ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχείς επιθέσεις σε αμάχους και νοσοκομεία, θερίζουν η πείνα και οι αρρώστιες

Copyright 2023 The Associated

Με ασταμάτητους βομβαρδισμούς, επιθέσεις και μάχες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με νέες ισραηλινές θηριωδίες, όπως επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, με την πείνα, τις ελλείψεις και τις ασθένειες να θερίζουν, συνεχίστηκε και χτες για 67η μέρα το μακελειό του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τις 18.412 (οι περισσότεροι παιδιά, έφηβοι και γυναίκες), ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 50.000.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή νέα βάρβαρη ισραηλινή επίθεση στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της βόρειας Γάζας, που βομβαρδίζεται επί μέρες και στο οποίο υπολογίζεται πως είχαν βρει «καταφύγιο» περίπου 3.000 εκτοπισμένοι.

Δημοσιογράφοι του «Al Jazeera» μετέδωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν το πρωί από τις πύλες εισόδου σε βάθος αρκετών μέτρων και μετά άρχισαν να βομβαρδίζουν σφοδρά το κτιριακό συγκρότημα, ενώ μέσα υπήρχαν υγειονομικοί, ασθενείς και τραυματίες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι βολές των αρμάτων μάχης προκάλεσαν τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

Στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες με μεγάφωνα απαίτησαν από όλους τους Παλαιστίνιους άρρενες άνω των 15 ετών να βγουν από το κτίριο του νοσοκομείου με τα χέρια ψηλά. Στη συνέχεια τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους έδεσαν τα χέρια και τα μάτια και τους οδήγησαν για «ανάκριση» σε άγνωστη τοποθεσία.

Καταγγελίες αναφέρονται σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι Παλαιστίνιοι που συλλαμβάνονται όλες τις προηγούμενες μέρες.

Οι γιατροί δουλεύουν σε συνθήκες Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Καταγγελίες της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομή και στο εσωτερικό του κτιρίου του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, χτυπώντας γιατρούς και νοσηλευτές.

«Είναι το ίδιο σενάριο που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, όπως είχε γίνει προηγουμένως και στο Νοσοκομείο αλ Σίφα (σ.σ. που ήταν το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας) και σε άλλα νοσοκομεία», τόνισε στο «Al Jazeera» ο Λίο Κανς, επικεφαλής της οργάνωσης στην Παλαιστίνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη Λωρίδα της Γάζας επιτελούν τα καθήκοντά τους «σε συνθήκες και με μέσα που θυμίζουν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε πριν από έναν αιώνα».

Ο Λίο Κανς εκτίμησε ότι το 60% των τραυμάτων μολύνεται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα ή επειδή δεν ολοκληρώνεται σωστά η νοσηλεία των τραυματιών σε όσα νοσοκομεία έχουν απομείνει και υπολειτουργούν.

Στην κεντρική Γάζα, το Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Ακσα στο Ντέιρ Μπάλαχ παρέλαβε το πρωί μετά από ολονύχτιες επιδρομές τις σορούς 33 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 16 ήταν γυναίκες και τα 4 παιδιά. Φονικές ήταν οι επιδρομές που χτύπησαν πολυκατοικίες στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό Maghazi.

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε στο «Al Jazeera» ότι ως χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί άλλοι 24 άμαχοι από βομβαρδισμούς δύο σπιτιών στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι έχουν καταγραφεί σφοδρές επιθέσεις σε 22 νοσοκομεία και 46 Κέντρα Υγείας που πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χτες την ανησυχία του για τους παρατεταμένους ελέγχους σε αυτοκινητοπομπές με υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και για τις συλλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί «έλεγχοι» προκαλούν πολύωρες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο τραυματιών ή τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασθενών.

Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι πλέον μόνο 11 νοσοκομεία υπολειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, από τα 36 σε όλη την περιοχή.

Θερίζουν οι επιδημίες και οι ασθένειες

Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Αμπού Γιούσεφ αλ-Ναζάρ, μιλώντας χτες σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, επισήμανε τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των αμάχων από τις εντεινόμενες επιδημίες. Τόνισε ότι σημειώνονται πολλές εκατοντάδες κρούσματα διάρροιας, γρίπης, ιώσεων, ακόμη και ευλογιάς, που επανήλθε ως ασθένεια χτυπώντας κυρίως νήπια και μεγαλύτερα παιδιά.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί στο νοσοκομείο πάνω από 1.500 κρούσματα διάρροιας λόγω έλλειψης τροφίμων και καθαρού νερού, όπως και άλλα εντερικά προβλήματα.

Οι μολυσματικές ασθένειες διασπείρονται ταχύτατα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που έχουν δημιουργήσει οι ισραηλινές επιθέσεις και ο βίαιος εκτοπισμός άνω των 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι εντόπισε 326.000 περιπτώσεις μολυσματικών ασθενειών σε καταφύγια πολιτών, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός πιθανότατα είναι κατά πολύ υψηλότερος...

Στο μεταξύ, μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ που επιχειρούν να «χρυσώσουν» το χάπι της πλήρους στήριξής τους στο μακελειό, και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον βάρβαρο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που αφήνει την ανθρωπιστική βοήθεια να περνά με το σταγονόμετρο, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (στο κοινό σύνορο Ισραήλ, Γάζας και Αιγύπτου), όχι για να περνά από αυτό ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά για να ελέγχονται φορτηγά με βοήθεια που στη συνέχεια θα κατευθύνονται στο μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου με τη Ράφα, επιταχύνοντας κάπως τη σχετική διαδικασία.

Από φίλια πυρά πάνω από το 10% των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών

Σε ένα τέτοιο φόντο εντείνονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και Παλαιστίνιους μαχητές.

Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ της Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι μαχητές της οργάνωσης χτύπησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο 7 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας. Τόνισε ότι έγιναν μάχες σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών Ισραηλινών στρατιωτών και ότι υπήρξε σύγκρουση με ομάδα διάσωσης του ισραηλινού στρατού που προσπάθησε να ανακτήσει το πλήρωμα άρματος μάχης αλλά κατέληξε «στον θάνατο ενός αριθμού εξ αυτών». Ανέφερε επίσης ότι χτύπησαν Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή με αντιαρματικό ρουκετοβόλο.

Εκπρόσωπος του κατοχικού στρατού ανέβασε σε τουλάχιστον 105 τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα (27 Οκτώβρη).

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι πάνω από το 10% των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν από φίλια πυρά, γεγονός που επιβεβαιώνει τον σαρωτικό χαρακτήρα των επιθέσεων του κατοχικού στρατού, που δεν υπολογίζουν ούτε τις ζωές Ισραηλινών στρατιωτών, πόσο μάλλον τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων.

Μαζί με τους θανάτους από δυστυχήματα με όπλα και οχήματα, αυτές οι απώλειες του κατοχικού στρατού φτάνουν στο 20% των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών.

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει χρόνο - Νέος πολεμικός προϋπολογισμός

Χτες βράδυ, εξάλλου, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διοχετεύει θαλασσινό νερό σε σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας μεταξύ άλλων σε κίνδυνο τους δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους και αιχμαλώτους που ενδεχομένως κρατούνται σε κάποιες από αυτές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, επανέλαβε ότι αυτός ο πόλεμος θα «πάρει χρόνο» και ότι ο στρατός πολεμά για το «μέλλον του Ισραήλ». Ανέφερε ότι το επόμενο στάδιο του πολέμου θα συμπεριλαμβάνει μάχες χαμηλότερης έντασης που θα εστιάσουν σε «θύλακες που προβάλλουν αντίσταση».

Η Επιτροπή Οικονομικών της ισραηλινής Βουλής ενέκρινε χτες συμπληρωματικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 με έξτρα δαπάνες ύψους 7,8 δισ. δολαρίων (25,9 δισ. σέκελ) για τη χρηματοδότηση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Εφιαλτικά σχέδια για την «επόμενη μέρα» απεργάζεται το Ισραήλ
  • Το Ισραήλ θα διατηρήσει τον «στρατιωτικό έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, λέει ο Νετανιάχου
  • Προετοιμασίες και για σύγκρουση με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Τα εφιαλτικά σχέδια που απεργάζεται για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, φέρνει ολοένα και πιο ανοιχτά στο προσκήνιο το Ισραήλ, όσο κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ που στηρίζουν με κάθε τρόπο το ισραηλινό έγκλημα - από το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, μέχρι το «πράσινο φως» του Πενταγώνου για αποστολή και άλλων εξοπλισμών στο Ισραήλ - εξετάζουν αντίστοιχα σενάρια διαιώνισης της κατοχής της Παλαιστίνης, υπό έναν μανδύα ωστόσο που θα διασφαλίζει και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο.

Ο Μπ. Νετανιάχου, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα το βράδυ στο ισραηλινό δίκτυο «ΚΑΝ», ανέφερε πως μετά τον πόλεμο ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την «ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβει μία «πολιτική κυβέρνηση» και η περιοχή θα ανοικοδομηθεί «υπό την ηγεσία των χωρών του Κόλπου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα ενδώσει στη διεθνή πίεση, μην αποκλείοντας μία πιθανή σύγκρουση του ισραηλινού στρατού και με την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τονίζοντας πως γίνονται «προετοιμασίες» και προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα παραπάνω απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστινίου Προέδρου, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τονίζοντας πως οι δηλώσεις για προετοιμασία σύγκρουσης του στρατού κατοχής με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας «εκφράζουν ξεκάθαρα τις προμελετημένες κινήσεις και την απόφαση του Ισραήλ να κάνει τη Δυτική Οχθη μέρος του συνολικού πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού».

Χτες ο Νετανιάχου, σε νέο μήνυμά του, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την «αταλάντευτη υποστήριξή» τους στην «ασφάλεια του εβραϊκού λαού και την ασφάλεια του Ισραήλ και του δικαιώματός του να υπάρχει» (όπως είχε πει κατά λέξη προχθές βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο).

Απέρριψε ωστόσο τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για την επόμενη μέρα στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε, μετά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών και των μαχητών μας, να επιτρέψουμε στη Γάζα εκείνους που διδάσκουν τον τρόμο, που υποστηρίζουν τον τρόμο, που τον χρηματοδοτούν. Η Γάζα δεν θα γίνει Χαμασ-τάν ούτε Φαταχ-στάν», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νετανιάχου, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση των ΗΠΑ για μη στρατιωτική κατοχή της Γάζας και την ανάληψη διαχείρισής της από μία «ανανεωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται τις επόμενες μέρες ξανά στο Ισραήλ, ώστε να συζητήσει με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα της «επόμενης μέρας».

Ο Σάλιβαν, μιλώντας χτες σε φόρουμ της εφημερίδας «Wall Street Journal», ανέφερε πως θα συζητήσει με τον Νετανιάχου «τα χρονοδιαγράμματα για τον τερματισμό της μείζονας μάχης στη Γάζα» και πως θα μεταφέρει «τις σκέψεις» του Μπάιντεν για το θέμα.

«Το θέμα τού πώς βλέπουν το χρονοδιάγραμμα αυτού του πολέμου θα είναι σίγουρα στην ατζέντα των συναντήσεών μου», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να εστιάσουν «περισσότερο» τις επιχειρήσεις τους «για να πετύχουν τους στόχους» τους. Διευκρίνισε πως θα συζητήσει με τον Νετανιάχου και τη θέση του τελευταίου πως ο στρατός «θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας» της Γάζας «δίχως χρονικό περιορισμό», λέγοντας πως αυτό χρήζει «πολλών ερμηνειών».

Στο θέμα επανήλθε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρατηρώντας πως η συγκεκριμένη ισραηλινή κυβέρνηση είναι «η πιο συντηρητική στην ιστορία του Ισραήλ» και πως αυτή «δεν θέλει λύση δύο κρατών».

Ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Προχθές βράδυ, σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Κίνας και Ιράν

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, για τις εξελίξεις στη Γάζα.

Ο Ιρανός υπουργός ευχήθηκε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα «το συντομότερο δυνατόν» και αποδοκίμασε το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εγκωμίασε επίσης τις προσπάθειες της Κίνας «για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Ο Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε τη στήριξη της Κίνας στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών και ζήτησε την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σχολίασε μάλιστα πως η θέση του Πεκίνου για το Παλαιστινιακό είναι «συνεπής» με εκείνη αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ μετέβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέροντας σε ομιλία του πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξαλείψουν τη Χαμάς και το Ισραήλ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων μόνο μέσω μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Σύνοδο για τη Γάζα ζητούν 4 χώρες της ΕΕ

Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Μάλτα ζήτησαν με κοινή ανακοίνωσή τους να γίνει μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τέσσερις πρωθυπουργοί έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αναφέροντάς του τη σοβαρότητα του πολέμου στη Γάζα και την πιθανότητα κλιμάκωσης, αλλά και την ανάγκη να προστατευτούν οι άμαχοι. Επιπλέον, οι τέσσερις χώρες (για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα) επέκριναν το Ισραήλ για τον χειρισμό της σύγκρουσης, ζήτησαν διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα «το συντομότερο δυνατό» με στόχο να συζητηθεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την κατάσταση στη Γάζα «αποκαλυπτική», λέγοντας πως το επίπεδο καταστροφής είναι αναλογικά αντίστοιχο ή και υψηλότερο από εκείνο της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε αυτό το σκηνικό, αργά χτες βράδυ ξεκίνησε η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αίτημα Αιγύπτου και Μαυριτανίας, επικαλούμενες ένα ψήφισμα του 1950, για να παρακαμφθεί το αμερικανικό βέτο.

Ωστόσο, η σημασία της κίνησης για κατάθεση ψηφίσματος νέου σχεδίου απόφασης για «άμεση και μόνιμη» εκεχειρία στη Γάζα είναι συμβολική και πολιτική, καθώς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές.

Το σχέδιο απόφασης αναμενόταν να υπερψηφιστεί, ενώ Αυστρία και ΗΠΑ είχαν προτείνει διάφορες «τροποποιήσεις».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέα εισβολή στην Τζενίν με επτά νεκρούς

Από τη νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Copyright 2023 The Associated

Από τη νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν
Ο ισραηλινός στρατός έχοντας τη στήριξη του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ συνεχίζει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων σε καθημερινή βάση και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε νέα επιδρομή του στρατού στην πόλη Τζενίν προκάλεσε τον θάνατο επτά Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νεαροί και ένα 13χρονο αγόρι, το οποίο μετέφερε ο πατέρας του αιμόφυρτο στα χέρια του, επειδή ο στρατός εμπόδιζε το ασθενοφόρο να το παραλάβει και είχε αποκλείσει τις εισόδους όλων των νοσοκομείων της περιοχής. Το παιδί τελικά ξεψύχησε και ο ίδιος υπέστη εγκεφαλικό από τη στεναχώρια του, καθώς πέρσι τον Δεκέμβριο (8/12/22) ο ισραηλινός στρατός είχε σκοτώσει και άλλο γιο του.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «WAFA», σε διάφορες συνοικίες της πόλης σημειώθηκαν επιθέσεις του στρατού αλλά και συγκρούσεις. Πολλοί δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις να καλύψουν τα γεγονότα, για να αποσιωπηθούν (όσο γίνεται) τα αίσχη του στρατού σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων ή δυνάμεων αντίστασης.

Της εισβολής του στρατού στην πόλη Τζενίν ακολούθησαν και προηγήθηκαν πολλές δεκάδες συλλήψεις (πάνω από 50), μεταξύ των οποίων έφηβοι και γυναίκες.

Από την αρχή του 2023 ο ισραηλινός στρατός και οι Εβραίοι έποικοι έχουν σκοτώσει στη Δυτική Οχθη πάνω από 484 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει 12.769.

ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Στόχος των Χούθι νορβηγικό δεξαμενόπλοιο

Οι Χούθι της Υεμένης, που είναι κοντά στην ιρανική ηγεσία, χτύπησαν χτες το πρωί το πρώτο ξένο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση λιμάνι του Ισραήλ, υλοποιώντας την απειλή που εκτόξευσαν πριν λίγες μέρες, θέτοντας ως βασικό όρο, μεταξύ άλλων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας παράλληλα τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

Το δεξαμενόπλοιο «Strinda» με σημαία Νορβηγίας χτυπήθηκε από πύραυλο Κρουζ από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι, ανοικτά της Υεμένης, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή θανάτους. Χτυπήθηκε καθώς διέπλεε το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ. Το πλήγμα του πυραύλου προκάλεσε «πυρκαγιά» στο πλοίο, ενώ αμερικανικό αντιτορπιλικό, το «USS Mason» έσπευσε στο σημείο και προσέφερε συνδρομή. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Mowinckel Chemical Tankers», το δεξαμενόπλοιο πλέει προς «ασφαλές» λιμάνι (δεν έγινε σαφές ποιο ακριβώς) και το πλήρωμά του, το οποίο αποτελείται από 22 Ινδούς ναυτικούς, είναι σώο και ασφαλές.

Νωρίτερα, Υεμενίτης υψηλόβαθμος στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε πως «τις επόμενες ώρες» θα κάνει «σημαντική» ανακοίνωση.

Το Σάββατο, οι Χούθι διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, αν δεν διανεμηθεί εσπευσμένα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας παράλληλα τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος. Ακολούθησε η κατάρριψη δύο drones από τη γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών «Langeudoc», τα οποία «πέταγαν προς την κατεύθυνσή της» από τις ακτές της Υεμένης.

Ισραηλινά σχέδια για τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκανε χτες λόγο για τη δημιουργία μίας «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλες ισραηλινές πηγές ανέφεραν πως μελετάται το ενδεχόμενο ανάπτυξης Γάλλων στρατιωτών στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων και Αμερικανών στρατιωτών στην ισραηλινή πλευρά.

Η Χεζμπολάχ δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες ή «προτάσεις» που είχαν ξαναγίνει και το καλοκαίρι του 2006, στη διάρκεια της τότε σύγκρουσης. Τελικά, η πρόταση αυτή έπεσε στο κενό και το μόνο που έγινε ήταν έκδοση της απόφασης 1701 του ΣΑ του ΟΗΕ, που αύξησε την δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Αργά προχτές βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο τριμελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντς, επικοινώνησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, για να εκφράσει την επιθυμία της χώρας του «να αλλάξει την παρούσα κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο». Ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, ώστε «να σταματήσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και να την κρατήσει μακριά από τα σύνορα».

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 120 Λιβανέζων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ) και τον θάνατο τουλάχιστον 10 Ισραηλινών (οι περισσότεροι στρατιώτες).

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο επίκεντρο διεργασιών με όχημα τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Ισραηλινοί τεχνοκράτες στην Κύπρο | Ανακοινώσεις για αποτροπή «επίθεσης με εντολή του Ιράν»

Ακόμα πιο βαθιά σε σύνθετους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για την «επόμενη μέρα» σε όλη την περιφέρεια εμπλέκεται η Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντείνονται διεργασίες γύρω από «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», με διάφορα σενάρια όχι μόνο για τους όρους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από κει, και με πολλές πλευρές να παζαρεύουν ανταλλάγματα για τη «συμβολή» τους στο ένα ή στο άλλο σχέδιο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κ. Λετυμπιώτης, δήλωσε χτες ότι η Λευκωσία έχει συντάξει «έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό» ως προς την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, με στόχο την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, χτες αναμενόταν στην Κύπρο ομάδα Ισραηλινών τεχνοκρατών για σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ αποκάλυψε ότι για το ίδιο θέμα έχουν προηγηθεί δύο επισκέψεις ομάδας Κυπρίων τεχνοκρατών στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων είπε ότι αρκετά κράτη έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν υλικοτεχνικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, με το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας να βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λάρνακα. Σχετικές συζητήσεις θα απασχολήσουν και τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Προηγουμένως, την Κυριακή, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «βοήθησε» την Κύπρο να αποτρέψει μια «επίθεση με εντολή του Ιράν» εναντίον Ισραηλινών και άλλων ατόμων εβραϊκής καταγωγής στο νησί.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά επικαλέστηκε εκτιμήσεις της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ ότι το Ισραήλ «ανησυχεί» για «ιρανική χρήση» του ψευδοκράτους, όπως αναφέρεται (με φόντο διάφορα σχέδια περί συνεργασίας Τουρκίας - Ιράν), «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς όσο και ως επιχειρησιακή περιοχή και περιοχή διέλευσης».

Κυπριακά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ειδήσεις για τη σύλληψη δύο Ιρανών από τις κυπριακές αρχές.

Ο ρόλος της Κύπρου στην «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή αλληλεπιδρά και με τις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά και την ικανοποίηση με την οποία ειδικά η «Δύση» αντιμετώπισε τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και τις νέες συμφωνίες που οι δύο πλευρές εξετάζουν.

Προχτές ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ παρευρέθηκαν με τις συζύγους τους στην καθιερωμένη δεξίωση που οργανώνει για τη λήξη της χρονιάς ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο. Οπως δήλωσε ο Κόλιν Στιούαρτ, σύντομα ο γγ του ΟΗΕ θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ