ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Επανεκκίνηση» σχέσεων σε επικίνδυνο ΝΑΤΟικό πλαίσιο

INTIME NEWS

Το γεγονός ότι η αποκαλούμενη «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώθηκε από όσα έγιναν μεσοβδόμαδα με άξονα το περιλάλητο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που συνεδρίασε την Πέμπτη στην Αθήνα υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Προηγήθηκε την Τετάρτη η συνέντευξη Ερντογάν στην «Καθημερινή», όπου διαψεύδοντας αβάσιμες προσδοκίες - ιδιαίτερα όσες καλλιεργήθηκαν για παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - επανέφερε όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και επέμεινε ότι στις σχέσεις των δύο χωρών «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα». Οπως επέμεινε και ότι «πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου».

Την επομένη, εξάλλου, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυρ. Μητσοτάκη επανέφερε τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ισχυρίστηκε δε ότι «η επίτευξη δίκαιης μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί (βλ. εισβολή και κατοχή) θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής». Ολα αυτά ενώ ταυτόχρονα τόνιζε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη» και «κοινά βήματα», εκφράζοντας την ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι «έχει την ίδια αντίληψη και ο Μητσοτάκης».

«Κερασάκι» όσα είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής, όπου μίλησε για μεταφορά Ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη, ενώ αναφερόμενος στις αερομαχίες στο Αιγαίο κάλεσε «να κλείσουμε αυτήν τη σελίδα, ας το τελειώσουμε», με ό,τι αυτό σημαίνει, όταν αυτές προκαλούνται από τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Επανέφερε εξάλλου τα περί «δίκαιης κατανομής των φυσικών πλούτων της περιοχής», αφού «είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός άλλωστε είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται έναντι «κοινών προκλήσεων», διαβεβαιώνοντας πως «θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα» ενώ «η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», αφήνοντας έτσι χώρο για ερμηνείες ότι υπάρχουν επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο.

Τοποθετήσεις που συγκλίνουν στο ότι επί της ουσίας δρομολογείται εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση, έχοντας στο τραπέζι όλες τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, για αποστρατιωτικοποίηση και αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, προώθηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση, αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, διαιώνιση της κατοχής και αναβάθμιση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Υπό ευρωατλαντική εποπτεία

Ολα τα παραπάνω υπό την εποπτεία και με την παρέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του «καζάν - καζάν», της μοιρασιάς που προβάλλει η τουρκική αστική τάξη.

Διόλου τυχαία, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φρόντισε να τονίσει με ανακοίνωσή του πως «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν με σθεναρό τρόπο τη συνάντηση» Ερντογάν - Μητσοτάκη, και «υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Το γεγονός ότι το παζάρι γίνεται εντός ευρωατλαντικού πλαισίου επιβεβαίωσε και ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας στην «Καθημερινή» πως η Ελλάδα είναι «πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη», ενώ και ο Μητσοτάκης την Πέμπτη θύμιζε ότι ήταν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους που συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των επαφών και έκτοτε ακολούθησαν «συνομιλίες» «σε ένα πολύ παραγωγικό κλίμα». Προανήγγειλε δε ότι θα συναντηθούν τον επόμενο Ιούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον και ενδιάμεσα, την άνοιξη, στην Αγκυρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας», που υπέγραψαν οι Μητσοτάκης - Ερντογάν την Πέμπτη, όσο και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν στο ΑΣΣ μεταξύ υπουργών των δύο μερών.

Χαρακτηριστικά, στη Διακήρυξη τονίζεται ότι «αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών», ώστε «να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής», «επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών» αλλά «χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους», ενθαρρύνοντας «την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων», «υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο» «με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας» και «τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο (...) οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας», συμφώνησαν να συμμετάσχουν «σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις» πάνω σε τρεις πυλώνες:

-- Πολιτικός Διάλογος, εξελισσόμενος «σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος» και με «διερευνητικές / διαβουλευτικές συνομιλίες».

-- Θετική Ατζέντα, «στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς: Επιχειρηματικότητας - Οικονομίας, Τουρισμού, Μεταφορών, Ενέργειας, Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γεωργίας, Περιβαλλοντικής Προστασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Αθλητισμού και σε όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα».

-- Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, «που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα τα οποία θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές». Ειδικά για τα ΜΟΕ, στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά επικυρώθηκαν σε πρώτη φάση δραστηριότητες όπως ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των Εθνικών Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας - Εσκί Σεχίρ.

Παραπέρα, τα δύο μέρη «δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους», διακηρύσσοντας ότι «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», επισήμανση που φωτογραφίζει προσφυγή στη Χάγη, όπως επίσης ότι θα υπάρξουν «διαφορές» που θα διευθετηθούν διμερώς.

Βέβαια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξει στα σκουπίδια, όπως άλλωστε γίνεται με τέτοια κείμενα όποτε οξύνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου, στην ίδια τη Διακήρυξη τονίζεται ρητά ότι «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα μέρη κατά το Διεθνές Δίκαιο», καθώς επίσης ότι «καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα μέρη».

Με «σκελετό» τις μπίζνες των αστικών τάξεων

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες και τα μνημόνια, με τους Μητσοτάκη και Ερντογάν να επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι στόχος των δύο κυβερνήσεων τίθεται το να διπλασιάσουν το διμερές εμπόριο την επόμενη 5ετία στα 10 δισ. ευρώ, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν νέες συμφωνίες, που αφορούν: Αναγνώριση διπλωμάτων Τεχνικής Εκπαίδευσης, δημιουργία νέας διασυνδετήριας γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής Ενέργειας κατά 600 MW), κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι - Υψαλα για διευκόλυνση της διαμετακόμισης, «απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, υπεγράφησαν Κοινές Δηλώσεις - Διακηρύξεις, π.χ. να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού, με σκοπό να προωθήσει την «άμεση συνεργασία» ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων και να διερευνήσει τις δυνατότητες «για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών». Ακόμα, να συγκληθεί τον Φλεβάρη η Κοινή Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου, για να εξεταστούν θέματα Εμπορίου, Ενέργειας, Μεταφορών και Τουρισμού.

Παραπέρα, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση «ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία» (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως), διευκολύνοντας τις μπίζνες των ξενοδοχειακών ομίλων.

Στο ενδιάμεσο «τρέχουν» πάντα οι συνομιλίες για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, πάντα στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας σε βάρος των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επαινεί την «πολύ καλύτερη συνεργασία της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών» στην ένταση του ανθρωποκυνηγητού στη συνοριογραμμή. Συμφωνήθηκε άλλωστε ο Ελληνας υπουργός Ναυτιλίας, συνοδεία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, να μεταβεί αρχές του 2024 στην Τουρκία για συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με «κοινές ενέργειες» στη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς επίσης οι δύο αρχηγοί των Λιμενικών Σωμάτων να έχουν 24ωρη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Τη συνάντηση και τα όσα δρομολογούνται δεν θα μπορούσαν παρά να χαιρετίσουν στις ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η «Νέα Αριστερά» (οι βουλευτές της οποίας, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, συναντήθηκαν με τον Ερντογάν και στην τουρκική πρεσβεία, στο πλαίσιο της συνάντησης με τη μουσουλμανική μειονότητα), οι οποίοι έσπευσαν να χαιρετίσουν ως «θετικά βήματα» τα όσα συμφωνήθηκαν, με επιμέρους ενστάσεις.

Αυτές οι συμφωνίες και συνεννοήσεις, βέβαια, υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ