ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία εμπλοκή! Να μην πάει η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα!

Στο «στόμα του λύκου» στέλνει η κυβέρνηση ξανά προσωπικό και μέσα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Φρεγάτα στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνει η κυβέρνηση, για τη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης όπου πρωτοστατούν οι Αμερικανοί, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι, σε άλλη μια αποστολή που δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της, με τον λαό να χρυσοπληρώνει πάνω από 6 δισ. ευρώ τον χρόνο για εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, που τον βάζουν στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Την αποστολή επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Στο διά ταύτα βέβαια τα προσχήματα έφευγαν βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου γενικότερα, για τα οποία η κυβέρνηση δεν διστάζει να μπλέξει ακόμα παραπέρα τον λαό και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε τεράστιους κινδύνους: «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ζήτησε από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ «να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση "Prosperity Guardian", για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας».

Γνωστοποίησε εξάλλου ότι για το θέμα αυτό ενημέρωσε ήδη από την Τρίτη την αιγυπτιακή κυβέρνηση, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο. Θυμίζουμε ότι την ίδια μέρα, με ειλημμένες αποφάσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, μετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσαν οι Αμερικανοί και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας κρατών κυρίως της ΕΕ, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ιαπωνίας και του Καναδά. Επίσης, την ίδια μέρα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρ. Στυλιανίδης, είπε σε δημοσιογράφους ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», αναφερόμενος στα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, άμεσα αναμένεται κλιμάκιο επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού να μεταβεί στο Μπαχρέιν όπου θα βρίσκεται το συντονιστικό κέντρο της επιχείρησης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης αποστολής, βασικό περίγραμμα της οποίας είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων που θα περνούν την περιοχή της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν από πολεμικά.

Σε επικίνδυνη αποστολή για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν το πλοίο και το προσωπικό στην περιοχή αναδεικνύονται από την ίδια τη δήλωση Δένδια, ο οποίος σε μια μάταιη προσπάθεια εφησυχασμού έσπευσε να χαρακτηρίσει «αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Διόλου τυχαία, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η τωρινή επιχείρηση «Prosperity Guardian» αναμένεται να είναι πολύ πιο «σύνθετη» και με «μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας» απ' ό,τι η «Αtalanta», επιχείρηση της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, όπου παλαιότερα η ντόπια αστική τάξη επίσης έστειλε πλοίο με τα ίδια ακριβώς προσχήματα.

Ολα αυτά κι ενώ η σφαγή στη Γάζα, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τροφοδοτεί ακόμα και την πιθανότητα μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή, με εμπλοκή και άλλων δυνάμεων - όπως οι ίδιοι λένε - από Υεμένη έως Ιράν, με πολύ ισχυρότερα και δολοφονικά μέσα στη διάθεσή τους.

Εξ ου και αρμόδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι η αποστολή φρεγάτας στην επίμαχη περιοχή προϋποθέτει τη διάθεση διευρυμένων αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων για την πλήρη αυτοπροστασία της, που παρεμπιπτόντως δεν διαθέτουν ούτε οι παλαιότερες (τύπου «S») ούτε οι μεταγενέστερες («ΜΕΚΟ») φρεγάτες.

Αυτές οι λεπτομέρειες βέβαια της αποστολής που διαρρέει η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν και τους τεράστιους κινδύνους από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και ότι ο λαός χρυσοπληρώνει προμήθειες νέων πολεμικών πλοίων και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες του ευρωατλαντικού άξονα στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, που αριθμεί ήδη δεκάδες πολεμικά πλοία και συνολικά μια τεράστια δύναμη πυρός, σε μια περιοχή όπου «διασταυρώνονται» αντίπαλα σχέδια, όπως η κινεζική πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», ο νέος οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης ή IMEC, ο οποίος θα περιλαμβάνει σιδηροδρόμους και λιμάνια, αγωγούς και δίκτυα για ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο, ο Διεθνής Διαμετακομιστικός Διάδρομος Βορρά - Νότου ή INSTC, που προωθεί το Ιράν με τη Ρωσία, ξεκινώντας από την Ινδία, και φυσικά σε μια θαλάσσια οδό απ' όπου περνάει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, το 30% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το 10% του πετρελαίου και το 8% του LNG, του οποίου η σημασία αυξήθηκε στην προσπάθεια ενεργειακής «απεξάρτησης» της ΕΕ από τη Ρωσία.

Ενας ακόμα βαρύς κρίκος

Μερίδια από αυτήν την καπιταλιστική λεία, και με τον «ειδικό ρόλο» που παίζει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, διεκδικεί και η ελληνική αστική τάξη και γι' αυτό έχει ήδη παρουσία στην περιοχή, που εδώ και καιρό σχεδίαζε να την διευρύνει περαιτέρω. Διόλου τυχαία, ήδη από τον Αύγουστο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενόψει της συνάντησης που θα είχε στην Αθήνα με τον Ινδό ομόλογό του, διαμήνυε ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς», ως η «άλλη πλευρά» των όσων συζητήθηκαν για να παίξει η Ελλάδα ρόλο στο νέο οικονομικό Διάδρομο IMEC.

Στο ενδιάμεσο στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή μετέχουν στελέχη, όπως επιτελής που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής. Ενώ από το 2020, έχει αξιωματικό και στο επιτελείο της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ (εδρεύει στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπού Ντάμπι) για «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Μάλιστα, το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπού Ντάμπι, όπου και εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή.

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

«Παρών» και στα σχέδια ξεριζώματος των Παλαιστινίων

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει «πλάτες» στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2. Η δε φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

Εξάλλου, με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αποκλείεται πολεμικά πλοία να «δέσουν» και στη Γάζα, την ώρα που οι Ισραηλινοί προωθούν σχέδια ξεριζώματος των Παλαιστινίων από την περιοχή. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, σε ομιλία του την Τετάρτη, είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη επιχείρηση για να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Μέση Ανατολή», στον οποίο «συμβάλλουν περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κόμβο την Κύπρο». Ωστόσο, «δεν υπάρχει καμία ασφαλής κατασκευή στη Γάζα. Δεν υπάρχει λιμάνι δηλαδή με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να καταπλεύσει ένα συμβατικό πλοίο και να χρειάζονται πλοία πολεμικού τύπου, τα οποία να μπορούν να φτάσουν έως την παραλία. Αρματαγωγά δηλαδή»...

Τα «επίσημα» χαρτιά περιμένει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τις «παραδόσεις» του κόμματος που μετράει τάχα με τη «μεζούρα» την εμπλοκή, με δήλωσή του αναπαρήγαγε όλα τα προσχήματα για την εμπλοκή της χώρας αλλά παραπονέθηκε τάχα ότι η «επιχείρηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας "προθύμων" και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα», ομολογώντας ότι το κόμμα του θα στήριζε αυτό το βήμα παραπέρα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αν έφερε την ταμπέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το έκανε άλλωστε ξεκάθαρο λέγοντας ότι «ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο». Ο,τι δηλαδή είπε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία τις πρώτες μέρες, πριν μπει και επισήμως η «σφραγίδα» ΝΑΤΟ - ΕΕ στην εμπλοκή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησε τους ναζί Αζόφ και τον Ζελένσκι στη Βουλή και ψηφίζει με τα «δυο χέρια» στην Ευρωβουλή τα πολεμικά ανακοινωθέντα της ΕΕ και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Κάλαντα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ακούσει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην τσακώνικη διάλεκτο από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας, την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ