ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ενισχύουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση «πυρηνικών απειλών»

Νέες βαλλιστικές δοκιμές από Πιονγιάνγκ

Το αμερικανικό υποβρύχιο «USS Misouri» στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας

Yonhap

Το αμερικανικό υποβρύχιο «USS Misouri» στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας
Αξονες περαιτέρω αναβάθμισης της στρατιωτικής τους συνεργασίας με έμφαση στην αντιμετώπιση «πυρηνικών απειλών» διαμορφώνουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου οξύνεται πολύπλευρα η αντιπαράθεση με Κίνα, Ρωσία και συμμάχους τους. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Τάε-χιο, είχε συναντήσεις την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. «Η εκτεταμένη αποτροπή έχει να κάνει με την εύρεση ενός τρόπου να καταπολεμηθεί (μια πυρηνική επίθεση) έγκαιρα και αποφασιστικά» δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, για το περιεχόμενο των επαφών για τις οποίες κατά τα άλλα δεν έγινε ενημέρωση.

Πάντως, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» μετέδωσε ότι «στόχος είναι στα μέσα του 2024 να καταρτιστούν από κοινού κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική αντιμετώπισης της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα».

Την ίδια ώρα, την Κυριακή έφτασε στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας ξανά αμερικανικό υποβρύχιο, αυτή τη φορά το πυρηνοκίνητο «USS Misouri», με Αμερικανό αξιωματούχο να εξηγεί ανώνυμα ότι «με την ανάπτυξή του, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις "ναυτικές ανταλλαγές" και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχύσουμε τη συνδυασμένη αμυντική μας στάση». Το «USS Misouri» αναπτύχθηκε στη Χερσόνησο μόλις τρεις βδομάδες αφότου το «USS Santa Fe» (SSN-763), ένα υποβρύχιο, είχε εισέλθει και αυτό στη Ναυτική Βάση Jeju, στο νότιο θέρετρο της χώρας.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες βαλλιστικές δοκιμές: Την Κυριακή εκτόξευσε πύραυλο που εκτιμάται ότι διένυσε περίπου 400 χλμ. φτάνοντας σε ύψος τα 50 χλμ. πριν καταλήξει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτός ιαπωνικής ΑΟΖ. Χτες το πρωί έγινε νέα εκτόξευση, με πύραυλο που σύμφωνα με το Τόκιο συνέχισε το ταξίδι του 12 λεπτά μετά την εκτόξευση.

«Απειλές για την ειρήνη και ασφάλεια»

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Σεούλ καταδίκασε «σθεναρά» την εκτόξευση και έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας», ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κατηγόρησαν την Πιονγιάνγκ για «προκλήσεις», διαμηνύοντας πως η ευθύνη για τις συνέπειές τους βαραίνει την ίδια. Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα εγείρουν απειλή για την ασφάλεια γειτονικών κρατών και πως αυτές «παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ο δε Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, έκανε λόγο για «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο νέος βορειοκορεατικός πύραυλος είναι ικανός να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο να σταθεί στις «αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο» μπροστά στις οποίες - όπως είπε - Κίνα και Βόρεια Κορέα «πάντα υποστήριζαν σθεναρά και εμπιστεύονταν η μια την άλλη». Από τη μεριά της Πιονγιάνγκ, λίγο μετά την εκτόξευση το υπουργείο Αμυνας της χώρας επέκρινε ως «στρατιωτικούς γκάνγκστερ» Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Πρωτιά για τον συνασπισμό του Βούτσιτς

Την «ικανοποίησή» του έσπευσε να εκφράσει το Κρεμλίνο

Τις διεργασίες που «τρέχουν» εδώ και καιρό όχι μόνο στη Σερβία αλλά συνολικά στα Βαλκάνια εξέφρασαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη χώρα, με τον συνασπισμό που στηρίζει τον σημερινό Πρόεδρό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να εξασφαλίζει πλειοψηφία και μάλιστα απόλυτη, στο νέο 250μελές Σώμα.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, μέχρι χτες ο συνασπισμός που είχε κορμό το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) εμφανιζόταν να συγκεντρώνει περίπου 47% των ψήφων και να ελέγχει τις 127 ή 128 έδρες στη νέα Βουλή. Στην προηγούμενη Βουλή το SNS είχε 120 έδρες στο Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο Βούτσιτς τον Μάη αποχώρησε από την ηγεσία του SNS και είχε αναγγείλει ότι θα πρωτοστατήσει στην ίδρυση ενός «ενωτικού κινήματος».

Ο αντικυβερνητικός συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» - που μεταξύ άλλων ασκεί κριτική και στους όρους συνεργασίας με την ΕΕ που θέτει ως σήμερα η κυβέρνηση Βούτσιτς - εμφανιζόταν χτες να συγκεντρώνει 23,6% και 65 έδρες, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με 6,6% και 18 έδρες.

Ακολουθούσαν: Ο συνασπισμός των εθνικιστών «NADA» (Ελπίδα) με 4,9% και 13 έδρες. Το κόμμα «Εμείς - Η φωνή του λαού», του οποίου ηγείται ο αντιεμβολιαστής γιατρός Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, που πήρε 4,8% και 13 έδρες.

Ακόμα, στη νέα Βουλή θα συμμετάσχουν και μειονοτικά κόμματα, όπως η Ενωση Μαγυάρων Βοϊβοντίνας (με 6 έδρες), η Ενωση Κροατών Βοϊβοντίνας (με 3 έδρες), το κόμμα SDA των μουσουλμάνων του Σαντζάκ (με 2 έδρες), το Ρωσικό Κόμμα (1 έδρα) και οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας (με 1 έδρα).

Την «ικανοποίησή μας για την επιτυχία του κ. Βούτσιτς» έσπευσε να εκφράσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε πως η πορεία προς την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μας (...) θα συνεχιστεί».

Μεγάλη νίκη θεωρούνται για το SNS και τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές, σε περιοχές όπως η επαρχία της Βοϊβοντίνας, όπου κατέλαβε τις 67 από τις 120 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή, στον δήμο του Βελιγραδίου, το SNS συγκέντρωσε 38%. Ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» ακολούθησε με 35%, με τους εκπροσώπους της να καταγγέλλουν νοθεία. Ο ηγέτης της, Μίροσλαβ Αλέξιτς, κατήγγειλε νοθεία με περίπου 40.000 ψηφοφόρους από τη «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ανακοινώθηκε δε ότι θα κατατεθούν στοιχεία για αλλοίωση του αποτελέσματος στην πρωτεύουσα και θα ζητηθεί επανάληψη των εκλογών.

  • Αντικυβερνητική συγκέντρωση με στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην πρόεδρος του (κεντροδεξιού) Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, έγινε χτες στα Τίρανα, έξω από τη Βουλή, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ράμα για διαφθορά. Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική Επιτροπή εξετάζοντας αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπερίσα, που κατηγορείται κι αυτός για διαφθορά.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η ομάδα κυβερνοπειρατών Predatory Sparrow, οι οποίοι όπως καταγγέλλει η Τεχεράνη συνδέονται με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις που προκάλεσαν προχτές προβλήματα σε πρατήρια καυσίμων σε όλο το Ιράν.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο πρώην υπουργός Υποδομών Πέδρο Νούνο Σάντος εξελέγη με 62% το Σάββατο στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας (PS) ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 10ης Μάρτη. Διαδέχεται στη θέση του γενικού γραμματέα τον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβρη λόγω της διερεύνησης υπόθεσης διαφθοράς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε την Κυριακή με SUV της ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Πλάνα κατέγραψαν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας να συνοδεύουν τον Μπάιντεν στη λιμουζίνα του μετά τη σύγκρουση, που έγινε λίγα λεπτά προτού το προεδρικό ζεύγος βγει από αρχηγείο της εκστρατείας του.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Για «απόπειρα κατά της εθνικής ασφάλειας» μιλάει ο στρατός

Απόπειρα «κατά της εθνικής ασφάλειας της Ιορδανίας» ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος της κυβέρνησης του βασιλιά Αμπντάλα Β' ότι απέτρεψε ο στρατός της χώρας, όταν δεκάδες καλά εξοπλισμένοι ένοπλοι από τη Συρία πέρασαν τα σύνορα.

«Η Ιορδανία ξέρει ποια χώρα κρύβεται πίσω από αυτό. Το Ιράν είναι αυτό που υποστηρίζει τους ενόπλους. Αυτές είναι εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ιορδανίας στο έδαφός της», είπε ο Σαμίχ Μαϊτέχ, πρώην υπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις και έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Η δημόσια τηλεόραση «Al Mamlaka» μετέδωσε ότι ο στρατός ανατίναξε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, στη μεγαλύτερη διασυνοριακή επιχείρηση λαθραίας διακίνησης όπλων και ναρκωτικών των τελευταίων ετών, όπου έγιναν και κατασχέσεις. Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δράστες συνδέονται με φιλοϊρανικές ομάδες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της χώρας. Σε προηγούμενες συγκρούσεις σκοτώθηκαν ένας Ιορδανός στρατιώτης και τουλάχιστον 12 λαθρέμποροι.

Ιορδανοί αξιωματούχοι, όπως και οι «Δυτικοί» σύμμαχοί τους, ισχυρίζονται ότι η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες ομάδες ενόπλων που ελέγχουν τη νότια Συρία βρίσκονται πίσω από αυτό το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Ωστόσο, το Ιράν και η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς μέρος της συνωμοσίας εναντίον τους. Η Ιορδανία πάντως έχει γίνει σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος για το ναρκωτικό Κάπταγκον (Captagon), αμφεταμίνη που παρασκευάζεται στη Συρία, όπως φαίνεται από το «Ισλαμικό Κράτος», δημιούργημα των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Ιορδανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα εντός της Συρίας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πανηγυρική επανεκλογή του Προέδρου Σίσι

Με το 89,6% των ψήφων, εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, την επανεκλογή του στις εκλογές που διεξήχθηκαν από τις 10 ως τις 12 Δεκέμβρη, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Ο επικεφαλής της, Χαζέμ Μπαντάουι, τόνισε ότι η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 66,8% στο σύνολο των 67 εκατομμυρίων ψηφοφόρων (σε συνολικό πληθυσμό 106 εκατ).

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ήταν αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους: Τον Χάζεμ Ομαρ, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ήρθε δεύτερος με 4,5% των ψήφων, τον Φαρίντ Ζαχράν και τον Αμπντέλ - Σανάντ Γιαμάμα από δύο μικρότερα κόμματα. Η νίκη του Σίσι του εξασφαλίζει μια τρίτη θητεία από τον Απρίλη, που με βάση το Σύνταγμα πρέπει να είναι η τελευταία του συνεχόμενη.

Τα προβλήματα του αιγυπτιακού λαού διογκώνονται, με τον πληθωρισμό στο 36,4%, το νόμισμα να έχει χάσει τη μισή του αξία, τις τιμές ορισμένων βασικών τροφίμων να αυξάνονται κάθε βδομάδα ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω ή οριακά στο όριο της φτώχειας.

ΕΕ - ΚΕΝΥΑ
Εμπορική συμφωνία απέναντι στην επιρροή της Κίνας

Στο πλαίσιο στρατηγικών εμπορικών συμφωνιών για περιορισμό της αυξημένης κινεζικής επιρροής στις αγορές αφρικανικών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση της Κένυας υπέγραψαν χτες στο Ναϊρόμπι μία εμπορική συμφωνία που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον Κενυάτη Πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο και είναι η πρώτη, από το 2016, μεγάλης έκτασης συμφωνία της ΕΕ με κάποια αφρικανική χώρα.

Η συμφωνία οικονομικής σύμπραξης, η διαπραγμάτευση της οποίας διήρκεσε πολλούς μήνες, μεταξύ άλλων εγγυάται στα κενυατικά προϊόντα αδασμολόγητη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς ποσοστώσεις, καθώς και μειώσεις δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα με προορισμό τη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο Ναϊρόμπι από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τη χαρακτήρισε «αμοιβαία επωφελή» και κάλεσε κι άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής να κάνουν ανάλογα βήματα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Global Gateway Initiative». Θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Κένυας και των 27 χωρών της ΕΕ.

Για την Κένυα η ΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των εξαγωγών της, κυρίως αγροτικών προϊόντων, όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης εξαγωγών τσάι και καφέ. Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο αγορές έφτασε τα 3,3 δισ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 27% από το 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ