ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 79,23% η κάλυψη του πλάνου

RIZOSPASTIS

Το 80% άγγιξε η κάλυψη του συνολικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ μετά το 8ο κατά σειρά «κλείσιμο», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, έχει καλυφθεί το 79,23%.

Στην κορυφή της κατάταξης στρογγυλοκάθεται η ΚΟ Ηπείρου με 101,01%, καθώς όχι μόνο έπιασε το πλάνο της με ένα επιπλέον 14% που κάλυψε μέσα σε μια βδομάδα, αλλά άνοιξε και την ψαλίδα με τη 2η θέση. Εκεί βρίσκεται η ΚΟ Εξωτερικού με 91,97%, που δεν εγκαταλείπει όμως το κυνήγι της πρώτης θέσης.

Δυναμικό μπάσιμο στην πρώτη τριάδα έκανε η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 87,39%, καλύπτοντας 17% επιπλέον του πλάνου της και κάνοντας άλμα 4 θέσεων. Ωστόσο... καραδοκούν η ΚΟ Αιγαίου με 85,23%, αλλά και η ΚΟ Κρήτης με 83,80%. Πάνω από το 80% κινείται και η ΚΟ Αττικής με 80,82%. Συνεχίζει τα προσπεράσματα η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας με 77,98%, που τώρα βρίσκεται στην 7η θέση.

Ελάχιστα πίσω ακολουθεί η ΚΟ Θεσσαλίας με 77,51%. Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 74,11% επιτάχυνε καλύπτοντας ένα επιπλέον 14% τη βδομάδα που μας πέρασε. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 74,02%, Δυτικής Ελλάδας με 70,47% και Πελοποννήσου με 68,30%.

Το 76,98% του πλάνου της έχει καλύψει η ΚΝΕ. Το 67,93% η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» και το 55,50% αυτή του «902».

Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας!

Η μάχη της οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος για τα νησιά του Αιγαίου, σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Δήμητρα Παντάπαση, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

Οπως εξηγεί, «μετά από μια σειρά από εκλογικές μάχες αλλά και καθημερινούς αγώνες, όλους αυτούς τους μήνες, υπάρχουν πολλά περιθώρια για την καθολική επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, που είναι και μονόδρομος. Η καλή οικονομική κατάσταση ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πάλης σε όλα τα μέτωπα, στην υλοποίηση του σχεδιασμού των Οργανώσεών μας, είναι στόχος γύρω από τον οποίο μπορεί να εκφραστεί ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση και μαχητικότητα».

Υπογραμμίζει ότι ειδικά στα νησιά, που «η ακρίβεια είναι ακόμη μεγαλύτερη, τσακίζοντας περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα και θέτοντας επιπλέον εμπόδια στη δραστηριότητά μας, είναι στοίχημα όχι μόνο να αυξήσουμε τους συντρόφους και φίλους που είναι στη μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αλλά και να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους λαϊκούς ανθρώπους».

«Φέτος οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες και για τους δύο αυτούς στόχους», σημειώνει και φέρνει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ικαρίας που βρίσκεται ήδη στο 104,84%. «Οι μισές ΚΟΒ έχουν ήδη υπερκαλύψει τους στόχους τους και οι υπόλοιπες είναι σε τροχιά υπερκάλυψης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα έπαιξαν η έγκαιρη προετοιμασία των ΚΟΒ, η προσπάθεια δραστηριοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Κόμματος, αλλά και πολλών φίλων, οι οποίοι συνεισφέρουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και υλικά στις διάφορες πρωτοβουλίες.

Πέρα από την απεύθυνση με το κουπόνι η Τομεακή Επιτροπή και οι ΚΟΒ έχουν πάρει πολλές και πολύμορφες πρωτοβουλίες. Εχει οργανωθεί λαχειοφόρος, έχουν γίνει πολλά γλέντια ανά περιοχή και χωριό που βοηθούν όχι μόνο στην επίτευξη των στόχων αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών με τον κόσμο που συζητάμε και δρούμε μαζί. Παρά τα θετικά αποτελέσματα, αλλά και το μικρό μέγεθος του νησιού, υπάρχει ακόμα κόσμος στον οποίο δεν έχουμε φτάσει, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε αυτήν τη μάχη δεν υπάρχει όριο».

Η Δ. Παντάπαση συμπληρώνει ότι, όπως στην Ικαρία, «έτσι και σε όλα τα νησιά έχουμε τη δυνατότητα ακόμα περισσότεροι να φτάσουμε σε πολύ περισσότερους και να μετατρέψουμε σε πολιτικό δεσμό το δίευρω που δίνει από το υστέρημά της, αλλά με την καρδιά της, μια λαϊκή οικογένεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εξανεμίζει τον μισθό πριν αυτός δοθεί». Και καταλήγει: «Τις βδομάδες που απομένουν δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την υπερκάλυψη όλων των στόχων μας!».

ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δίκες στο έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου 1946 - 1951»

Στην έκδοση του βιβλίου «Δίκες στο έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου 1946 - 1951» προχώρησε η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, όπου γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν οι ηρωικές παραδόσεις της Οργάνωσής μας, σε μια περίοδο που είναι γνωστή ως περίοδος της «λευκής τρομοκρατίας», όπου η υποψία και μόνο ότι κάποιος στήριζε το ΚΚΕ, σήμαινε διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις.

Στόχος είναι να διαδοθεί μια άγνωστη, σε πολλούς, πλευρά της Ιστορίας στην περιοχή, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας, και να συμβάλει στην αξιοποίηση της συνολικής συλλογικής πείρας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια το Κόμμα μας και είναι καταγεγραμμένη στα Δοκίμια Ιστορίας του ΚΚΕ που εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή, καθώς και σε άλλα κομματικά ντοκουμέντα.

Επίσης, με την έκδοση αυτή απονέμει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και σε όλους τους αγωνιστές που έχοντας παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και την Απελευθέρωση, αντιστάθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν, όπως οι 126 άντρες και γυναίκες στο Καζανάκι.

Ο αναγνώστης μπορεί να μπει στο πνεύμα της εποχής εκείνης, να γνωρίσει την ωμή κατασταλτική βία του αστικού καθεστώτος στην προσπάθειά του να διασώσει την εξουσία του, τότε που ο λαός σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης και σκληρής παρανομίας, έδωσε τη δική του δίκαιη μάχη και στην εργατούπολη του Βόλου και στο Πήλιο, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ένοπλου δημιουργήματός του, του ΔΣΕ.

Μέσα από το βιβλίο αναδείχνεται το πώς συναντήθηκαν και έδρασαν, σαν μια γροθιά, μαζί με το ΚΚΕ, η εργατική τάξη, ντόπιοι και πρόσφυγες, που ήταν ήδη ατσαλωμένοι στους σκληρούς ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου, μαζί με τη νέα γενιά, αγόρια και κορίτσια που μπήκαν στο καμίνι του αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εργάτες και εργάτριες των μηχανουργείων, των κλωστοϋφαντουργείων, του Ματσάγγου και άλλων εργοστασίων, μαζί με παιδιά από χωριά, μαθητές και φοιτητές.

Μέσα από τα 1.264 καταγεγραμμένα ονόματα, που είναι μέσα στο βιβλίο, και είναι ορισμένα μόνο από τα χιλιάδες τότε μέλη, στελέχη και φίλους του Κόμματός μας, που αποτελούν τις ρίζες του Κόμματός μας στην περιοχή, αλλά κυρίως τη συνέχεια της Κομματικής μας Οργάνωσης, θα ανακαλύψει και κάποιον δικό του ή γνωστό του αγωνιστή, που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε την ιστορική του διαδρομή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από τα Γραφεία της Τομεακής Επιτροπής (Π. Μελά 65 - Γαλλίας) καθώς και από τις Κομματικές της Οργανώσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

Συνεχίζονται οι εκθέσεις βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που οργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην έδρα της (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), όπως και στα γραφεία του Κόμματος στην οδό Κολωνού 3 (πλησίον Ομόνοιας).

Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν έως το Σάββατο 23 Δεκέμβρη και έπειτα από την Τετάρτη 27 μέχρι το Σάββατο 30 Δεκέμβρη. Πρόγραμμα λειτουργίας: Καθημερινές 17.30 - 20.30. Σάββατο 23 και 30 Δεκέμβρη: 10.00 - 13.00.

Επιπρόσθετα, στην έδρα της ΚΟ Αττικής μαζί με τις εκδόσεις φιλοξενείται η έκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος, που υπήρχε στη μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2022 στο «Σεράφειο» του δήμου Αθηναίων.

Εκθεση οργανώνεται και στα γραφεία της ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας στη Ν. Ιωνία (Μεσολογγίου 48): Σάββατο 23/12, Παρασκευή 29/12 και Σάββατο 30/12. Τα Σάββατα 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και την ερχόμενη Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο», συνεχίζονται και οι εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας του ΚΚΕ. Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στα γραφεία των ΚΟ και θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 5 Γενάρη, με ώρες λειτουργίας: 17.30 - 20.30. Εκθεση οργανώνει και η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο «Τραβέρσο»

Το δικό της γιορτινό ραντεβού για παιδιά δίνει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Δεκέμβρη στο Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή θα αρχίσει στις 6 μ.μ. και θα περιλαμβάνει μια «τραγουδιστή» ιστορία από την ομάδα θεατρικού παιχνιδιού του «Τραβέρσο», παρουσίαση του παραμυθιού «Βελόνα» της Λιλής Γάτη, με κουκλοθέατρο και εργαστήριο κατασκευής χιονιού, εργαστήριο κατασκευής στολιδιών, face painting, λιχουδιές και μουσικές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ