ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Πάρτε πίσω το φορολογικό έκτρωμα - Αφορολόγητο εδώ και τώρα!

Νέες κινητοποιήσεις χτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ το νομοσχέδιο συζητιόταν στην Ολομέλεια της Βουλής

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι οδηγοί ταξί. Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μεγάλη αυτοκινητοπορεία στην Αθήνα

Eurokinissi

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι οδηγοί ταξί. Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μεγάλη αυτοκινητοπορεία στην Αθήνα
«Πάρτε πίσω το φορολογικό έκτρωμα», απαίτησαν με νέα διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, χτες το απόγευμα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), άλλες Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις ΕΒΕ, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολουμένων Επιστημόνων, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί.

Ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχιζόταν η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοθέτημα που απογειώνει τη φορο-λεηλασία, σωματεία και φορείς «καταψήφισαν» στην πράξη τις διατάξεις - ταφόπλακα για το εισόδημά τους και απαίτησαν αφορολόγητο όριο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

«Είμαστε εδώ για να πούμε στους βουλευτές να μη σηκώσουν το χέρι τους να ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα. Ακόμα κι αν ψηφιστεί θα κάνουμε τα πάντα για να μην εφαρμοστεί», είπε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Κάλεσε τους επαγγελματίες σε οργάνωση και αγώνα για να μείνουν οι φορομπηχτικές διατάξεις στα χαρτιά, καθώς και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν συνδικαλιστικές πραγματοποιούν των εργαζομένων την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Απεργία και μεγάλη πορεία με τα ταξί

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στο μεταξύ, χτες το πρωί, πορεία με τα οχήματά τους που κατέληξε σε συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών έκαναν οι αυτοκινητιστές ταξί στην Αττική, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) για Τρίτη και Τετάρτη, ενώ η απεργία τους συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, καθώς αναμένεται η ψήφιση του φορολογικού εκτρώματος.

Οι ταξιτζήδες αρχικά συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Καβάλας, μετά από κάλεσμα του ΣΑΤΑ και των Επιτροπών Αγώνα Ταξί. Το μακρύ κομβόι των οχημάτων που σχηματίστηκε διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πέρασε έξω από τη Βουλή, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, και κατέληξε στο υπουργείο Μεταφορών.

Παράσταση διαμαρτυρίας από φορείς στην Πάτρα

Στην Πάτρα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, εκ μέρους της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί έδωσε μαζικό «παρών» στην κινητοποίηση με δεκάδες οχήματα ενώ συνεχίζει και σήμερα την απεργία του. Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια και συνεχίζει την αποχή μέχρι και τις 17 Δεκέμβρη.

Στην Ηπειρο

Στην Πρέβεζα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, με τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωματείου Κομμωτών - Κουρέων καταστηματαρχών, του Τμήματος Πρέβεζας του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (αρχιτέκτονες - μηχανικοί), του Συλλόγου Ψυκτικών και του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Στη συγκέντρωση ο Ανδρέας Καραμάνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, εκφράζοντας την απαίτηση όλων των αυτοαπασχολούμενων για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, σημείωσε ότι ο συντονισμός της δράσης και των αιτημάτων των 8 συλλόγων του νομού αφήνει μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. «Μπροστά μας έχουμε τα δύσκολα (...) Αποδείξαμε ότι η δύναμη βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα», επισήμανε, για να προσθέσει ότι η εσπευσμένη ψήφιση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου δείχνει τη βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει αυτό το μέτωπο κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων. Τέλος, κάλεσε σε σύσκεψη τα σωματεία και τους συγκεντρωμένους την ερχόμενη Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας για την οργάνωση κινητοποιήσεων στις 15 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στη Λάρισα

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα ανέδειξαν με μια μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία οι αυτοαπασχολούμενοι της Λάρισας χτες το απόγευμα. Τη μηχανοκίνητη πορεία οργάνωσαν η Ενωση Ιδιοκτητών Ταξί και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας. Σε δηλώσεις του, ο Αγγελος Μεταξάς, αντιπρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μας διώχνουν με αυτόν τον τρόπο από τα επαγγέλματά μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που είναι απόλυτα άδικο». Σήμερα στις 8:30 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση στην εφορία.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου, μετά από απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκαν συμβολική κατάληψη του δικαστικού μεγάρου και συγκέντρωση με απαίτηση την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων του νησιού, όπως το Σωματείο Επαγγελματιών Λογιστών, ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών, η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων κ.ά. Τέλος η ΓΣ του Δικηγορικού Συλλόγου αποφάσισε την παράταση της καθολικής αποχής του δικηγορικού σώματος έως και τις 11 Δεκέμβρη.

Στην Κρήτη

Νέα συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Κρήτη, αυτήν τη φορά έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου συνεχίζει την αποχή, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούν τριήμερη απεργία μέχρι σήμερα. Με μεγάλη συμμετοχή διαδήλωσαν επιστημονικοί κι επαγγελματικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, των μηχανικών, των φοροτεχνικών - λογιστών, των φαρμακοποιών, των δικαστικών επιμελητών, των συμβολαιογράφων, των οδοντιάτρων, των εμπόρων - βιοτεχνών, των ιδιοκτητών φροντιστηρίων στο Ηράκλειο και των ιδιοκτητών ταξί, απαιτώντας την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη Μυτιλήνη


Κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Μυτιλήνη. Την Τρίτη στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Τμήμα Λέσβου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου, η Επαγγελματική Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, ο Σύλλογος Μεσιτών Λέσβου, ο Σύλλογος Εστίασης «Ασπίδα», η Ενωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Πέτρας, η Ενωση Ιδιοκτητών Ταξί, ενώ την κινητοποίηση στήριξε και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση στην πλ. Σαπφούς πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από τον Παναγιώτη Βεκρή, πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή αυτοκινητοπομπής των ταξί. Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων συνάντησε τον διευθυντή και μετέφερε το αίτημα των αυτοαπασχολούμενων να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα εξοβελίσει από το επάγγελμα πάρα πολλούς αυτοαπασχολούμενους.

Χτες οι δικηγόροι - μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που βρίσκονται σε αποχή από τις 13 Νοέμβρη, προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, ενώ ανάρτησαν και πανό, στέλνοντας το μήνυμα ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.


Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βουλή

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Βουλή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα αιτήματα των αυτοκινητιστών είναι δίκαια, το ΚΚΕ τα στηρίζει

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αθήνας (ΣΑΤΑ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Η αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ μάλιστα έφτασε με αυτοκινητοπομπή ταξί στον Περισσό, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ, και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΕΒΕ Αττικής και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του Κόμματος.

Κατά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και στις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση εισήγαγε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο πρέπει να καταψηφιστεί (και αυτό θα κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ), καθώς η επιβολή του «τεκμαρτού» θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων για ασφυκτικό έλεγχο. Συνεπώς, στρέφεται ενάντια στους αυτοκινητιστές, όπως και συνολικά ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες, στους επιστήμονες όλων των κλάδων.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ για τη στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και η οποία περιλαμβάνει μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του εισοδήματος των επαγγελματιών, όπως αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ κ.λπ.

Από τη μεριά του ο Θ. Λυμπερόπουλος ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στήριξη στις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, ενώ ξεκαθάρισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν επιδέχεται τροποποιήσεις και απαιτείται να αποσυρθεί πλήρως. Ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Κόμματος ότι ήταν σε εξέλιξη με μεγάλη επιτυχία η 48ωρη απεργία του κλάδου στην Αττική, και ότι μετά τη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη μηχανοκίνητη πορεία των αυτοκινητιστών, που από διάφορα σημεία θα συνέκλιναν προς τη Βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ κινήσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται και για σήμερα που αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ