ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μια χούφτα δομές, με λειψό προσωπικό και ελάχιστη χρηματοδότηση

Με αφορμή τη νέα δολοφονία γυναίκας, στη Σαλαμίνα, από τον σύντροφό της

RIZOSPASTIS

Με αφορμή τη δολοφονία της 43χρονης γυναίκας στη Σαλαμίνα από τον 71χρονο σύντροφό της και την κακοποίηση που δεχόταν απ' αυτόν, χωρίς να βρίσκει πραγματική στήριξη, παρά το γεγονός ότι τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την ομιλία της Κωνσταντίνας Τσότρα, ψυχολόγου, μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στην ημερίδα που οργάνωσε η ΟΓΕ στις 25 Νοέμβρη. Το θέμα της παρέμβασης ήταν «Οι ψυχολογικές προεκτάσεις της βίας κατά των γυναικών», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις διεκδικήσεις για ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

* * *

Η κακοποιημένη γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, κυρίως στέγη, σταθερό εισόδημα, ιατρική περίθαλψη, νομική αρωγή, ασφάλεια και προστασία της ίδιας και των παιδιών της. Η εξασφάλισή τους είναι σημαντικός παράγοντας για την απόφασή της να απεγκλωβιστεί από τη βίαιη σχέση.

Η γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει πρέπει να περάσει και να ξαναπεράσει από μια σειρά υπηρεσιών: Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ιατροδικαστικές υπηρεσίες, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, αστυνομία και εισαγγελικές αρχές, δικηγόρους, συμβουλευτικό κέντρο, ξενώνα κ.λπ.

Σε αυτό το κουβάρι πρέπει η ίδια να βρει την άκρη, με κίνδυνο συχνά για τη ζωή της. Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των συμβουλευτικών κέντρων για τις κακοποιημένες γυναίκες δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ολόπλευρη στήριξη γυναικών και παιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι: Η χρηματοδότηση για τα 44 συμβουλευτικά κέντρα, τους 19 ξενώνες και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 - η οποία εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης - για την οκταετία 2015-2023 ήταν κάτι λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ.

Η λίστα αναμονής για ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να ξεπερνά τον 1 μήνα σε αρκετά συμβουλευτικά κέντρα, καθώς υπάρχουν μόνο σε 8 από τους 66 δήμους της Αττικής. Ολόκληρες περιφερειακές ενότητες, όπως της Ανατολικής Αττικής, των Νοτίων, δεν έχουν ούτε μία τέτοια δομή.

Παρά την προσπάθεια των εργαζομένων στα Συμβουλευτικά Κέντρα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ολόπλευρη προστασία των παιδιών των κακοποιημένων γυναικών. Ενώ οι τραγικές ελλείψεις σε δημόσιες και δωρεάν παιδοψυχιατρικές μονάδες συνοδεύονται από την υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης για την παιδική προστασία σε ΜΚΟ, που παίρνουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της χρηματοδότησης.

Προσκόμματα παντού

Πανελλαδικά υπάρχουν μόνο 19 ξενώνες φιλοξενίας. Προϋπόθεση για να γίνει μια γυναίκα δεκτή σε ξενώνα είναι μια σειρά ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες καλείται να συγκεντρώσει μόνη, προσκόπτοντας και πάλι στην υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και Ψυχικής Υγείας. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή της, παρατείνοντας την παραμονή της στο βίαιο περιβάλλον.

Η γραμμή SOS 15900 λειτουργεί μόνο με 10 άτομα προσωπικό, που δουλεύουν επί χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας την 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες τον χρόνο, με τραγικές ελλείψεις και σε διερμηνείς.

Είναι ανύπαρκτα εξειδικευμένα κέντρα - καταφύγια για τις γυναίκες θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, που θα παρέχουν άμεσα δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όπως η ιατροδικαστική εξέταση, η νομική συνδρομή, η ψυχολογική βοήθεια από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες και συναντούν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η εργασιακή ανασφάλεια και η οικονομική εξάρτηση από τον θύτη.

Ωστόσο, το κράτος, αντί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπές εισόδημα, παρουσιάζει ως λύση την ένταξή τους σε ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα προγράμματα κατάρτισης, που κι αυτά καλύπτουν μόνο ένα ποσοστό των άνεργων γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Τελικά, πολλές φορές, αντί να υποστηρίζεται η κακοποιημένη γυναίκα επαναθυματοποιείται, με τη διαχρονική ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις για την υποχρηματοδότηση των ελάχιστων υπηρεσιών πρόληψης και στήριξης, στη βάση των γενικότερων περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες με το κριτήριο του κόστους - οφέλους για το εχθρικό, αντιλαϊκό κράτος.

Κρίσιμες διεκδικήσεις για πρόληψη - στήριξη - προστασία

Στην πραγματικότητα, αυτό που απαιτείται είναι ένα ενιαίο και εκτεταμένο δίκτυο κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την ολόπλευρη και δωρεάν στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτών, Εκκλησίας κ.λπ.

Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία αυτού του δικτύου, αλλά και η δημιουργία νέων δομών - δηλαδή συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων και άλλων - πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με γενναία αύξηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Το μόνιμο προσωπικό είναι βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η σχέση εμπιστοσύνης της κακοποιημένης γυναίκας με τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, άλλους επαγγελματίες. Αρα, απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη για δωρεάν επιμόρφωση του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία και τη δημιουργία εξειδικευμένων, δημόσιων και δωρεάν δομών για τη θεραπεία του τραύματος, οι οποίες σήμερα είναι παντελώς ανύπαρκτες. Για τη δημιουργία ξενώνων για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια.

Να αντιμετωπιστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες με άμεση, δωρεάν προσωρινή φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον με μοναδική προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη της καταγγέλλουσας.

Αναδεικνύεται ακόμα η ανάγκη για αυτό που η ΟΓΕ προτάσσει στις διεκδικήσεις της δεκαετίες τώρα, δηλαδή ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Με πυρήνα το Κέντρο Υγείας, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με σύγχρονο εξοπλισμό, με απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Εμφαση στην πρόληψη

Οχι μόνο η στήριξη των κακοποιημένων γυναικών αλλά και η πρόληψη χρειάζεται να στηρίζεται σε ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία, τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, άθλησης, τα γηροκομεία κ.ά.

Που να αποτελούν ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών, το οποίο θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες για το σύνολο του πληθυσμού, με εξειδίκευση σε ομάδες, όπως οι νέοι και οι νέες στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.

Τμήμα του πρέπει να είναι και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με βασική προτεραιότητα την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας, με ομάδα επιστημόνων ώστε να παρακολουθεί ιδιαίτερα την ψυχική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων, των νέων.

Εγκαιρα να παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη, να εντοπίζει προβλήματα, να παρεμβαίνει έγκαιρα. Να οργανώνει προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς, κρατικούς φορείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή

Την κατάσταση σε Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Πρόνοια στην Κεντρική Μακεδονία και την πρόταση του ΚΚΕ για το δικαίωμα στην ουσιαστική ένταξη στη ζωή θα παρουσιάσει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο 3 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση απευθύνεται στους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, στους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και σε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, τμημάτων Ειδικής Αγωγής και Υγείας, αλλά και σε όλους όσοι αγωνιούν για την κατάσταση με την Ειδική Αγωγή. Την κεντρική ομιλία θα κάνει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από την Λένα Τσαγρή, κοινωνική λειτουργό, γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ του ΠΟΣΕΕΠΕΑ και της ΤΕ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και την Γωγώ Κάκαρη, ψυχολόγο, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΤΕ Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συζητήσεις σε πανεπιστήμια
  • Τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη στις 12 μ., εκδήλωση συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών (αίθουσα Συλλόγων της Πρυτανείας) με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Την Τρίτη 12 Δεκέμβρη στις 2.30 μ.μ., εκδήλωση στο ΕΜΠ (αίθουσα 11 β' φάση, νέα κτίρια ΗΜΜΥ) με θέμα «Πόσο μακριά μας είναι ο πόλεμος; Πώς επηρεάζει την έρευνα και τις σπουδές στο ΕΜΠ;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, δρ μηχανολόγος - μηχανικός του ΕΜΠ.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσίαση

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», με νέους αλλά και κλασικούς τίτλους. Η έκθεση θα λειτουργήσει από 11 μέχρι 21 Δεκέμβρη (Δευτέρα - Παρασκευή 18.00 - 22.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 22.00) και θα πλαισιωθεί από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη στις 19.00 προγραμματίζεται παρουσίαση των εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό». Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑ
Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή, με τίτλο «Η "Ζωή" και ο αγώνας μέσα από την παιδική λογοτεχνία», διοργανώνουν την Τρίτη 12 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ., στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Μαρασλείου οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) και του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του ΕΚΠΑ. Θα μιλήσουν η Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας, και ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ιστορικός, εμψυχωτής, μέλος της δημιουργικής ομάδας των εκδόσεων «Πατάκη» για τις δράσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ