλκυση επενδύσεων, όπως είπε, δηλαδή φορολογικό σύστημα που θα ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ήδη οι επενδυτές απολαμβάνουν μια σειρά προκλητικές φοροαπαλλαγές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φαστ τρακ» διαδικασίες, ενώ θα έπρεπε «να καλέσει σε διάλογο όλους τους εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς για το μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής, γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα στο επιχειρείν», όπως είπε, χωρίς να αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή την πολιτική άλλωστε υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση, διατηρώντας τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των στρατηγικών επενδυτών, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί μαζί να πληρώνουν μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων και το υπόλοιπο 95% οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

«Μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση» ζήτησε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς» Αλ. Χαρίτσης. Ζητούμενο και για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «χτίσιμο φορολογικής συνείδησης», με αξιοποίηση των «ψηφιακών εργαλείων». Μάλιστα, απέδωσε την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση με τα «τεκμαιρόμενα εισοδήματα» της κυβέρνησης σε «ανικανότητα» και «μη γνώση» των πραγματικών εσόδων, επομένως σε «αδυναμία φορολόγησης», δίνοντας ένα ακόμα άλλοθι στην πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από το πνίξιμο των μικρών επαγγελματιών.

Τα άλλα κόμματα

Παρόμοια άλλοθι στην κυβέρνηση έδωσαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με τον Δ. Νατσιό της «Νίκης» να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων έρχεται επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να πιάσει τη φοροδιαφυγή και ότι η «καταπολέμησή της πρέπει να καταστεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας», ενώ προειδοποίησε ότι τέτοια μέτρα «θα αποτύχουν».

Στη «φοροδιαφυγή» μεταναστών μικρών επαγγελματιών εστίασε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Β. Στίγκας, σε ένα ακόμα ξενοφοβικό παραλήρημα του ακροδεξιού μορφώματος. Την ίδια στιγμή πρότεινε να γίνει κάλεσμα σε μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες να εγκατασταθούν στον Εβρο και «για 10 χρόνια τουλάχιστον να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο».

Σε ανικανότητα και αντιφάσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες απέδωσε ο Κυρ. Βελόπουλος από την Ελληνική Λύση το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Τέλος, για «ασυνέπεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση και η Πλεύση Ελευθερίας, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει σχέση με την πάταξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και παραπέμποντας τα κίνητρα της κυβέρνησης στις μίζες και τη διαπλοκή.


Β. ΜΕΤΑΞΑΣ
Κάνετε πράξη τις οδηγίες των ομίλων να βγουν από τη μέση οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, μέσα και έξω από τη Βουλή, κυρίως στους μεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται από αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, κατέπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ότι δήθεν περιέχει μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας πράξη τις οδηγίες τους, ενώ υπενθύμισε ανάλυση του ΣΕΒ από το 2017, όπου γραφόταν ότι «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων από όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου κι αυτό είναι ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας (...) Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί ως προς τις συνέπειες από το έλλειμμα προσαρμοστικότητας της ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής (...) Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής προστατευτισμού που ασκείται»!

«Αυτά λέει ο ΣΕΒ και φυσικά οι βασικοί κρίκοι της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αλφαδιασμένοι σε αυτήν την κατεύθυνση, για παράδειγμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι η εκτεταμένη παρουσία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το κομμάτι της αγοράς που βρίσκεται στα χέρια μικρών ΕΒΕ στερούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που το ορέγονται προκειμένου να θεριέψουν παραπέρα τα κέρδη τους.

Τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους που φυτοζωούν έπειτα από χρόνια επιθέσεων σε βάρος τους απ' όλες τις κυβερνήσεις με τη φοροληστεία, την κατάργηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τις κατασχέσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το Ασφαλιστικό και πολλά άλλα. Θύμισε ότι η σημερινή επίθεση εξαγγέλθηκε πριν από τις εκλογές διά στόματος Κατρούγκαλου, του οποίου τις ιδέες εφαρμόζει σήμερα καρμπόν η ΝΔ, αποδεικνύοντας πόσο βάσιμη ήταν η θέση του ΚΚΕ ότι όποιος κι αν αναλάβει το τιμόνι της διαχείρισης το σχέδιο ήταν προδιαγεγραμμένο προς υλοποίηση.

«Την ίδια ώρα», σημείωσε, «το κεφάλαιο απολαμβάνει φοροασυλία και προκλητικά προνόμια που τα βαφτίζετε όλοι αναπτυξιακά εργαλεία».

Καταλήγοντας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν θα καταφέρει τίποτα με την προσπάθεια να φέρει σε αντιπαράθεση τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες με τους εργάτες, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ούτε να σπάσει τη συμμαχία που μπορεί και πρέπει να αναπτύξουν.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις αφήνουν τεράστια παρακαταθήκη και είναι ελπίδα για τη συνέχεια, κατέληξε, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ