ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Αποκλείονται τα 2/3 από την απαλλαγή πληρωμής λογαριασμών νερού και ανταποδοτικών τελών

«Η δημοτική αρχή Καλογιάννη, ευθυγραμμισμένη με την άθλια κυβερνητική πρακτική, απέκλεισε τα 2/3 των πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης από την απαλλαγή πληρωμής λογαριασμών ΔΕΥΑΛ και ανταποδοτικών τελών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων).

Η Επιτροπή «αξιώνει από τη νέα δημοτική αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσουν σε νέα απόφαση για την άμεση απαλλαγή για 2 χρόνια όλων των πλημμυροπαθών, είτε πλημμύρισε το διαμέρισμα είτε το υπόγειό τους, από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει αναλυτικά:

«Αμέσως μετά τα εξοργιστικά μηνύματα της ΑΑΔΕ στα email πολλών πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, που μας ενημέρωναν ότι δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για τις ζημιές χιλιάδων ευρώ που πάθαμε στα 930 πλημμυρισμένα μέχρι το ταβάνι υπόγειά μας, επειδή δεν είναι χώροι κατοικίας, ήρθε η νέα κατραπακιά από την απερχόμενη δημοτική αρχή Λαρισαίων του κ. Καλογιάννη, η οποία απέδειξε ότι κορόιδευε συνειδητά τους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, όταν διακήρυττε προεκλογικά ότι θα τους απαλλάξει από την πληρωμή λογαριασμών στη ΔΕΥΑΛ, ανταποδοτικών τελών, τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ότι θα τους δώσει δωρεάν πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η απαλλαγή αυτή, που υποσχόταν η απερχόμενη δημοτική αρχή Καλογιάννη, ισχύει τελικά μόνο για τους ιδιοκτήτες των ισόγειων διαμερισμάτων και όχι για όλους τους πλημμυροπαθείς, αφού αποκλείει ετσιθελικά όσους πλημμύρισαν μόνο τα υπόγειά τους, οι οποίοι αποτελούν τα 2/3 των πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράσαμε από τότε ως Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, όταν είχαμε ακούσει την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Απέδειξαν ακόμα μια φορά πόσο υποκριτές ήταν και είναι όταν ισχυρίζονται ξεδιάντροπα ότι στέκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πλημμυροπαθείς. Επιβεβαίωσαν ακόμα μια φορά ότι ήταν και είναι ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνηση, απόντες έως εχθρικοί απέναντι στους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών, που πλημμύρισαν εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας της δημοτικής αρχής για να κλείσει τα κλαπέτα των αποχετευτικών αγωγών των ομβρίων και της απουσίας ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο.

Οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία τους. Αξιώνουμε από τη νέα δημοτική αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσουν σε νέα απόφαση για την άμεση απαλλαγή για 2 χρόνια όλων των πλημμυροπαθών, είτε πλημμύρισε το διαμέρισμα είτε το υπόγειό τους, από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Σταματημένα όλα τα έργα αποκατάστασης στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου

«110 μέρες μετά τις πλημμύρες ο δήμος δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από την κυβέρνηση για τις αποκαταστάσεις. Απλήρωτοι όλοι οι εργαζόμενοι και σταματημένα όλα τα έργα αποκατάστασης». Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζαγοράς - Μουρεσίου, προσθέτοντας ότι «η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σιγοντάρεται από τη δημοτική αρχή, την απερχόμενη αλλά και τη νέα, καθώς προδιαγράφει το μέλλον των αποκαταστάσεων για τον δήμο μας, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Για δεύτερο συνεχόμενο συμβούλιο, οι ανακοινώσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής ότι όλες οι εργασίες αποκατάστασης έχουν σταματήσει και θα πραγματοποιηθούν μόνο σε περίπτωση άμεσου κινδύνου ανθρώπων, θέτουν το εύλογο ερώτημα σχετικά με την πορεία των εργασιών».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η δικαιολογία της γραφειοκρατίας πλέον δεν μπορεί να εξηγήσει την αργοπορία. Συνειδητά ροκανίζεται χρόνος, προκειμένου η πίεση να οδηγήσει σε πρόχειρες λύσεις που θα καταστούν... μόνιμες. Δεν πρόκειται για οργανωτικά λάθη και παραλείψεις εκ μέρους της διοίκησης, αλλά για βολική μέθοδο διάχυσης των ευθυνών, ώστε κανείς να μη φταίει αλλά και τα έργα να μην εκτελούνται!».

Καταλήγοντας, καλεί τους δημότες της περιοχής «σε άμεσες διεκδικήσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας. Ζητούμε άμεσα έργα που να εξασφαλίζουν τη μετακίνηση των μαθητών και δασκάλων στα σχολεία, των αγροτών στα χωράφια τους, των τουριστών στην περιοχή μας! Διεκδικούμε ασφαλές και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό για όλους και επαρκές νερό άρδευσης για τους αγρότες. Να καθαριστούν και να οριοθετηθούν άμεσα όλα τα ρέματα, με παράλληλη κατασκευή τεχνικών έργων σταθεροποίησης πρανών. Να πραγματοποιηθούν επαρκής καθαρισμός, σήμανση, διαγράμμιση και κατασκευή στηθαίων ασφαλείας σε όλο το οδικό δίκτυο».


ΛΑΡΙΣΑ
Με μεγάλη συμμετοχή η χριστουγεννιάτικη γιορτή αλληλεγγύης για τα παιδιά

Στιγμές χαράς, δημιουργίας και ξεγνοιασιάς απόλαυσαν δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή αλληλεγγύης που οργάνωσε το πρωί της Κυριακής το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε συνεργασία με την Ενωση Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) Λάρισας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Τα παιδιά που γέμισαν την Πινακοθήκη, ζωγράφισαν και έκαναν χειροτεχνίες ενώ στη συνέχεια απόλαυσαν μαζί με τους γονείς τους το έργο «Σκιών Καμώματα». Στον μπερντέ αλλά και ζωντανός Καραγκιόζης εμφανίστηκε, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο οποίος δήλωσε βαθιά συγκινημένος για την παρουσία του στη Λάρισα. Ζωντανεύοντας επί σκηνής τον Καραγκιόζη, ο Τ. Βαμβακίδης είχε μια διαδραστική επικοινωνία με τα παιδιά, χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

Νωρίτερα, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τη γιορτή αυτή θέλουμε να προσφέρουμε στιγμές χαράς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η γιορτή αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια δυναμώματος της αλληλεγγύης. Ευχόμαστε καλές γιορτές, καλή χρονιά με υγεία, με δύναμη, αποφασιστικότητα για να φτιάξουμε μια ζωή που πραγματικά μας αρμόζει, στο ύψος των αναγκών μας».

Στο τέλος της γιορτής δόθηκαν αναμνηστικό δωράκι σε όλους μία συλλεκτική ζωγραφιά - ιχνογραφία φιλοτεχνημένη από τον Ευγένιο Σπαθάρη καθώς και παιδικά βιβλία.



Συνεχίζονται οι καραβιές των ξεριζωμένων

Συνεχίζονται μέσα στο καταχείμωνο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, καθώς τα δουλεμπορικά κυκλώματα αξιοποιούν από τη μία την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και από την άλλη την προσπάθεια των ξεριζωμένων να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις οποίες στηρίζουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, χτες γύρω στα μεσάνυχτα εντοπίστηκαν 38 ξεριζωμένοι σε ξύλινο σκάφος 17 μίλια νότια της Γαύδου. Οι επιβάτες του περισυνελέγησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην Παλαιοχώρα Κρήτης.

Επιπλέον, τη μέρα των Χριστουγέννων το Λιμενικό εντόπισε ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε ξεριζωμένους και κατευθυνόταν προς τις ακτές Ακρα Λούρου, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κω. Στα φωτεινά και ηχητικά σήματα ο χειριστής του ταχυπλόου δεν συμμορφώθηκε, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Ακολούθησε καταδίωξη και το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε μετά από πρόσκρουση στη μέση δεξιά πλευρά του περιπολικού σκάφους, προκαλώντας του σπάσιμο σε τμήμα του αεροθαλάμου.

Ο 25χρονος χειριστής του ταχυπλόου έπεσε στη θάλασσα, με σκοπό να διαφύγει. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού τον περισυνέλεξε και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οι 14 μετανάστες που επέβαιναν στο ταχύπλοο μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Τον 25χρονο διακινητή παρέλαβε στο λιμάνι ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, από όπου πήρε εξιτήριο και μεταφέρθηκε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο στην Κω.

Την ίδια μέρα, τζετ σκι με τρεις επιβαίνοντες εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς τις ακτές στη θαλάσσια περιοχή Σκανδάρι της Κω, όπου αποβίβασε δύο άτομα, τα οποία διέφυγαν τρέχοντας. Στη συνέχεια ο χειριστής του τζετ σκι, στη θέα του περιπολικού σκάφους, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα προς την παρακείμενη παραλία Λάμπη, όπου προσπάθησε να διαφύγει. Στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν τον 18χρονο χειριστή του τζετ σκι, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αλλοδαπών στην Κω.

Τέλος, την Κυριακή το βράδυ περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Θερμών, κοντά στην Κω. Το ταχύπλοο μόλις είχε αποβιβάσει ξεριζωμένους σε παρακείμενη παραλία. Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι χειριστές του σκάφους στη θέα του περιπολικού σκάφους επιχείρησαν αναστροφή και κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, ενώ στη συνέχεια το σκάφος ακινητοποιήθηκε και περισυνελέγησαν οι δύο αλλοδαποί επιβαίνοντές του, ηλικίας 21 και 18 ετών, και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης - Ασύλου, τους 11 μήνες του 2023 σημειώθηκαν 41.161 νέες αφίξεις κατατρεγμένων στη χώρα μας, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είναι 50.689. Τους ίδιους μήνες έχουν καταγραφεί 57.469 αιτήματα ασύλου (το 23% αφορά ανήλικους και το 59% ηλικίες 18 - 34 ετών). Εχουν εκδοθεί 46.849 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό, από τις οποίες 47,7% ήταν θετικές και 31,5% αρνητικές. Οι τελευταίες έγιναν λόγω εφαρμογής της αρχής της «ασφαλούς» τρίτης χώρας, αποδοχής από άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ (πρόγραμμα μετεγκατάστασης), λόγω αποδοχής από άλλο κράτος - μέλος (κανονισμός Δουβλίνου), τυπικούς λόγους, παραίτησης, μεταγενέστερων αιτήσεων κ.λπ. Επίσης, στις υποδομές - φυλακές της ΕΕ των νησιών «φιλοξενούνταν» αυτόν τον μήνα 16.019 κατατρεγμένοι, ενώ στην Ελλάδα ζουν 766.612 νόμιμοι αλλοδαποί, από τους οποίους οι 468.047 είναι πολίτες τρίτων χωρών και οι 247.876 είναι πολίτες χωρών της ΕΕ και ομογενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ