ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΕΚΑΒ
Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων!

Τον κίνδυνο να καταρρεύσουν εντελώς οι δομές το επόμενο διάστημα, από τις χιλιάδες απολύσεις, ανέδειξαν η πανελλαδική στάση εργασίας και οι μαζικές συγκεντρώσεις την Παρασκευή

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
«Δεν διεκδικούμε απλώς την παράταση των συμβάσεων. Είμαστε εδώ και απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Το παραπάνω ξεκάθαρο μήνυμα, το δίκαιο αυτό αίτημα ακούστηκε δυνατά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, την Παρασκευή, με τη στάση εργασίας των υγειονομικών και τις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική δράση στα δημόσια νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας.

Στην Αθήνα η μαζική συγκέντρωση εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τις χιλιάδες απολύσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Εργαζόμενοι απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, με πρωτοφανή συμμετοχή και των εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για περίπου 20.000 συμβασιούχους και επικουρικούς που στελεχώνουν το σύστημα Υγείας με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενοι που με νύχια και με δόντια κρατάνε όρθια τα νοσοκομεία και τις άλλες δομές, όπως το ΕΚΑΒ, και που αν απολυθούν οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία κατήγγειλαν τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, που περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και πάει χέρι χέρι με την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και την εμπορευματοποίηση που γενικεύεται στα δημόσια νοσοκομεία.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στάθηκε η τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία λήγουν χιλιάδες συμβάσεις το επόμενο διάστημα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις αποτελούν περίπου το 35% του συνολικού προσωπικού. Η εξάμηνη παράταση, και η τρίμηνη για τους ΣΟΧ, που δίνει η κυβέρνηση - αν και ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί για ετήσια ανανέωση - επιτείνει διαρκώς την ανασφάλεια και αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης που καμώνεται ότι ψάχνει προσωπικό αλλά ...δεν βρίσκει.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, οι χιλιάδες συμβασιούχοι και επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι αν απολυθούν αυτό θα σημάνει την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο έτσι κι αλλιώς μετράει περίπου 30.000 κενές οργανικές θέσεις.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ η Μαίρη Αγρογιάννη, υπενθυμίζοντας τη στάση των συνδικαλιστών της κυβερνητικής παράταξης, που όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι οι παρατάσεις στις συμβάσεις έχουν εξασφαλιστεί. «Δεν ζητάμε απλώς την παράταση των συμβάσεων. Θέλουμε μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το 1/3 του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, στηρίζουν τη λειτουργία του συστήματος Υγείας δίπλα στους μόνιμους συναδέλφους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από τη μονιμοποίησή μας», σημείωσε.

Την αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων εξαιτίας της συνεχιζόμενης κοροϊδίας από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος των συμβασιούχων μετέφερε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ η πρόεδρός του, Βούλα Πάκου. Για τις 700 απολύσεις με τις οποίες απειλείται η ύπαρξη του ΕΚΑΒ μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου, ενώ εκπρόσωποι σωματείων νοσοκομείων κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία την ώρα που τάχα δεσμεύεται για πάγωμα της παράδοσης υπηρεσιών σε εργολάβους, προχωρά τις διαδικασίες, κ.ά.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υφυπουργό Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, με τους εργαζόμενους να προειδοποιούν για κλιμάκωση της πάλης τους.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη, έξω από την ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία της πόλης αποτελούν το 30-35% του προσωπικού, ενώ υπάρχουν και τμήματα όπου ξεπερνούν το 50% ή ακόμα και το 70%, που απασχολούνται σε όλες τις θέσεις (παραϊατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό), κάποιοι μάλιστα για 7 - 8 χρόνια.

Με 300 εργαζόμενους μόνο στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» να απειλούνται με απόλυση τους πρώτους μήνες του 2024, ξεχειλίζει η οργή στην Πάτρα, όπου την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση και τη στάση εργασίας των υγειονομικών συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Θήβας και Λιβαδειάς, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Με την παρουσία επικουρικών εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν επίσης συγκεντρώσεις στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, όπου συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, συνταξιουχικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Συγκέντρωση έγινε επίσης στο Νοσοκομείο Εδεσσας.

Πατριδογνωμόνιο
Κάτι σάπιο...

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!... είναι το πικρό συμπέρασμα στον Αμλετ του Σαίξπηρ κι από τότε η φράση για τη σαπίλα, την αιματοβαμμένη μάλιστα στα λαγούμια της εξουσίας, ταιριάζει και κολλάει αβίαστα σε πλείστες όσες εκφάνσεις του καπιταλιστικού συστήματος και της ανελέητης υποκρισίας που συνοδεύει τη βαρβαρότητά του. Ετσι φτάσαμε, την ώρα που συνεχίζεται ο κακοήθης πόλεμος στην απ' το 1947 συνεχώς αναφλέξιμη Μέση Ανατολή, και τη γενοκτονία στη Γάζα, στην ντροπή του άρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Και ντροπή είναι όχι η επίκληση από τον γενικό γραμματέα σ' αυτό, που τυπικά εξαναγκάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε συζήτηση περί επικείμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, αλλά η αντίδραση του Ισραήλ. Εντεκα φορές όλες κι όλες έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 99, ένα από τα ελάχιστα ισχυρά διπλωματικά όπλα του γγ του ΟΗΕ. Συνεχείς βομβαρδισμοί, απουσία καταφυγίου, ανυπαρξία των στοιχειωδέστερων αγαθών για την επιβίωση των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι το σκεπτικό, κι έρχεται ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και λέει πως η θητεία του κ. Γκουτέρες αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη, και πως το αίτημά του είναι υποστηρικτικό των «τρομοκρατών» της Χαμάς. Κι όλα αυτά πάνω στα πτώματα πάνω από 16.000 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά.

Δυστυχώς η επίκληση δεν σημαίνει και υποχρέωση των μελών του ΣΑ να καταλήξουν σε ψήφισμα. Οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως πάλι θ' ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ ή και η Βρετανία. Οπότε ας πάμε στη σαπίλα της δυτικής Δανιμαρκίας. Εκεί που οι ζωές παίζονται στις ρουλέτες του κέρδους και σε ένοπλους παραδείσους. Εκεί που στην πόλη των καζίνων, των... υπέροχων αυτών τουριστικών επενδύσεων σε πάθη, αδυναμίες και κρίματα ανθρώπων, εκτός από διαταραγμένους και ναζιστόφιλους μαθητές ή φοιτητές ή ξεχασμένους βετεράνους, τώρα πήραν τα όπλα και οι καθηγητές. Οπως έγινε προχτές μ' αυτόν που δεν του δίνανε θέση για να διδάξει, και αποφάσισε μ' ένα πυροβόλο στο χέρι, στα 67 του χρόνια, να τους διδάξει όσα έμαθε ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ταξικό εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Κι αυτό ήρθε στην καζινούπολη, μόλις έξι χρόνια μετά από τη μεγαλύτερη τέτοια τραγωδία στη χώρα, με το βέτο στον ΟΗΕ, όταν ένας ένοπλος με τροποποιημένα τουφέκια σκότωσε 58, τραυμάτισε εκατοντάδες, πυροβολώντας από τον τριακοστό δεύτερο όροφο ενός ουρανοξύστη. Τα θύματά του ήταν στο πλήθος που είχε πάει να παρακολουθήσει συναυλία μουσικής κάντρι. Συναυλία στη Νεβάδα, συναυλία και στη Γάζα. Η πρώτη ζει και βασιλεύει με τα λαμπιόνια της, και η δεύτερη δεν έχει ούτε ένα βατ ηλεκτρικό για το νεογνό στη θερμοκοιτίδα, για τον βομβαρδισμένο ή τον άρρωστο στην εντατική.

Ο ηγέτης της πλανηταρχεύουσας δυτικής Δανιμαρκίας, σοφός και γέρων, αντιδρώντας στα της Νεβάδα με τους τρεις νεκρούς, είπε πως αυτά δεν μπορούμε να τ' αφήσουμε να γίνουν κάτι το φυσιολογικό... Γιατί ξέρει την πραγματικότητα. Μόνο τη φετινή χρονιά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ πάνω από 600 επιθέσεις με όπλα, με μέσον όρο τέσσερα θύματα. Συνολικά δε στη μη εμπόλεμη χώρα φέτος, από όπλα, καταγράφηκαν 40.000 θάνατοι, με τους μισούς να έχουν χαρακτηριστεί αυτοκτονίες. Αρα φυσιολογικό το βέτο εναντίον της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, που καίτοι ισοπεδωμένη και εμπόλεμη δεν έχει φτάσει ακόμα σε τέτοιο αριθμό νεκρών παρά τους «φυσιολογικούς» βομβαρδισμούς των ...αδικημένων Ισραηλινών, που είπαν στους Παλαιστίνιους του Βορρά να ψάξουν καταφύγιο στον Νότο της Γάζας, κι ύστερα άρχισαν να τους θερίζουν εκεί πιο συγκεντρωμένους και πιο εύκολα κι απ' τους ναζί.

Ε!, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας όταν στη χώρα της μεγάλης ευκαιρίας λένε ότι «σκοτείνιασε η Πανεπιστημιούπολη», αλλά ούτε το άρθρο 99 δεν πρέπει να μπορεί να ανάψει ένα κερί στο μαύρο σκοτάδι της Γάζας.

Ο Αμλετ πήγε μπαμπέσικα απ' το βουτηγμένο σε δηλητήριο σπαθί του Λαέρτη, πρόλαβε όμως να μάθει από τον λαβωμένο επίσης Λαέρτη ποιος διέταξε τη δολοφονία του. Εκεί κάτω σ' αυτούς που υποκριτικά αποκαλούμε Αγιους Τόπους, το άρθρο 99, λίγο πριν ξεψυχήσει κι ο ΟΗΕ από τα βέτο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σαν τον Λαέρτη, αποκαλύπτει πως το άστρο της Βηθλεέμ μπορεί και να είναι μια αστραφτερή βόμβα θανάτου που σκοτώνει τα βρέφη στις κούνιες τους και τα γονικά τους σαν τα ζώα στο σπίτι - παχνί.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σάββατο 9 Δεκέμβρη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Αλκυών». Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει γλέντι.

Η ΚΟ Λασιθίου καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, στον Αγιο Νικόλαο, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σίμος Συμεωνίδης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και Γραμματέας της ΤΕ Λασιθίου.

Κυριακή 10 Δεκέμβρη

Οι Οργανώσεις Λάρισας καλούν σε εκδήλωση στη 1 μ.μ. στο κτήμα Δριστέλλα. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα ακολουθήσει γλέντι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Την Κυριακή 10/12 οι εκλογές

Την Κυριακή 10 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ) στο Ζάππειο και σε όλους τους νομούς της χώρας. Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Η «Πανεπιστημονική» καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους με την ψήφο τους να δώσουν ηχηρή απάντηση καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής - στον σχεδιασμό της οποίας παίζει βασικό ρόλο το Επιμελητήριο - και οργάνωσης της αντεπίθεσης. Και σε αυτές τις εκλογές να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης και του αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Για περισσότερες πληροφορίες, www.dpko.gr, τηλ. επικοινωνίας 6944.454.813 και 6976.142.016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ