ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
Μαχητική συνέχεια με βάση την πείρα και τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα

Πλούσια συζήτηση από τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων

RIZOSPASTIS

Μαχητική συζήτηση, πείρα από την πρωτοπόρα δράση των Συλλόγων απέναντι σε όσα μπαίνουν εμπόδιο στις σπουδές, προτάσεις για τη συνέχεια της συλλογικής δράσης, ήταν από τα χαρακτηριστικά του πανελλαδικού συντονισμού 126 φοιτητικών συλλόγων. Στη διάρκειά του δόθηκε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πως οι φοιτητές με τους αγώνες τους θα βρεθούν αποφασιστικά απέναντι στο νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις σχολών. Παράλληλα εγκρίθηκε κοινό ενωτικό κάλεσμα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε πλατιά ενημέρωση σε κάθε έτος και αμφιθέατρο.

Αποδομώντας τα όσα επικαλείται η κυβέρνηση για να φέρει το νομοσχέδιο, η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο,τι και να λένε η κυβέρνηση ή ο Πιερρακάκης, το τι είναι πραγματικά - ουσιαστικά σύγχρονο σήμερα κρίνεται με βάση τις δικές μας ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Είναι σύγχρονο να σπουδάζουμε χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, σε ιδρύματα με όλες τις υποδομές, με εργαστήρια αναβαθμισμένα στη βάση της προόδου της τεχνολογίας, στο πτυχίο μας να είναι ενταγμένη όλη η απαραίτητη γνώση για να εξασκήσουμε το επάγγελμά μας, με όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα». «Τόσο καιρό δεν έχουμε ακούσει, έστω για τα μάτια του κόσμου, ένα επιχείρημα που να μας εξηγεί τους εκπαιδευτικούς - μορφωτικούς στόχους του νομοσχεδίου, που έστω να μιλάει για προαγωγή και ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης!», σημείωσε και κατέληξε ότι «οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι έμποροι πτυχίων και οι εργοδότες που θα μπορούν ανάλογα με τις ιεραρχήσεις τους και τις σε κάθε φάση ανάγκες τους να επιλέγουν φθηνούς, ευέλικτους και με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενους!».


RIZOSPASTIS

«Η κοροϊδία δεν θα περάσει», δήλωσαν οι φοιτητές των σχολών που πανεπιστημιοποιήθηκαν και ακόμα και τώρα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αναγνωρίσει τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων πριν καν ιδρυθούν, ενώ οι φοιτητές του ΠαΔΑ εδώ και 5 χρόνια είμαστε στον αέρα», τόνισε ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του ΠαΔΑ.

Την αγωνία για τις επιπτώσεις της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στις σπουδές τους τόνισαν φοιτητές από τις σχολές ανθρωπιστικών επιστημών. Η Δήμητρα Κόκλα, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνιολογίας, τόνισε ότι οι σπουδές θα οδηγηθούν σε πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση ενώ οι ανάγκες για αντίστοιχα επαγγέλματα μεγαλώνει, ότι «χαρακτηριστικά είναι παραδείγματα πανεπιστημίων των ΗΠΑ, που ακολουθούν μια λογική η οποία υποστηρίζει πως τα πτυχία ανθρωπιστικών σπουδών δεν έχουν κάποια αξία, μια λογική σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνονται κρατικές επιχορηγήσεις σε προγράμματα μηχανικής και επιχειρήσεων και όχι σε προγράμματα κοινωνικών επιστημών. Από εκεί που πριν κάποιες δεκαετίες πτυχία Κοινωνικών Επιστημών και Ιστορίας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, στη συνολική πορεία υποβάθμισης, σήμερα οι κοινωνικές επιστήμες αντιστοιχούν μόλις στο 8% των πτυχίων». Τις επιπτώσεις της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ για τους φοιτητές και αποφοίτους ανέδειξαν εκπρόσωποι Συλλόγων Πολυτεχνικών Σχολών.

Σε όλη τη συζήτηση τονίστηκε και μεταφέρθηκε η πείρα από τη μαχητική πρωτοπόρα δράση των Συλλόγων όλο το προηγούμενο διάστημα, που κατάφερε να αφήσει στα χαρτιά νόμους και ρυθμίσεις, με το βλέμμα στους αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Εγινε συγκεκριμένη αναφορά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη, το πώς οι φοιτητικοί σύλλογοι με το σχέδιο δράσης τους, τα συνθήματα, τη συζήτηση σε κάθε έτος και τις μορφές πάλης που επιλέχτηκαν, εξέφρασαν τους φοιτητές.

Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και πλέον ξέρουμε το πώς! Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση της διεκδίκησης και στη συλλογική δράση! Ολοι τους μπορεί να είναι πλειοψηφία στη Βουλή, όμως εμείς είμαστε πλειοψηφία στα ΑΕΙ! Εχοντας αυτό ως παρακαταθήκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ξεκαθάρισαν πως το επόμενο διάστημα, στόχος πρέπει να είναι να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κίνημα αντίδρασης και αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο. Για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Σε πολλές τοποθετήσεις αναδείχτηκε η δύναμη της οργανωμένης δράσης και έγιναν εκτενείς αναφορές στις κατακτήσεις μιας σειράς φοιτητικών συλλόγων. Οπως στη ΦΕΑ, όπου έχουν βελτιωθεί αρκετοί από τους όρους διαμονής και οι οικότροφοι βρίσκουν πραγματικό αποκούμπι στον Σύλλογο. Παράλληλα, αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις της παράδοσης λειτουργιών των εστιών σε εργολάβους που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το πώς οργανώθηκε η αλληλεγγύη από τους Συλλόγους της Θεσσαλίας για τους πλημμυροπαθείς που είδαν το βιος τους να χάνεται, με την ανταπόκριση των φοιτητών να είναι συγκινητική και τον κόσμο να απαντάει «ευτυχώς έχουμε εσάς παιδιά και παίρνουμε θάρρος και ελπίδα», όπως ανέφερε η Δήμητρα Χατζηβασίλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΥΠ στη Λάρισα. Εκπρόσωποι Συλλόγων από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη μετέφεραν πείρα από τις δράσεις που αναπτύσσουν γύρω από όλες τις πλευρές της ζωής των φοιτητών. Με τη δημιουργία του Πολυχώρου Πολιτισμού των Φοιτητικών Συλλόγων στα Γιάννενα, όλο και περισσότεροι φοιτητές καθημερινά εμπλέκονται με πολιτιστικές δραστηριότητες, με τις ιδέες τους και το μεράκι τους συμβάλλουν στο να γίνονται εκδηλώσεις και δρώμενα, όπως η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες. Μετέφεραν επίσης τη δράση της ομάδας γυναικών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ