ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής και του εισοδήματός μας!

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, και συζητείται ήδη στην Ολομέλειά της, επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι «η "φορολογική δικαιοσύνη" της κυβέρνησης σημαίνει φοροεξόντωση για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους μισθωτούς με το "μπλοκάκι", και προκλητικές φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες εταιρείες, κατασκευαστικές, δικηγορικές και άλλες».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων, καλώντας σε κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα που δίνουν, με τις κινητοποιήσεις τους να δίνουν τη «σκυτάλη» στη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των σωματείων ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα (βλ. σελ. 15).

Η Επιτροπή αναδεικνύει τις βασικές πλευρές του νομοσχεδίου και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για «σταδιακό εξοβελισμό από το επάγγελμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, τη συγκέντρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών σε ακόμη λιγότερα χέρια με την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης για τους μισθωτούς».

Σε σχέση με τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στους νέους αυτοαπασχολούμενους αλλά και τους μισθωτούς με «μπλοκάκι», η Επιτροπή σημειώνει ότι «τους περιμένει "με το καλημέρα" στο επάγγελμα ελάχιστος φόρος 1.427 ευρώ, αφού θα θεωρείται ότι κερδίζουν τουλάχιστον 10.920 ευρώ τον χρόνο.

Ακόμα και όσοι συνάδελφοι, όπως οι μισθωτοί με "μπλοκάκι", μπορεί να αναρωτιούνται "αν τους πιάνει" το νομοσχέδιο, πρέπει να σκεφτούν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά από την ίδια την εμπειρία τους, ότι οι όποιες εξαιρέσεις εισάγονται με ένα νομοσχέδιο, μπορούν να "εξαφανιστούν" εύκολα με μια επόμενη ρύθμιση. Ηδη, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή "εξαφανίστηκε" η εξαίρεση για όσους παρέχουν υπηρεσίες με "μπλοκάκι" κατά 75% σε έναν μόνο εργοδότη που υπήρχε στη διαβούλευση.

Αλλωστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μόνο ένας κρίκος στην αντιλαϊκή αλυσίδα που κρατάνε όλες οι κυβερνήσεις. Προκειμένου να υλοποιούνται τα ματωμένα πλεονάσματα, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί αφού "οι φρεγάτες κοστίζουν", όπως δήλωσε κυνικά ο υπουργός Οικονομικών, προδιαγράφεται ήδη η ένταση της επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Η επίθεση θα συνεχιστεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού την ερχόμενη βδομάδα, το Ασφαλιστικό που έπεται, όπως και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2024. Φυσικά, την ίδια στιγμή, με το συγκεκριμένο μόνο νομοσχέδιο, προβλέπεται μείωση του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων και του Φόρου Πώλησης Μετοχών, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν φτάσει στα 5,5 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες!».

Η Επιτροπή Αγώνα αναδεικνύει και τις «πολύτιμες υπηρεσίες» που προσφέρουν στις αντιλαϊκές στοχεύσεις κράτους - κυβερνήσεων - ΕΕ τα επιμελητήρια και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων.

Οπως αναφέρει, «έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί συνειδητά εξαντλούν την κριτική και την "αγωνιστικότητά τους" στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για δήθεν "βελτιώσεις" και "διορθώσεις", υπονομεύοντας τον αγώνα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων σε όλη την Ελλάδα που απαιτούν την άμεση απόσυρσή του!

Απέναντι σε αυτήν την ενορχηστρωμένη επίθεση, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί επιστήμονες παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εγκαταλείπουμε τους "βαστάζους" του κράτους και των κυβερνήσεων, των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που διαπραγματεύονται τη σφαγή μας!

Στις 22 Νοέμβρη, όπως και στις 5 Δεκέμβρη, με τις μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις μας, δώσαμε ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση, απαιτώντας να αποσυρθεί αμέσως το άδικο και εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο.

Οργανώνουμε έναν διαρκή αγώνα με προμετωπίδα όλα όσα έχουμε ανάγκη, την πραγματική προστασία της ζωής και του εισοδήματός μας».

Απαιτώντας να παρθεί πίσω το φορολογικό έκτρωμα, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων καλεί σε αγώνα και διεκδίκηση για πραγματικά μέτρα ανακούφισης: Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών για τους οικονομικά πιο αδύναμους.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απαίτησαν πραγματικές αυξήσεις και άμεσα μέτρα ανακούφισης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι Ομοσπονδίες και δεκάδες σωματεία του Δημοσίου, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στο εισόδημα και άμεση απόδοση του Δώρου Χριστουγέννων.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνεχίστηκε με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Γ. Χριστόπουλο.

Στην πορεία και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα - Χάλια οι μισθοί, πανάκριβο το ρεύμα», φώναξαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι, ξεκαθαρίζοντας για τις διεκδικήσεις τους: «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές».

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι ανέδειξαν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν και επεσήμαναν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα η αντιπροσωπεία έθεσε τα ζητήματα πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς, άμεσης απόδοσης του Δώρου Χριστουγέννων, μονιμοποίησης των συμβασιούχων, επέκτασης και χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.


Ο γγ περιορίστηκε ότι θα ενημερώσει για τα ζητήματα που έθεσαν ως προς τους συμβασιούχους και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ θα οριστεί νέο ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επικαλέστηκε ακόμα τις «αυξήσεις» - μαϊμού που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση και τις οποίες οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ψίχουλα, ενώ δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Εμείς πρέπει να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση με τη συνέχιση του αγώνα μας και με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής ενάντια στην ακρίβεια και στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα», είπε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν: Να αποδοθεί τώρα το Δώρο Χριστουγέννων, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η «παγωμένη» διετία 2016 - 2017, αφορολόγητο 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, επέκταση και χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χωρίς καμία περικοπή, κ.ά.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ, με θέμα την ακρίβεια και τις αυξήσεις των μισθών, καλούν τους συλλόγους εργαζομένων του Δημοσίου ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης. Στόχος είναι η οργάνωση του αγώνα, μπροστά και στον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Τη συμμετοχή της ανακοίνωσε και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ