ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για 15η μέρα στον δρόμο του αγώνα, απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους μετέφερε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη σύσκεψη των αγροτών, στο μπλόκο του Πλατύκαμπου
Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη σύσκεψη των αγροτών, στο μπλόκο του Πλατύκαμπου
Χριστούγεννα στο μπλόκο του κόμβου Πλατύκαμπου έκαναν οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, συμπληρώνοντας 15 μέρες με τα τρακτέρ τους στον δρόμο. Προειδοποιούν μάλιστα ότι και η αλλαγή του χρόνου εκεί θα τους βρει, συνεχίζοντας τη μάχη για την επιβίωσή τους, κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να αποφεύγει τη συνάντηση μαζί τους, όπως ζητάνε εδώ και μέρες, ώστε να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων: Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, στο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και σε αποθηκευμένη παραγωγή, χωρίς να προσμετράται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

Την Κυριακή επισκέφτηκε το μπλόκο αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, μεταφέροντας τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματά τους, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για κοινό και συντονισμένο αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Αμέριστη η στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα

Την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, που εδώ και δύο βδομάδες βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα, εξέφρασε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε σε σύσκεψη των αγροτών στο μπλόκο την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη.

Στη σύσκεψη, όπου είχαν καλεστεί οι βουλευτές των νομών Λάρισας και Μαγνησίας προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στα δίκαια αιτήματά τους, συμμετείχαν τελικά δύο βουλευτές της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από πλευράς ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας, και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας. Ακόμα συμμετείχε και η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας, και ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ από τον νομό Λάρισας διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκαν ότι «η κυβέρνηση είναι εδώ», όταν οι αγρότες γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και το ξελάσπωμα των σπιτιών τους έγινε από τους ίδιους. Επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι για τις μεγάλες καταστροφές ευθύνονται τα «ακραία» και «πρωτόγνωρα» φαινόμενα, ενώ έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τους αγρότες να πουν και «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των αγροτών, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ, τόσο έξω όσο και μέσα στη Βουλή, παλεύει για τη στήριξη και ικανοποίηση των αιτημάτων τους. «Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, που διεκδικούν να ζήσουν στον τόπο τους και παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα που έχει καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, με την οποία ζητά να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά σας», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη δήθεν στήριξη που εκφράζουν στον αγώνα των αγροτών εκπρόσωποι κομμάτων που φέρουν ευθύνη για τα προβλήματά τους, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε: «Δεν μπορείς να μιλάς για πνιγμένα χωριά και καλλιέργειες, όταν το έγκλημα που διαπράχθηκε με τις πλημμύρες έχει σαν υπεύθυνο τις διαχρονικές πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές και άφησαν χωρίς ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία την περιοχή».

Σε σχέση με την περίφημη έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, που αποτελεί τον μπούσουλα για το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτή λέει ότι πρέπει να μάθετε να πνίγεστε. Γιατί η ΕΕ, στη λογική του "κόστους - οφέλους", λέει ότι δεν είναι επιλέξιμα, ότι δεν μπορούν να ξοδευτούν χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Ακόμα και όταν αυτά γίνονται, είναι πολλές φορές αποσπασματικά, ασύνδετα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να γλιτώνει μία περιοχή και να πνίγεται μια άλλη. Η κατεύθυνση της ΕΕ είναι ότι είναι προτιμότερο να δίνονται ορισμένες αποζημιώσεις, παρά να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα». Παράλληλα, ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2024 δίνονται ψίχουλα για αντιπλημμυρικά.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών με αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρόνο χρειαστεί, τόνισε: «Είστε μαθημένοι από αγώνες. Από αυτούς τους αγώνες κάτι κερδίζετε. Για αυτό σας στηρίζουμε, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να βρείτε κάποιες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά σας. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης και τον συντονισμό του αγώνα με τον υπόλοιπο λαό της Θεσσαλίας, πιστεύουμε ότι θα καταφέρετε να μείνετε στον τόπο σας».

Νέες κινητοποιήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς ενάντια σε απολύσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «TaskUs»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «TaskUs»
Νέα στάση εργασίας και μαχητική κινητοποίηση μπροστά στα γραφεία της «TaskUs», στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε χτες το πρωί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), με τη στήριξη εργαζομένων από άλλους κλάδους, απαιτώντας από την εταιρεία να πάρει πίσω τις απολύσεις 9 εργαζομένων που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 29/12, με πρόσχημα τη λήξη του πρότζεκτ όπου απασχολούνταν.

Μάλιστα, συνεχίζοντας τη δράση του, την Τετάρτη 3 Γενάρη καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Με συνθήματα, όπως «Αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινοι ρυθμοί, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί», χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για να ανακληθούν οι απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Απαίτησαν κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στην ανεργία, να απορροφηθούν άμεσα σε άλλα πρότζεκτ με εφάμιλλους όρους εργασίας. Επίσης, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς για όλο το προσωπικό της «TaskUs», ώστε κανένας να μην πληρώνεται με λιγότερα από 1.400 ευρώ μεικτά. Επίσης, απαιτούν η μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας να γίνεται με ευθύνη της εταιρείας, αλλά και μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας για αποφυγή ασθενειών ή επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων, π.χ. να σταματήσει ο συνωστισμός και να ληφθούν μέτρα για επαρκή εξαερισμό.

Οπως σχολιάζουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση της εταιρείας καλλιεργεί ένα «people first» («πρώτα οι άνθρωποι), κάτι που αυτές τις μέρες θρυμματίζεται τόσο με τις απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στις απεργίες και διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς, όσο και με τις σπασμωδικές κινήσεις σε βάρος ολόκληρου του προσωπικού στις οποίες προχώρησε την περασμένη Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας και της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη μέρα, η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να αποτρέπει τους εργαζόμενους που σχολούσαν «να εξέλθουν από την κεντρική είσοδο, κρατώντας τους μέσα στο κτίριο για αρκετή ώρα, ώστε να τους εμποδίσουν από το να συναντηθούν με τα μέλη του ΣΕΤΗΠ και τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι απέξω. Ομοίως, δεν επιτρεπόταν και σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στη στάση εργασίας και ήταν συγκεντρωμένοι απέξω, να μπουν στο κτίριο για να πάρουν τα πράγματά τους».

Αποκαλύπτοντας τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους οι εμβληματικές επενδύσεις μεγάλων εταιρειών που διαφημίζονται από την κυβέρνηση, το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Δεν μας πείθουν ότι δεν υπάρχει θέση για τους συναδέλφους μας σε άλλα πρότζεκτ. Δεν μιλάμε για κανένα περίπτερο, αλλά για μία πολυεθνική εταιρεία με πάνω από 150 πελάτες - μεγαθήρια, όπως διαφημίζει, με καθαρά κέρδη πέρυσι 40 εκατομμύρια δολάρια. Κέρδη που βγήκαν από τη δουλειά των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων της, με εντατικοποίηση, συνεχή "improvement plans", ένα ασταμάτητο κυνηγητό άπιαστων στόχων που αναθεωρούνται συστηματικά προς τα πάνω, μια σταθερή ανησυχία μήπως αξιολογηθεί κανείς αρνητικά, εργασιακή ανασφάλεια. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι (...)

Δεν δεχόμαστε η ζωή μας να εξαρτάται από το κάθε πρότζεκτ και το πώς αυτό θα πάει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας για σταθερή δουλειά με σταθερό εισόδημα, το δικαίωμά μας να μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας, να ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Γι' αυτό και διεκδικούμε κανείς να μην είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία, οι εργαζόμενοι να καλυπτόμαστε από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Νέα κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt»

Σε νέα κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 29 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt», για να παρθούν πίσω οι απολύσεις εργαζομένων, αλλά και να σταματήσουν η αυθαιρεσία και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκέμβρη, η διεύθυνση του ξενοδοχείου προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργολαβικών, ενώ οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο διεκδικούσαν αυτονόητα δικαιώματα: Να πληρώνονται με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να λαμβάνουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος, να τους χορηγούνται αποδείξεις μισθοδοσίας. Παράλληλα, κατήγγειλαν σωρεία παραβάσεων από τις εργολαβικές εταιρείες, όπως αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, διαφορές στις αποδείξεις μισθοδοσίας και στα καταβαλλόμενα ποσά, ψευδή στοιχεία όσον αφορά την ειδικότητα στην οποία δουλεύουν. Το σχέδιο της εταιρείας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ήταν να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά και να τρομοκρατήσει συνολικά το προσωπικό. Ετσι, μεταξύ των εργολαβικών απέλυσαν καμαριέρα που είναι εκλεγμένη στην κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου, παραβλέποντας τον νόμο περί προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας συνεχίστηκε με νέα απόλυση εργαζόμενου που δούλευε τα τελευταία χρόνια στο ξενοδοχείο.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΞΩΣΗ ΑμεΑ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Σήμερα η νέα διαμαρτυρία σωματείων και φορέων

Στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Σε νέα κινητοποίηση, αυτήν τη φορά με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Δραγατσανίου 8) καλούν, σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, μαζί με συνδικάτα και άλλους φορείς, ενάντια στην έξωση της οικογένειας του ανάπηρου στα Ανω Πετράλωνα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικογένεια που πετάχτηκε στον δρόμο το πρωί της Τρίτης 19 Δεκέμβρη, με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής. «Γίναμε μάρτυρες της βαρβαρότητας», υπενθυμίζει η ΣΕΑΑΝ, καθώς η κυβέρνηση κινητοποίησε δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΥΜΕΤ, «κάνοντας μπλόκο σε μια ολόκληρη γειτονιά για να πετάξει λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα έναν ανάπηρο με τη μητέρα του, 74 χρόνων, που και η ίδια έχει αναπηρία, επειδή το σπίτι τους είχε δοθεί σε πλειστηριασμό». Στο μεταξύ, καταγγέλλει ότι ενώ περνούν οι μέρες από τότε που πετάχτηκε η οικογένεια στον δρόμο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος απαιτούν: Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πριν από τις γιορτές, να εξασφαλίσει την παραμονή του ανάπηρου και της οικογένειάς του στο σπίτι τους. Να επιστραφούν από το fund τα λεφτά σε αυτόν που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό, και να καταχωρηθεί το σπίτι στον ανάπηρο. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομάδα Γυναικών Πετραλώνων - Θησείου, μέλος της ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ