ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να χάσουν αυτοί που συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη και όχι ο λαός

«Εμείς λέμε ότι ο προϋπολογισμός σας είναι σκληρός, ταξικός και κάνει γενικευμένη επίθεση στα λαϊκά στρώματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην τοποθέτησή του στη Βουλή.

Σχολιάζοντας τον διαγωνισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως σκόπιμα «ξεχνάνε» ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι επενδύσεις «έχουν σιδερένιους νόμους και προϋποθέσεις». Η πρώτη προϋπόθεση είναι να συντριβεί η αμοιβή των εργαζομένων, η δεύτερη είναι η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και η τρίτη προϋπόθεση οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα κίνητρα στο κεφάλαιο.

Και συνέχισε: «Για τα λαϊκά στρώματα η ανάπτυξή σας είχε φοροκαταιγίδα. 4,5 δισ. πάνω από τις προβλέψεις που κάνετε, από φόρους. Από ποιον; Πήρατε από τους εφοπλιστές; Πήρατε από τους βιομηχάνους; Πήρατε από τους ενεργειακούς ομίλους; Οχι. Ποιος τα πληρώνει; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2024 είναι συν ακόμα 1,6 δισεκατομμύριο φορολογία. Για ποιους; Για τα λαϊκά στρώματα. Εμμεση φορολογία πάνω από 60%».

«Είναι τόσο προκλητικό, ενώ γδέρνετε τον κόσμο φέρνετε νέες φοροαπαλλαγές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τις άλλες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη για όλους. Για να κερδίσει ο εργάτης πρέπει να χάσει το μεγάλο κεφάλαιο», ούτε υπάρχει «οικονομία για όλους», που λένε ο Κασσελάκης και ο Μητσοτάκης. «Αυτό το σύστημα τελείωσε, έχει χρεοκοπήσει, είναι απάνθρωπο, είναι βάρβαρο, άρα ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής συνολικά αυτού του συστήματος είναι πλέον κοινωνική αναγκαιότητα», σημείωσε.

«Κανονικότητα» του βάρβαρου καπιταλισμού

Στην ταξικότητα και την αντιλαϊκότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, παρά τις δήθεν διαφωνίες που εκφράζουν, αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως είπε, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα που ζει ο λαός μας σήμερα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του ισχυρίζεται ότι είναι αποτέλεσμα της απόκλισης από μια κανονικότητα, στρέβλωση των κανόνων της αγοράς και της ΕΕ. Και οι δύο όμως «κρύβουν ότι είναι οι ίδιοι παράγοντες σε ΕΕ και Ελλάδα που πυροδοτούν τα λαϊκά προβλήματα και η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων δεν είναι λύση αλλά μέρος του προβλήματος», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.

Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση δεν είναι ότι αποτελεί εξαίρεση μιας κανονικότητας, αλλά αντιθέτως ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κανονικότητα της ΕΕ και τη βαθιά αντιδραστική, εχθρική και βάρβαρη πολιτική για τους εργαζόμενους της χώρας μας και όλους τους λαούς της ΕΕ, επισήμανε.

Ο πληθωρισμός των φτωχών - σημείωσε - δηλαδή οι υψηλές τιμές σε τρόφιμα, Ενέργεια, ρεύμα και ενοίκια, είναι αποτέλεσμα των ευρωενωσιακών και εθνικών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Οι αυξήσεις στο ρεύμα - συνέχισε - είναι αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης», του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης της χώρας, του ακριβού μείγματος που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα οφείλονται στο μοντέλο εξωστρέφειας που εφαρμόζεται.

Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε πως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι τράπεζες εξακολουθούν να απαλλάσσονται από τη φορολογία, να ανακεφαλαιοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις, να σημειώνουν ρεκόρ κερδοφορίας, όπως κι άλλοι τομείς του κεφαλαίου π.χ. οι ενεργειακοί όμιλοι, τα σούπερ μάρκετ κ.ά. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του κρατικού προϋπολογισμού που καταδεικνύουν τον αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρα του, σημείωσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «όλα αυτά που ζούμε, δεν είναι μία παραφωνία, είναι η κανονικότητα του βάρβαρου καπιταλισμού. Απέναντι σε αυτή την κανονικότητα δεν υπάρχουν επωφελείς λύσεις για όλους, κάποιος πρέπει να χάσει. Το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να χάσουν αυτοί που συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη».

Τσουνάμι φοροεπίθεσης από κεντρικό και τοπικό κράτος

Οι αστικές κυβερνήσεις αξιοποιούν τους κρατικούς προϋπολογισμούς ως μοχλούς αναδιανομής που παραγόμενου πλούτου υπέρ των οικονομικά ισχυρών και σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα οικονομικά των δήμων, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός συνεχίζει να τους στραγγαλίζει θυσιάζοντας αναγκαία έργα και υποδομές για τον λαό στον βωμό των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Κατήγγειλε πως ενισχύεται η λογική αύξησης των ιδίων εσόδων μέσω της ανταποδοτικότητας σε όλες σχεδόν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες, τροφεία και άλλες εισφορές. Η χρηματοδότηση συνεχίζει να μην επαρκεί για το λειτουργικό κόστος των δήμων, ούτε για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για νέα σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, για να σταματήσει το αίσχος των προκάτ και των κοντέινερ.

Με τα ίδια ψίχουλα χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η πυροπροστασία στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο η πρόληψη από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Ειδική αναφορά έκανε στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, τονίζοντας πως αυτή η πολιτική τούς αφήνει στην απόλυτη εγκατάλειψη, μετά από 2 και πλέον χρόνια σεισμού.

«Αυτή η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, την οποία υπηρετούν διαχρονικά οι δυνάμεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών των δήμων, στις ΣΔΙΤ με ταυτόχρονη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Τσουνάμι φοροεπίθεσης και από το κεντρικό και από το τοπικό κράτος», κατήγγειλε.

Δεν μπορείτε να βαφτίσετε το κρέας ψάρι

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό εκτινάξατε την τέχνη της εξαπάτησης στο μεγαλύτερο, στο υψηλότερό της επίπεδο (...) Οποιος κάθεται από κάτω ή όποιος είναι σπίτι του και βλέπει από την τηλεόραση τον προϋπολογισμό, αισθάνεται το λιγότερο εκατομμυριούχος. Του στηρίζετε το εισόδημα, του στηρίζετε τη ζωή, του στηρίζετε την υγεία (...) Και συμμετέχετε όλοι σας, πλην ΚΚΕ, σε αυτήν την εξαπάτηση», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Σημείωσε ότι ψέματα διατυπώνονται έως και στους αριθμούς και προέτρεψε τους παριστάμενους να μπουν σε ένα σούπερ μάρκετ: «Ερχεστε και λέτε ότι στηρίζετε το εισόδημα. Θα δώσετε και 150 ευρώ στην οικογένεια που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Πάρα πολύ. Ενας τενεκές λάδι έχει από 170 μέχρι 200 ευρώ. Θα τους δώσετε, δηλαδή, λιγότερο από τον έναν τενεκέ λάδι και είναι αμφίβολο αν φτάνει ένας τενεκέδες λάδι, η ευλογία αυτού του τόπου, για μια τετραμελή οικογένεια για έναν χρόνο», σημείωσε.

Κατήγγειλε τη φορολεηλασία του λαού, επισημαίνοντας: «Ερχονται και οι αριθμοί και σας λένε ότι φέτος έχετε 62 δισεκατομμύρια παραπανίσιους φόρους. Στα αγαθά και στις υπηρεσίες και παντού οι φόροι φέτος θα είναι 35 δισεκατομμύρια. Εχετε υπερέσοδα από τον ΦΠΑ, τον αδικότερο, οριζόντιο φόρο. Κι έρχεται εδώ σήμερα κάποιος και μιλάει ότι θα πάνε τα πράγματα καταπληκτικά;», σημείωσε μεταξύ άλλων. Τόνισε δε πως «το ΚΚΕ θα καταψηφίσει "μετά βδελυγμίας" τον προϋπολογισμό».

«Αποπαίδι» ο πολιτισμός για την κυβέρνηση

Την πολιτική της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό με τη λογική κόστους - οφέλους και ως εμπόρευμα, κατήγγειλε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σημείωσε πως ο πολιτισμός αποτελεί «κανονικό αποπαίδι» του κρατικού προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από το κονδύλι που διατίθεται, μόλις 0,5%. Υπογράμμισε ότι αυτή η λογική της κυβέρνησης πως ο πολιτισμός αποτελεί περιττή πολυτέλεια και πεταμένα λεφτά για το κράτος, συνοδεύεται με την απαξίωση των καλλιτεχνικών σπουδών, αλλά και την προσπάθεια να περάσει στη συνείδηση του κόσμου τους καλλιτέχνες ως διασκεδαστές.

Αναφέρθηκε στα νομοθετήματα που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα, από όλες τις κυβερνήσεις, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση του τομέα, με πιο πρόσφατο τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, τον νόμο που μετέτρεψε τα μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ, προωθώντας την επιχειρηματική τους δράση ώστε να είναι αυτάρκη και αυτοχρηματοδοτούμενα και όχι «παθητικός δέκτης των κρατικών εσόδων». Ακόμα και για τα γλυπτά του Παρθενώνα, σημείωσε, η κυβέρνηση αντί να θέσει καθαρά στη βρετανική κυβέρνηση την επιστροφή τους, συνεχίζει τα παζάρια με το Βρετανικό Μουσείο και τον δανεισμό αρχαιοτήτων.

Επισήμανε πως η πολιτική της εμπορευματοποίησης θα επιφέρει πλήγμα και στην αρχαιολογική επιστήμη με την έρευνα, τη μελέτη και τον εμπλουτισμό της από ανασκαφές να υποβαθμίζονται, στο όνομα της αναζήτησης χορηγών.

Για τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, τόνισε πως η κατάσταση είναι τραγική με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, χωρίς ΣΣΕ, με τη βαριά φορολογία που επιβάλλει το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σημείωσε τις ευθύνες και των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και ακολούθησαν ανάλογη πολιτική, γιατί συμφωνούν και στηρίζουν την αντίστοιχη πολιτική της ΕΕ.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι για το ΚΚΕ ο πολιτισμός είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου, συλλογικό κοινωνικό δημιούργημα και άρα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, και διεκδικεί μεταξύ άλλων άμεση αύξηση των κονδυλίων, ελεύθερη πρόσβαση στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των καλλιτεχνών.

Στο κυβερνητικό «success story» δεν χωράνε η Παιδεία και η Υγεία

Τις πανηγυρικές δηλώσεις που «περίσσεψαν αυτές τις μέρες», από υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές, για τα «ανθηρά» οικονομικά μεγέθη και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Υπογράμμισε πως η ζωή του λαού μας δεν ανέβηκε καμία επενδυτική βαθμίδα, «γιατί αυτό που δεν λέτε», τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η σοσιαλδημοκρατία, η οποία σερβίρει την «ξαναζεσταμένη σούπα» της πιο δίκαιης ανάπτυξης και της καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού, είναι ότι «μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας δεν υπάρχει win - win κατάσταση».

Οπως είπε, στον προϋπολογισμό χωράνε οι φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές, αλλά δεν χωράνε οι δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία. «Για να γίνει πράξη το "success story" για τους επενδυτές, μετατρέπεται η ζωή για τα λαϊκά στρώματα σε μαραθώνιο επιβίωσης. Και αυτό όταν συζητάμε για την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά, αποκτά παντελώς κυριολεκτική σημασία», σημείωσε. «Η ανάπτυξη που βάζει στο επίκεντρο το κέρδος και όχι την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι που επιτρέπει την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής να πεθαίνουν οι άνθρωποι στα νησιά, στις καρότσες των αγροτικών», πρόσθεσε.

Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε πως η συζήτηση που άνοιξε αυτές τις μέρες με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τους μετανάστες εργάτες γης «αποτελεί την αποθέωση του κυνισμού σας», συμπληρώνοντας πως «όψεις του ίδιου νομίσματος» είναι από τη μία η καταστολή και ο εγκλωβισμός, τα pushbacks και τα κέντρα - φυλακές στα νησιά, και από την άλλη οι ρυθμίσεις για εξασφάλιση φθηνών εργατικών χεριών που θα είναι ευάλωτοι στους εκβιασμούς των εργοδοτών.

Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

«Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στις τοποθετήσεις σας μέχρι τώρα, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το κλίμα στην καθημερινότητα του λαού μας, δεν συμμερίζεται ο λαός μας την αισιοδοξία σας (...) Υπάρχει πολύ περισσότερη συσσωρευμένη πείρα σε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα για το τι σημαίνουν αυτά τα παχιά λόγια που ακούμε αυτές τις μέρες, τι σημαίνει "ανάπτυξη για όλους"», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Αμπατιέλος.

«Το ΚΚΕ», σημείωσε, «είναι καθαρό: Για να πάρουν ανάσα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να χάσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι». Σχολίασε και τα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» που λένε όλα τα αστικά κόμματα, ενώ αναφερόμενος στην εξοντωτική για τον λαό φορολογία σημείωσε πως την ίδια ώρα οι εφοπλιστές βλέπουν τα κέρδη τους να ενισχύονται, απολαμβάνουν 50 φοροαπαλλαγές συνταγματικά κατοχυρωμένες και εθελοντική φορολογία! «Αυτούς "μπουκώνετε" και τώρα με επιδοτήσεις, με κρατικό χρήμα, αυτούς και με τις "άγονες" γραμμές και τώρα με την ανανέωση, λέτε, του γερασμένου στόλου», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα ναυπηγεία ο Ν. Αμπατιέλος κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν σκλάβοι για να πάρουν τα καλύτερα μεροκάματα, που κομπάζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα από την εντατικοποίηση «τα τελευταία 2 χρόνια να έχουν γίνει τόσα εργατικά "ατυχήματα" όσα είχαν γίνει τα προηγούμενα 30».

«Στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων έχετε πολύ καλούς συμπαραστάτες και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό φαίνεται και από τη στάση τους για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο της ναυπηγικής βιομηχανίας στα χέρια ελάχιστων ομίλων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και τις συμφωνίες με την ONEX και πάει λέγοντας», επισήμανε. Ενώ κατήγγειλε και από το βήμα της Βουλής την απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Μοίρασμα της φτώχειας τα περί μείωσης των ανισοτήτων

«Τα περί κοινωνικού κράτους και μείωσης των ανισοτήτων αφορούν αποκλειστικά σε μέτρα μοιράσματος της φτώχειας, της ανασφάλειας, της ανεργίας», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, προσθέτοντας ότι «στα δεσμά των δημοσιονομικών αντοχών, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των ματωμένων πλεονασμάτων, σε αυτό το έδαφος πάτε να διαμορφώσετε και ένα ασφυκτικό πλαίσιο μειωμένων απαιτήσεων σε εργαζόμενους, σε λαϊκό κόσμο, ιδιαίτερα στη νεολαία μας, για το τι μπορεί να προσδοκά για τις συνθήκες εργασίας και ζωής του».

Υπογράμμισε ότι με το κριτήριο των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας δεν επαναλειτουργεί το Νοσοκομείο Λοιμωδών και το Νοσοκομείο «Αττικόν» είναι υποστελεχωμένο, του οποίου οι ανάγκες λειτουργίας καλύπτονται από μετακινήσεις νοσηλευτριών από τα τραγικά υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αιγάλεω κ.λπ., όχι βέβαια με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. «Με το κριτήριο του κόστους - οφέλους για το κράτος λογαριάζετε και τις αναγκαίες κρατικές δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης των παιδιών, των ηλικιωμένων, ακόμα και των ατόμων με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Οπως είπε, το 1 ευρώ αύξηση τη μέρα που δίνετε στα αναπηρικά επιδόματα δεν ισοφαρίζει τις δραματικές περικοπές σε θεραπείες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ΑμεΑ, ενώ δεν αναιρεί ότι μόνο 150.000 στους 500.000 βαριά ανάπηρους στη χώρα μας παίρνουν επίδομα και η αναπηρία αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξώσεις που έχουν γίνει σε οικογένειες αναπήρων από τα «κοράκια», καθώς και στις περικοπές στη φροντίδα ηλικιωμένων, στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, κ.ά.

«Στο έδαφος των ταξικών διαχωρισμών που δεν διαγράφονται, αναπαράγονται κοινωνικές διακρίσεις, αναπαράγονται κοινωνικές ανισότητες. Ομως, εμείς θεωρούμε ότι με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας, μπορούν να εξασφαλιστούν σε καθέναν και καθεμία τα καθολικά ισότιμα δικαιώματα, αρκεί να απαλλαγούμε από το κίνητρο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που τα πάντα τα μετράει με κριτήριο το επιχειρηματικό καπιταλιστικό κέρδος, προφανώς με τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια των εργαζομένων», κατέληξε.

Τεράστιο ψέμα η θωράκιση της χώρας από φυσικές καταστροφές

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί τη θωράκιση της χώρας από τις φυσικές καταστροφές είναι τεράστιο ψέμα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς.

Οπως σημείωσε, ο προϋπολογισμός διατηρεί τις χαμηλές δαπάνες για την πρόληψη, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά από εταιρείες για να κερδοσκοπήσουν, ομολογείται δε ότι στη Θεσσαλία όχι μόνο δεν θα αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πλημμύρες αλλά ούτε καν θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Ο Β. Μεταξάς τόνισε ότι τα κονδύλια που προβλέπονται αφορούν τις υπάρχουσες γραμμές των έργων, δηλαδή επιδιορθώσεις στα ήδη ανεπαρκέστατα έργα.

«Διατηρείτε τις διαχρονικά χαμηλές δαπάνες για την πρόληψη, παρά τα χιλιοδιαπιστωμένα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, τα οποία μάλιστα "ψίχουλα" τα δίνετε κυρίως για ψευτοαποκαταστάσεις (...) Λέτε δηλαδή: Θα καείτε, θα πνιγείτε, ο σώζων εαυτόν σωθήτω, αλλά όποιος σωθεί θα πάρει και κάτι "ψίχουλα"», κατήγγειλε.

Αναφέρθηκε επίσης στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή, που έδειξε ότι ο λαός θα κλιμακώσει την πάλη του, ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, «θα είναι στη μάχη για την επιβίωσή του, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή».

Συνέχισε λέγοντας: «Η κανονικότητα που λέει θα πνιγείτε, θα καείτε όπως και να έχει, είναι η δική σας κανονικότητα. Η κανονικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας που υπηρετείτε όλοι σας, που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι τεράστιες δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να δημιουργήσει έργα που τον προστατεύουν, φυλακίζονται στο καπιταλιστικό κέρδος. Αυτές τις δυνατότητες θα απελευθερώσει μόνο η εργατική εξουσία, η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και η επιστημονική κεντρική οργάνωσή της».

Καταλήγοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Β. Μεταξάς είπε: «Το δίλημμα το βάζετε εσείς με την πολιτική σας: `Η στον δρόμο της βαρβαρότητας και της καταστροφής, τον δικό σας δρόμο ή στον δρόμο της απελευθέρωσης από το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση».

Ολοι σας βάλατε ένα λιθαράκι για να δοθούν τα δάνεια στα funds

Στους μεροκαματιάρηδες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα άλλα «κοράκια» αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος.

Τόνισε μεταξύ των άλλων: «Μπορεί να μην τα καταλαβαίνω εγώ όλα - πιθανόν - τα περί επενδύσεων, ανάπτυξης, δισεκατομμυρίων, όλα αυτά δηλαδή τα μεγάλα, τα παχιά λόγια που ακούσαμε όλες αυτές τις μέρες, όμως καλά ξέρω ένα πράγμα, ότι τη Δευτέρα ήρθε στο Εργατικό Κέντρο μια άνεργη γυναίκα, μονογονεϊκή οικογένεια, η οποία το 2010 είχε πάρει ένα δάνειο 16.000 ευρώ. Μέχρι το 2013 που δούλευε, γιατί μετά έμεινε άνεργη, είχε αποπληρώσει τα 10.000, τα υπόλοιπα 6.000 μαζί με όλα τα παρελκόμενα έγιναν με έναν μαγικό τρόπο 68.000 φέτος, με αποτέλεσμα να βγει σε πλειστηριασμό, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, ηλεκτρονικά, το σπίτι της, προς το παρόν βέβαια άγονο. Δηλαδή, τα 6.000 υπόλοιπο έγιναν 68.000 ευρώ. Τι προβλέπει, λοιπόν, ο προϋπολογισμός των δισ. για όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες μεροκαματιάρηδες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, που είναι έρμαιο στα νύχια των funds, των τραπεζών και δεν συμμαζεύεται, όλων αυτών δηλαδή των "κορακιών";».

Και συνέχισε: «Ολοι σας βάλατε ένα λιθαράκι για να δοθούν τα δάνεια στα funds, στα "κοράκια" δηλαδή. Να γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μην μπορούν να παρεμποδίζονται από τον λαό και η όποια διαμαρτυρία να χαρακτηρίζεται ιδιώνυμο. Και όλα αυτά για να έχουν οι τράπεζες σας, μόνο φέτος, το πρώτο εννεάμηνο, 2,9 δισεκατομμύρια κέρδη. Αυτός λοιπόν είναι ο δικός σας προϋπολογισμός».

Επίσης, αναφέρθηκε στους αγρότες που έχασαν την παραγωγή τους λόγω των καταστροφών και δεν αναπληρώνεται το εισόδημά τους, καθώς και στους κτηνοτρόφους που βλέπουν να μειώνεται η βασική ενίσχυση.

«Ο δικός σας προϋπολογισμός δεν έχει καμία σχέση με τον προϋπολογισμό των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Γιατί, ξέρετε, κάνουμε κι εμείς προϋπολογισμό, έχουμε και εμείς έσοδα - έξοδα και δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί», σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ