ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
Σελ. /20
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες βομβιστικές επιθέσεις και εχθροπραξίες φορτώνουν κι άλλη καύσιμη ύλη

Λουτρό αίματος στο Ιράν, με πάνω από 100 νεκρούς από επιθέσεις σε εκδηλώσεις για την επέτειο δολοφονίας του Σολεϊμανί

Από το χτεσινό μακελειό στην πόλη Κερμάν του Ιράν

Copyright 2024 The Associated

Από το χτεσινό μακελειό στην πόλη Κερμάν του Ιράν
Κάθε μέρα που περνά, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, με τις κινήσεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ και συμμάχων τους να ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» σε όλα τα μέτωπα, από τον Λίβανο και την Υεμένη μέχρι το Ιράν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε να προστεθεί η πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χτες στο Κερμάν του Ιράν, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον τάφο του δολοφονηθέντος από τις ΗΠΑ Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την 4η επέτειο της δολοφονίας του στη Βαγδάτη το 2020.

Η πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία ανώτατου στελέχους της Χαμάς στη Βηρυτό από ισραηλινή επίθεση.

Η ισχυρή διπλή βομβιστική έκρηξη σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Κερμάν, που ήταν κατάμεστο από κόσμο, και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 103 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 211.

Η ιρανική δημόσια τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν δεκάδες τραυματίες μέσα στο νεκροταφείο, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πολλών εκατοντάδων πολιτών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι δράστες χρησιμοποίησαν φιάλες υγραερίου, προκειμένου να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μόλις 600 μέτρα από τον τάφο του Ιρανού στρατηγού και η δεύτερη σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου.

Η πολύνεκρη επίθεση, για την οποία δεν υπήρξε καμία άμεση ανάληψη ευθύνης, σημειώθηκε μερικές βδομάδες μετά τη δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δυνάμεων «Αλ Κουντς» των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στη Συρία, και εξοντώθηκε από ισραηλινή επίθεση ανήμερα των Χριστουγέννων στη Δαμασκό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που καταδίκασε τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στο Ιράν, με επιστολή του στον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, και στον Ιρανό ανώτατο Σιίτη ιερωμένο αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τις τρομοκρατικές και αναφέροντας ότι οι δράστες τους «θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, καταδίκασε τις επιθέσεις, δηλώνοντας πως «είναι νωρίς» να πουν οι ΗΠΑ ποιοι τις προκάλεσαν, σπεύδοντας να διαψεύσει πως η Ουάσιγκτον είναι πίσω από αυτές. Χαρακτήρισε αυτές τις φήμες «ανεύθυνες», ενώ πρόσθεσε «πως δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως εμπλέκεται το Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, ο Μίλερ απέφυγε επίσης να κάνει εκτίμηση για το ποιος την έκανε, προσθέτοντας πως αφήνει «την κυβέρνηση του Ισραήλ να μιλήσει για τις πράξεις της». Εσπευσε ωστόσο να χαρακτηρίσει τον Αρούρι «τρομοκράτη» που ήταν «κεντρικά υπεύθυνος» για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο Ισραήλ.

Ισραηλινές προετοιμασίες για περαιτέρω κλιμάκωση

Στο φόντο της πολύνεκρης έκρηξης στο Ιράν και της προχτεσινής ισραηλινής δολοφονίας του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, με χτύπημα στη Βηρυτό, το Ισραήλ προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Ντ. Χαγκάρι, εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ είναι «έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο» και πως έχουν ληφθεί «μέτρα πολύ υψηλής ετοιμότητας σε όλους τους τομείς», από άποψη «άμυνας και επίθεσης».

Ο δε αρχηγός της Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως οι μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από τη δολοφονία Αρούρι και πως σχεδιάζουν και άλλες δολοφονίες στο πλαίσιο υποτιθέμενου «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» με την Χαμάς.

«Σήμερα, βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου. Και η Μοσάντ, σήμερα, όπως εδώ και 50 χρόνια, έχει δεσμευτεί να κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δολοφόνους που εισήλθαν από την άκρη της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και με τους σχεδιαστές και τους χορηγούς τους», δήλωσε ο Μπαρνέα στην κηδεία ενός πρώην αρχηγού της Μοσάντ, του Ζβι Ζαμίρ.

Από τη μεριά του Λιβάνου, ο πρωθυπουργός Ν. Μικάτι κατήγγειλε το Ισραήλ πως επιχειρεί να σύρει τη χώρα του «σε μία νέα φάση σύγκρουσης», ενώ ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, μιλώντας στο BBC ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στη Χεζμπολάχ να μην προβεί σε αντίποινα.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας είπε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε από «τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» που εκτοξεύτηκαν από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Οι εξελίξεις στον Λίβανο και η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης τέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προχτές βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς, που συμμετέχει στο «στενό» ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, μαζί με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Γκαντς να αποφύγει το Ισραήλ «την κλιμάκωση ειδικά στον Λίβανο». Διαβεβαίωσε πως η Γαλλία θα συνεχίσει να περνά αυτά τα μηνύματα σε όλους τους «παίκτες της περιοχής άμεσα ή έμμεσα».

Ο Γκαντς με ανάρτησή του εξέφρασε την εκτίμησή του για τον Γάλλο Πρόεδρο και την «αφοσίωσή του» στην «ασφάλεια του Ισραήλ, την περιφερειακή σταθερότητα», ευχαριστώντας τη Γαλλία για τις «σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

Χεζμπολάχ: «Μετρημένη» απάντηση μαζί με «προειδοποιήσεις» κλιμάκωσης

Σε διάγγελμα που εκφώνησε χτες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, ανέφερε ότι «ο άξονας της αντίστασης» αντιμετωπίζει την «πιο σοβαρή πρόκληση μετά την έναρξη του σιωνιστικού πολέμου στη Γάζα».

Πρόσθεσε στη συνέχεια πως το Ισραήλ δεν έχει πετύχει «καμία νίκη στη Γάζα εδώ και τρεις μήνες» και πως η Χεζμπολάχ και οι «δυνάμεις αντίστασης στον Λίβανο» δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε επιθέσεις έναντι του Ισραήλ. Παρ' όλα αυτά, διαβεβαίωσε πως η οργάνωσή του δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τον Λίβανο, παρά τις θυσίες που κάνει η Χεζμπολάχ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή δρουν σύμφωνα με τις συνθήκες της χώρας όπου ζουν, παρά τη στρατηγική συμφωνία για τον καθορισμό εχθρών, φίλων και στόχων».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τις εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό ένα 24ωρο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και πως βδομάδες μετά, «τα αδέλφια μας οι Χούθι» της Υεμένης ξεκίνησαν τις δικές τους επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν έκριναν οι ίδιοι.

Ο Νασράλα κατήγγειλε τις ΗΠΑ για υποκρισία, τονίζοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι έρχονται στον Λίβανο και κάνουν κηρύγματα για εφαρμογή «των διεθνών αποφάσεων του ΟΗΕ», όταν οι ίδιες αγνοούν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και αποτρέπουν την έκδοση ψηφίσματος στον ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα.

Στο τέλος του διαγγέλματος, ο Νασράλα τόνισε πως, έως τώρα, η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε μάχες με «μετρημένο τρόπο» στα σύνορα.

«Ομως», πρόσθεσε, «εάν ο εχθρός αποφασίσει να κάνει πόλεμο στον Λίβανο, η απάντησή μας στα πεδία μάχης δεν θα έχει όριο, ούτε περιορισμό, σε όπλα και στόχους», ενώ επανέλαβε πως η οργάνωσή του συνυπολογίζει το «εθνικό συμφέρον του Λιβάνου».

Σε σχέση με την προχτεσινή δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, ο Νασράλα επανέλαβε πως πρόκειται για έγκλημα σοβαρό, που δεν θα μείνει δίχως απάντηση ή τιμωρία.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προς τους Χούθι

Κοινή ανακοίνωση - τελεσίγραφο προς τους Χούθι της Υεμένης εξέδωσαν χτες οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, απαιτώντας να σταματήσουν «αμέσως τις παράνομες επιθέσεις» εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν «συνέπειες».

«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ επισημαίνονται οι βαριές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν οι επιθέσεις στη μεταφορά εμπορευμάτων διά θαλάσσης, καθώς τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής.

Το τελεσίγραφο αυτό εκδόθηκε με φόντο τη «διαρροή» των σχεδίων ΗΠΑ, Βρετανίας και συμμάχων τους για μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις κατά της Υεμένης.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι των Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε εμπορικό πλοίο του γαλλικού μονοπωλίου CMA CGM, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Υπηρεσία Ναυτικής Ασφαλείας (UKMTO), αναφέρθηκαν εκρήξεις κοντά σε πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων στο στενό στρατηγικής σημασίας Μπαμπ ελ Μάντεμπ, που χωρίζει την Αραβική Χερσόνησο από την Αφρική.

Σύμφωνα με την UKMTO, ακούστηκαν έως και τρεις εκρήξεις «1 έως 5 ναυτικά μίλια» από το πλοίο, που βρισκόταν ανάμεσα στα παράλια της Ερυθραίας και της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως το σκάφος δεν υπέστη ζημιά και το πλήρωμα είναι «σώο».

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, Γ. Σάρια, δήλωσε χτες το μεσημέρι πως το πλοίο «CMA CGM Tage» έγινε στόχος επίθεσής τους και πως είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά μηνύματα προς τον πλοίαρχο του σκάφους.

Με αφορμή την επίθεση των ΗΠΑ την περασμένη Κυριακή, που προκάλεσε τη βύθιση τριών ταχύπλοων των Χούθι και τον θάνατο 10 εξ αυτών, ο Σάρια προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αντίποινα, λέγοντας πως «καμία επίθεσή τους δεν θα περάσει χωρίς απάντηση ή τιμωρία».

Εκπρόσωπος της γαλλικής ναυτιλιακής εταιρείας αρνήθηκε πως το σκάφος είχε τελικό προορισμό λιμάνι του Ισραήλ, προσθέτοντας πως κατευθύνεται στην Αίγυπτο. Διευκρίνισε πως το σκάφος και το πλήρωμα δεν υπέστησαν κανένα πλήγμα.

ΗΠΑ
Δεκαετής ανανέωση συμφωνίας για βάση στο Κατάρ

Την ανανέωση χρήσης της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Ουμπέιντ στο Κατάρ για άλλα 10 χρόνια εξασφάλισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, έπειτα από σχετική συμφωνία με Καταριανούς ομολόγους τους. Η είδηση μεταδόθηκε χτες σε ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η βάση Ουμπέιντ, νοτιοδυτικά της Ντόχα, είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή και μπορεί να «φιλοξενήσει» πάνω από 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν είχε μεταβεί τον Δεκέμβρη στο Κατάρ, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη χρήση της βάσης στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ