ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τραγούδι - παραστάτης της ψυχής και της συνείδησης που συνεχίζει να αφυπνίζει

Μια αξέχαστη βραδιά με τα τραγούδια του αγώνα ήταν εκείνη που έζησαν οι εκατοντάδες που κατέκλυσαν το βράδυ της Κυριακής τον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας.

Στη συναυλία συμμετείχε η πλέον εμβληματική φωνή του ελληνικού τραγουδιού, η μεγάλη Μαρία Φαραντούρη, την οποία είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό σε τραγούδια τα οποία έχει ανεξίτηλα σφραγίσει με την ερμηνεία της... Στο πλευρό της και οι υπόλοιποι διαλεχτοί ερμηνευτές, οι οποίοι ένωσαν με ένα μοναδικό τρόπο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού: Ο Διονύσης Τσακνής, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Ελενα Καρτελιά, σε ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη, ερμήνευσαν τραγούδια των μεγάλων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού όπως του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Λοΐζου, του Μικρούτσικου και άλλων, σκορπώντας συγκίνηση, ανάταση και δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ολοι τους εξάλλου τόνισαν τη σημασία ο αγώνας εκείνος να βρίσκει τη συνέχειά του στους αγώνες του σήμερα!

Η συναυλία ξεκίνησε με μερικά από τα πιο όμορφα ορχηστρικά κομμάτια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, του Μίκη των «μεγάλων μεγεθών»...


Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο σπουδαίος Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος ερμήνευσε μοναδικά το ριζίτικο «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ένα τραγούδι το οποίο συνδέθηκε, ίσως όσο κανένα άλλο, με την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, καθώς το τραγουδούσαν εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη οι ελεύθεροι πολιορκημένοι φοιτητές, ανάμεσα στα συνθήματα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ο ίδιος τόνισε ανεβαίνοντας στη σκηνή: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για τη συμμετοχή μου στην αποψινή εκδήλωση, μια εκδήλωση που το ΚΚΕ τιμά όλους τους συναγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τα 50 χρόνια απ' την εξέγερση του Πολυτεχνείου και είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω. Ο αγώνας συνεχίζεται και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς τους αγωνιστές που δώσανε το μεγάλο "παρών" σε αυτές τις περιόδους, που επιθυμία τους είναι να έχουμε κουράγιο, δύναμη και συνεχή αγωνιστικότητα να τους τιμούμε σε καθημερινή βάση»!

Και σειρά πήρε ο Διονύσης Τσακνής, ο οποίος ερμήνευσε το «Ανεμολόγιο» του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και την «Πρώτη Μαΐου» του Μάνου Λοΐζου. Η Ρίτα Αντωνοπούλου έγινε μια φωνή με τον κόσμο ερμηνεύοντας τον «Μικρόκοσμο», αλλά και τον «Φασισμό». Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης ερμήνευσε τη «Μέρα Μαγιού» αλλά και την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου», ενώ ανεβαίνοντας στη σκηνή τόνισε: «50 χρόνια πριν τον δρόμο μας τον δείξανε, τον δρόμο της πάλης, της διεκδίκησης, του αγώνα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτούς που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για μας είναι να συνεχίσουμε να βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο».


Και ακολούθησε η Μαρία Φαραντούρη, η οποία ερμήνευσε μερικά από τα τραγούδια - σύμβολα στον αγώνα του λαού ενάντια στη δικτατορία. Τραγούδια που έγραψε ο Μίκης κάτω από τη μύτη των χωροφυλάκων την περίοδο του εγκλεισμού του και έφτασαν με χίλιες δυο προφυλάξεις στο εξωτερικό και τα έκανε γνωστά η ορχήστρα του, τραγούδια που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο εξωτερικό συμβάλλοντας να γίνει γνωστό το ελληνικό ζήτημα και ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα αργότερα, την περίοδο της μεταπολίτευσης. «Ηταν 18 Νοέμβρη», «Το γελαστό παιδί», «Ο ταμένος»... Την Μαρία Φαραντούρη συνόδευσε η νεαρή ερμηνεύτρια Ελενα Καρτελιά.

Η Μαρία Φαραντούρη ανεβαίνοντας στη σκηνή σημείωσε ότι «χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι στη Λαμία, ευχαριστώ το ΚΚΕ που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι εδώ σε αυτή την εκδήλωση και να ξαναθυμηθούμε τραγούδια που έπαιξαν μεγάλο ρόλο, συνόδεψαν τους αγώνες της δεκαετίας του '60, του '70, του '80 και κάποια απ' αυτά είναι επίκαιρα και σήμερα»!

Η συναυλία έκλεισε συγκλονιστικά με όλους τους συντελεστές επί σκηνής να ερμηνεύουν τη «Ρωμιοσύνη» και όλους τους θεατές να τραγουδούν μαζί τους, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης μα και ψυχικής ανάτασης.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε εγκάρδιες συναντήσεις με φίλους και γνωστούς όπως βεβαίως και με τους συντελεστές της συναυλίας. Στο πλαίσιο αυτών ο πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνών, Κ. Τσαλαφούτας, πρόσφερε βιβλία στον Δ. Κουτσούμπα.












Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ